Procurorul suspectat ca a jucat la poker banii de la un flagrant, cercetat in libertate. CAB: Un om care joaca 5-6 ani jocuri de noroc trebuie ajutat, pentru ca ele duc la pierderea logicii

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 19 noiembrie 2013, 22:47 Dosare Anticoruptie


Fostul procuror DIICOT George Margarit, acuzat ca ar fi jucat la poker banii destinati unui flagrant si a luat bani ridicati in timpul unor perchezitii, a fost lasat in libertate de Curtea de Apel Bucuresti pe motiv ca "dependenta de jocuri duce la pierderea logicii" si ca "o persoana care persevereaza timp de cinci-sase ani in jocuri de noroc trebuie mai degraba ajutata", informeaza Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit in 14 noiembrie ca nu se impune arestarea fostului procuror DIICOT George Margarit, in dosarul in care este acuzat ca ar fi jucat la poker banii destinati unui flagrant si ar fi luat bani ridicati in timpul unor perchezitii.

Judecatorul Curtii de Apel Bucuresti care a decis cercetarea in libertate a lui Margarit a aratat in motivarea deciziei, data publicitatii marti, ca exista indicii temeinice de comitere a faptelor de care este acuzat, care rezulta din coroborarea tuturor probelor administrate in sarcina sa.

"Astfel, inculpatul a comis faptele retinute in sarcina sa intr-un interval relativ mare de timp, folosind prerogativele functiei de procuror in cadrul DIICOT - Biroul Teritorial Buzau in scopul obtinerii unor avantaje patrimoniale prin transformarea unui instrument legal, respectiv perchezitiile domiciliare, intr-o sursa de insusire a sumelor de bani apartinand persoanelor cercetate", a scris judecatorul in motivare.

In ce priveste pericolul pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta lasarea in libertate a lui George Margarit, judecatorul a aratat ca "nu exista elemente concrete sub acest aspect care sa justifice luarea unei masuri severe restrictive de libertate".

"Este adevarat ca activitatea infractionala a inculpatului denota nu doar perseverenta infractionala, ci si lipsa de responsabilitate si respect fata de institutia parchetului chemata sa aplice legea si sa asigure increderea cetatenilor in integritatea si posibilitatea morala a procurorilor investiti cu asemenea atributii, insa starea de pericol concret pentru ordinea publica a fost anihilata prin aceea ca inculpatul si-a dat demisia din functie si daca inca nu s-a luat act de aceasta, este suspendat din functie", a mai notat judecatorul.

Instanta a mai aratat ca actiunile lui Margarit, "conturate in presupuse infractiuni", din perspectiva functiei pe care a exercitat-o", socheaza opinia publica si creeaza insecuritate si neincredere in institutia parchetului", insa a mentionat ca aceste fapte au fost comise "pe un fond cu totul special, grefat pe o forma de dependenta care l-a determinat pe inculpat sa nu mai constientizeze consecintele actelor sale si sa isi distruga cariera."

"Evolutia profesionala a inculpatului a carui activitate a fost apreciata pe parcursul timpului vine in contradictie cu pierderea coordonatelor reale, intrucat dependenta de jocuri duce la pierderea logicii, comportamentul fiind mai curand afectiv, fiind evident ca o persoana care persevereaza timp de 5-6 ani in jocuri de noroc, trebuie mai degraba ajutata. In acest sens, Curtea apreciaza ca scopul masurii preventive si al procesului penal poate fi atins si prin luarea unei alte masuri preventive mai putin restrictive, cu atat mai mult ca inculpatul a manifestat o atitudine de recunoastere si regret si nu exista in niciun mod riscul alterarii probatiunii", mai arata judecatorul in documentul citat.

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit in 14 noiembrie ca George Margarit poate fi cercetat in libertate, dar l-a obligat sa nu paraseasca tara pe o perioada de 30 de zile. Decizia a fost contestata de procurorii anticoruptie la instanta suprema.


Fostul procuror DIICOT George Margarit le-a prezentat, marti, judecatorilor instantei supreme o adeverinta medicala din care ar rezulta ca se trateaza de "boala" jocurilor de noroc.

