Rechizitoriul procurorilor in dosarul coruptiei din Vama Constanta: Mita era ceruta cu o frecventa zilnica, in cuantum cuprins intre 250 si 13.000 de dolari

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 2 aprilie 2012, 17:19 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au retinut, in rechizitoriul prin care au dispus trimiterea in judecata a 39 de persoane in dosarul de coruptie din Vama Port Constanta, ca grupul infractional constituit la nivelul institutiilor vamale si portuare a creat o retea de taxare ilicita a containerelor cu marfuri introduse in tara, sumele de bani, cerute cu o frecventa zilnica, fiind in cuantum cuprins intre 250 USD si 13.000 USD pentru fiecare transport.

Potrivit anchetatorilor, in perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul institutiilor vamale si portuare din Municipiul Constanta s-a constituit un grup infractional organizat avand ca scop controlul activitatilor de import - export de marfuri, prin birourile vamale de pe raza Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanta. Astfel, crearea unei retele de taxare ilicita a containerelor cu marfuri introduse in tara prin punctele vamale a permis introducerea in tara de marfuri contrafacute, marfuri interzise la import, marfuri ce nu sunt insotite de avizele sau autorizatiile necesare, marfuri de alta natura sau in alte cantitati decat cele declarate in vama, falsificarea sistematica a documentelor de achizitie externa a marfurilor (in scopul diminuarii bazei de taxare vamala a acestora), marfuri flagrant subevaluate, marfuri provenind de la societati comerciale ori din tari ce necesita taxarea anti-dumping, fara perceperea acestor taxe. In cadrul retelei, cu un mecanism bine stabilit de colectare si redistribuire a banilor, erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vama a marfurilor introduse licit in Romania care, in caz contrar, erau amanate de la controlul vamal.

Sumele de bani erau cerute cu o frecventa zilnica, in cuantum cuprins intre 250 USD si 13.000 USD pentru fiecare transport.

Infractiunile ce intra in mijloacele de actiune ale grupului infractional organizat sunt: darea si luarea de mita, traficul de influenta, evaziunea fiscala, contrabanda, falsul in inscrisuri sub semnatura privata, falsul material in inscrisuri oficiale, falsul intelectual, uzul de fals, folosirea de documente falsificate la autoritatea vamala, infractiuni contra drepturilor de marca industriala inregistrata.

In concret, in intervalul mai 2010 - mai 2011, in calitate de comisionar vamal, asociat la S.C. Container Clearance Services SRL Constanta, inculpatul Tudoran Dragos-Iulian, la cererea unor lucratori vamali printre care Olteanu Claudiu-Constantin, Milea Adrian s.a., a pretins si primit, in numele acestora, diverse sume de bani de la mai multi intermediari vamali (Ahmad El Haj, Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, Mohamad Rouchdi, Catargiu Laurentiu, Ali Amer), sume de bani ce au fost ulterior impartite cu lucratorii vamali, precum si cu conducerea grupului infractional din care facea parte, astfel incat lucratorii vamali implicati sa permita, in mod fraudulos, accesul in tara a unor containere importate, sau sa permita accesul lor in tara a unor containere blocate in vama fara vreun temei legal plauzibil.

Intermediarii vamali membri ai grupului preluau operatiunile de import ale clientilor, le refaceau documentele de origine ale marfurilor, impunand ca importator fictiv o firma fantoma, raportau comisionarilor vamali si vamesilor situatiile neconforme legii, pentru a permite stabilirea mitei, conform mercurialelor nescrise ale grupului, negociau mita si, in final, o plateau, uneori prin intermediul comisionarului vamal, iar alteori, direct lucratorului vamal.
Spre exemplu, in intervalul octombrie 2010 - februarie 2011, inculpatul Mohamad Rouchdi, intermediar vamal, a promis, a oferit sau, dupa caz, a dat diverse sume de bani comisionarului vamal Tudoran Dragos Iulian pentru ca acesta sa remita respectivele sume lucratorilor vamali de la Biroul Vamal Constanta Sud Agigea, precum si conducerii grupului infractional constituit in cauza, astfel incat sa fie introduse in tara, in mod ilegal, containere cu marfuri sau sa fie deblocate marfuri ce stateau blocate fara vreun temei legal plauzibil.

In acelasi scop, in perioada 2010 - 2011, inculpatul Zhang Quing, intermediar vamal, a promis, a oferit sau, dupa caz, a dat diverse sume de bani comisionarului vamal Iordanescu Marian-Ionut pentru ca acesta sa remita respectivele sume lucratorilor vamali de la Biroul Vamal Constanta Sud Agigea, precum si conducerii grupului infractional constituit in cauza.

