Judecarea contestatiei de anulare a pedepsei lui Nastase, amanata pentru 3 decembrie. Fostul premier va depuna plangere la CEDO in lipsa motivarii sentintei

de Corina Ionel     HotNews.ro
Luni, 5 noiembrie 2012, 9:54 Dosare Anticoruptie


Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, luni, amanarea judecarii contestatiilor in anulare formulate de Adrian Nastase in dosarul Trofeul Calitatii pentru data de 3 decembrie, informeaza Realitatea TV. Potrivit Mediafax, motivul amanarii a fost neredactarea hotararii de condamnare a fostului premier la doi ani de detentie, data in 20 iunie 2012.

ICCJ a mai decis luni amanarea pentru 3 decembrie a judecarii contestatiei in anulare formulata de Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, condamnata in dosarul Trofeul Calitatii la sase ani de inchisoare.

Judecarea contestatiei in anulare formulata de Adrian Nastase a mai fost amanata o data, in 3 septembrie, cand era stabilit primul termen de judecata, si atunci tot din cauza ca la dosar nu ajunsese motivarea deciziei de condamnare definitiva in dosarul Trofeul Calitatii. Astfel, instanta nu a putut lua in discutie admisibilitatea contestatiei in anulare, stabilind atunci ca actiunea sa fie judecata in 1 octombrie.

In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii, in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru presedintie din partea PSD.

Avocatii fostului premier au introdus o contestatie in anulare care vizeaza mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instantele anterioare care au judecat acest caz.



 Ion Cazacu aprecizat luni ca Adrian Nastase va depune o plangere la CEDO in lipsa motivarii sentintei. "Fara indoiala o sa ne adresam institutiilor abilitate, pentru ca este o impiedicare a dreptului la o cale extraordinara de atac. Echipa noastra de avocati a conturat in linii mari plangerea la CEDO, informand instanta europeana ca de mai bine de patru luni decizia nu este motivata. Din punct de vedere legal, termenul este de 20 de zile" a spus Cazacu.

Ion Cazacu a mai afirmat ca CSM ar trebui sa se sesizeze in aceasta privinta insa, daca nu se va sesiza din oficiu, avocatii fostului premier vor face tot ce este posibil pentru a se lua act de contestatie.

Avocatul Ion Cazacu declara in luna iunie ca a depus la instanta suprema o contestatie in anulare in legatura cu condamnarea lui Adrian Nastase. Cazacu preciza ca respectiva cerere nu este motivata, fiind indicate judecatorilor doar temeiurile in baza carora a fost facuta. El arata ca motivele pe larg vor fi facute si depuse de avocati doar dupa ce instanta suprema va redacta motivarea hotararii definitive de condamnare a clientului sau.

Avocatul adauga ca aceasta este o cale extraordinara de atac, la care se poate apela doar in unele cazuri expres prevazute de legea penala.

Cazacu preciza ca unul dintre motivele ce urmeaza a fi invocate este acela al intervenirii prescriptiei asupra raspunderii penale in cazul lui Nastase. Avocatul spunea ca, in opinia sa, termenul de prescriptie in cazul faptei pentru care a fost judecat Nastase este de sapte ani si sase luni, precizand ca nu intelege cele peste opt luni de zile adaugate la perioada aratata de el de catre judecatorii instantei supreme.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1961 vizualizari

  • +2 (6 voturi)    
    cum...??? (Luni, 5 noiembrie 2012, 11:49)

    Codruta N [utilizator]

    "N-au redactat hotarirea de condamnare" - dar este deja inchis de cateva luni???

    Misto faza!!! "Justitie independenta", neh...? :D
    • +7 (7 voturi)    
      CEDO scaparea oricarui OM adevarat ! (Luni, 5 noiembrie 2012, 12:36)

      pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

      Stiam ca o sa intre in scena o plangere a lui Nastase la CEDO...dar nu stiam cum si cand !

      Si uite ca asa o sa-i plateasca Statul ingenunchiat de mafia USL, cateva milioane despagubire unui Profesor in fentarea Justitiei!

      Mi-e scarba de scursura mafiota FSN..PDSR..USL..

      PS: sper sa citeasca puscariasul Nastase ce am scris eu !
    • 0 (0 voturi)    
      o mica lamurire (Luni, 5 noiembrie 2012, 17:25)

      Loda [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

      Hotararea de condamnare a fost data la sfarsituk procesului, dar, dupa aproape cinci luni, inca nu a aparut motivarea sentintei, ceva incredibil !!!! ;Neexistand motivarea sentintei, orice actiune ulterioara a avocatilor lui nastase (aceasta cerere de anulare, sau atacarea la CEDO) nu se poate face, fiindca lipseste motivarea .
  • +6 (6 voturi)    
    Ia sa vedem (Luni, 5 noiembrie 2012, 12:11)

    Redactia HotNews [utilizator]

    ce-i aduce mos gerila lui bombonel, ca a fost cuminte.
  • 0 (0 voturi)    
    pai, sa amine cit mi mult! (Luni, 5 noiembrie 2012, 23:48)

    outside_the_wall [utilizator]

    ei cit a tergiversat procesele sale...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by