Omul de afeceri Gabriel Popoviciu, la DNA

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 25 iulie 2012, 15:45 Dosare Anticoruptie


Gabriel Puiu Popoviciu
Foto: Amos News
Omul de afaceri Gabriel Popoviciu s-a prezentat miercuri la Directia Nationala Anticoruptie pentru a i se prezenta materialul de urmarire penala, procurorii finalizand ancheta in dosarul in care este cercetat alaturi de fostul sef al DGIPI Cornel Serban si fostul sef al Diviziei Operatiuni in cadrul DGA Petru Pitcovici privind tranzactionarea unui teren din Baneasa apartinand Universitatii de Agronomie, informeaza Agerpres.

La intrarea in sediul DNA, Gabriel Popoviciu nu a dorit sa faca declaratii. El a venit insotit de avocat.

Procurorii anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de Cornel Serban, fostul sef al DGIPI din cadrul MAI, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de favorizare a infractorului si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine de foloase, precum si fata de Petru Pitcovici, fostul sef al Diviziei Operatiuni din cadrul DGA, pentru favorizare a infractorului.

De asemenea, DNA efectueaza cercetari penale si fata de Ioan Alecu, fost rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, si fata de Gabriel Popoviciu, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave.

In 26 martie 2009, DNA preciza ca, in perioada decembrie 2008 - martie 2009, Petru Pitcovici, seful Diviziei Operatiuni in cadrul DGA, si Cornel Serban, directorul DGIPI, au contactat un ofiter de politie judiciara de la DNA, pentru a se emite solutii de neurmarire penala fata de Gabriel Popoviciu si Ioan Alecu.

Procurorii aratau ca Pitcovici si Serban i-au solicitat ofiterului DNA ca, prin orice mod, inclusiv prin incalcarea procedurilor legale, sa determine finalizarea cu celeritate a anchetei si emiterea unei solutii de NUP fata de Popoviciu si Alecu.

DNA mentiona ca ofiterul care lucra la DNA fusese delegat, prin ordonanta a procurorului, sa efectueze acte de urmarire penala in cauza in care cei doi erau cercetati.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, intocmita de procurori, mai rezulta ca, in perioada 2000-2003, inculpatul Alecu, in calitate de rector, impreuna cu alte persoane din cadrul Universitatii, beneficiind de sprijinul interesat al omului de afaceri Gabriel Popoviciu, in baza unui contract incheiat cu incalcarea prevederilor legale, a facut posibila aducerea unui teren de 224 de hectare apartinand domeniului public al statului ca aport in natura la capitalul social la SC Baneasa Investments S.A., societate controlata de omul de afaceri.

'In conditiile in care terenul respectiv se afla in proprietatea publica a statului, conform legii, nu putea sa faca obiectul vreunei tranzactii si, in plus, a fost in mod vadit subevaluat. In momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Baneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, in timp ce valoarea de piata de la acea data era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situeaza in partea de nord a orasului Bucuresti, se invecineaza cu DN1 Bucuresti-Ploiesti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru si sediile unor importante societati comerciale', arata DNA.

DNA mai spunea ca, distinct de aceasta situatie de fapt, a mai rezultat ca, in perioada 27 decembrie 2008 - 12 ianuarie 2009, inculpatul Serban, folosindu-se de pozitia detinuta si, in mod nelegal, a pus la dispozitia unei persoane oficiale, la solicitarea acesteia, lista detaliata a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic inregistrat la o companie de telefonie mobila.

'Persoana oficiala care solicitase listingul urmarea sa foloseasca acele informatii care nu erau destinate publicitatii la inlaturarea unuia dintre angajatii institutiei pe care o conducea. De asemenea, la solicitarea aceluiasi oficial, Cornel Serban a facut demersuri pentru identificarea titularului/utilizatorului unui alt post telefonic, care ar fi trimis mesaje de amenintare unui membru al familiei', sustineau anchetatorii.

DNA mai preciza ca, in schimbul permiterii accesului la aceste informatii, Serban a primit promisiuni si a beneficiat de sprijinul oficialului, prin intermediul relatiilor acestuia, pentru promovarea in functia de director adjunct al DGIPI.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3438 vizualizari

  • 0 (4 voturi)    
    :)) (Miercuri, 25 iulie 2012, 16:04)

    catalin_mattei [utilizator]

    se vede ca nu mai este PDL la putere.. mai lipseste sa reapara T Basescu la TV sa ne spuna ca este nedrept asa ceva cu un investitor de talia celui care a vandut un apartament mic si ieftin ficei sale Ioana
  • -1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 iulie 2012, 16:50)

    [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    ! (Miercuri, 25 iulie 2012, 17:54)

    AndreiU. [utilizator]

    Erata: afaceri.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by