Fostul secretar de stat pentru problemele revolutionarilor George Costin, condamnat la 7 ani de inchisoare

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:03 Dosare Anticoruptie


George Costin, fost secretar de stat pe problemele revolutionarilor in guvernul Boc, a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel Pitesti la 7 ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, informeaza Agerpres. Sentinta pronuntata de Curtea de Apel Pitesti nu este definitiva, ea poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Conform sentintei pronuntate de instanta de fond, George Costin a fost condamnat la 7 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi pe o perioada de 4 ani, ca pedeapsa complementara, pentru savarsirea infractiunii de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat. Inculpatul a mai primit 5 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei si autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si 6 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor.

In urma contopirii pedepselor pentru fiecare infractiune in parte, fostului secretar de stat i-a fost aplicata pedeapsa cea mai grea, de 7 ani de inchisoare si 4 ani interzicerea unor drepturi. Din condamnare a fost dedusa perioada de retinere si arestare preventiva, incepand cu data de 27 februarie 2012 si pana la 27 aprilie 2013, cand inculpatul a fost liberat provizoriu sub control judiciar.

In acelasi dosar au mai fost condamnati la pedepse cuprinse intre 2 ani si 6 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi inca zece inculpati, printre care fiul si sotia lui George Costin.

Curtea de Apel Pitesti a mai dispus "confiscarea speciala asupra sumei de 9.453.390 de lei, dobandita de inculpatii Costin George, Bolocan Mihai, Cotenescu Serafim, Postelnicu Aurel, Bacoi Gheorghe,Costin Florentina, Costin George-Stefan, Preda Valentin, Gheorghe Marin, Ciulinaru Vasile, Sfarleaza Petre prin savarsirea infractiunilor sau confiscarea bunurilor apartinand acestor inculpati pana la concurenta acestei valori, respectiv cate 945.339 de lei de la fiecare".

Sentinta pronuntata de Curtea de Apel Pitesti nu este definitiva, putand fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

----------------------

George Costin, fost secretar de stat pe problemele revolutionarilor si presedinte al Asociatiei Decembrie 1989 Metrou Romania, a fost trimis in judecata de procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pe 20 iunie 2012, sub acuzatiile de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat, spalare de bani si folosirea influentei si autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

In acelasi dosar au fost deferiti justitiei Mihai Bolocan, vicepresedinte al asociatiei si presedinte al Filialei Buzau, Aurel Postelnicu, secretar general al aceleiasi asociatii, Florentina si George Stefan Costin, sotia si fiul lui George Costin.

Au mai fost trimisi in judecata Serafim Cotenescu, presedinte al Asociatiei 22 Decembrie Campulung Muscel, Gheorghe Bacoi, vicepresedinte al aceleiasi asociatii, Marin Gheorghe Valentin Preda, inspector I in cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, Vasile Ciulinaru, conducator auto la Secretariat, Petre Sfarleaza, avocat si Anca Marin Lazar.

Potrivit DNA, in perioada 2009 - 2011, George Costin, Mihai Bolocan, Gheorghe Bacoi, Aurel Postelnicu, Marin Gheorghe si Vasile Ciulinaru au constituit un grup infractional organizat in scopul obtinerii direct sau indirect de beneficii financiare pentru membrii grupului.

Grupul a fost organizat in perioada in care persoanele detinatoare de certificat de revolutionar in baza Legii nr.42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act si pentru obtinerea adeverintei in baza careia urmau sa beneficieze de indemnizatiile conferite de Legea nr.341/2004.

In acest sens, membrii grupului condus de George Costin si-au exercitat influenta si autoritatea asupra persoanelor indreptatite sa preschimbe certificatele de revolutionar, membri ai asociatiei, pretinzand si primind sume de bani de la acestia, in mod ilegal, atat pentru membrii grupului.

Astfel, George Costin, in calitatea sa de presedinte al asociatiei, le-a impus membrilor sa faca demersurile de preschimbare numai prin asociatie si nu in nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, avertizandu-i ca, in caz contrar, vor fi exclusi din asociatie.

In acest fel, persoanele indreptatite sa beneficieze de indemnizatii au fost determinate sa incheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, dupa obtinerea drepturilor legale, sa plateasca asociatiei anumite sume de bani si anume: 12.000 lei si 5% din suma totala incasata sau 15% din suma totala incasata cu titlu de indemnizatie reparatorie incepand cu anul 2004.

In baza contractelor de reprezentare, s-a constatat ca a fost obtinuta suma totala de 9.453.390 lei, care a fost insusita de toti membrii grupului.

Pentru a crea aparenta ca acesti bani au fost dobanditi legal, George Costin a incheiat in fals mai multe contracte de reprezentare a membrilor revolutionari ai asociatiei si 54 de contracte de imprumut false in care a consemnat in mod eronat ca asociatia a imprumutat cu diverse sume de bani un numar de 53 de membri, clauzele din contractele de imprumut fiind vadit neconforme cu realitatea, intrucat majoritatea persoanelor care au semnat contractele isi primisera deja drepturile in baza Legii nr.341/2004.

In acest demers, George Costin a fost sprijinit de fiul sau, George Stefan Costin.

La randul sau, Petre Sfarleaza, cu ajutorul Marinei Lazar Anca Marina, a intocmit in fals o factura fiscala reprezentand onorariul in suma de 3.400.000 lei conform unui contract de asistenta juridica a aceleiasi asociatii, care nu prevedea nicio suma drept onorariu si nici nu existau acte doveditoare a prestarii serviciilor mentionate in factura.

Aceasta factura, cat si chitanta din care rezulta ca Petre Sfarleaza ar fi primit aceasta suma de bani, au fost semnate si de George Stefan Costin.

In aceasta modalitate, George Stefan Costin a incercat sa justifice o parte din sumele de bani pe care si le-a insusit.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1516 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Puii lui Ilici (Joi, 5 decembrie 2013, 8:48)

    nano2k [utilizator]

    Astia toti sunt puii clostei numite Ilici, cel mai rau lucru intamplat vreodata acestei tari, omul care a furat idealurile revolutiei si le-a dat cadou hienelor ca acest individ.

    PS: Cand te lauda Ilici ca esti un "carlan" inseamna ca esti un Ilici mai tanar, gata sa praduiesti o tara inca o data.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by