VIDEO Sorin Dimitriu, seful Camerei de Comert Bucuresti si fost sef al FPS, a fost retinut de DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 3 aprilie 2012, 16:13 Dosare Anticoruptie


 documente
(03 Apr 2012) DOC, 686KB
Seful Camerei de Comert Bucuresti si Industrie din Bucuresti, Sorin Petre Dimitriu, a fost retinut, marti, de procurorii DNA pentru constituire a unui grup infractional organizat, opt infractiuni de santaj in forma continuata si trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, anunta Directia Nationala Anticoruptie.

Procurorii DNA il acuza pe Sorin Dimitriu ca, impreuna cu alti conducatori ai Camerei de Comert Bucuresti, a constrans opt angajati ai institutiei, sub amenintarea cu incetarea contractului de munca, sa dea lunar o suma de bani cuprinsa intre 30% - 70% din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum si sa semneze, lunar, un inscris intitulat "contract de sponsorizare" cu institutia, avand ca obiect aceste sume de bani. Procurorii sustin ca sumele obtinute in acest mod ar ajunge la 300.000 lei.

Alaturi de Sorin Dimitriu, in acest caz mai sunt urmariti penal Gabriel-Dan Mihut, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, si Gabriela Dumitriu, consiliera lui Sorin Dimitriu, carora li se aduc aceleasi acuzatii.



Potrivit DNA, "in perioada iunie 2010 - martie 2012, Sorin Petre Dimitriu, in asociere cu alte persoane din conducerea Camerei de Comert si Industrie Bucuresti, au constrans opt angajati ai institutiei, prin amenintarea cu incetarea contractului de munca, sa dea lunar o suma de bani cuprinsa intre 30% - 70% din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum si sa semneze, lunar, un inscris intitulat "contract de sponsorizare" cu institutia, avand ca obiect aceste sume de bani. Pana in prezent s-a stabilit ca sumele retinute nejustificat totalizeaza peste 300.000 lei. In cazul a trei dintre salariatii care au solicitat plata integrala a drepturilor banesti cuvenite, conducerea Camerei de Comert a procedat la  desfacerea contractelor de munca, fara a invoca un motiv plauzibil."

La data de 3 aprilie 2012, cei trei inculpati vor fi prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.


Prezentare Sorin Dimitriu:

Intre 1993 - 1995, Sorin Dimitriu a fost director executiv la Fondul Proprietatii de Stat, institutia care gestiona companiile cu capital de stat, iar intre 1997-1998 a fost presedintele FPS.

Intre 1996 - 2000, Sorin Dimitriu a fost deputat PNTCD, iar in 1998 a fost ministru al Privatizarii.

Comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala fata de urmatorii inculpati:

DIMITRIU SORIN-PETRE, presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, opt infractiuni de santaj in forma continuata, trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor;

MIHUT GABRIEL-DAN, director general al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, opt infractiuni de santaj in forma continuata, trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor;

DUMITRIU GABRIELA, consilier al presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, opt infractiuni de santaj in forma continuata.

In perioada iunie 2010 - martie 2012, in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, inculpatul Dimitriu Sorin-Petre, in asociere cu alte persoane cu functii de conducere in cadrul aceleiasi institutii, intre care Mihut Gabriel-Dan, director general al CCIB si Dumitriu Gabriela, consilier al presedintelui CCIB, au constrans opt angajati ai institutiei, prin amenintarea cu incetarea contractului de munca, sa dea lunar o suma de bani cuprinsa intre 30% - 70% din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum si sa semneze, lunar, un inscris intitulat "contract de sponsorizare" cu institutia, avand ca obiect aceste sume de bani. Pana in prezent s-a stabilit ca sumele retinute nejustificat totalizeaza peste 300.000 lei.

In cazul a trei dintre salariatii care au solicitat plata integrala a drepturilor banesti cuvenite, conducerea CCIB a procedat la desfacerea contractelor de munca, fara a invoca un motiv plauzibil.

