DNA: Fostul director al CNADNR, Dorin Debucean, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu

de Corina Ionel     HotNews.ro
Sâmbătă, 28 aprilie 2012, 14:35 Dosare Anticoruptie


Dorin Debucean
Foto: Agerpres
Procurorii DNA -  Serviciul Teritorial Oradea i-au trimis, vineri, in judecata de fostul director al Companiei Nationale de Drumuri (CNADNR), Dorin Debucean, si pe fostul director general adjunct, Alina Istrate, sub acuzatiile de abuz in serviciu si fals, respectiv complicitate la abuz in serviciu, se arata intr-un comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie.

Din rechizitoriul DNA reiese ca Dorin Debucean, in calitate de director al CNADNR, ar fi vandut un teren din patrimoniul companie la un pret mult sub cel al  pietei si ar fi facut mai multe plati ilegale catre o societate din Budapesta. Debucean a falsificat mai multe documente pentru a ascunde ilegalitatea. Acesta a fostajutat in demersurile sale de directorul adjunct, Alina Istrate.  

Dorin Debucean ar fi cauzat CNADNR un prejudiciu in valoare de 1.219.604 euro, se arata in comunicatul de presa.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Oradea.

Potrivi comunicatului de presa, din rechizitoriul intocmit de procurori rezulta ca:
  • "In cursul anului 2008, inculpatul Debucean Dorin Gavril, in calitate de director general al C.N.A.D.N.R. si presedinte al consiliului de administratie al companiei, a dispus vanzarea din patrimoniul companiei a unui teren in suprafata de 38.000 mp situat in Oradea si a unor constructii situate in localitatile Cluj-Napoca si Feleac, jud. Cluj catre o societate comerciala, in schimbul sumei de 4.146.918 lei (1.115.702 euro), in conditiile in care valoarea de piata reala a imobilelor era de aproximativ 2.335.306 euro, deci a cauzat companiei un prejudiciu in valoare de 1.219.604 euro. Inculpatul a luat aceasta decizie in mod nelegal intrucat nu exista initiativa consiliului de administratie al companiei, aprobarea adunarii generale a actionarilor si mandatul special din partea Ministerului Transporturilor. Pentru a inlatura aceste lipsuri, inculpatul a falsificat hotararea sedintei consiliului de administratie si procesul verbal aferent acestei sedinte din data de 29 iulie 2008, consemnand, in mod nereal, ca membrii consiliului de administratie au aprobat instrainarea imobilelor companiei. De asemenea, Debucean Dorin Gavril a pus aceasta hotarare astfel falsificata la dispozitia comisiei de licitatie constituite in vederea vanzarii imobilelor. In demersul sau, Debucean Dorin Gavril a fost ajutat de inculpata Istrate Natalia Alina, director general adjunct al C.N.A.D.N.R., a dispus intocmirea unor note de fundamentare, a sustinut in sedinta adunarii generale a actionarilor o nota de fundamentare si a redactat caietul de sarcini, fara a avea atributii in acest sens si in conditii dezavantajoase pentru companie.
  • De asemenea, in cursul anilor 2007 si 2008, inculpatul Debucean Dorin Gavril, in calitate de director general adjunct al C.N.A.D.N.R. si director general, a participat la luarea unei decizii de efectuare de plati catre Sucursala din Oradea a unei societati comerciale din Budapesta si apoi a aprobat platile catre aceasta firma in conditiile in care, in ultimii 5 ani, a avut relatii comerciale cu aceasta societate comerciala care i-au adus beneficii."

CNADNR s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 3.187.600 euro, reprezentand prejudiciul cauzat companiei prin instrainarea, fara respectarea dispozitiilor legale, a imobilelor in cauza, respectiv cu suma de 544.388 lei, reprezentand contravaloarea redeventei achitate in avans pentru terenurile situate in localitatea Cluj-Napoca, pe care au fost construite imobilele instrainate fraudulos, se arata in comunicatul Directiei Anticoruptie.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile apartinand ambilor inculpati.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1460 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Se rezolva (Sâmbătă, 28 aprilie 2012, 16:45)

    Cel [utilizator]

    In cateva luni va deveni nevinovat ca si toti cei anchetati de coruptie, are grija USL sa puna la punct justitia romana


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by