Motivarea deciziei de arestare a directoarei Costica Varzaru: Pericolul social rezida in faptul ca se creeaza un avantaj elevilor care au dat bani pentru a promova examenul de bacalaureat

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 5 iulie 2013, 21:46 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Bucuresti arata ca faptele directoarei Costica Varzaru sunt periculoase si grave pentru ca, prin comiterea lor, s-a creat un avantaj pentru elevii care promoveaza examenul de bacalaureat prin frauda si pot ajunge sa intre la facultate in locul altor elevi care au promovat legal examenul, transmite Mediafax.

Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii, vineri, motivarea deciziei prin care a arestat-o preventiv pentru 29 de zile pe directoarea de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, cercetata pentru trafic de influenta si demisa de la conducerea unitatii de invatamant.

In document instanta arata ca "are in vedere periculozitatea faptei pentru care inculpata este cercetata, data de importanta valorii sociale ocrotite penalmente, fapta fiind cu atat mai grava cu cat inculpata a pretins bani in vederea folosirii influentei, calitatea inculpatei, respectiv aceea de director al Liceul Teoretic D.B. din B., precum si imprejurarile in care a pretins banii".

"Pericolul social mai rezida si din faptul ca se creeaza un avantaj elevilor care promoveaza examenul de bacalaureat in acest sens fata de cei care il promoveaza in mod corect, existand riscul ca un elev care a fraudat examenul prin cumpararea influentei sa fie declarat admis la o facultate in defavoarea celui care a promovat in mod legal examenul, dar si din faptul ca in constiinta opiniei publice se creeaza opinia ca sistemul poate fi fraudat chiar de catre persoanele ce sunt numite de reprezentantii statului sa vegheze la buna desfasurare a unor examene de asemenea anvergura, persoane impotriva carora nu se ia nici un fel de masura si care nu sunt trase la raspundere penala asa cum ar trebui sa se intample cu orice persoana care a comis un delict in aceasta societate si cu atat mai mult de catre persoanele care sunt puse sa preintampine astfel de evenimente si nu sa le creeze", se mai arata in motivarea instantei.

Tribunalul mai arata ca "se creeaza in randul liceenilor si persoanelor care urmeaza cursurile la fara frecventa opinia ca pot promova examenul de bacalaureat fara a fi nevoie sa invete, ci doar contra unei sume de bani".

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, cercetata pentru frauda la bacalaureat, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, printr-o decizie luata marti de Tribunalul Bucuresti, care nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel a Capitalei.

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au stabilit ca, in perioada mai-iunie, in calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucuresti, Costica Varzaru a pretins si a primit sume de bani de la elevi inscrisi la examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-si folosi influenta pe langa membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unitatii de invatamant, astfel incat acestia "sa nu isi indeplineasca in mod corespunzator atributiile de serviciu pe parcursul desfasurarii examenului".

"Ulterior, inculpata a si efectuat demersuri in acest scop, urmarind sa fie desemnati anumiti supraveghetori permisivi, precum si o comisie care putea fi influentata in sensul realizarii unor fraude in desfasurarea examenului", se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati luni la Politia Capitalei, in cazul suspiciunilor de frauda la proba de limba romana a examenului de bacalureat. Dupa ce au fost audiati, acestia au fost lasati sa plece, singura retinuta fiind fosta directoare a liceului, Costica Varzaru.

Unii profesori sunt suspectati ca le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisa de la Limba si literatura romana. Asupra lor ar fi fost gasiti bani si cadouri care le-ar fi parvenit in aceeasi zi, potrivit unor surse judiciare.

Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, in urma perchezitiilor, toate inregistrarile video din salile de examene, pe care urmeaza sa le analizeze in cadrul anchetei de coruptie presupus savarsita la examenul de bacalaureat. De asemenea, au fost ridicate inscrisuri, obiecte si laptopuri.

Elevii care au sustinut luni proba de limba romana de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din sala, la multi dintre acestia fiind gasite fituici, au declarat marti, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Sursele din randul anchetatorilor au aratat ca se lucreaza de aproximativ o luna la acest caz.

Sapte candidati la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi care indica tentativa de frauda, "copiute, carti cu rezolvari, telefoane mobile", la proba de limba si literatura romana, a anuntat marti Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Mai muti elevi de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati, vineri, la Politia Capitalei, in cazul de frauda la bacalaureat, urmand ca audierile, vizandu-i pe toti cei 250 de elevi care au sustinut examenul, sa continue sambata si sa fie reluate luni.