Celor trei inculpati li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 2 aprilie 2012, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pentru 24 de ore. La data de 3 aprilie 2012, cei trei inculpati urmeaza a fi prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























8841 vizualizari

  • -4 (6 voturi)    
    ciudatel (Marţi, 3 aprilie 2012, 16:30)

    dudu [anonim]

    adica cei trei s-au chinuit sa stoarca de bani pe angajatii lor cu mareata suma de 70.000 euro pe parcursul a mai multe luni? Si cu banii respectivi sa faca ce anume? Pai doar din leafa lui Dimitriu acopereau banii astia in mai putin de 3 luni... Nu imi pare ca ar fi necesar sa mai faca si "grup infractional".
    • 0 (2 voturi)    
      foarte ciudatel (Marţi, 3 aprilie 2012, 17:47)

      toma n. credinciosul [anonim] i-a raspuns lui dudu

      La ce CV are presedintele ma mir ca s-a dedat la a stoarce bani de la niste salariati. Avand in vedere si alte cazuri de procese in care se vehiculeaza mari sume de bani (vezi fotbalistii) mai mult ca sigur ca e vorba de a strange fonduri pentru anul electoral 2012, demarate de un anumit partid. Cam ciudat, dar scopul scuza mijloacele iar in plina foamete se recurge si la canibalism.
    • 0 (0 voturi)    
      Doar pentru atat are probe DNA (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:12)

      spectator [anonim] i-a raspuns lui dudu

      Nu toti au avut coloana vertebrala si spirit civic sa declare cum stau lucrurile.
      Se complac "in dolce fa niente".
      La alegere: avans sau lichidare?
      Nu cotizezi, nu ai salar!
  • -7 (9 voturi)    
    Degeaba! (Marţi, 3 aprilie 2012, 16:33)

    fratii becali [anonim]

    Nu va mai crede nimeni.
    • +6 (6 voturi)    
      Nu este singurul caz din tara (Marţi, 3 aprilie 2012, 16:43)

      Un cititor [anonim] i-a raspuns lui fratii becali

      Mai sunt camere de comert in Romania unde s-a procedat la fel. Ar fi indicat sa fie verificati toti.
  • +9 (9 voturi)    
    Ţara PSD-ului (USL-ului) (Marţi, 3 aprilie 2012, 16:40)

    Trojan.H [utilizator]

    Asa arata o tara care aproape 20 de ani nu a avut justitie. Plina de borfasi.
    Ma intreb, maica-mea o fi femeie cinstita? Despre mine nici nu indraznesc...
    • +1 (1 vot)    
      haz de necaz (Miercuri, 4 aprilie 2012, 12:36)

      dans [anonim] i-a raspuns lui Trojan.H

      Mare dreptate ai, superb comentariu! Am ras in hohote. Ai umor man ! :)
  • +7 (7 voturi)    
    PAI ATI TACUT (Marţi, 3 aprilie 2012, 17:11)

    Unu [anonim]

    Cand s-a cocotat sef la camera prin mafia cu vlasov, ati tacut pesedistilor din presa...Acum e mana lu basescu nu?? isi bate joc de oameni cinstiti. Rusine sa va fie
    • 0 (0 voturi)    
      Vroiau si R.C. (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:22)

      Spectator [anonim] i-a raspuns lui Unu

      Si unde mai pui ca unul dintre motivele pentru care pnl si psd il urasc pe Boc este ca nu a fost de acord sa treaca Registrul Comertului de la stat la Camera de Comert.
      Ce de bani nemunciti, ce de putere...
      Dar R.C. a devenit transparent; se pot infiinta firme rapid si pe cale informatica nu doar la celebrele cozi mai mari sau mai mici in functie de spaga.
      Na, ca le mai taie o sursa de finantare.
      Multumesc celor care s-au opus.
  • +4 (4 voturi)    
    Dolj (Marţi, 3 aprilie 2012, 17:12)

    Roman [anonim]

    De Camera de Comert din Dolj ce ziceti?
    Si aici au aparut in presa niste contracte de sponsorizare. oare cat se vor lua cu adevarat masuri?
    Aici unul dintre articole.
    http://www.cvlpress.ro/08.06.2011/cci-dolj-de-ce-nu-pune-capat-ioan-vigaru-circului-sordid/
  • 0 (6 voturi)    
    reducere de salariu (Marţi, 3 aprilie 2012, 17:20)

    Dr.A [anonim]

    Banii fiind sponsorizare catre CCIB practic e vorba de o reducere fortata a salariului si nu de altceva. Imi pare ca miezul e: "cine sunt angajatii" si "ce salarii aveau". S-ar putea sa avem surpriza unor nepoatisme si angajari pe mii de euro pe post de consultanti cu rezultate zero.

