UPDATE Judecatorul de la Curtea de Apel Oradea acuzat de coruptie va fi cercetat in libertate

de I.R.     HotNews.ro
Sâmbătă, 26 ianuarie 2013, 14:31 Dosare Anticoruptie


STIRE ACTUALIZATA Judecatorul Mircea Puscas, de la Curtea de Apel Oradea, acuzat ca ar fi cerut unei persoane judecate in mai multe dosare 51.500 de euro, din care ar fi primit 21.500 de euro, promitand ca intervine la magistrati pentru solutii favorabile, va fi cercetat in libertate, cu interdictia de a parasi tara, informeaza Mediafax.

Curtea de Apel Oradea a respins, sambata seara, cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie de arestare a judecatorului Mircea Puscas, considerand ca masura este netemeinica si ca nu sunt indicii si probe care sa sustina o asemenea masura restrictiva, solutia fiind atacata cu recurs.

Totodata Curtea de Apel Oradea a respins, invocand motive asemanatoare, si cererea de arestare a lui Marcel Pistuca, cel prin intermediul caruia judecatorul urma sa primeasca banii, si el retinut de DNA.

Magistratii Curtii de Apel Oradea au decis insa in cazul ambilor obligatia de a nu parasi tara. Printre conditiile impuse atat lui Puscas, cat si lui Pistuca se numara aceea de a nu lua legatura cu denuntatorul, martorii si sa nu vorbeasca intre ei, direct sau indirect, prin rude sau apropiati.

Procurorul DNA Ciprian Man a declarat recurs imediat dupa pronuntare.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis in prima parte a zilei de sambata, sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat arestarea preventiva a lui Mircea Puscas, acesta urmand sa fie prezentat, la acea ora, in fata magistratilor cu propunerea de arestare preventiva pe un termen de 29 de zile in cazul inculpatului Pistuca Marcel si 30 de zile in cazul inculpatului Puscas Mircea.

Potrivit sursei citate de Agerpres, in aceeasi cauza procurorii au dispus retinerea inculpatului Marcel Pistuca, pe un termen de 24 de ore, pentru complicitate la infractiunea de trafic de influenta.

'Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea efectueaza cercetari penale fata de inculpatii Puscas Mircea, judecator la Curtea de Apel Oradea, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de trafic de influenta si Pistuca Marcel, persoana fara calitate speciala, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de trafic de influenta', precizeaza comunicatul.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in cursul anului 2009, inculpatul Puscas Mircea, judecator la Tribunalul Bihor, a pretins si primit de la un denuntator suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe langa un judecator din cadrul unei instante din Oradea si pentru a-l determina sa pronunte fata de denuntator o pedeapsa cu suspendare conditionata.

De asemenea, in cursul anului 2011, inculpatul Puscas Mircea a pretins de la acelasi denuntator suma de 50.000 de euro pentru a interveni pe langa judecatori din cadrul Curtii de Apel Oradea si pentru a-i determina sa pronunte fata de denuntator o solutie de achitare intr-o alta cauza penala. Banii au fost pretinsi prin intermediul inculpatului Pistuca Marcel.

Din acesti bani, inculpatul a primit de la denuntator numai suma de 20.000 de euro, atat direct, cat si prin intermediar, iar diferenta, care urma sa fie remisa la solutionarea cauzei, nu a mai fost data. Denuntatorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsa cu inchisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanta de judecata l-a condamnat pe denuntator la pedeapsa cu inchisoarea si in cauza penala pentru a carei solutionare favorabila acesta a remis inculpatului Puscas Mircea suma de 1.500 de euro in anul 2009.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1541 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by