Totodata, Margarit le-a spus judecatorilor ca din studiile de specialitate ar rezulta ca mania jocurilor de noroc este la origine o boala si nu un viciu.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie prezent la sedinta de judecata a invocat o exceptie a competentei de judecare a propunerii de arestare preventiva facuta in cazul lui Margarit, aratand ca nu Curtea de Apel, ci instanta suprema trebuie sa judece in fond si ulterior in recurs acest dosar.

Cei trei judecatori din completul de la instanta suprema care judeca recursul DNA au ramas marti in pronuntare in cazul acestei exceptii, urmand sa stabileasca daca judecata in fond a propunerii de arestare a lui Margarit va fi reluata la ICCJ sau daca se pronunta in cazul recursului formulat de procurorii anticoruptie la decizia Curtii de Apel Bucuresti.

George Margarit este acuzat de procurorii DNA de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada 2012 - 2013, George Margarit, in calitate de procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Buzau, investit cu solutionarea a doua dosare penale, "nu si-a indeplinit atributiile de serviciu si a cauzat o vatamare a intereselor legale ale mai multor persoane, obtinand un avantaj patrimonial, reprezentand sume de bani si contravaloarea unor bijuterii in cuantum total de 406.753 lei, 6.530 euro, 121 USD si 30 lire sterline".

Procurorii anticoruptie spun ca Margarit nu a dispus punerea sechestrului asupra unor sume de bani si bijuterii ridicate cu ocazia perchezitiilor efectuate la domiciliile persoanelor cercetate in cele doua dosare penale. De asemenea, procurorul nu a consemnat pe numele acestora sumele de bani ridicate la perchezitii, bani pe care procurorul i-a cheltuit ulterior.

Cazul procurorului Margarit a fost preluat, in 6 noiembrie, de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre Directia Nationala Anticoruptie.

Presa a prezentat, in 5 noiembrie, informatii cu privire la o ancheta interna a DIICOT demarata dupa ce Margarit, in perioada in care a lucrat ca procuror la DIICOT Buzau, nu ar fi returnat la timp institutiei 10.000 de euro folositi la un flagrant pentru prinderea unor traficanti de hasis.

Dupa finalizarea flagrantului, el ar fi trebuit sa restituie banii unitatii de parchet, in termen de 14 zile, insa nu a facut-o, astfel ca superiorii sai au dispus verificari interne, potrivit dezvaluirilor din presa.

In urma verificarilor, conducerea DIICOT ar fi constatat ca lipsesc nu doar cei 10.000 de euro de la flagrant, ci o suma de zece ori mai mare, provenind din banii ridicati in cursul altor anchete.

Potrivit sefului DIICOT Buzau, Gheorghe Petrosel, procurorul Margarit a depus o cerere la CSM in care solicita ca din 1 noiembrie sa nu mai activeze in cadrul acestei structuri, ci sa fie mutat la Parchetul Judecatoriei Buzau, unde insa nu s-a prezentat la serviciu.

"Dumnealui, din data de 1 noiembrie 2013 activeaza efectiv la Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau. Practic s-a adresat cu o cerere sectiei pentru procurori a CSM, aceasta in sedinta din 22 octombrie, i-a fost admisa cererea de incetare a activitatii la Biroul teritorial DIICOT Buzau. Abatere disciplinara nu a avut, iar orice referinta la un dosar care il priveste pe dumnealui, aflat in lucru, nu poate fi data publicitatii si nu putem furniza relatii despre dosarul penal inregistrat la nivelul altei unitati de parchet pentru ca exista riscul afectarii anchetei penale", a spus Gheorghe Petrosel.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























520 vizualizari

  • -1 (3 voturi)    
    super tare (Marţi, 19 noiembrie 2013, 23:14)

    evoque [utilizator]

    in schimb pentru a ocupa postul de procuror logica lui era buna.
    "CAB: Un om care joaca 5-6 ani jocuri de noroc trebuie ajutat, pentru ca ele duc la pierderea logicii"
    • +1 (1 vot)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 20 noiembrie 2013, 1:15)

      [anonim] i-a raspuns lui evoque

      • -1 (1 vot)    
        ce (Miercuri, 20 noiembrie 2013, 7:12)

        evoque [utilizator] i-a raspuns lui

        legatura este intre motivatia CAB si insiruirea fortata de expresii maneliste??? hrrrr


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by