VIDEO UPDATE Suspiciuni de fraudare a unor examene la Universitatea Maritima Constanta. Doua cadre didactice au fost ridicate si duse la audieri

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 19 septembrie 2013, 10:31 Dosare Anticoruptie


Anchetatorii au descins, joi dimineata, la Universitatea Maritima din Constanta, unde au loc perchezitii in mai multe birouri, existand suspiciuni privind fraudarea unor examene, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

UPDATE Doua cadre didactice de la Universitatea Maritima Constanta au fost ridicate, joi dupa-amiaza, in urma perchezitiilor de la sediul institutiei si duse la Parchetul Curtii de Apel Constanta pentru audieri, procurorii precizand ca ancheta vizeaza patru persoane suspectate de infractiuni de coruptie.



Unul dintre profesorii ridicati de anchetatori este Emilian Costache, in timp ce al doilea a fost scos din sediul institutiei avand fata acoperita pentru a nu fi recunoscut.

De asemenea, alte cadre didactice sunt audiate de procurori in sediul universitatii, spun surse judiciare.

Biroul de informare publica si relatii cu presa al Parchetului Curtii de Apel Constanta a anuntat, joi dupa-amiaza, ca in aceast caz au fost facute patru perchezitii domiciliare, carora li se adauga perchezitiile de la sediul institutiei.

"Procurori ai Parchetului Curtii de Apel Constanta, impreuna cu ofiteri DGA, efectueaza perchezitii domiciliare la patru persoane suspecte si in cadrul Universitatii Maritime Constanta, cu privire la comiterea infractiunilor de coruptie, in referire la fraudarea examenelor din sesiunile iunie si septembrie 2013. In functie de evolutia anchetei, urmeaza sa fie comunicate date de interes public", se mentioneaza in comunicatul Parchetului, fara a fi oferite alte precizari.

Ofiterii Directiei Generale Anticoruptie, insotiti de trupe speciale, au descins, joi dimineata, la Universitatea Maritima din Constanta, cadre didactice ale institutiei fiind suspectate de luare de mita, afirmau surse judiciare.

Potrivit acestora, ar exista mai multe plangeri in legatura cu fraudarea unor examene, iar anchetatorii verifica o serie de acte si cataloage.

Intre suspecti ar fi mai multe cadre didactice, dar si studenti, fiind vorba despre fraudarea unor examene din sesiunea a doua, dar si de licenta.

Conform surselor citate, mai multe perchezitii ar fi fost facute si la locuintele unor profesori ai Universitatii Maritime.

"Este o ancheta in desfasurare, coordonata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel si ofiteri DGA. Sunt suspiciuni de dare si luare de mita si substituire de persoana. Dare si luare de mita inseamna ca au fost studenti care au dat mita ca sa promoveze anumite examene", a declarat Cornel Panait.

El a spus ca nu stie exact cate cadre didactice ar fi suspectate de luare de mita, dar ca ar fi vorba despre "cinci pana la sapte profesori care predau 13 sau 14 discipline".

"Nu pot sa spun cate cadre didactice sunt implicate, dar sunt 13 sau 14 materii la care s-au ridicat cataloage. Tinand cont de faptul ca un profesor poate sa predea doua sau chiar trei materii, facand un calcul sumar, ar fi vorba de cinci - sapte cadre didactice", a mai afirmat prorectorul Universitatii Maritime din Constanta.

El preciza ca suspiciunile ar viza sesiunea de examene din iunie - iulie 2013 si sesiunea de restante din septembrie 2013.

Potrivit prorectorului, anchetatorii verifica si evidenta electronica a institutiei pentru a se vedea daca s-a intervenit pe parcurs prin modificari de note.

"Se verifica note mai mari date la examen si, eventual, inlocuirea unei note de nepromovare, ulterior, cu o nota de promovare", a precizat Panait.

Totodata, ancheta vizeaza prezenta in examene a altor persoane decat cele care ar fi trebuit sa sustina probele.

"Alta suspiciune este substituirea de persoane. Se pare ca exista indicii ca locul unor studenti ar fi fost luat in examen de alte persoane. Adica, la anumite examene ar fi venit studenti care nu au fost cei din catalog sau studenti mai mari, ori din acelasi an, dar mai bine pregatiti la materia respectiva. Substituirea de persoana nu s-a facut neaparat cu complicitatea cadrelor didactice, dar ce este sigur este ca acestea s-au facut in conditiile in care cadrele didactice nu au manifestat rigurozitatea necesara, pentru ca daca cereau actul de identitate al fiecarui student un asemenea lucru nu ar fi fost posibil", a mai spus Cornel Panait.

La ora transmiterii acestei stiri, perchezitiile la Universitatea Maritima din Constanta sunt in desfasurare. Portile universitatii sunt inchise, iar jandarmii permit accesul in institutie doar angajatilor, pe baza de carte de identitate, transmite Mediafax.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2719 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by