Deputatul PDL Eugen Badalan si fostul general Mihail Popescu, condamnati definitiv si irevocabil la 4 ani de inchisoare cu suspendare. Inalta Curte a respins recursul DNA, care ceruse executare

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 29 iunie 2012, 12:36 Dosare Anticoruptie


Generalul (r) Eugen Badalan
Foto: Agerpres
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul DNA si a mentinut pedepsele initiale in dosarul in care in care generalul (r) si deputatul PDL Eugen Badalan, fost sef al Statului Major General, impreuna cu fostul general Mihail Popescu si alti patru fosti comandanti si sefi de structuri din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre au fost condamnati la patru ani de inchisoare cu suspendare. Pe langa decizia de condamnare, instanta a hotarat ca cei sase sa plateasca, in total, despagubiri de 4,6 milioane lei. Decizia de vineri a Inaltei Curti este definitiva si irevocabila.

Eugen Badalan si Mihail Popescu au fost acuzati de procurorii DNA de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata. Decizia poate fi atacata cu recurs.

Curtea Suprema a decis pe 7 decembrie, sa ii condamne pe Eugen Badalan, Mihail Popescu si ceilalti patru invinuiti din dosar la 4 ani de inchisoare cu suspendare. Instanta a mai decis pentru acestia 9 ani termen de incercare (vezi aici definitia pentru termenul de incercare) si a mentinut sechestrul pe bunurile mobile si imobile pe care acestia le detin. Instanta a mai decis si ca toti cei sase inculpati din dosar trebuie sa plateasca Ministerului Apararii 4,6 milioane lei despagubiri si cate 12.000 lei despagubiri.

In 2007 procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a sase inculpati, fosti comandanti si sefi de structuri din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre, in dosarul "Tofan".

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul in acest caz este de peste patru milioane de lei (circa 1.260.000 de euro).

Procurorii i-au acuzat pe cei sase, printre care fostii comandantii ai Statului Major al Fortelor Terestre, generalii Mihail Popescu si Eugen Badalan, de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

Ce presupune dosarul "Tofan"

Rechizitoriul sustine ca cei sase inculpati si-au incalcat si depasit atributiile functionale cu ocazia negocierii, incheierii si derularii contractului de schimb incheiat intre SMFT si SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL.

Contractul prevedea predarea de tehnica militara scoasa din functiune la schimb cu anvelope, insa inculpatii au acceptat preturile impuse de SC Tofan Steel SRL, in defavoarea unitatii militare.

Procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale celor sase inculpati pana la concurenta pagubei constatate.

Fata de alti sapte invinuiti, fosti generali si colonei la SMFT care, desi au participat material la derularea contractului, dar nu au luat decizii in ceea ce priveste negocierea, incheierea si derularea, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala.

Pe langa generalii (r) Eugen Badalan (comandanat al SMFT in perioada 2000 - 2004) si Mihail Popescu (comandant al SMFT in perioada 1997-2000), procurorii anticoruptie i-au mai trimis in judecata pe generalul (r) Neculae Otelea, fost sef al Serviciului Logistic in cadrul SMFT in perioada 2001-2004, pe coloneii (r) Toader Mandea, fost sef al Serviciului Logistic in cadrul SMFT in perioada 2001-2004 si Eugen Calcan, sef al Serviciului Logistic al SMFT in perioada 2000-2001, precum si pe Simion Linca, sef al Biroului juridic si de drept umanitar al SMFT in perioada 2001-2006, informa Biroul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Tehnica militara scoasa din uz - subevaluata si data la schimb pe anvelope

Potrivit Mediafax, procurorii au stabilit ca acuzatii si-ar fi incalcat si depasit atributiile cu ocazia negocierii, incheierii si derularii contractului de schimb L3535 din 1 iunie 2000, incheiat intre SMFT si SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnica militara scoasa din functiune la schimb cu anvelope, in valoare totala de 318.592 de dolari, la cursul de schimb de la data semnarii contractului.

Preturile ar fi fost negociate de Eugen Calcan, Toader Manea si Simion Linca, la ordinul lui Mihail Popescu. Acestia ar fi subevaluat preturile la deseurile metalice care ar fi rezultat din dezmembrarea tehnicii militare si ar fi acceptat preturi supraevaluate la anvelope. Practic, cei in cauza ar fi acceptat preturile impuse de SC Tofan Steel SRL, in defavoarea unitatii militare, sustin procurorii.

