DNA: 11 persoane printre care fostul sef al SIPI Constanta Dan Secareanu si fostul sef al Vamilor Viorel Comanitan, retinute pentru evaziune fiscala. Propunere de arestare preventiva pentru Radu Nemes si Codrut Marta

de Corina Ionel     HotNews.ro
Marţi, 10 iulie 2012, 12:45 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au dispus retinerea pentru 24 de ore a 11 persoane, printre care se numara fostul sef al SIPI Constanta Dan Secareanu si fostul sef al Vamilor Viorel Comanitan, in dosarul de evaziune fiscala, si cer Curtii de Apel Bucuresti arestarea preventiva pentru 29 de zile. In cazul a alte 6 persoane, printre care omul de afaceri Radu Nemes, sotia acestuia si Codrut Marta - fostul sef de cabinet al fostului presedinte ANAF - , DNA cere instantei arestarea preventiva in lipsa pentru 30 de zile de la data prinderii lor, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

Potrivit DNA, in 9 si 10 iulie, procurorii au dispus retinerea lui George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Viorel Comanita, Andrei-Florin Juganaru, Dumitru Emilian Preda, Florin-Dan Secareanu, Lucian-Florin Ionescu, Georgiana-Nicoleta Lengiu, Mariana Cozma, Nicolae Belba si Mihai Buliga pe o perioada de 24 de ore, urmand a fi prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pe un termen de 29 de zile.

Radu Nemes, Codrut Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Dana Nemes, Mihai Gulea si Stefan Puscasu vor fi prezentati la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva in lipsa pentru 30 de zile de la data prinderii lor, informeaza procurorii DNA precizand ca in cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Din comunicatul DNA rezulta ca procurorii efectueaza cercetari penale fata de inculpatii:
 • George Guliu, asociat si administrator la S.C. Excella Real Grup S.R.L. Nicolae Balcescu, jud. Constanta, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat;
 • Dumitru Chirvasitu, administrator in fapt al S.C. Inkasso Jobs S.R.L. Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta, Andrei-Florin Juganaru, administrator de fapt al S.C. Crivas Logistic S.R.L. Bucuresti si al S.C. Rad Trans Concept S.R.L. Bucuresti si Dumitru Emilian Preda, in sarcina carora s-au retinut urmatoarele: complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat;
 • Viorel Comanita, director la Autoritatea Nationala a Vamilor (A.N.V.), in prezent autosuspendat din aceasta functie, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat;
 • Florin-Dan Secareanu, ofiter de politie in cadrul - M.A.I. - Directia Generale de Informatii si Protectie Interna (D.G.I.P.I.), in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: complicitate la evaziune fiscala, sprijinire a unui grup infractional organizat si permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii;
 • Lucian-Florin Ionescu, administrator la S.C. Delta Oil Logistic S.R.L, Georgiana-Nicoleta Lengiu, contabil la S.C. Excella Real Grup S.R.L., Mariana Cozma, contabil autorizat, Nicolae Belba si Mihai Buliga, in sarcina carora s-au retinut urmatoarele: complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat;
 • Radu Nemes, coordonatorul grupului infractional organizat, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat;
 • Codrut Alexandru Marta, fost sef de cabinet al fostului presedinte ANAF, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat;
 • Ovidiu Ioan Moldovan, administrator al SC Benzoil Sibiu, Dana Nemes administrator la S.C. Excella Real Grup S.R.L, Mihai Gulea si Stefan Puscasu, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.


Potrivit cercetarilor DNA:

* Guliu, Chirvasitu, Jugana, Radu Nemes si sotia acestuia au constituit si coordonat, in perioada mai 2011 - iulie 2012, o grupare infractionala care s-a sustras de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare. In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro reprezentand accize si TVA neachitate.

* Motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor (deci fara a se achita aceste taxe) in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.

* In paralel, operatiunile au fost justificate scriptic in contabilitatea S.C. Excella Real Grup S.R.L. care, aparent, comercializa catre firme tip "fantoma" produse asimilate pacurii, taxate cu un nivel mult mai scazut al accizelor decat motorina. Aceleasi firme "fantoma" au pus la dispozitie companiilor specializate in distributia carburantilor documente contabile din care sa rezulte, in mod nereal, ca au achizitionat motorina euro 5 pentru care a fost achitata acciza corespunzatoare.

* Activitatea de sprijinire a grupului a fost asigurata de Florin Dan Secareanu, ofiter in cadrul D.G.I.P.I. si de Comanita Viorel, director A.N.V., fie prin deconspirarea unor actiuni operative fie prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate. Persoana care asigura legatura dintre firmele implicate in activitatea de evaziune fiscala si factorii de decizie ai ANAF este inculpatul Marta Codrut Alexandru.

* Transportul motorinei catre statiile de distributie era asigurat de Preda si Juganaru prin intermediul firmelor S.C. Crivas Logistic S.R.L. Bucuresti si S.C. Rad Trans Concept S.R.L. Bucuresti.

* Pentru a intra in posesia sumelor de bani obtinute prin evaziune fiscala, in contabilitatea S.C. Excella Real Grup S.R.L. erau inregistrate achizitii fictive, pentru ca in final, printr-un circuit financiar in care erau implicate firme "fantoma", banii sa ajunga la persoanele care coordonau grupul.


Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, fostul seful al vamilor Viorel Comanita, si fostul sef al SIPI Constanta Dan Secareanu sunt cercetati de DNA, alaturi de omul de afaceri Radu Nemes si sotia acestuia, pentru complicitate la evaziune in legatura cu importul de produse petroliere, au declarat surse judiciare.

Aproximativ 40 de perchezitii au fost derulate de anchetatorii anticoruptie, in acest caz.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3421 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  comanita (Marţi, 10 iulie 2012, 12:56)

  anghela [anonim]

  pe omul de casa a lui blejnar si comanita nu il invita langa ei?g. danila director cu acciza din anv!!! hai DNA ca poti! un mic efort!
  • +1 (1 vot)    
   Evaziunea fiscala la cereale (Marţi, 10 iulie 2012, 13:30)

   Enver Ali Pasa [anonim] i-a raspuns lui anghela

   cereale exportate fictiv pentru care se incaseaza tva .vapoare incarcate cu aer pleaca din port constanta in compliciate cu toate institutiile puse sa controleze.
   politia tine de sase,fiscul plateste tva,vama nu vede,capitania nu aude.banii circula in mana.
 • +2 (2 voturi)    
  Valaleu ! (Marţi, 10 iulie 2012, 13:00)

  SuperProstu [anonim]

  Incepe ???
 • +2 (2 voturi)    
  ca sa vezi (Marţi, 10 iulie 2012, 13:04)

  relu [anonim]

  Si noi faceam reclamatie la politie ca astia faceau evaziune cu motorina in Balcescu si ce sa vezi ,politistul la care facem noi reclamatie era complicele lor. Bine ca nu m-a arestat pe mine ca l-am calomniat pe el.In tara asta in primul rand de politie trebuie sa te feresti,ei sunt infractorii si daca faci reclametie risti sa te bage pe tine cu un dosar fabricat la denunt anonim pentru viol forestier sau calomnie politica ca ai injurat la rand la cartofi tara si guvernul. Ca pe vremuri securistii
 • 0 (0 voturi)    
  cu astia se rafcea modernizarea statului? (Marţi, 10 iulie 2012, 14:06)

  radu [anonim]

  valul tanar cu care moderniza Basescu Romania?

  cred ca este mana mogulilor....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by