VIDEO Motivarea prelungirii pedepsei lui Gigi Becali cu 6 luni de inchisoare: Omul de afaceri "a dat dovada de perseverenta infractionala in perioada lunga de timp"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 15 iulie 2013, 19:28 Dosare Anticoruptie


Gigi Becali a dat dovada de perseverenta infractionala in perioada lunga de timp in care si-a desfasurat activitatile ilicite, arata Tribunalul Bucuresti in motivarea deciziei prin care i-a marit acestuia pedepsa la trei ani si jumatate de inchisoare. "Referitor la sporul aplicat de 6 luni, tribunalul considera ca este suficient pentru a se atinge scopul educativ si preventiv al pedepsei, acesta impunandu-se in raport de perseverenta infractionala a petentului si perioada lunga de timp in care acesta si-a desfasurat activitatile ilicite", noteaza judecatorul Tribunalului Bucuresti, in documentul citat, potrivit Mediafax.



Totodata, arata instanta, "in situatia in care nu s-ar aplica un spor cu ocazia contopirii pedepselor, s-ar crea impresia de impunitate pentru condamnat, ceea ce va constitui un indemn la savarsirea a cat mai multe infractiuni, in viitor, dupa ce a savarsit o fapta prevazuta de legea penala".

"Tribunalul are in vedere de asemenea, in ce priveste sporul de pedeapsa de sase luni, faptul ca pentru infractiunile cele mai grave ca petentul a fost condamnat la o pedeapsa rezultanta de trei ani inchisoare fata de care s-a dispus suspendarea executarii sub supraveghere si cu aplicarea circumstantelor atenuante", mai arata Tribunalul, in documentul mentionat.

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 27 iunie, dupa ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Gigi Becali, sa ii aplice acestuia un spor de sase luni de inchisoare, finantatorul Stelei avand astfel o condamnare de trei ani si jumatate de detentie.

Instanta a admis in parte solicitarea procurorului Directiei Nationale Anticoruptie de aplicare a unui spor de un an de inchisoare.

Avocatii lui Becali au precizat atunci, ca decizia tribunalului nu este definitiva si va fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

Cererea lui Becali a vizat contopirea pedepselor din condamnarile definitive primite in dosarele sechestrarii de persoane, schimbului de terenuri cu MApN si "Valiza". Procurorul DNA a aratat atunci ca Becali a comis o pluralitate de infractiuni, cu grad ridicat de pericol si in participatie penala cu un anturaj infractional, astfel ca se impune aplicarea unui spor de pedeapsa de un an.

Reprezentantul DNA i-a explicat judecatorului Marin Marino Constantin ca finantatorul Stelei a savarsit fapte grave, iar pentru cele mai grave dintre acestea a primit doar trei ani de inchisoare. El a mai aratat ca, potrivit normelor legale in vigoare, Becali poate fi eliberat dupa ce executa doua treimi din pedeapsa, respectiv doi ani de inchisoare, si a subliniat ca, in opinia sa, aceasta pedeapsa este mica in raport cu numarul si gravitatea faptelor comise.

Potrivit procurorului, activitatea infractionala a lui Becali are periodicitate si ritmicitate, iar in acest context el ar trebui sa petreaca mai mult timp in detentie.

La randul lor, avocatii finantatorului Stelei au spus ca nu ar exista temei legal in baza caruia, la momentul contopirii, sa se faca aplicarea unui spor de pedeapsa, asa cum solicita procurorul DNA.

Totodata, avocatii au aratat ca exista temei legal pentru ca, dupa decontopire, reindividualizare si recontopirea pedepselor, judecatorul sa stabileasca suspendarea executarii pedepsei datorita profilului socio-moral al clientului lor, dar si naturii pedepsei, aceasta fiind una mica, aflata sub minimum special prevazut de legea penala.

Aparatorii lui Becali au mai sustinut, in acest context, ca judecatorul de caz ar putea dispune suspendarea executarii pedepsei, dar au cerut totodata magistratului ca, in cazul in care nu hotaraste in acest sens, sa mentina in vigoarea pedeapsa existenta de trei ani de inchisoare cu executare, fara a o majora.

In 20 mai, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale. Alaturi de acesta au primit pedepse de cate doi ani de inchisoare cu executare fostul ministru al Apararii Victor Babiuc si fostul sef al Statului Major General Dumitru Cioflina. Acestia au fost incarcerati in 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar in 10 iunie au fost transferati la Penitenciarul Jilava.

In 4 iunie, Gigi Becali a fost condamnat tot la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul "Valiza", pentru dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata, decizia dispusa de Completul de cinci judecatori al instantei supreme fiind definitiva.

Instanta nu a facut reindivualizarea si contopirea pedepselor lui Gigi Becali, astfel ca avocatii acestuia au cerut, la Tribunalul Bucuresti, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta.

Gigi Becali si-a pierdut mandatul de deputat in urma condamnarii sale definitive. Camera Deputatilor a aprobat in 5 iunie, prin vot, vacantarea locului de deputat al lui Gigi Becali.

In 11 februarie, Becali a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la trei ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul sechestrarii celor care i-au furat limuzina.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2158 vizualizari

  • -5 (7 voturi)    
    Spor de inteligență pentru instanțe... (Luni, 15 iulie 2013, 19:41)

    Krokodilul Chichiricios [utilizator]

    Sunt dispus să contribui personal cu 1 Eurocent la premierea instanței care dovedește o minimă inteligență primară- de genul să nu moară de râs când îi arăți degetul, să nu consume din nas și eventual să-și exprime sentințele în limba română de clasa a II-a primară.
  • +6 (6 voturi)    
    citatul zilei -- "Perseverenta infractionala " (Luni, 15 iulie 2013, 19:48)

    linarel [utilizator]

    asa ceva ... sa tot auzi
  • +4 (4 voturi)    
    Teoria ca teoria... (Luni, 15 iulie 2013, 20:06)

    Jimmy Hoffa [utilizator]

    In practica poate fi altfel. Sporul este necesar "pentru a se atinge scopul educativ si preventiv al pedepsei". Aiurea. Becali are in cap ca e un om bun, ca suferinta e data de la Dumnezeu. Sa vezi educatie si preventie cand va iesi Gigi din parnaie si va fi inconjurat numai de d-aia care cred ca nu are ce cauta la inchisoare. Sau te pomenesti ca s-a cait si o sa fie cuminte? :))


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by