Deputatul Ion Stan, trimis in judecata de procurorii DNA pentru trafic de influenta

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 27 februarie 2013, 14:58 Dosare Anticoruptie


Ion Stan (foto arhiva)
Foto: Camera Deputatilor
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a deputatului Ion Stan, acuzat de doua infractiuni de trafic de influenta, anunta Agerpres. El este acuzat ca ar fi pretins sume importante de bani in schimbul carora s-ar fi angajat fata de omul de afaceri Nicusor Dima, care i-ar fi sponsorizat campania electorala, ca ii va obtine contracte cu statul. Dosarul lui Ion Stan a fost inaintat spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Ion Stan a fost deputat PSD pana pe 21 decembrie 2012, cand a demisionat din partid, dar nu si din Parlament. Demisia din PSD a venit la scurt timp dupa ce premierul Victor Ponta i-a solicitat public sa paraseasca partidul.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatului Stan Ion, deputat in Parlamentul Romaniei, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de trafic de influenta", se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, citat de Mediafax.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 12 -14 noiembrie 2012, Stan a solicitat denuntatorului (Nicusor Dima) 130.000 lei, bani destinati achizitionarii combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in cursul campaniei electorale, precum si achizitionarii de produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare.

"Inculpatul Stan Ion a pretins banii lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra unor functionari cu putere de decizie, in vederea inlesnirii derularii unor contracte in curs, precum si pentru obtinerea unor noi contracte de lucrari, de catre firmele controlate direct sau indirect de denuntator. In zilele de 16, 19, 21 si 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan Ion a primit, prin intermediul soferului sau, Sarca Florin, patru transe a cate 15.000 lei fiecare (in total 60.000 lei) o parte din bani fiind folositi pentru achizitionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi impartite in campania electorala.

In perioada mai-noiembrie 2009, inculpatul Stan Ion, avand functia de presedinte al organizatiei judetene Dambovita a unui partid politic, in baza unei pretinderi anterioare, a primit, in mod indirect, in beneficiul formatiunii politice din care face parte, de la acelasi denuntator, produse pentru campania electorala in valoare de circa 535.000 lei. In schimb, inculpatul l-a lasat pe denuntator sa creada ca are influenta asupra unor functionari, respectiv primari ai unor localitati din judetul Dambovita, astfel incat ar putea sa determine acele primarii sa incheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de catre denuntator", se mai arata in comunicatul DNA.

Solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a lui Stan a fost respinsa prin vot, la 21 decembrie 2012, de Plenul Camerei Deputatilor, desi Comisia juridica a Camerei Deputatilor votase anterior pentru incuviintarea arestarii preventive a inculpatului.

Avand in vedere circumstantele legate de imunitatea parlamentara, procurorii au dispus fata de Ion Stan masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara, pe o durata de 30 zile. Durata masurii preventive a fost prelungita succesiv, urmand ca ultima prelungire sa expire la 21 martie 2013. Toate plangerile formulate de inculpat impotriva masurii obligarii de a nu parasi tara au fost respinse de instanta.

DNA mai precizeaza ca fata de soferul deputatului, Florin Sarca, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala pentru complicitate la savarsirea infractiunii de trafic de influenta, intrucat a reiesit ca faptei ii lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii sub aspectul laturii subiective, respectiv intentia directa si cunoasterea faptei penale a autorului.

In 14 februarie, Ion Stan declara, dupa ce a studiat la DNA probele din dosarul sau, ca nu-si va da demisia din Parlament daca va fi trimis in judecata.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1689 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    sa speram ca ajunge la zdup (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:48)

    paolalaan [utilizator]

    cat de repede , toti infractorii din guvern sa -l urmeze ,e prea mult ,prea multa coruptie in tara asta!
  • +2 (2 voturi)    
    Dupa lovitura groaznica de la CSM (Miercuri, 27 februarie 2013, 16:32)

    Trojan.H [utilizator]

    Astazi avem si niste vesti bune.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by