Fostul director al RADET Ion Dabela, condamnat definitiv la 6 ani de inchisoare

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 27 noiembrie 2013, 10:59 Dosare Anticoruptie


Fostul director al Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (RADET) Bucuresti Ion Dabela a fost condamnat definitiv de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie la 6 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie, in legatura cu derularea unui contract, in perioada 1998-2002, cu o firma germana, potrivit Agerpres. Decizia este definitiva.

In acelasi dosar, judecatorii au admis recursul lui Mihai Radu Cucuiu (fost director tehnic la RADET) si l-au condamnat pe acesta la 3 ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce in 2012 Curte de Apel Bucuresti ii aplicase o pedeapsa de 6 ani.

De asemenea, ICCJ a admis recursurile declarate de Ion Fatu (fost director general in Ministerul Industriilor si Resurselor) si Petco Uzunov, acestia fiind achitati.

In schimb, instanta suprema a mentinut pedepsele acordate altor inculpati de Curtea de Apel Bucuresti: Valentin Carali (fost ofiter superior in SRI) - 4 ani si 6 luni inchisoare, Liana Uzunov (fost director comercial RADET) - 4 ani, Marian Fatu (asociat la o societate comerciala) - 5 ani, Eduard Valentin Pelengica (administrator de firma) - 6 ani.

In ianuarie 2004, Parchetului National Anticoruptie (actuala Directie Nationala Anticoruptie) a trimis in judecata opt persoane acuzate de savarsirea mai multor fapte de coruptie in timpul derularii unui contract economic negociat intre RADET Bucuresti si o firma germana.

Anchetatorii au retinut faptul ca, in perioada 1998-2002, persoane din conducerea RADET Bucuresti si intermediari au pretins si primit, in mod repetat, de la reprezentantii firmei germane Preussag Rohrsanierung GmbH bani si bunuri in valoare totala de peste 500.000 de marci germane, prin transferuri bancare sau cash, in vederea incheierii contractului economic respectiv si asigurarii ritmicitatii platilor pe care regia urma sa le efectueze.

Fostul director al RADET Ion Dabela este acuzat de savarsirea a patru infractiuni de luare de mita si de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, ambele aflate in concurs real si in forma continuata.

Procurorii au stabilit ca acesta a primit cu titlu de mita, direct sau prin intermediul altor persoane cercetate penal in cauza, bani si bunuri in valoare totala de peste 100.000 de euro pentru ca, in calitatea pe care o avea, sa aprobe si sa sustina contractul de reabilitare a conductelor de termoficare din Bucuresti prin metoda propusa de firma germana.

Din probele administrate in cauza a rezultat ca Ion Dabela a mai pretins si primit sume de bani si alte bunuri (printre care si trei autoturisme de lux) de la reprezentantii a trei societati comerciale romanesti care aveau relatii economice cu RADET, pentru ca acesta sa accepte incheierea unor contracte, derularea lor in cat mai bune conditii si, in special, pentru asigurarea unei ritmicitati in platile efectuate catre acesti parteneri.

Mihai Radu Cucuiu - fost director tehnic la RADET, Liana Uzunov - fost director comercial si Ion Fatu - fost director general in Ministerul Industriilor si Resurselor sunt acuzati ca au primit, in mod repetat, de la reprezentantii germani diverse sume de bani si bunuri, in cuantum total de aproximativ 15.000 de euro pentru derularea negocierilor si implementarea tehnologiei germane in reteaua de termoficare bucuresteana.

Procurorii anticoruptie mai sustin ca Ion Fatu s-a angajat ca, in virtutea functiei pe care o detinea in cadrul Ministerului Industriei si Resurselor, sa faca demersuri la unitatile din subordinea acestuia in vederea incheierii de noi contracte ale unor societati romanesti cu firma germana.

De asemenea, el era acuzat ca a facut presiuni asupra unor conducatori de unitati pentru negocierea, incheierea si executarea unor contracte economice cu firma germana Preussag Rohrsanierung GmbH.

