VIDEO Tribunalul Bucuresti: Judecarea dosarului de coruptie al lui Dan Voiculescu a fost amanata pe 19 martie

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 8 martie 2013, 12:48 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Bucuresti a amanat vineri pentru 19 martie dosarul privatizarii Institutului pentru Cercetari Alimentare (ICA), in care unul dintre inculpati este Dan Voiculescu, relateaza Agerpres. Motivul amanarii a fost faptul ca avocatul lui Nicolae Vlad Savulescu, unul dintre inculpati, nu s-a prezentat la proces, fiind bolnav. In sala de judecata s-a aflat si fostul senator Dan Voiculescu. Este a doua amanare a dosarului de cand acesta a fost trimis din nou la Tribunalul Bucuresti de catre Inalta Curte ca urmare a demisiei lui Voiculescu din functia de senator.



Dosarul de coruptie "ICA" in care Dan Voiculescu este judecat, de patru ani, alaturi de alte 12 persoane, de privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare se reia miercuri la Tribunalul Bucuresti. Cazul a fost retrimis de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care si-a pierdut competenta, dupa ce Dan Voiculescu a renuntat la calitatea de senator.

Procurorii DNA au atras atentia asupra faptului ca, prin schimbarea repetata a statutului sau, fostul parlamentar ar incerca sa tergiverseze acest proces, inceput in 2008, deoarece de fiecare data a fost nevoie de schimbarea competentei instantei. Procurorii sustin in rechizitoriu ca "in perioada 1991-2003, inculpatii au desfasurat o serie de operatiuni financiare si comerciale frauduloase in scopul de a facilita adjudecarea prin licitatie, de catre Grivco SA (firma din portofoliul lui Dan Voiculescu), a pachetului de actiuni detinut de Administratia Domeniului Statului la I.C.A., la un pret mult mai mic fata de valoarea comerciala reala, in conditii discriminatorii, netransparente si prin subevaluarea activelor si a titlurilor de participare".

Voiculescu este acuzat ca a cumparat teren si mai multe constructii in Baneasa la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real.

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare a ajuns din nou la Tribunalul Bucuresti, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 6 februarie, retrimiterea la aceasta instanta a dosarului, intrucat Voiculescu nu mai este senator.

Cauza ajunsese la inceputul lunii ianuarie 2013 la instanta suprema, dupa ce Tribunalul Bucuresti isi declinase competenta de solutionare in favoarea ICCJ, ca urmare a faptului ca Dan Voiculescu a castigat un mandat de senator.

In 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din functia de senator, la mai putin de o saptamana dupa ce depusese juramantul. El si-a motivat gestul prin faptul ca in ultima perioada au existat "speculatii" cu privire la faptul ca imunitatea parlamentara pe care o presupune statutul de senator ar impiedica "actul de justitie" in cazul dosarului sau.

Demisia sa a determinat din nou mutarea procesului de la instanta suprema, competenta sa judece parlamentari, la Tribunalul Bucuresti. Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata alaturi de alte 12 persoane in dosarul privind privatizarea Institututui de Cercetari Alimentare.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro
Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.
Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1674 vizualizari

  • +8 (8 voturi)    
    Ce Cacao (Vineri, 8 martie 2013, 13:02)

    olybat [utilizator]

    Ce cacao de legi si justitie e asta ?
    Pai pe 19 se imbolnaveste felix ca a luat raceala de la Nicolae Vlad Savulescu care a luat raceala de la avocatul lui
    si se face decembrie de alegeri
    Frate mort copt vi ca e treaba importanta , asta doar daca nu mai important e sa stai acasa sa joci in prelungiri
    Ai ? care e judecata mai de apoi ?
    • +3 (3 voturi)    
      Ma intreb oare... (Vineri, 8 martie 2013, 15:50)

      hahalera [utilizator] i-a raspuns lui olybat

      astia de la DNA au si ei voie sa faca la fel in cazul lui Nastase? de cate ori se intruneste instanta ca sa judece eliberarea sa se "imbolnaveasca" subit cate un procuror... atunci nu prea le mai convin amanarile la baietii astia :)
  • +11 (11 voturi)    
    ... (Vineri, 8 martie 2013, 13:03)

    nicTM [utilizator]

    ...mai bine ne anuntau si care va fi amanarea din 19 martie. Mizeria aceasta umanoida de Felix ne sfideaza ca nimeni altul. Incep sa cred ca e mai nociv pentru tara asta chiar si decat tatucul Iliescu... Rusine celor care ii canta in struna acestui vierme!
    • +1 (1 vot)    
      Clar (Vineri, 8 martie 2013, 16:16)

      xvlad [utilizator] i-a raspuns lui nicTM

      Clar mai nociv decat Iliescu... el e in spatele atacului asupra justitiei...
  • +6 (6 voturi)    
    Lojic (Vineri, 8 martie 2013, 13:04)

    aiureantramvai [utilizator]

    Curat murdar, monșer!
  • +4 (4 voturi)    
    ce tara mai e si asta? (Vineri, 8 martie 2013, 13:10)

    un dac [utilizator]

    pai in ritmul asta fiecare avocat poate fi bolnav cu randul pana se prescrie. Sa va fie rusine!
  • +4 (4 voturi)    
    proverb (Vineri, 8 martie 2013, 13:51)

    Gobelin [utilizator]

    amanarea buna de dimineata se cunoaste ...
    sau: ce incepe cu o amanare continua la fel de bine ...
  • +3 (3 voturi)    
    A cui este tara asta? (Vineri, 8 martie 2013, 15:03)

    ioil [utilizator]

    Ce legi guverneaza aceasta tara in care cu cea mai mare usurinta procesele marilor corupti se amana pana le prescriere?Doamne bate-i! Oare ei sant de vina sau n oi ca mai putem rabda faradelegea_
    -
    .
  • +3 (3 voturi)    
    Cineva isi bate joc de noi rau de tot.. (Vineri, 8 martie 2013, 16:04)

    bigbrother [utilizator]

    Maine poimaine pe Voiculescu il va durea unde nu intra soarele, in aprilie va avea o durere in cot si in mai...mai bine nu spun, ca ma enervez degeaba.

    Nu inteleg ce legi avem in tara asta. Nu e de mirare ca procesele treneaza la infinit pana se prescriu faptele, ca indivizii astia isi angajeaza vulpi batrane sa-i scape cu motive ridicole dar de efect.

    Sper ca la urmatorul termen, instanta sa ceara avocatului certificat medical ca nu a putut fi prezent la proces..si daca medicul sau avocatul au dat-o cotita dupa gard, sa intre la puscarie amandoi.

    Si as mai zice ceva: maxim 2 amanari, indiferent de motivul amanarii. Oricine poate fi bolnav, dar a fi bolnav de doua ori fix in ziua procesului... Daca nu s-a prezentat avocatul, sa aiba dreptul sa se apere singur. Nu o poate face sau nu stie...sa-l caute pe avocat dupa proces.

    Daca vrem sa ne fie tuturor bine ar fi cazul ca reprezentatii justitiei sa ia masuri. Este treaba lor ca lucrurile sa mearga bine acolo, nu pot face eu ordine. Pana atunci, vor ramane cu stigmatul ca sunt corupti. Imi pare rau pentru ei, s-ar putea sa fie o perceptie gresita - impartasita din pacate de prea multa lume-, dar depinde doar de ei sa o schimbe.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by