Cum isi motiveaza demersul initiatorii Legii Amnistiei. Ce pozitie are Guvernul

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 10 decembrie 2013, 12:08 Dosare Anticoruptie


Nicolae Paun si Madalin Voicu
Foto: Agerpres
Legea amnistiei este necesara "pentru infaptuirea unei politici penale corecte" si "pentru diminuarea supraaglomerarii unitatilor de penitenciar", se arata in motivarea proiectului de lege depus de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun. In replica, Guvernul a anuntat, printr-un punct de vedere semnat de premierul Ponta, ca nu sustine proiectul legislativ, demonteaza ideea gratierii detinutilor ca masura salvatoare de eliberare a penitenciarelor si considera ca un act de clementa colectiva ar putea conduce la o incurajare a fenomenului infractional. Proiectul de lege este la vot in Camera Deputatilor, camera decizionala, dupa ce Comisia Juridica a decis sa fie si mai generoasa decat initiatorii proiectului cu infractorii.
  • Lista infractiunilor pentru care condamnatii ar putea sa se bucure de clementa: fapte de coruptie, asocierea in vederea savarsirii de infractiuni, falsul material in inscrisuri oficiale, abuzul in serviciu, infractiuni impotriva minorilor, crima organizata sau traficul de persoane - Punct de vedere al Guvernului.

Motivul principal? Penitenciarele supraaglomerate

"Pentru infaptuirea unei politici penale corecte, propunerea legislativa (...) ofera posibilitatea persoanelor condamnate, care au infractiuni ce nu prezinta un pericol social ridicat si cei care in timpul executarii pedepsei au dat dovezi temeinice de indreptare, sa beneficieze de clementa legiuitorului in sensul amnistierii si gratierii pedepselor aplicate de instangele de judecata", se arata in motivarea proiectului de lege privind amnistierea si gratierea unor condamnati propus de Madalin Voicu si Nicolae Paun.

"Sistemul de executare al pedepselor privative de libertate trebuie administrat intr-un spirit de respect al umanismului si justitiei, de respect al demnitatii si al celorlalte drepturi cetatenesti, corespunzatoare statutului lor special, drepturi prevazute in legislatia interna in concordanta cu standardele si principiile cuprinse in Declaratia Universala a Drepturilor Omului acceptate pe plan international. Printre drepturile prevazute pentru detinuti este si cel de a li se asigura, in locurile de detinere, a unui spatiu de 4mp, precum si acela de a beneficia de servicii si asistenta medicala", se mai arata in documentul care motiveaza proiectul de lege.

Statistica oficiala, mai blanda decat cifrele vehiculate de initiatori

Cei doi parlamentari initiatori sustin ca necesitatea unei astfel de legi vine din faptul ca "in prezent, in unitatile din sistemul penitenciar peste capacitatea legala de cazare, in medie cu peste 40%, ceea ce contravine normelor europene in domeniu".

Cu toate acestea, potrivit datelor oficiale ale Administratiei Penitenciarelor transmise site-ului luju.ro in acest an, indicele de ocupare peste capacitatea legala de cazare era de 18,66%. Mai exact, la data de 16 iulie 2013 in puscarii se aflau 33.423 de detinuti, condamnati definitiv sau arestati preventiv, in timp ce locurile disponibile erau in numar de 28.166.

In motivarea inititativei legislative, Madalin Voicu si Nicolae Paun nu detaliaza exact cati detinuti ar putea beneficia de noua lege, cu atat mai mult cu cat in textul ei sunt evidentiate mai multe infractiuni pentru care detinutii nu vor beneficia de gratiere sau amnistiere.

"Pentru diminuarea supraaglomerarii unitatilor sistemului penitenciar si a implicatiilor acesteia, in vederea realizarii programelor de reabilitare a comportamentului detinutilor si pregatirea lor pentru integrare, precum pentru crearea posibilitatilor de aplicare stricta a regimurilor diferenfiate in raport cu natura infractiunilor, situatia juridica, durata pedepselor, conduita si varsta condamnafilor, starea de sanatate si altele, se justifica punerea in libertate a acelor detinuti care au fost condamnati pentru fapte cu pericol social relativ redus.

Mentionam ca, potrivit propunerii legislative, masura gratierii nu poate fi aplicabila persoanelor in stare de recidiva si nici acelor persoane care au comis infractiuni deosebit de grave periculoase, prevazute expres in cuprinsul proiectului", considera initiatorii legii.

Guvernul nu sustine legea si demonteaza motivele initiatorilor

In replica la proiectul de lege propus de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, Guvernul a oferit un punct de vedere prin care a anuntat ca nu sustine initiativa legislativa.