Valentin Gabriel Carali, fost ofiter superior in Serviciul Roman de Informatii, a fost trimis in judecata pentru luare de mita, complicitate la luare si dare de mita si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, toate faptele aflate in concurs real si in forma continuata.

Ca ofiter de obiectiv in cadrul Directiei economice a SRI, Carali raspundea direct, pe linie de serviciu, de RADET Bucuresti si Ministerul Industriilor si Resurselor, in aceasta calitate putand interveni pe langa conducerea regiei bucurestene pentru acceptarea tehnologiei germane de reabilitare a retelei de termoficare din Capitala. Suma totala primita de acesta pentru intermedierea negocierilor a fost stabilita la peste 47.000 euro si 22.500 marci germane.

De asemenea, Marian Fatu, asociat unic la o societate cu raspundere limitata din Bucuresti, si Eduard Valentin Pelengica, administrator al unei societati bucurestene, sunt acuzati ca au pretins si primit, in nume propriu sau pentru responsabilii din conducerea RADET, diverse bunuri si sume de bani, cu promisiunea implicarii directe in intermedierea afacerii.

In acelasi dosar a fost trimis in judecata Petco Uzunov, acuzat de complicitate la luare de mita.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4192 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    EHEI ! (Miercuri, 27 noiembrie 2013, 11:25)

    pointless man [utilizator]

    Poate încep să se gîndească de două ori și cei „mici” (mijlocii, etc.) cînd ling disperați: „Ce-ar fi să-mi păstrez măcar juma´ de limbă curată, că, uite, pînă și prim-ministrul făcu niscai bulău, iar eu s-ar putea să primesc mai mult ?

    DE CE SĂ FAC EU PUȘCĂRIE ȘI PENTRU ȘEFU´ ?”

    („Să trăiți ! Să trăăiiiți ! Stați o clipă să vă perii mătreața de pe guler - mama ta de bandit janghninos !”)
  • +3 (3 voturi)    
    Important este (Miercuri, 27 noiembrie 2013, 11:35)

    nick24 [utilizator]

    CATI bani au recuperat, pt ca directorii sunt dati afara, comdamnati, dar datoria Radetului creste.
    Ei raman cu banii si Radetul cu datoriile.
    • +3 (3 voturi)    
      procurorii inca esueaza in lupta cu coruptia (Miercuri, 27 noiembrie 2013, 11:49)

      jescu [utilizator] i-a raspuns lui nick24

      Daca procurorii obtin doar inchisoare pentru vinovati dar nu si recuperarea prejudiciului(de ex. sa le confiste din avere) atunci coruptia se va inmulti in Romania. Unii o sa considere rentabil sa faca 2-3 ani de inchisoare dar dupa aia sa ramana cu milioane de euro dupa aia. Cu banii ramasi o sa o duca regeste si in inchisoare.

      Probabil ca cel mai bun exemplu este Becali. A facut un schimb de terenuri de pe urma caruia a castigat sute de milioane de euro, iar lui i-a fost confiscata doar 1% din din ce a castigat ilegal.
    • +1 (1 vot)    
      ce au furat ei e nimic (Miercuri, 27 noiembrie 2013, 12:14)

      pointless man [utilizator] i-a raspuns lui nick24

      pe lîngă ce au risipit ȘI au sifonat ÎN SUS.

      ACOLO E BUBA !

      Vezi și nenumărații comentatori-ziariști-pășuniști (mioritici) care spurcă „cu mînie proletară” centralele de apartament sau „promovează entuziast” contoarele de energie termică.

