O contabila si un inginer din Iasi, deferiti justitiei pentru o frauda de 1,7 milioane de euro cu fonduri europene

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 28 iunie 2013, 22:45 Dosare Anticoruptie


Contabila si inginerul unei firme din comuna Ion Neculce, judetul Iasi, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie pentru o frauda de 1,7 milioane de euro cu fonduri europene, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), citat de Mediafax.

DNA Iasi a trimis-o in judecata pe Lucretia Ciobanu, contabil la SC Teoval SRL Razboieni din comuna Ion Neculce, imputernicit al administratorului acestei societati comerciale, alaturi de SC Teoval pentru participatie improprie la infractiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea fara drept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, participatie improprie la infractiunea de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals. SC Teoval a fost acuzata si de fals in declaratii.

Procurorii l-au acuzat si pe Paul Grebinisan, inginer la SC Teoval, de complicitate la participatie improprie la infractiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea fara drept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, complicitate la participatie improprie la infractiunea de inselaciune si fals in declaratii.

Potrivit rechizitoriului, la 14 ianuarie 2009, Consiliul local al comunei Dagata, judetul Iasi, a incheiat cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) contractul de finantare nerambursabila, finantat din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR), in vederea punerii in practica a proiectului intitulat "Alimentare cu apa in sistem centralizat in sat Dagata si sat Manastirea, comuna Dagata, judetul Iasi, construire sistem de canalizare si statie de epurare a apelor uzate in satul Dagata".

"Cu ocazia derularii acestui proiect, in vederea castigarii licitatiei organizate de Consiliul local al comunei Dagata (autoritatea contractanta) pentru atribuirea contractului de lucrari, inculpata Ciobanu Lucretia, in calitate de imputernicit al administratorului SC Teoval SRL, a depus un inscris fals, pretins emis de Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Iasi, din care rezulta, in mod incorect, ca SC Teoval SRL nu avea datorii restante catre bugetul de stat la data participarii la licitatie. Acest document a fost falsificat de Ciobanu Lucretia care l-a atasat documentatiei de participare la licitatie dupa ce l-a autentificat la un notariat public", se precizeaza in rechizitoriu.

Procurorii mai arata ca, Ciobanu a mai depus si o declaratie falsa, intocmita si semnata de inginerul Paul Grebinisan in care a consemnat eronat ca firma si-a indeplinit obligatiile privind plata taxelor si impozitelor datorate statului.

Astfel, pe baza celor doua acte false, in perioada 2010 - 2011, SC Teoval a decontat de la comuna Dagata suma totala de 7.309.479,69 lei (echivalentul a aproximativ 1.736.218 euro), bani proveniti din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.

Pentru recuperarea prejudiciului procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurile mobile si imobile ale Lucretiei Ciobanu, ale lui Paul Grebinisan si ale firmei Teoval.

APDRP nu s-a constituit parte civila in procesul penal, pana la finalizarea anchetei.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Iasi.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1913 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Suna ciudat "recuperarea prejudiciului" (Vineri, 28 iunie 2013, 22:59)

    denvarel [utilizator]

    Eu inteleg ca inculpatii au falsificat niste adeverinte ca sa poata incasa banii. Presupun ca au facut ceva pentru banii aia, vreun sant, vreun podet ceva...
    Una este prejudiciul unei lucrari neefectuate pentru care s-au incasat banii, alta este o magarie de doi lei pe care au facut-o aia ca sa-si ia contravaloarea muncii prestate.
    Nu spun ca au facut ceva bun, spun ca "prejudiciul de 1,7 milioane euro" este de fapt alta gasca in alta traista. Ce vrea statul acum? Sa preia lucrarile pe de-a bogea pentru ca aia aveau restante la finante?
    Dar statul le-a platit lucrarile la timp sau i-a amanat cu lunile cum face de obicei? Cand e vorba de contracte cu smecheri ca Bechtel statu plateste de-i sare basca la penalitati daca nu respecta termenele, cand e vorba de SC Teoval SRL nu mai plateste nici lucrarile ca nu aveau aia stampila de la finante pe adeverinta lui peste.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by