Astfel, la 1 iunie 2000, SMFT, reprezentat de seful unitatii, Mihail Popescu, si de contabilul sef, Toader Mandea, ar fi incheiat contractul de schimb cu SC Tofan Grup SA prin SC Tofan Steel SRL.

Procurorii sustin ca dispozitiile legale ar fi fost incalcate si cu ocazia incheierii contractului, in sensul ca s-a prevazut predarea de tehnica militara care nu era scoasa din functiune la data schimbului si alte bunuri neaprobate de ministru, cum ar fi obiecte de inventar, utilaje gospodaresti si deseuri.

Astfel, desi la incheierea contractului erau scoase din functiune numai 1.508 mijloace fixe, s-au prevazut a fi predate 2.874 astfel de mijloace (autovehicule, transportoare blindate, tractoare artilerie), sustin procurorii. De asemenea, s-a prevazut predarea a 5.000 de tone deseu fier vechi, noua tone alama si cinci tone cauciuc, care nu erau aprobate la schimb, prin ordin al ministrului.

Contractul a fost redactat de Eugen Calcan, fiind aprobat si semnat de sefii SMFT. Potrivit procurorilor, in contract nu se stabilea clar ce urma sa predea SMFT, nefiind stabilita obligatia corelativa a SC Tofan Steel SRL de a preda un anumit numar de anvelope.

In urma sesizarilor Directiei Audit Intern din Ministerului Apararii Nationale, Eugen Badalan a incheiat un act aditional pe care l-a semnat alaturi de Eugen Calcan si Simion Linca, fara insa ca problemele contractului sa fie remediate.

Procurorii sustin ca incheierea contractului la nivelul SMFT, in conditiile in care existau 230 de unitati subordonate, a favorizat o derulare greoaie a acestuia si nerespectarea dispozitiilor legale privind inregistrarile in contabilitate. Desi tehnica militara a fost predata nedezmembrata, a fost transformata scriptic in deseuri, care au fost facturate catre SC Tofan Steel la schimb cu anvelope.

SMFT si SC Tofan Steel SRL au continuat derularea continuarea contractului pana la 14 septembrie 2004, iar prin depasirea fara drept a prevederilor contractului, s-a creat o paguba stabilita prin expertiza, la peste 26 de miliarde de lei vechi. La aceasta suma, se adauga si prejudiciul produs unitatii prin modul defectuos de negociere a preturilor si de derulare a contractului in limita valorica initiala, respectiv 17,7 miliarde de lei vechi.

Astfel, in ultimii trei ani de derulare a contractului (2001-2004) rolul SC Tofan Steel SRL a fost de simplu intermediar intre Armata si societatile de preluare a materialelor refolosibile, incasand practic diferenta de pret, sustin procurorii.

Potrivit DNA, cei sase inculpati nu ar fi beneficiat de foloase materiale, iar pe perioada derularii contractului SC Tofan Steel SRL a sponsorizat unitati militare subordonate SMFT, cu peste 125 milioane lei vechi. Procurorii au dispus sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale celor sase, pana la concurenta pagubei constatate.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4127 vizualizari

  • -5 (11 voturi)    
    :)) (Vineri, 29 iunie 2012, 12:42)

    catalin_mattei [utilizator]

    fara.. ca e de la PDL :)) buna justitie :))
  • +4 (4 voturi)    
    Ne rarim, (Vineri, 29 iunie 2012, 12:49)

    Con_stan_tin [utilizator]

    noi cei care incalcam legea, dar vor ramane dintre noi numai cei mai buni. Adevarul este ca suntem multi si prosti, trebuie facuta o selectie ca suntem praf din punct de vedere politic.
  • +3 (7 voturi)    
    Acum sa-i aud pe USL-ASI (Vineri, 29 iunie 2012, 12:51)

    cixx [utilizator]

    Trebuie schimbata conducrea Inaltei CURTI urgent sunt PDL-isti. Rus trebuie sa dea un telefon, sa trimita imediat o "salvare' un "medic" si doi politisti dispusi sa devina "eroi". Cunoaste bine reteta.
    A scuze e drept, nu sunt din USL?
    • 0 (2 voturi)    
      I'auzi (Vineri, 29 iunie 2012, 13:21)

      msrp [anonim] i-a raspuns lui cixx

      Cuvantul "suspendare" iti spune ceva?
  • 0 (2 voturi)    
    Nimic nu e "definitiv si irevocabil in RO", ... (Vineri, 29 iunie 2012, 12:55)

    je [anonim]

    ... vedeti cazul Adrian Nastase
    • 0 (0 voturi)    
      Doar moartea e definitiva si irevocabila! (Vineri, 29 iunie 2012, 13:10)

      Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui je

      Insa avem dubii si in privinta mortii, nu?
  • 0 (2 voturi)    
    Iata cum sentinta cu suspendare - il face martir (Vineri, 29 iunie 2012, 13:24)

    Mitica (Palarierul) [anonim]

    Iata cum sentinta cu suspendare pentru generalii care au pus botu' la vanzarea de tancuri, TAB si piese de artilerie antice pentru cauciucuri - il face martir pe Adrian Nastase.

