Directorul APIA Caras-Severin, primarul orasului Otelu Rosu si primarul comunei Socol, arestati preventiv pentru 24 de ore sub acuzatia de luare de mita

de Corina Ionel     HotNews.ro
Sâmbătă, 28 aprilie 2012, 13:39 Dosare Anticoruptie


Directorul APIA Caras-Severin, Romica Anculia, primarul orasului Otelu Rosu, Iancu Simion Simi, si primarul comunei Socol, Ghita Valentin, au fost arestati preventiv vineri seara, pentru 24 de ore, dupa ce Tribunalul Timis a admis cererea procurorilor DNA privind aceasta masura, informeaza Agerpres. Decizia nu este definitiva; ea poate fi atacata cu recurs. Cei trei sunt urmariti penal de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Timisoara pentru infractiuni de luare de mita.

Directorul APIA Caras-Severin, primarul orasului Otelu Rosu si primarul comunei Socol urmeaza sa fi prezentati Tribunalului Timis cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, precizeaza procurorii DNA.

In acelasi dosar fata de un administrator al mai multor societati comerciale, Jurj Tudor Ioan, cercetat pentru dare de mita, procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara pentru o perioada de 30 de zile.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca:
  • "In a doua jumatate a anului 2011, inculpatul Anculia Romica Pavel, a pus in practica o modalitate de fraudare a banilor europeni, folosindu-se de influenta sa asupra primarilor din comuna Socol, Ghita Valentin si din orasul Otelu Rosu, Iancu Simion - Simi, constand in aceea ca i-a determinat sa incheie contracte antedatate cu firmele controlate de invinuitul Jurj Tudor Ioan. In conditiile in care nu se efectuau lucrari sau prestatii, se proceda la receptionarea asa ziselor lucrari, se virau banii catre firme, o mare parte din sume urmand a fi impartita intre cele patru persoane.
  • Concret, la data de 28 septembrie 2011, inculpatul Ghita Valentin a primit suma de 5.000 lei, bani ce i-au fost remisi personal de catre Jurj Tudor Ioan, la solicitarea expresa a lui Anculia Romica Pavel. In schimbul banilor, primarul Ghita Valentin a incheiat patru contracte finantate cu fonduri europene gestionate de APIA Caras Severin, cu firmele controlate de Jurj Tudor Ioan, iar la data de 7 noiembrie 2011 a fost platita, in totalitate suma aferenta unuia dintre contracte, pentru celelalte trei contracte fiind platite doar avansurile aferente (aproximativ 350.000 lei). De asemenea, inculpatul Ghita Valentin a mai primit suma de 50.000 de lei, in schimbul careia a actionat in asa fel incat, in baza unei intelegeri stabilite cu inculpatul Anculia Romica Pavel, lucrarile de intretinere a pajistilor comunei Socol, finantate tot din fonduri europene, sa fie atribuite abuziv firmei controlate de invinuitul Jurj Tudor Ioan. In acest sens au fost incheiate patru contracte cu valori mai mici de 15.000 de euro, ceea ce a permis incredintarea lucrarilor fara parcurgerea procedurii licitatiei.
  • La data de 19 decembrie 2011, Iancu Simion - Simi a primit suma de 15.000 lei, prin intermediar, de la invinuitul Jurj Tudor Ioan, in virtutea unei intelegeri avute cu inculpatul Anculia Romica Pavel. Banii au fost primiti de primarul orasului Otelu Rosu in schimbul incheierii unui contract finantat din fonduri europene gestionate de APIA Caras Severin, in valoare de 300.000 lei si a promisiunii unor viitoare contracte in valoare de 500.000 lei ce urmau a fi incheiate tot cu firmele controlate de invinuitul Jurj Tudor Ioan.
  • In contextul faptelor descrise, inculpatul Anculia Romica Pavel, in calitatea sa de  director al A.P.I.A. Caras - Severin, si-a exprimat acordul de a actiona pentru incheierea, de catre cei doi primari, a contractelor finantate din fonduri europene, in schimbul obtinerii de foloase materiale si pentru sine."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1603 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Directorul APIA Caras Severin,primarul com.Otzelul (Sâmbătă, 28 aprilie 2012, 15:54)

    rodica [anonim]

    nu sunt singurii colcaie Romania de astfel de specimene,ne trebuiesc inchisori suplimentare :) oamenii cinstitzi au inceput sa spuna ca daca in Romania esti corect,esti PROST,poftim dragi jurnalisti cum au fost educati in ultimii 22 de ani romanii.
    Poate gasitzi dvs.o explicatie,dar cei care sunteti corecti,nu manipulatori sau diversionisti.
  • 0 (0 voturi)    
    Raritate (Sâmbătă, 28 aprilie 2012, 16:26)

    tudor74 [anonim]

    Genul asta de stiri or sa devina din ce in ce mai rare de acum incolo.

    Mint, urmatoarea stire o sa spuna ca Nastase a fost achitat.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by