​Stire actualizata

VIDEO Adrian Nastase si-a retras contestatia in anulare la decizia de condamnare in dosarul Trofeul Calitatii, contestatie ce urma sa fie discutata luni de Inalta Curte

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 14 ianuarie 2013, 10:41 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca luni admisibilitatea contestatiei in anulare formulata de Adrian Nastase la decizia prin care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul calitatii, o faza "tehnica", potrivit avocatului fostului premier, Ioan Cazacu, citat de Agerpres.

UPDATE (ora 10:55): Adrian Nastase si-a retras luni contestatia in anulare la decizia in care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul 'Trofeul calitatii', dupa ce apararea a aflat de schimbarea componentei completului de judecata.

Avocatul fostului premier, Ioan Cazacu, a spus, la ÎCCJ, că renunţarea la această cale de atac nu reprezintă o asumare a condamnării, însă a reclamat faptul că instanţa nu a acordat un nou termen pentru ca apărarea să-l informeze pe Adrian Năstase despre noua situaţie, respectiv schimbarea componenţei completului de judecată, după ce instanţa supremă a acceptat a doua cerere de abţinere a doi judecători din complet: "Este un protest al domnului Năstase, nu neapărat împotriva completului, ci împotriva sistemului cu care se luptă clientul nostru. Legea este una pentru toată lumea (...) din moment ce noi cerem o săptămână pentru a ne informa clientul şi ni se respinge cererea, cred eu că aceste dispoziţii legale sunt aplicate într-un anumit mod faţă de domnul Adrian Năstase."



Doi dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care au decis condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul 'Trofeul calităţii' urmau să facă parte din completul care lua în discuţie contestaţia în anulare depusă de fostul premier, însă aceştia au formulat o nouă cerere de abţinere, admisă luni dimineaţa de instanţa supremă.

Completul de 5 judecători al ÎCCJ a respins pe 9 ianuarie cererile de abţinere formulate de judecătorii Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan, care au făcut parte şi din completul care a judecat 'Trofeul calităţii'.

De altfel, judecătoarea Ioana Bogdan, fost consilier al şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a fost aspru contestată de Năstase şi avocaţii acestuia în timpul procesului pe fond.

Componenţa celor două complete de cinci judecători în materie penală, cât şi a celor două complete de cinci judecători de civil este stabilită la începutul anului judecătoresc de către conducerea ÎCCJ, iar dosarele care ajung la unul dintre aceste complete sunt stabilite aleator, prin sistemul informatic.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pe 3 decembrie 2012 pentru 14 ianuarie judecarea contestaţiei în anulare formulate de avocaţii fostului premier Adrian Năstase la decizia prin care acesta a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare în dosarul 'Trofeul calităţii'.

"Astazi (luni - n.red.) se va discuta admisibilitatea acestei cereri, daca judecatorii pot lua in discutie aceasta cerere, pentru ca trebuie indeplinite niste conditii speciale. Contestatia in anulare este o forma de rejudecare a cauzei, iar astazi are loc o faza tehnica',declarase avocatul Ioan Cazacu inainte de retragerea contestatiei.

Acesta a amintit ca din completul de 5 judecatori care va lua in discutie aceasta cerere fac parte doi magistrati care au decis si condamnarea lui Adrian Nastase.

'Eu nu pun problema obiectivitatii celor doua doamne, dar este un principiu vechi in justitie ca un judecator care ia o decizie intr-o faza inferioara nu poate participa si la judecarea unei faze superioare a procesului, pentru ca ar fi vorba de autocenzura', a mai spus Cazacu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3588 vizualizari

  • +5 (7 voturi)    
    calculul e altul (Luni, 14 ianuarie 2013, 12:14)

    Gobelin [utilizator]

    e mai usor sa obtina eliberare conditionata la judecatorie/tribunal decat rejudecarea procesului la
    ICCJ.
    deci bombonel nu a incuiat tunurile in beci,
    ci a schimbat doar tinta.
  • +5 (7 voturi)    
    I-a picat aranjamentul ?! (Luni, 14 ianuarie 2013, 12:18)

    Ritzi Pitzi [utilizator]

    Deci renunta la contestatie pentru ca s-au schimbat judecatorii ?!

    Dar ce, astia noi vin cu alta lege de acasa ?

    Asta miroase a trafic de influenta esuat...
  • +6 (8 voturi)    
    da cartusele (Luni, 14 ianuarie 2013, 12:21)

    woe [utilizator]

    dar cu urmarirea penala pt. cartusele cu care s-a impuscat si nu avea drept de cumparare/detinere cum e?
  • +1 (1 vot)    
    Nastase (Luni, 14 ianuarie 2013, 16:40)

    I [utilizator]

    individul asta e in stare sa termine tot stocul de hartie cu contestatiile lui.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by