Bilantul DNA: In 2012 a crescut fara precedent numarul persoanelor condamnate definitiv, cu 150% fata de 2011; 202 inculpati condamnati la inchisoare cu executare

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 28 februarie 2013, 15:35 Dosare Anticoruptie


Numarul persoanelor condamnate definitiv a crescut in 2012 cu 150% fata de anul anterior, se arata in raportul de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pe anul trecut, citat de Agerpres.

Potrivit bilantului DNA, 743 de persoane au fost condamnate definitiv in 2012, continuand pronuntarea unor solutii de condamnare in dosarele de mare coruptie.

Printre persoanele condamnate definitiv sunt si opt demnitari - un ministru, un deputat (secretar de stat la momentul savarsirii infractiunilor), un senator (comandant al Statului Major al Fortelor Terestre la data savarsirii faptelor), un secretar de stat (si director la Compania Nationala a Lihnitului Oltenia - cumul de functii), un secretar general adjunct la Ministerul Agriculturii, doi directori adjuncti ai unui serviciu de informatii cu rang de subsecretar de stat si un subprefect.

De asemenea, s-a mentinut rata mare a condamnarilor si a celorlalte decizii prin care instantele de judecata au stabilit vinovatia, respectiv 90% din totalul persoanelor fata de care s-au pronuntat decizii definitive in 2012.

DNA precizeaza ca s-a mentinut atentia privind solutionarea cauzelor importante si complexe finalizate prin rechizitoriu (acest aspect este reflectat de numarul de rechizitorii - 234, de mentinere a valorii produsului infractional retinut prin rechizitoriu - echivalent a 330 milioane euro si de crestere a masurilor asiguratorii dispuse de procurori in cuantum de 264 milioane euro).

In ceea ce priveste ancheta penala, a crescut numarul cauzelor aflate in instrumentare cu 12%, respectiv 7.406, si al celor solutionate cu 8 %, respectiv 3.578, fata de anul precedent si ca in aceasta perioada, din totalul condamnarilor definitive, 202 inculpati au primit pedepse cu executare in regim de detentie.

DNA precizeaza ca aceasta crestere continua a volumului de activitate s-a realizat pe fondul mentinerii dificultatilor in ceea ce priveste ocuparea integrala a schemei de personal.

"Deficitul cel mai mare s-a inregistrat tot la categoria profesionala cu rolul decisiv in efectuarea urmaririi penale si sustinerea dosarelor in instanta, fiind in activitate 85 % procurori din totalul prevazut in schema de personal", se arata in raportul DNA pe 2012, prezentat joi de seful interimar al institutiei, Laura Oprean.

Ea a spus ca in aceasta perioada au fost pronuntate 228 de hotarari penale de condamnare definitiva a celor 743 de inculpati, reprezentand o crestere cu 44% a numarul hotararilor definitive fata de anul 2011.

Laura Oprean a mentionat ca pedepse definitive cu executare in regim de detentie au fost aplicate fata de 202 inculpati, ceea ce reprezinta 27 % din condamnatii la pedeapsa inchisorii si ca ele sunt cuprinse intre un an pana la 15 ani 2 luni si 3 zile.

Seful DNA a subliniat ca intre persoanele condamnate definitiv, pe langa cei opt demnitari, se mai afla noua primari, trei viceprimari, un presedinte si doi vicepresedinti de consiliu judetean, un consilier local, cinci magistrati (trei judecatori, din care un vicepresedinte de judecatorie si doi procurori -unul dintre acestia prim-procuror la un parchet de pe langa o judecatorie), 12 avocati, un presedinte al Camerei de Comert a Regiunii, sase ofiteri ai unui serviciu de informatii, dintre care trei cu functii de conducere, 71 politisti, 25 subofiteri si ofiteri MApN, 10 jandarmi, sapte ofiteri ISU, 12 comisari ai Garzii Financiare, 13 lucratori vamali, un presedinte de partid politic, un secretar executiv al unei organizatii judetene de partid, doi lideri sindicali.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























908 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    In mod normal.. (Joi, 28 februarie 2013, 16:23)

    Sani [utilizator]

    Acest raport ar trebui sa bucure niste locuitori ai unei tari normale.

    Dar noi, in Romania ne place sa votam penali.

    Deci, domnilor de la DNA, va felicit dar, ati gresit tara!
    Aici este Romania USL-amista!

    Noua, romanilor, ne plac aia de arunca masini in aer, ies cu sabia la atac, ne distreaza cu emisiuni la antene,.....

    Pe scurt sistemul de valori (AXIOLOGIA) nu este sincronizat cu cerintele lumii normale!

    Noi va multumim oricum....
    ....dar, stiti domniile voastre, ramane cum am stabilit:
    Jos Basescu, Jos Basescu, Jos Basescu, Jos Basescu, Jos Basescu, Jos Basescu, Jos Basescu, Jos Basescu, Jos Basescu....
    • -2 (2 voturi)    
      Paradox (Joi, 28 februarie 2013, 16:43)

      Delicatu [utilizator] i-a raspuns lui Sani

      Tareee. Procepntul de 150% mai mai ca era mai mare decat numarul celor condamanti ( 202 ). Deci nu stiu cat e de mutl sau de putin :)
  • 0 (0 voturi)    
    DE CE SUNT IN CRESTERE? (Vineri, 1 martie 2013, 1:20)

    dincannes [utilizator]

    Sunt mai multi infractori. Poate!
    Fostul stat de drept, devine si mai de drept. Ar fi bine.
    S-au scos dosare de la dospit. De teama cui? A noului Guvern?
    S-au "autosesizat", in urma anchetelor, bine documentate ale jurnalistilor?
    Sunt mai multe plingeri? S-a umplut paharul?
    A scàzut protectia, acoperirea si la dreapta si la stinga?
    Care o fi explicatia?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by