Curtea de Apel Craiova a majorat la sase ani de inchisoare cu executare pedeapsa pentru Ninel Potarca

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 26 iunie 2013, 22:12 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel Craiova a majorat, miercuri, la sase ani de inchisoare, cu executare, pedeapsa pentru fostul candidat la Presedintia Romaniei Constantin Ninel Potarca intr-un dosar de evaziune fiscala instrumentat de DNA, informeaza Mediafax.

Tribunalul Gorj a decis in toamna anului trecut ca Potarca sa fie condamnat la 3,6 ani inchisoare, cu executare, sentinta fiind atacata cu apel atat de catre procurori, cat si de catre inculpat. Magistratii Curtii de Apel Craiova au decis, miercuri, admiterea apelurilor si majorarea pedepsei la sase ani inchisoare.

In acelasi dosar a fost judecat si fratele fostului candidat la Presedintie, Toma Potarca, pentru acesta magistratii stabilind, miercuri, o pedeapsa de cinci ani, fata de 2,6 ani, cat decisese initial Tribunalul Gorj.

Instanta din Craiova a majorat pedepsele si pentru alti doi inculpati, oameni de afaceri din Ramnicu Valcea. Mihalache Radu are de executat trei ani de detentie, iar fratele acestuia, Dan Radu, recidivist, primind o pedeapsa de patru ani, in care au fost contopite si alte pedepse decise de diferite instante in dosarele in care a fost inculpat.

Tuturor instanta le-a interzis pentru diferite perioade o serie de drepturi civile, inclusiv cele de a fi ales sau a alege.

De asemenea, Curtea de Apel Craiova a stabilit ca inculpatii sa suporte impreuna cu firmele lor prejudiciul creat la bugetul de stat prin neplata taxelor si impozitelor.

"Obliga pe inc.Potarca Constantin Ninel in solidar cu partea responsabila civilmente S.C.Siatra Prod SRL Tg.Jiu prin lichidator S.P. Capiv I.P.U.R.L. Tg.Jiu,catre partea civila la 181.394.912 lei despagubiri civile, din care 10.365.561 lei in solidar cu inc.Potarca Tanase,10.630.518 lei in solidar cu inc.Radu Dan,6.415.392 lei in solidar cu inc. Radu Mihalache si partea responsabila civilmente S.C.Silnef S.R.L. Rm.Valcea,la care se adauga accesoriile aferente calculate potrivit Codului de procedura fiscala", se arata in decizia instantei.

Magistratii au dispus, de asemenea, mentinerea sechestrului asigurator pe proprietatile inculpatilor, fratii Constantin Ninel si Toma Potarca avand in municipiul Targu Jiu, in cartierul Meteor, un teren de peste 1.600 de metri patrati si un palat cu o suprafata de 918 metri patrati si o valoare impozabila de peste trei milioane de lei.

Curtea de Apel Craiova a mentinut alte prevederi ale sentintei Tribunalului Gorj, printre care anularea unor documente fiscale false, folosite in contabilitatea firmelor detinute de inculpati.

Cei patru au fost trimisi in judecata in mai 2011 de catre Directia Nationala Anticoruptie, procurorii mentionand la acel moment ca fostul candidat la Presedintie a folosit in contabilitatea uneia dintre firmele sale facturi fictive pentru a nu plati statului impozite si taxe in valoare de peste 18,6 milioane de lei. Conform anchetatorilor, din suma respectiva opt milioane de lei ar fi fost TVA, iar restul reprezenta impozit pe profit, firma Siatra Prod SRL, aflata in faliment in prezent, ocupandu-se cu colectarea de fier vechi. Procurorii DNA sustin ca actele false provin de la firmele celorlalti inculpati, acestia antedatand documente contabile pentru a acoperi operatiuni nelegale efectuate de firma lui Potarca.

Firma sa, Siatra Prod SRL, a achizitionat in anul 2000 fostul combinat chimic din Arad, pe care ulterior l-a demolat si l-a vandut la fier vechi. Firma este in prezent in lichidare judiciara, aceasta mai avand in proprietate la Arad terenurile fostului combinat, suprafata totala fiind de peste 40 de hectare.

Constantin Ninel Potarca a mai fost condamnat anul trecut, intr-un alt dosar, la doi ani de inchisoare cu suspendare, tot de Tribunalul Gorj si tot pentru evaziune fiscala. Sentinta nu a fost definitiva, dosarul fiind acum pe rolul Curtii de Apel Craiova.

Fratele sau, Toma Potarca, este implicat si el intr-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, procurorii DNA trimitandu-l aici in judecata alaturi de alte opt persoane, printre care fostul manager Razvan Adrian Mocanu si Monica Radut, fost director administrativ al Institutului National de Pneumoftiziologie "Marius Nasta￯ din Capitala. Aceasta a fost acuzata de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, spalare de bani in forma continuata, asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Toma Potarca si patronii altor firme din cartierul Meteor din Targu Jiu au incheiat cu institutul din Bucuresti contracte de prestare a unor servicii, inclusiv de transport a cadavrelor, pentru care unitatea sanitara a platit operatiuni fictive sau mult mai scumpe decat pretul pietii, fosta conducere a institutului primind, in schimb, sume de bani sau bunuri, conform anchetatorilor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1039 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    ))))) (Miercuri, 26 iunie 2013, 23:02)

    Cataleya [utilizator]

    "Mihalache Radu are de executat trei ani de detentie, iar fratele acestuia, Dan Radu......."
    Inseamna ca numele de familie al celor doi este Radu.
    Ce-o fi fost in mintea parintilor sa-si boteze copilul "Mihalache" ???
    • +2 (2 voturi)    
      :) (Miercuri, 26 iunie 2013, 23:34)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

      Trebuia sa para ca macar unul are nume de familie :))
      • +1 (1 vot)    
        Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 iunie 2013, 1:51)

        [anonim] i-a raspuns lui nano2k



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by