    De ce nu le-au data cu executare ? pai daca prin 2006 gen Badalan era tare "atasat" de presedintele Basescu, a fost disciplinat scos din functie odata cu Athansiu, scl. a fost tacut, supus, etc. acum este "cu suspendare", nu merge la Deveselu sa impinga pe sina locomotiva cu roti patrate.

    Oare de ce nu a fost judecati generalii de o curte militara ? pentru ca coruptii in uniforma sunt mai aspru pedepsiti decat cei in civil ?

    "Patria si Dreptul Meu!"
    .
  • 0 (0 voturi)    
    Bădălan în decembrie 1989 (Vineri, 29 iunie 2012, 13:30)

    Marius [anonim]

    Despre generalul Bădălan în decembrie 1989, relatarea lui Valentin Voicilă: http://wp.me/pjejF-2sl
  • 0 (0 voturi)    
    In Spania pentru coruptie iti da 20 de ani (Vineri, 29 iunie 2012, 13:42)

    kebab [utilizator]

    Mai uitati-va prin alte tari sa vede-ti cum sunt pedepsite actele de coruptie. Mai ales ca in Romania majoritatea ar trebui calificate ca si acte de tradare. Una e sa prejudiciezi statul si alta e sa iei o spaga pentru un permis de conducere suspendat.
  • 0 (0 voturi)    
    Badalan merita cu executare... (Vineri, 29 iunie 2012, 14:05)

    Claude [anonim]

    ....macar pentru ceausismul dovedit la Revolutie...
  • 0 (0 voturi)    
    Si ne puneati comprese pe creier ca (Vineri, 29 iunie 2012, 14:53)

    bizantinuljigarit [anonim]

    dupa Nastase se va schimba optica si abordarea instantelor de judecata . Faaasssss! Un part de strut, in desert .
    Hotarare cu 1 sapt inainte de Huidu: 1 an si 8 luni pentru avarierea usoara a unui auto, fara nici o victima (Huiduma2,6 la crima).
    Hotarare la 2 zile de la Nastase "este adevarat ca amandoua partile se judeca pentru aceeasi suma, avand acelasi obiect si aceeasi cauza, dar reclamantul plateste 1200 lei taxa de timbru, iar reclamantul reconventional 9700 lei taxa de timbru" (negru pe alb)
    Hotarare la 2 zile de la Nastase"respingem cererile paratului ca reclamantul sa aduca fisa fiscala-pentru a demonstra veniturile afirmate, sa depuna facturile fiscale-pentru probarea transferului de marfa si a platii preturilor si certificatele obligatorii de insotire a produselor speciale, urmand ca reclamantul sa faca dovada platii pretului prin orice mijloc de proba, sa faca dovada realizarii veniturilor afirmate cu martori si prezumtii, sa faca dovada achizitiei de produse speciale aflate sub monitorizare prin orice mijloc de proba. Respinge restul cererilor paratului in sensul ca indicatorii europeni, criteriile europene de evaluare, metodele de calcul recunoscute de catre comisia.. europeana nu se aplica persoanelor fizice romane, doar in litigiile cu cetatenii comunitari .
    Hot la o zi dupa Nastase "Emiterea de facturi fiscale nu este obligatorie, perceperea de : tva nefacturat, impozit pe profit la sume nefacturate, cheltuieli neacturate si dobanzi + alte accesorii la sume nefacturate nu sunt obligatorii .

    Asta este :
    Romania europena a justitiei balcanice de tip Basescu.
    Romania balcanica fiscalizata in mod european.
    Acte de justitie balcanico-bizantine in Romania europenana
    Huuuoooo !
  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 iunie 2012, 17:42)

    [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    urmeaza felicitarile si masa . (Vineri, 29 iunie 2012, 22:51)

    dezamagitul [utilizator]

    Cred ca judecatorii trebuiau sa ceara scuze pentru ca i-au deranjat de la furtisaguri . Sa vedeti ce radeau dupa sentinta , ziceau in gandul lor , v-am pacalit prostilor.
    Singura speranta pentru dreptate esti tuDoamne.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by