Mai mult, in punctul de vedere semnat de Victor Ponta in martie 2013, se demonteaza ideea gratierii si amnistierii detinutilor ca masura salvatoare de eliberare a penitenciarelor. In plus, Guvernul considera ca un act de clementa colectiva ar putea conduce la o incurajare a fenomenului infractional.

Mergand mai departe, Guvernul arata ca modul in care elementele de gratiere si amnistie sunt prevazute a fi aplicate potrivit legii ar ridica probleme de aplicabilitate. Mai exact, in unele cazuri cele doua notiuni se suprapun si pun probleme de interpretare. In plus, prevederile proiectului de lege privind recidiva sunt neclare si, aplicand amnistierea si gratierea, inlatura de fapt cazul de recidiva.

Cel mai important insa, Guvernul arata ca proiectul de lege nu include pe lista infractiunilor ce nu beneficiaza de clementa si "fractiunile cu un grad ridicat de pericol social, cum sunt cele de coruptie sau asocierea in vederea savarsirii de infractiuni".

De asemena, nu sunt exceptate infractiuni savarsite de functionari publici care se afla de multe ori in legatura cu fapte de coruptie cum ar fi falsul material in inscrisuri oficiale, abuzul in serviciu sau infractiuni impotriva minorilor", sustine guvernul. Alte infractiuni care nu se regasesc in proiectul de lege sunt cele privind crima organizata sau traficul de persoane.

Ce politicieni corupti scapa daca se voteaza legea

Despre legea Amnistiei a scris si fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, dand exemplul de politicieni care ar urma sa beneficieze direct in cazul aprobarii legii.

"De exemplu, asta inseamna ca: Adrian Nastase, condamnat pentru santaj in prima instanta, scapa de inchisoare daca nu ia in recurs o condamnare mai mare de 7 ani; Catalin Voicu, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare pentru trafic de influenta pleaca acasa de la penitenciarul Jilava; Relu Fenechiu, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu va sta linistit, avand sanse minime de a mai ajunge la inchisoare; Decebal Traian Remes, condamnat in dosarul "Caltabosul" pentru luare de mita la 3 ani de inchisoare, va parasi si el inchisoarea; inclusiv Liviu Dragnea, al carui proces este abia la inceput, va scapa cel mai probabil de inchisoare in cazul unei condamnari. Sunt doar cateva exemple. In realitate, toti politicienii condamnati sau aflati in cursul unui proces penal pentru fapte de coruptie si conexe vor scapa de aplicarea legii, demonstrand cu ajutorul USL ca in Romania politicienii pot fura fara nicio teama", scrie Macovei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3747 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    Madalin si conationalii (Marţi, 10 decembrie 2013, 12:18)

    Ion Zapada [utilizator]

    mai Madaline vad ca tii cu neamu', nu-i bai, da' nu mai bine li te alaturi si ne lasati??

    Unde dracu' ai mai auzit ca penalilor li se da free , propun sa sschimabti numele din Romania in Raiul pascariasilor.
    • 0 (0 voturi)    
      nu mai sunt locuri.. (Marţi, 10 decembrie 2013, 12:42)

      Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

      ne luati de tampiti? Dar aveti bani pt adaposturi de caini vagabonzi, sub pretextul dement ca am fi crestini (cand e vorba de caini). Dar cand e vorba de oameni, trebuie sa-i lasam sa ne dea in cap nu?
      De cand au ajuns minoritarii sa decida legile in tara asta ?
  • +4 (4 voturi)    
    Nea Medelene (Marţi, 10 decembrie 2013, 12:18)

    avint [utilizator]

    "Motivul principal? Penitenciarele supraaglomerate"

    Sa mori tu? Alte solutii n-ai gasit?
    • +1 (1 vot)    
      de exemplu (Marţi, 10 decembrie 2013, 13:45)

      gogu_milogu [utilizator] i-a raspuns lui avint

      confiscarea averilor celor condamnati pentru furt; banii sa se duca SI in zona penitenciarelor (dar mai intai la sanatate si cultura)
  • +1 (1 vot)    
    solutia salvatoare (Marţi, 10 decembrie 2013, 12:49)

    Ion Zapada [utilizator]

    mai dameline, uite ca-ti dau si solutia salvatoare la problema ta...constructia tati mai multe inchisori daca nu mai sunt locuri. De, ce sa-i faci daca s-or inmultit infractorii...Nu de alta dar eu, ca vontant si contribuabil, nu mai vreau infractori ope strada si nu liberi ca pasarea cerului...

    Auzi la el nesimtitul...nu mai sunt locuri .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by