De asemenea, inculpatul Mohamad Rouchdi a platit lucratorilor vamali, in mod direct, de 560 de ori, diferite sume de bani, in medie 2.000 USD pentru un transport, in scopul mentionat mai sus.

In perioada septembrie 2010 - mai 2011, inculpatul Ali Amer, intermediar vamal si om de afaceri, a platit lucratorilor vamali de la Biroul Vamal Constanta Sud Agigea, de 285 de ori (reprezentand tot atatea acte materiale) sume de bani pentru obtinerea liberului de vama in cazul containerelor importate de anumite firme pe care le denumea "clientii sai". Sumele variau intre 250 USD si 13.000 USD.

Inculpatul Bogatu Eugen, director al Directiei Domenii Portuar, era, alaturi de inculpatul Pilca Aurelian Catalin, administrator al SC Container Clearance Service SRL Constanta, unul dintre conducatorii grupului. Concret, inculpatul Bogatu Eugen s-a implicat in activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Tudoran Dragos Iulian si Tiripan Valentin si a intervenit la Durbac Liviu, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, pentru ca acesta sa faca demersuri in sensul rezolvarii problemelor juridice ale unei societati comerciale care, in perioada octombrie 2010 - martie 2011, a efectuat operatiuni ilicite de import de marfuri subevaluate prin Biroul Vamal Constanta Sud Agigea.

De asemenea, in perioada septembrie-octombrie 2010, inculpatul Bogatu Eugen a ordonat blocarea completa a tuturor marfurilor importate prin Biroul Vamal Constanta Sud Agigea pentru a-i determina pe intermediarii vamali Dodu Marin si Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa sa isi achite "taxele" catre membrii grupului infractional, iar ulterior a primit prin intermediul lui Budai Sorin si Tudoran Dragos Iulian suma de 4.000 USD precum si o alta suma de bani nedeterminata, reprezentand datoriile acumulate de intermediarul vamal Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, fata de grupul infractional organizat, incluzand si mita cuvenita lucratorilor vamali de la Biroul Vamal Constanta Sud Agigea pentru serviciile aduse.

In perioada 2010-2011, inculpatii Cadir Sunai, director al D.R.A.O.V. Constanta, Durbac Liviu, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, Bratu Liviu Costel, in calitate de adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, au aderat si sprijinit grupul infractional organizat.

La randul sau, inculpatul Olteanu Claudiu-Constantin, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, atat singur, cat si impreuna cu unii dintre subordonatii sai cum ar fi Milea Adrian, prin intermediul comisionarului Tudoran Dragos Iulian, a pretins diverse sume de bani de la mai multi intermediari vamali si importatori, printre care Ahmad El Haj, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa, Mohamad Rouchdi, Culea Mihai si Catargiu Laurentiu. Banii au fost pretinsi atat pentru a permite intrarea in tara, in mod ilegal, a unor containere cu marfuri din import, cat si pentru a permite accesul in tara a altor marfuri introduse licit, in loc sa fie blocate in vama fara vreun temei legal plauzibil. De asemenea, in schimbul unor sume de bani provenind de la comisionarii vamali Tudoran Dragos Iulian, Tiripan Valentin si Budai Sorin, Olteanu Claudiu Constantin a pus la dispozitia membrilor grupului informatiile necesare desfasurarii activitatilor ilegale la nivelul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.

Didilescu Ioan-Dan, inspector vamal in cadrul D.J.A.O.V. Constanta, a pretins de la Iordanescu Marian-Ionut, comisionar vamal in cadrul S.C. Marinco S.R.L., diverse sume de bani in scopurile mentionate mai sus.

In lunile iunie si septembrie 2010, inculpatul Patrascu Adrian Sorin, ofiter de politie, comandant adjunct al "Grupului de nave" Constanta din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (I.G.P.F.), a pus la dispozitia inculpatului Guo Ning, comerciant chinez, informatii confidentiale detinute in virtutea atributiilor de serviciu si de natura sa ii protejeze activitatea infractionala. In schimb, acesta a primit marfuri importate din China pentru o alta persoana.

La data de 16 februarie 2011, inculpatul Scriosteanu Ionut Marius, sef al Biroului Vamal Slobozia, a primit de la Tudoran Dragos-Iulian suma de 5.700 USD, colectata de la un client al S.C. Container Clearance Services S.R.L. Constanta, pentru a incheia in mod ilegal 6 operatiuni de tranzit vamal la Biroul Vamal Slobozia.