Politistii au mers, vineri, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" pentru a pune in executare peste o suta de mandate de aducere emise pe numele unor elevi care au sustinut examenul de bacalaureat la aceasta scoala, declara purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Alexandru Niculae.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1361 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    In sfarsit (Vineri, 5 iulie 2013, 22:22)

    fLoreign [utilizator]

    Se poate un poster cu aceasta decizie in biroul fiecarui director de scoala din tara?
  • +2 (2 voturi)    
    glumita (Vineri, 5 iulie 2013, 22:33)

    Anaconda_ [utilizator]

    Eu le-as fi luat banii si i-as fi picat pe toti cu 2
  • +4 (4 voturi)    
    ... (Sâmbătă, 6 iulie 2013, 0:38)

    adonis84 [utilizator]

    Fenomenul exista si in universitati, alea unde te taie la nota daca nu le cumperi cartile la profesori. Sunt unii care taie din nota si maresc celor care au cumparat, si mai sunt altii care doar maresc celor care cumpara. Ori ministrul Miclea cand a fost intrebat, s-a multumit sa spuna ca este un caz izolat. Vreau sa spun ca nu este, sunt muulti (prea multi) care fac asta (dar nu majoritatea).
  • +5 (5 voturi)    
    Nu inteleg de ce este doar ea retinuta (Sâmbătă, 6 iulie 2013, 11:42)

    bigbrother [utilizator]

    1. Cu siguranta nu putea sa faca toata tarasenia asta singura. A fost ajutata de ceilalti profesori, care ar trebui la randul lor retinuti si invinuiti.
    2. Legea spune despre "DARE SI LUARE de mita". Nu inteleg de ce nu sunt invinuiti si cei care au dat mita. Da, asta include si acei elevi MAJORI sau parintele/tutorele legal.

    DAREA DE MITA (art. 255 C. pen.)

    1. Conţinutul legal:
    "Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în modurile şi scopurile aratate în art. 254, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
    Fapta prevazuta în alin. precedent nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de catre cel care a luat mita.
    Mituitorul nu se pedepseşte daca denunţa autoritaţii fapta mai înainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea infracţiune.

    Fraza asta defineste tampenia romaneasca:
    "in constiinta opiniei publice se creeaza opinia ca sistemul poate fi fraudat chiar de catre persoanele ce sunt numite de reprezentantii statului"

    Pe bune? Politistii spun acest lucru?? Angajati ai statului care fraudeaza, cine a mai auzit asa ceva, este un caz unic si clar directoarea trebuie arsa pe rug!

    Eu i-as invinui pe toti cei care au DAT mita, pe langa cei care au LUAT mita. Le-as face cazier penal tuturor celor care au sperat ca vor trece bac-ul prin mita, sa fie invatatura de minte pentru toata tara. In situatia de fata, se perpetueaza ideea ca poti da mita dar nu vei fi pedepsit niciodata.

    Nu ii scuz faptele, dar cred ca se cauta un tap ispasitor. Cred ca este un heirupism ca sa vada lumea ca cineva lucreaza. De fapt se lucreaza dupa ureche sau directive date de sus, incepand de la retinerea doar a directoarei si pana la nebunia cu autobuzele).
    • 0 (0 voturi)    
      raspuns pt.bigbrother (Duminică, 7 iulie 2013, 12:40)

      dekar [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

      arestul preventiv numai pentru ea fiindca e capul rautatilor (aranjamentelor)iar a-i aresta pe toti complicii ar fi prea mult.
      • +1 (1 vot)    
        de ce ar fi prea mult? (Duminică, 7 iulie 2013, 16:11)

        bigbrother [utilizator] i-a raspuns lui dekar

        sau legea la noi se aplica cu "masura"? Ia sa-i fi bagat macar o noapte dupa gratii pe toti, sa vezi cum le trecea cheful de smecherii, lor si celorlati care se vor mai gandi sa faca asta.

        Faptul ca ea a fost capul rautatilor nu inseamna nimic, nu i-a obligat nimeni pe ceilalti sa participe la comiterea infractiunii, si ma refer aici atat la profesori cat si la elevi, acestia din urma preferand varianta mai usoara in loc sa invete, sperand ca nu vor fi prinsi.

        Evident, nu imi doresc ca acei copiii sa intre in viata in acest fel. As vrea sa cred ca au invatat o lectie pentru toata viata, mai ales ca unii dintre ei se vor duce la facultate. Sper insa ca nu vor incerca si acolo sa cumpere examenele.
  • -4 (4 voturi)    
    arestarea preventiva nu se justifica in acest caz (Sâmbătă, 6 iulie 2013, 13:11)

    rollotoma [utilizator]

    Ok, acuzatiile sunt grave, dar arestarea preventiva, dupa cum arata si denumirea este o masura preventiva, adica pentru a preveni alte fapte grave si nu una punitiva, adica de pedepsire a unor fapte. Acuma intrebarea mea este, daca respectiva persoana a fost eliberata din functie, ce sanse mai sunt sa se repete faptele ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by