DNA: 62 de persoane condamnate definitiv in iunie, pentru fapte de coruptie

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 10 iulie 2013, 18:07 Dosare Anticoruptie


Un judecator, un procuror, actionarul si vicepresedintele consiliului de administratie al unui club de fotbal, un ofiter SRI si cinci ofiteri de Politie sunt printre cele 62 de persoane condamnate definitiv, in iunie, in dosarele de coruptie in care au fost trimisi in judecata de procurorii DNA.

Conform unui comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) difuzat miercuri si citat de Mediafax, in dosarele de coruptie au ramas definitive, in luna iunie, 26 de hotarari judecatoresti, prin care au fost condamnati 62 de inculpati.

Printre cei condamnati definitiv in luna iunie se numara un judecator (fost vicepresedinte al unei curti de apel), un procuror, conducerea Regiei Nationale a Padurilor, conducerea unei directii judetene de protectie a copilului, actionarul si vicepresedintele consiliului de administratie al unui club de fotbal, seful unui serviciu judetean de metrologie legala, un director al unei companii de stat, un sef serviciu finante publice, cinci ofiteri de politie, un ofiter SRI, un avocat, un notar, un medic sef al unui centru medical MAI, un vames, doi agentie de politie de frontiera, un inspector de munca, trei consilieri locali si sase administratori de societati comerciale.

Acestia au primit pedepse cuprinse intre cinci luni de inchisoare cu suspendare si sase ani de inchisoare cu executare.

Finantatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, pe 4 iunie, la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul "Valiza", decizia dispusa de Completul de cinci judecatori al instantei supreme fiind definitiva. Becali a primit doua pedepse de cate trei ani pentru dare de mita si una de un an pentru fals. Tot in cazul lui Becali, instanta a dispus confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, aflata in prezent sub sechestru la BCR Unirii.

Toti ceilalti inculpati din dosarul "Valiza" au primit pedepse cu suspendare: Victor Piturca - un an cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Alina Ciul si Radu Marino - cate un an si jumatate cu suspendare, iar Teia Sponte - doi ani cu suspendare.

Catalin Nicolae Serban, fostul vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara, a fost condamnat definitiv, pe 18 iunie, de instanta suprema la cinci ani de inchisoare in dosarul in care era judecat pentru ca a cerut 60.000 de euro, din care a primit 50.000 de euro, pentru a interveni in solutionarea favorabila a doua dosare civile privind privatizarea societatii Moldomin. In acelasi caz au fost condamnati si Adrian Dan Rus, reprezentant al Mineco AG in Romania ka data comiterii faptelor, la doi ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru cumparare de influenta si Ioan Marian Mihaila, profesor universitar in cadrul Universitatii Eftimie Murgu din Resita, la trei ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru complicitate la trafic de influenta.

Fostul procuror Maximilian Balasescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita, iar Cristian Marian Ene si Marian Simirianu au primit cate patru ani cu executare, potrivit deciziei prin care instanta suprema a mentinut, pe 17 iunie, pedepsele dispuse de Curtea de Apel Bucuresti. Potrivit rechizitoriului, in luna ianuarie 2012, fostul magistrat Maximilian Balasescu, cu ajutorul lui Cristian Ene si Marian Simirianu, a pretins de la un denuntator, cu titlu de mita, o suma de bani. In 31 ianuarie, Ene a fost prins in flagrant luand de la denuntator, in numele procurorului, 90.000 de lei si 80.000 de euro, ca prima transa a sumei totale pretinse, preciza DNA.

Avocata Lileana Cremenitchi din Baroul Iasi a fost condamnata definitiv de instanta suprema, pe 19 iunie, la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru ca a cerut bani de la un om de afaceri spre a interveni pe langa judecatorii Curtii de Apel Iasi, in vederea obtinerii unei hotarari judecatoresti favorabile. In acelasi dosar a fost condamnati si omul de afaceri Gheorghe Apopi a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta, iar directorii Nicolae Hogas si Dragos Dascalu, cate doi ani si doua luni de inchisoare cu suspendare pentru cumparare de influenta.

Pe 7 iunie, Einan Aifer, maior in cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI) la data comiterii faptelor, a primit trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru trafic de influenta. Maiorul a fost acuzata ca in perioada 2009-2010 a luat 6.100 de euro de la un barbat, caruia i-a spus ca poate interveni pentru angajarea lui intr-o unitate SRI din Bucuresti si a sotiei acestuia in Parlament.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























866 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    intrebare (Miercuri, 10 iulie 2013, 19:58)

    Snitzelvienez [utilizator]

    cati dintre acestia au fost condamnati cu suspendare?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by