DNA: Notar public, doi avocati si un registrator cadastru din Iasi, trimisi in judecata; prejudiciul - peste 12 milioane euro

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 3 decembrie 2013, 23:53 Dosare Anticoruptie


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a mai multor persoane, printre care un notar public, doi avocati si un registrator din cadrul Oficiului de Cadastru, pentru un prejudiciu de peste 12 milioane euro.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marti si citat de Agerpres, au fost deferiti justitiei Ioana Necula, notar public, pentru complicitate la spalare de bani, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, Calin Safta-Romano, avocat din Baroul Iasi, pentru complicitate la inselaciune, Otilia-Maria Birnaz, avocat din Baroul Iasi, pentru instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual, Ciprian-Gheorghe Maftei, registrator la Oficiul de Cadastru Si Publicitate Imobiliara Iasi, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, uz de fals.

In acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei pentru fapte similare : Dumitru Contoloru, Vasile-Dumitru Pomarleanu, Gabriela Cihodaru (fosta Jinga), Nicolai-Bogdan Cihodaru, si SC "Gemada Serv" SRL Iasi.

Procurorii au retinut ca inculpatul Maftei, in coniventa cu inculpatul Cihodaru, a dispus printr-un document, intabularea ilegala, pe numele acestuia din urma si al sotiei sale, in cartea funciara, a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 420.805 mp (extravilan), terenul aflat in domeniul public si in administrarea Statiunii de Cercetare -Dezvoltare pentru Viticultura Si Vinificatie Iasi.

DNA precizeaza ca, in aceasta modalitate, statul roman fost prejudiciat cu peste 39,2 milioane lei, echivalentul a peste 9,2 milioane euro.

"In continutul documentului, inculpatii Maftei si Cihodaru au inserat aspectul nereal conform caruia, referatul asistentului registrator nu a evidentiat existenta unor piedici la intabulare, substituindu-se (decizional) comisiilor de fond funciar, comisiei vizate de dispozitiile Legii 10/2001 si /sau instantei de judecata. Ulterior, inculpata Necula a sprijinit demersurile sotilor Cihodaru de a ascunde modalitatea ilicita de dobandire a terenului. Astfel, la transferul din patrimoniul celor doi soti in cel al inculpatului Pomarleanu, notarul Ioana Necula a acceptat, in calitatea pe care o detinea, intocmirea unui contract de donatie autentificat, fara a solicita celor doi soti sa prezinte titlurile de proprietate, acte pe care acestia nu le detineau", se arata in comunicat.

Sursa citata precizeaza ca inculpata Necula a antedatat data intocmirii unui contract de vanzare/cumparare de drepturi succesorale, pe baza caruia inculpatul Contoloru (cedent/vanzator) a vandut/cedat in favoarea inculpatului Pomarleanu (cesionar/cumparator reprezentat in operatiune de inculpata Birnaz, in calitate de mandatar), doua terenuri amplasate in Iasi, zona Copou, in suprafata de 172.070 mp (cota indiviza din suprafata totala la care avea vocatie de 182.070 mp) si, respectiv, 28,1930 ha evaluate conventional la suma de 210.000 euro.

"Astfel, inculpata Necula a indicat data intocmirii si autentificarii, contractului ziua de 31.10.2011, in realitate data incheierii fiind 1.03.2012. In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 226.000 lei, reprezentand impozitul pe care vanzatorul ar fi trebuit sa il achite (la valoarea minima de taxare de 15 euro/mp) pentru transmiterea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 18,207 ha. Ulterior, inculpata Necula a folosit contractul in cauza pentru a intabula pe numele inculpatului Pomarleanu dreptul de proprietate asupra suprafetei de 172.070 mp", mai sustin procurorii.

Totodata, sotii Cihodaru, avand concursul inculpatului Safta-Romano, au indus si mentinut in eroare pe magistratii investiti cu solutionarea unui dosar civil al Judecatoriei Iasi in care, prin sentinta civila pronuntata (ramasa definitiva prin ne-apelare) Statiunea de Cercetari si Productie Vitivinicola Iasi a fost obligata sa lase in deplina proprietate si linistita posesie a inculpatilor suprafata de 10,5 ha.

"Anterior pronuntarii de catre instanta a sentintei in cauza, inculpatii vandusera unei alte persoane, suprafata de teren pentru care obtinusera deja, pe cale administrativa titlurile de proprietate. Cei doi inculpati i-au indus si mentinut in eroare pe reprezentantii Oficiului de Cadastru care au admis printr-o incheiere, intabularea pe numele lor, a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 72.684 mp (din cele 10,5 ha) in Cartea Funciara a Municipiului Iasi. Avand intentia de a ascunde modalitatea ilicita de dobandire a dreptului de proprietate asupra terenului, inculpatii Cihodaru au impartit aceasta suprafata in doua loturi.
Ulterior, loturile de teren le-au transferat in proprietatea inculpatei SC Gemada Serv (17.704 mp) si a inculpatului Pomarleanu (54.980 mp)", se mai spune in document.

Statul roman a fost prejudiciat in aceasta modalitate cu aproximativ 3 milioane euro.

Pentru a asigura recuperarea pagubei cauzate, respectiv peste 12,1 milioane euro si peste 226.000 lei, s-a dispus instituirea unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea inculpatilor, respectiv poprirea sumelor de bani datorate lor cu orice titlu de catre terte persoane fizice sau juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iasi.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1484 vizualizari

  • -2 (2 voturi)    
    Hmmm (Miercuri, 4 decembrie 2013, 1:04)

    MRSmrs [utilizator]

    Astept sa vad cand va veni si randul ioanei basescu...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by