    Se pare ca cei trei nu si-au bagat in buzunar sumele respective.
    • +7 (7 voturi)    
      Dar... (Marţi, 3 aprilie 2012, 18:11)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui Dr.A

      Ma lasati..va trimit eu atasat documentul prin care a donat sediul camerei de comert catre vlasov..ca sa intelegeti...
      • +2 (2 voturi)    
        Anonim.. (Marţi, 3 aprilie 2012, 21:02)

        bobolina_CCIR_leaks [anonim] i-a raspuns lui Anonim

        A donat tot patrimoniul nu numai sediul. Acum CCIB sta in cladire prin mila lui Vlasov care l-a rasplatit pentru manevra respectiva.
        La cati bani ia Dimitriu de pe urma functiilor detinute (Presedinte CCIB, Vice CCIR, Colegii de Conducere CCIB si CCIR, AGM et)c ma indoiesc ca s-a pretat la asa ceva. Probabil manevra e alta asa cum a spus Dr. A SAU poate Vlasov s-a decis sa scape de el :)
        In alta ordine de idei, baietii astia gen Dimitriu si Vlasov joaca in alta liga dar intr-adevar trag bani din orice mica combinatie. Sa speram ca urmeaza Vlasov pt muuulte infractiuni: santaj, fals, uz de fals, instigare la evaziune si evaziune fiscala, dare si primire de mita etc dar cu spatele care-l are, ma indoiesc.
  • -2 (4 voturi)    
    Nu cred (Marţi, 3 aprilie 2012, 19:18)

    CristianTurturescu [utilizator]

    Mihut este unul dintre cei mai competenti directori pe care i-am avut! Asa ca imi vine greu sa cred ca ar fi savarsit o asemenea fapta! eu l-am avut director pe vremea cand lucram pentru o companie de asigurari!
    • +1 (3 voturi)    
      Ti-as da dreptate... (Marţi, 3 aprilie 2012, 20:12)

      Ion B [utilizator] i-a raspuns lui CristianTurturescu

      dar stiu ca banul este ochiul dracului si ca suceste mintile la foarte multi.
      Sa-ti reamintesc de Judecatorul din Timisoara:
      http://www.ziare.com/stiri/arestare/vicepresedintele-curtii-de-apel-timisoara-arestat-pentru-29-de-zile-1156512
      • -3 (3 voturi)    
        am dubii (Marţi, 3 aprilie 2012, 22:06)

        CristianTurturescu [utilizator] i-a raspuns lui Ion B

        Hmm nu este cel mai bun argument! Permitemi sa am dubii asupra anchetei penale din acele dosar ( ex ba mita a fost de 70.000 de euro ba 100.000 de euro , mita a fost luata de Ad CD BD, fara ca parchetul sa poate demonstra ca in vinuitii sunt cei care au luat mita)
  • +3 (3 voturi)    
    CCI PRAHOVA (Marţi, 3 aprilie 2012, 20:57)

    angajata la CCI [anonim]

    Asa se practica si la alte Camere de Comert si Industrie . Angajatii muncesc pe fonduri europene si nu sunt platiti . Verificati si la CCI PRAHOVA
    • 0 (0 voturi)    
      intrebare (Marţi, 3 aprilie 2012, 22:09)

      CristianTurturescu [utilizator] i-a raspuns lui angajata la CCI

      cred ca mintiti .Stiu cad de bine sunt platiti cei care lucreaza pe fonduri europene! Si daca nu sunteti platita de ce nu demisionati!
      • 0 (0 voturi)    
        Si unde te angajezi Turturel? (Marţi, 3 aprilie 2012, 22:55)

        si daca nu minte? [anonim] i-a raspuns lui CristianTurturescu

        Bagi mana in foc ca nu este minciuna? Si daca si acolo se sponsorizeaza pentru ...diverse...?
        Ai auzit de foarte multe locuri de munca? In plus mana presedintelui de camera este lunga...si nu se stie daca te mai angajeaza cineva..
  • +3 (3 voturi)    
    cinste procurorilor (Marţi, 3 aprilie 2012, 21:02)

    KAPPY [anonim]

    habar nu aveati voi cititorilor de dosarul asta daca la putere era acum PSD sau PNL......!!! IAR DE LA ANU DACA CASTIGA USL ALEGERILE....!!!
  • +1 (1 vot)    
    metalurgisti,mecanici,medici (Marţi, 3 aprilie 2012, 21:40)

    traian [anonim]

    toti se pricep la finante, burse, asigurari si sunt angajati in banci si institutii financiare...
  • 0 (0 voturi)    
    hmm (Joi, 5 aprilie 2012, 19:57)

    ovidiu [anonim]

    sincer nu cred o iota din povestea asta ... nimeni ajuns intr-o asemenea pozitie nu se deda la astfel de "gainarii"....faptele astea sunt doat represalii politice ...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by