Fiii fostului rector al Universitatii Oradea, trimisi in judecata in dosarul diplomele false eliberate unor italieni

de Corina Ionel     HotNews.ro
Marţi, 27 noiembrie 2012, 13:21 Dosare Anticoruptie


Teodor Traian Maghiar si Marius Adrian Maghiar, fiii fostului rector al Universitatii din Oradea Teodor Maghiar, au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul privind diplomele de licenta false eliberate unor cetateni italieni care nu au fost inmatriculati si nu au urmat cursuri la aceasta institutie, informeaza Ministerul Public, citat de Mediafax.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au trimis in judecata pe Teodor Traian Maghiar, fost rector al Universitatii din Oradea si fost decan al Facultatii de Medicina in perioada 1994 - 2007, pentru 33 de fapte de fals intelectual si pe Marius Adrian Maghiar, fost decan al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii din Oradea in perioada 2004 - 2007, pentru sapte fapte de fals intelectual, se arata intr-un comunicat al PICCJ.

Torodata, procurorii au dispus incetarea urmaririi penale fata de Teodor Maghiar, care a fost cercetat pentru 76 de fapte de fals intelectual, avand in vedere ca acesta a decedat pe 28 septembrie.

Potrivit Parchetului, din rechizitoriului intocmit de procurori rezulta urmatoarele:
 
* Teodor Traian Maghiar, in calitate de rector al Universitatii din Oradea, respectiv decan al Facultatii de Medicina, functii detinute in perioada 1994 - 2007, a semnat si eliberat 11 diplome de licenta, 17 diplome de studii aprofundate, trei certificate de absolvire a studiilor postuniversitare de perfectionare si doua diplome de conferire a titlului de "doctor in osteopatie" pe numele unor cetateni straini, atestand in fals ca acestia ar fi urmat si absolvit, in conditiile legii, studii universitare sau postuniversitare organizate la institutia de invatamant superior pentru anumite domenii si specializari, desi nu au frecventat cursurile organizate si nici nu au sustinut examenele de licenta sau colocviile la sediul acestei universitati, ori nu au fost inmatriculati la universitate.

* Procurorii il acuza pe Marius Adrian Maghiar ca, in calitate de decan al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii din Oradea, functie detinuta in perioada 2004 - 2007, a semnat si eliberat sase diplome de licenta pe numele unor cetateni italieni, atestand in fals ca acestia ar fi urmat si absolvit studii universitare pentru specializarea stomatologie, desi acestia nu au frecventat cursuri organizate la aceasta institutie de invatamant sau nu au fost inmatriculati la universitate.

* Teodor Maghiar, in calitate de rector al Universitatii din Oradea, functie detinuta in perioada 1994 - 2007, a semnat si eliberat 40 de diplome de licenta, 24 de diplome de studii aprofundate, 11certificate de absolvire studii postuniversitare de perfectionare si o diploma de doctor in management, pe numele unor cetateni italieni, atestand in fals ca acestia ar fi urmat si absolvit studii universitare sau postuniversitare organizate pentru anumite domenii si specializari, desi acestia nu au frecventat cursuri organizate la aceasta institutie de invatamant si nici nu au sustinut examenele de licenta sau colocviile la sediul acestei universitati, ori nu au fost inmatriculati la universitate, au notat procurorii in rechizitoriul trimis instantei.

Avand in vedere complexitatea dosarului, s-a decis, printr-o rezolutie a procurorului general, preluarea cauzei de Parchetul instantei supreme, se mai arata in comunicat.

Dosarul va fi judecat de magistratii Judecatoriei Oradea, instanta care urmeaza sa dispuna masura complementara a anularii tuturor diplomelor de licenta, certificatelor de absolvire, diplomelor de studii aprofundate, precum si a actelor prin care s-au conferit unor persoane titluri stiintifice sau academice semnate sau eliberate de catre cei trei inculpati, a precizat sursa citata.

La inceputul lui 2008, in urma unor sesizari primite de la autoritatile italiene cu privire la eliberarea de diplome false unor cetateni itanieli, Ministerul Educatiei a demarat o ancheta care viza 13 unitati de invatamant cu profil medical, de stat si private, verificarile vizand inmatricularea, mobilitatea si transferul studentilor straini in Romania.

Printre cele 13 universitati verificate se afla si Universitatea Oradea, iar investigatia a repus pe tapet si vechiul scandal legat de eliberarea de diplome de studii aprofundate aferente unor discipline care nici macar nu exista in Romania. Eliberarea acelor diplome a fost semnalata de fostul decan Mircea Ifrim, intrat in conflict cu familia Maghiar dupa indepartarea sa de la conducerea facultatii

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata in 2008 pe Teodor Maghiar pentru fals intelectual, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, sub acuzatia ca in perioada ianuarie 2000 - ianuarie 2004 a falsificat cifra de scolarizare a universitatii cu scopul ca institutia sa primeasca bugete mai mari decat cele cuvenite in baza numarului real de studenti si masteranzi scolarizati la forma de invatamant fara taxa, arata Mediafax.

In octombrie 2010, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Maghiar la opt ani de inchisoare mentinand masura sechestrului asigurator instituita asupra averii sale, la solicitarea DNA, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat bugetului de stat. In decembrie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a decis reducerea pedepsei la cinci ani de inchisoare, ridicand totodata si sechestrul asigurator.

Dosarul era in dezbaterea instantei supreme, in faza recursului, la data la care Teodor Maghiar a decedat, instanta urmand sa constate incetarea cauzei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1019 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    doar nu si-a luat BMW seria 7 nou-nout (Marţi, 27 noiembrie 2012, 14:28)

    __alex__ [utilizator]

    din banii de salariu. Dar batrinul Maghiar, probabil singurul rector semialfabetizat din Europa, ce are de nu e anchetat? El a pus bazele fabricii de diplome.
    • 0 (0 voturi)    
      e mort, bre! (Marţi, 27 noiembrie 2012, 14:39)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

      nu ai aflat? da un search pe google!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by