In perioada 2010-2011, comisionarii vamali Pilca Aurelian Catalin, Tudoran Dragos Iulian, Tiripan Valentin (personal sau impreuna cu Ciobanu Mihai, intermediar vamal), Budai Sorin, Iordanescu Marian-Ionut si Paun Corneliu au avut rolul de a intermedia activitatea de dare si luare de mita intre functionarii publici cu atributii de control din cadrul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea si beneficiarii importurilor ilegale (Catargiu Laurentiu, Dodu Marin, Ali Amer, Zhang Quing, Mohamad Rouchdi)

La data de 22 octombrie 2010, inculpatul Banias Mircea Marius, senator al Romaniei, a pretins si a primit de la coinculpatul Bogatu Eugen, la vremea respectiva director al Directiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta S.A., mai multe produse provenind din marfurile confiscate si aflate in gestiunea Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, pretinzand ca ar avea influenta asupra unor functionari publici, astfel incat sa ii determine sa faca sau, dupa caz, sa nu faca, acte ce intra in atributiile de serviciu ale acestora, in sensul sustinerii intereselor grupului. Bunurile respective au fost puse la dispozitia lui Banias Mircea prin intermediul inculpatilor Tudoran Dragos-Iulian (comisionar vamal) si Tudoran Horia-Dan, fratele acestuia, lucrator vamal in cadrul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, responsabil de confiscarile vamale.

La data de 3 iunie 2010, in calitate de presedinte al organizatiei municipale Constanta a unui partid politic, inculpatul Mironescu Laurentiu i-a cerut inculpatului Pilca Aurelian Catalin suma de 8.000 lei pentru castigarea alegerilor interne la nivelul organizatiei. Inculpatul Pilca Aurelian-Catalin i-a promis ca ii va da suma de bani ceruta. La data de 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfasurate la organizatia municipala Constanta a acelui partid, inculpatul Mironescu Laurentiu a fost ales prim-vicepresedinte al organizatiei. In schimbul sumei de bani, Mironescu Laurentiu a promis sa isi foloseasca influenta politica pe care pretindea ca ar avea-o asupra ministrului Transporturilor, pentru ca inculpatul Pilca Aurelian-Catalin sa fie numit director in cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta S.A., ulterior acesta urmand sa lase locul unei persoane alese de inculpatul Pilca Aurelian-Catalin si de ceilalti membri ai grupului infractional. In pofida acestei promisiuni, Pilca Aurelian-Catalin nu a ocupat functia respectiva.

In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor: Tiripan Valentin, Tudoran Dragos Iulian, Scriosteanu Ionut, Rosculet Valentin, Pilca Aurelian, Paun Lucian, Olteanu Claudiu, Mohamad Rouchdi, Mironescu Laurentiu, El Haj Ahmad, Culea Mihai, Ciobanu Mihai, Budai Sorin, Bogatu Eugen, Ali Amer, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa.

La data de 25 mai 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea procurorilor anticoruptie si a dispus arestarea preventiva pe un termen de 29 de zile a unui numar 28 de inculpati: Mironescu Laurentiu, Bogatu Eugen, Durbac Liviu Adrian, Olteanu Claudiu-Constantin, Milea Adrian, Rosculet Valentin, Didilescu Ioan-Dan, Patrascu Adrian Sorin, Scriosteanu Ionut-Marius, Tudoran Horia-Dan, Budai Sorin, Catargiu Laurentiu, Culea Mihai, Iordanescu Marian-Ionut, Paun Corneliu, Tudoran Dragos-Iulian, Pilca Aurelian-Catalin, Tiripan Valentin, Ciobanu Mihai, Dodu Marin, Ali Amer, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa, Mohamad Rouchdi, Zhang Qing, Paun Lucian, Cadir Sunai, Guo Ning. Pe numele inculpatului El Haj Ahmad instanta a emis mandat de arestare preventiva in lipsa. Dupa prelungiri succesive ale masurii arestarii preventive, aceasta a fost inlocuita cu masura obligarii inculpatilor de a nu parasi tara (comunicatul nr. 343/VIII/3 din data de 24 mai 2011).

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiterilor Serviciului Roman de Informatii si al lucratorilor din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2231 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    O poveste de (Luni, 2 aprilie 2012, 17:37)

    evoque [utilizator]

    adormit copii olandezilor.
    Cu "sume nederminate" cu promisiuni de posturi care nu au mai fost ocupate, ciudat, nu stiu ce probe au dar tare am senzatia ca toti vor scapa.
    Probabil arabii si chinezii sa fie condamnati la ceva puscarie, restul vor primi, maxim, pedepse cu suspendare.
    Oricum va fi un proces lung care se va pierde in negura alegerilor din acest an.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by