Sorin Blejnar a cerut restituirea dosarului "Motorina" la Parchet pentru "ilegala sesizare" a instantei

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 4 decembrie 2012, 15:06 Dosare Anticoruptie


Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar a solicitat, marti, Tribunalului Brasov ca dosarul in care este judecat pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani sa fie returnat Parchetului "pentru ilegala sesizare a instantelor de judecata" in cazul sau, transmite Mediafax.

Sorin Blejnar, insotit de avocatii sai, s-a prezentat, la ora 10.00, la Tribunalul Brasov, instanta pe rolul careia se afla dosarul in care este judecat, alaturi de alte 16 persoane, pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani, cu un prejudiciu evaluat, pana acum, la aproape 22 de milioane de lei.

La iesirea din sala de judecata, el le-a declarat jurnalistilor ca procurorul de caz, Marian Drilea, a facut o ilegalitate cand a intocmit rechizitoriul fara sa aiba niciun fundament.

"Azi (marti - n.r.) au vorbit mai mult avocatii. Un singur lucru: am solicitat restituirea dosarului la Parchet pentru ilegala sesizare a instantelor de judecata facuta de procurorul de caz, adica am sesizat ca a intocmit un rechizitoriu fara sa aiba niciun fundament, a facut doar niste consideratii generale fara sa indice concret cand, cu cine si ce", a afirmat Blejnar.

Intrebat daca este vinovat in acest dosar, Blejnar a spus: "Desigur sunt nevinovat".

Potrivit presedintelui Tribunalului Brasov, Alina Mioc, au fost invocate mai multe exceptii ale inculpatilor, Blejnar invocand nulitatea urmaririi penale raportat la faptul ca nu sunt descrise faptele care se imputa nici in rezolutia de incepere a urmaririi penale, nici in punerea in miscare a urmaririi penale sau in rechizitoriu.

"Alta exceptie invocata de Blejnar a fost aceea ca lipseste urmarirea penala fata de persoana sa si ca nu s-au administrat niciun fel de probe pe care el le-a solicitat in cadrul urmaririi penale", a spus Mioc.

Instanta se va pronunta privind exceptiile invocate in 11 decembrie.

In luna septembrie, fostul sef al ANAF Sorin Blejnar si alti 16 inculpati au fost trimisi in judecata de DIICOT Brasov pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani in dosarul "Motorina".

Potrivit presedintelului Tribunalului Brasov, judecatorul Alina Mioc, in acest dosar au fost trimise in judecata 17 persoane fizice si sase persoane juridice, iar printre cele 17 inculpati persoane fizice se numara fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, doi sefi din cadrul Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Brasov, Claudiu Monea si Dorel Ciobanu, dar si fostul deputat brasovean Vasile Bran.

Dosarul are 66 de volume a cate 200-250 de pagini. DJAOV Brasov si Directia Generala a Finantelor Publice Brasov s-au constituit parte civila in acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.

Fostul consilier al lui Blejnar Codrut Marta, care a fost si el audiat in acest dosar, nu se afla printre inculpati.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Brasov au dispus, in 1 august, inceperea urmaririi penale fata de Sorin Blejnar si Codrut Marta, pentru sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala.

"In fapt, se retine ca, in perioada martie - iulie 2010, inculpatii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel si Cuccina Salvatore au constituit un grup infractional organizat, cu legaturi transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetateni romani, italieni si maghiari, specializat in activitati de evaziune fiscala cu produse energetice - combustibili", se preciza intr-un comunciat al DIICOT Brasov.

Membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta ar fi initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna. In acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina, suma totala a prejudiciului stabilita pana in prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Gruparea infractionala achizitiona motorina in regim suspensiv de la plata accizelor, declarand ca aceasta va fi livrata intracomunitar in Polonia. In realitate, motorina era revanduta prin statiile de distributie de carburanti sau direct utilizatorilor finali.

Grupul infractional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Brasov, care fie au facut controale formale, fie au impiedicat verificarile firmelor implicate.

Pe toata durata procesului, fostul sef al ANAF si-a sustinut vinovatia, spunand ca acest dosar "a fost doar o joaca" a procurorului DIICOT Brasov Marian Drilea, cel care l-a trimis in judecata.

El l-a acuzat de abuz de autoritate pe procurorul Drilea si a facut o plangere la CSM impotriva acestuia.

"Cunoasteti cu totii conflictul meu de notorietate cu Victor Ponta si ati vazut ca datele sunt publice pe site-urile de specialitate. O sa vedeti ca din 2007 pana in 2011 acest procuror a participat in calitate de copilot la curse din campionatele de raliuri. Poate incearca sa dobandeasca notorietate", afirma Blejnar la termenul din 10 octombrie.

Sorin Blejnar mai spunea ca procurorul ar fi incercat in 2009, cand el era sef al ANAF, sa obtina un post de director adjunct la Vama Brasov.

"Nu l-am acceptat pentru ca era cercetat penal, dar eu am incredere ca instantele sunt corecte, ceea ce nu cred despre acest procuror de caz. Cred ca procurorii din Romania sunt cinstiti, dar mai sunt si exceptii", adauga Blejnar.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























621 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by