Directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, trimis in judecata de DNA

de Corina Ionel     HotNews.ro
Luni, 5 noiembrie 2012, 11:26 Dosare Anticoruptie


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui Remus Mitrea, director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, acuzat de opt infractiuni de luare de mita, din care unele in forma continuata, si dare de mita, in forma continuata, informeaza DNA intr-un comunicat de presa postat de site-ul institutiei.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata pentru infractiuni similare Emil Savin, administrator al SC Transmir SRL Zorleni, jud. Vaslui, Rodica Maxim, contabil-sef al Ocolului Silvic "Ciobanus" din cadrul Directiei Silvice Bacau, SC Chrisrem Wind SRL Vaslui si SC Mitromd SRL Vaslui, persoane juridice controlate in totalitate de Mitrea, si SC Transmir SRL Zorleni.

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca:
  • "In perioada 2010 - septembrie 2012, inculpatul Mitrea Remus, in calitate de director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, abuzand de prerogativele functiei sale, a pretins de la reprezentantii mai multor societati comerciale, sumele totale de 1.558.142,87 lei si 38.000 euro, pentru ca, in schimb, sa isi indeplineasca atributiile de serviciu si sa emita in favoarea acestor firme diverse documente de reglementare si autorizare necesare pentru desfasurarea in mod legal a activitatii acestor firme in domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau constructii. In unele dintre cazuri, inculpatul a exercitat acte de constrangere asupra reprezentantilor unor societati comerciale, in vederea remiterii sumelor de bani. De asemenea, cu acelasi scop al emiterii autorizatiilor de mediu necesare, in afara de sumele mentionate mai sus, intr-o alta situatie, inculpatul a pretins subcontractarea unor lucrari de construire a unor parcuri eoliene, in valoare de 37.388.724,43 euro.
  • Din sumele pretinse, inculpatul Mitrea Remus a primit sumele totale de 1.486.642,87 lei si 12.000 euro atat in mod direct, in numerar, cat si, in majoritatea situatiilor, disimulate sub forma pretului unor contracte incheiate, la solicitarea inculpatului, intre firmele beneficiare ale avizelor de mediu si unele societati comerciale controlate de inculpat (era unicul factor de decizie cu privire la activitate si patrimoniu). Intr-o alta situatie, inculpatul Mitrea Remus i-a solicitat inculpatului Savin Emil, administrator al SC Transmir SRL, subcontractarea unor lucrari de constructii, finantate din fonduri comunitare, lucrari pe care firma controlata de inculpat SC Mitromd SRL le-a realizat doar partial. Ca urmare, inculpatul Mitrea Remus a incasat in mod injust suma de 26.690,46 lei prin intermediul societatilor comerciale pe care le controla.
  • De asemenea, in cursul lunii aprilie 2012, in contextul in care una dintre firmele sale exploata material lemnos pe raza Ocolului Silvic Ciobanus din cadrul Directiei Silvice Bacau, inculpatul Mitrea Remus a dat inculpatei Maxim Rodica, cu titlu de mita, diverse cantitati de bauturi alcoolice, precum si un imprumut banesc, pentru ca firma sa sa fie favorizata din punct de vedere financiar si pentru ca inculpatul sa beneficieze de informatii preferentiale in legatura cu activitatea ocolului silvic respectiv."
Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor, mai informeaza DNA.

In 11 octombrie, Tribunalul Iasi a dispus arestarea preventiva, pentru 29 de zile, a lui Remus Mitrea.

DNA mai informeaza ca, pentru infractiunile prevazute in Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, republicata, retinute in sarcina inculpatului, procurorii au dispus disjungerea cauzei si declinarea competentei la o alta unitate de parchet.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Vaslui.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























903 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Cu ceilalti directori de APM-uri cum ramane? (Luni, 5 noiembrie 2012, 15:45)

    Tritonul [utilizator]

    Foarte bine ca l-au arestat pe asta dar de ce sunt liberi cei din judete cu zona montana, care au autorizat microhidrocentrale?! Aceia sunt infinit mai vinovati, pentru ca datorita lor se distrug pentru totdeauna cele mai valoroase ramasite ale patrimoniului nostru natural, raurile carpatine care au scapat din greseala din macelul de pe vremea lu' Ceasca. Proiecte de microhidrocentrale a caror autorizare nu ar fi nici macar luata in calcul de orice om la care-i pasa macar infim de natura au fost incadrate la categoria celor ce nici macar nu se supun evaluarii impactului asupra mediului. Toti directorii de APM-uri din tara sunt lupi paznici la oi. Toti servesc interesele celor ce vor sa ne distruga patrimoniul natural si niciunul nu are macar o urma de constiinta ecologica.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by