      Mda ! Parcă în ultima vreme au mai redus motoarele. Probabil îi arde la buzunar și pe ei.
  • +2 (2 voturi)    
    si banii? (Miercuri, 27 noiembrie 2013, 14:41)

    Aristotelus [utilizator]

    ii luam si 'noi', inapoi?
    condamnat...ok ( daca s-a dovedit ca e asa).
    dar ramane 'si cu portofelul plin'..?
    era doar o intrebare.
  • +1 (1 vot)    
    Ma bucur (Miercuri, 27 noiembrie 2013, 15:48)

    Leul in iarna [utilizator]

    pentru Dabela si ai lui. Meritau mai multi ani plus confiscarea averii. Nu pot uita anii in care Dabela ne lamurea ca nu e bine sa ne punem contoare la scara de bloc; pana si-a pus la punct trampele personale cu contoare. Intre timp in blocul meu si al altora se platea o caldura care nu era, iar in blocul dumnealui (ca locuia la bloc pe atunci) duduiau caloriferele. Acum procurorii ar trebui sa-i cerceteze pe urmatorii sefi de la RADET, sa ne spuna si noua ce afacere cu repartitoare si-au dezvoltat, de cei care au repartitoar, stau in frig si platesc mai mult decat cei care n-au decat un contoar general la scara blocului. Hotiile celor de la Radet sunt uriase, doamnelor si domnilor! De aceea exista ordine secrete pe la primarii si consilii locale sa nu se mai aprobe centrale de apartament in blocuri.
    • 0 (0 voturi)    
      Buna seara (Miercuri, 27 noiembrie 2013, 23:22)

      .com [utilizator] i-a raspuns lui Leul in iarna

      Repartitoarele sunt foarte bune, deoarece atunci cand afara este cald sa ai posibilitatea sa le reglezi in functie de temp. Daca observati factura pe GCAL. pe total scara - inainte si dupa repartitoare o sa vedeti o reducere de risipa. Singura problema este ca oamenii corecti platesc mai mult decat ”alte blocuri la pausal” deoarece sunt unii smecheri care si le scot de pe calorifere si platesc doar pentru 1 sau 2 zile si aceste furaciuni sunt platite de oamenii corecti. Repartitoarele sunt corecte atunci cand sunt folosite corect ! O seara buna. Si daca este si blocul reabilitat atunci factura vine la jumatate per total scara sau bloc...analizati datele macro la dvs la BLOC. Va doresc multa sanatate. Centralele de apartament - poluare, ocupa spatiu in apt, costuri cu revizia anuala, costuri cu unii care nu le folosesc corect si mai si bubuie - sunt multi drogati, hoti...si altele specii umane ...sistemul centralizat este cel mai bun...studiaza in toate statele membre UE - Capitalele si o sa vedeti ...cum sunt functionale si cu randament !
      • 0 (0 voturi)    
        Multumesc (Joi, 28 noiembrie 2013, 17:07)

        Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui .com

        pentru lectie. Aveti cumva o firma de repartitoare? Sau sunteti angajat in functie de raspundere la RADET? Dar sa stiti ca pe unde am fost eu prin Germania, de exemplu, nu prea am vazut centralizare a energiei termice ca in Romania. Asa cum e RADET-ul. N-ati observant ca nu ma plang numai eu, ca e o problema generala a blocurilor cu repartitoare?
        • 0 (0 voturi)    
          Raspuns (Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, 0:24)

          .com [utilizator] i-a raspuns lui Leul in iarna

          Nu am firma de repartitoare, din contra le-am facut reclamatie deoarece unii plateau 5 lei - 5 persoane la 2 camere si o batranica la gars. peste 3 mil. si astfel au schimbat legea cu sigiliile si cu consumul la comun al tevilor. Si eu am fost in Germania in Dusseldorf si acolo aveau sistem de repartitoare. Da, aveti dreptate. Problema este datorita unor hoti, nesimtiti care le scot de pe calorifere si le instaleaza in ziua citirii ! si astfel consumul hotilor se vede in factura dvs. si a celor corecti. Eu, vorbesc strict de blocul nostru si pe cifre fiind de profesie economist. NU repartitoarele sunt baiul ci hotii si nesimtitii care nu doresc sa fie corecti. Daca se merge pe pausal oamenii le deschid la 5 si atunci consumul per total bloc va fi automat mai mare si facturi mai mari. Dar oamenii ajung sa stea cu ele inchise datorta cresterii hotiilor unor vecini din bloc. Este simplu daca la total bloc oamenii le tin la 3 si 2 rep inchise automat per total bloc consumul mai mic. Cu alte cuvinte uitati-va la dvs la fiecare apt cat isi declara. O parte parti comune si restul sa vedeti ca unii platesc 2 lei si altii mil. De ce? pentru ca aceia cu 2 lei ori nu sunt acasa, apt gol si fura caldura celorlalte apt. ori sunt acasa dar si le scot si dau citirea ERONAT. O seara buna. La noi per total factura dupa ce s-a rebilitat costul per bloc la jumatate, per aceeasi perioada de iarna ...adica verificati un pic lunile...ianuarie cu ianuarie si faceti niste calcule reale. Si o sa vedeti ca dupa ce se monteaza in Buc centrale si ocupa spatiu ...ne vor pune sa platim tot felul de taxe si asigurari suplimentare ...si plus majorarile la gaz continue...asa cel putin la un sistem integrat cat de cat bucurestenii sa aiba caldura in apt...macar apa si sapunul si nu sa se apuce sa taie copacii din parcuri. Aici este treaba de sanatate publica. O seara buna. Da toti cei care se plang sa mearga pe liste si sa vada cine fura si sa le atraga atentia. Deoarece daca se continua cu risipa
  • 0 (0 voturi)    
    sa nu uitati (Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, 0:39)

    .com [utilizator]

    ca s-a marit si costul Gcal. Haideti ca puteti faceti o mica investigatie pe cifre la dvs la Bloc. O sa vedeti. Nenorocirea va fi cand oamenii isi inchid firmele, nu mai sunt locuri de munca si oamenii nu isi mai platesc intretinerea si atunci costuri suplimentare cu avocati pentru recuperarea prejudiciului.
    V-am spus unii si le scot se considera meseriasi si stau cu geamurile deschise, fumeaza si normal ca furaciunile unora vin pe cei corecti.

    Oricum...eu stiu asa ca totul se plateste pe lumea asta iar cei care fura isi fura singuri sisteme functionale si vai...vai cand o sa stai langa o baba chioara sau surda ...si altii care nu-si intretin corespunzator centralele si nu le fac reviziile si atunci cand te culci te intrebi...voi zbura cu usa...vedeti cazuri reale din presa. Apa calda si caldura sunt ...parca din aceeasi sursa ...deci? ce sa facem .....? Eu stiu asa cu cat mai multi se vor deconecta de la serviciile RADET ....atunci sa vedti facturi mari...cum au fost in alte orase. Eu sunt pentru repartitoare si pentru BUN SIMT si respect intre vecini. Ah si nu lucrez nici la RADET. Un simplu consumator ca si dvs. Intr- o lume cu bun simt ...nu ar trebui repartitoare si cineva sa ne verifice si atunci cand este soare sa le inchidem si cand este frig sa le deschidem, dar de unii isi spun ei daca tot sunt la pausal le tin deschise...risipa....si astfel oamenii nu mai erau obligati sa platesca firmelor de repartitoare si se platea in mod egal, dar cum romanul nu este neamt si nici ....atunci se iau masuri din acestea....eu am facut o analiza clara pe 3 ani...fara rep consum...cu rep...si cu rep dupa anvelopare...si militati pentru reabilitarea termica a locuintei dvs. scuze daca am scris prea mult. ( nu se mai pierde caldura inutil si resursele acestei tari ). Asta ar trebui sa faca toate Primariile de sector - anveloparea gratuita a tuturor blocurilor cu accesarea Fondurilor UE - asa au promis, dar???


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by