Al 47-lea termen in dosarul Trofeul Calitatii.

Judecatorii au finalizat audierea celor 974 de martori. Dorinel Umbrarescu audiat in dosarul de coruptie al fostului premier Adrian Nastase

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 20 decembrie 2011, 18:10 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase
Foto: Hotnews
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au judecat marti, 20 decembrie, un nou termen in dosarul Trofeul Calitatii, in care este inculpat fostul premier Adrian Nastase. Dupa 10 luni judecatorii au terminat audierea celor 974 de martori indicati de procurorii DNA in dosar. Avocatii sustin ca in ianuarie 2012 ar urma sa fie anuntata sentinta. Instanta l-a audiat si pe omul de afaceri Dorinel Umbrarescu care a spus ca a platit 30.000 lei taxa de participare la simpozionul Trofeul Calitatii despre care procurorii spun ca a fost un paravan pentru colectarea de bani utilizati in campania electorala din 2004 a lui Adrian Nastase.
  • Vezi in text o relatare din sala de judecata

 
Ora 10:15 Incepe procesul. In sala sunt prezenti Adrian Nastase si Irina Paula Jianu, inculpata si ea in dosarul Trofeul Calitatii. Completul de judecata este format din judecatorii Ionut Matei (presedinte), Cristina Rotaru si Ioana Bogdan. Sunt audiati primii martori.

Martor Gal Corneliu, comerciant de produse cosmetice povesteste cum a relizat pixuri personalizate pentru campania electorala a lui Adrian Nastase din 2004: " Noi lucram in sistemul Oriflame, avem multe distribuitoare care au facut comanda de pixuri pe care era numele firmei si mesajul “Nastase presedinte”. Am distribuit catre clientii nostrii aceste pixuri. Cred ca au fost intre 500 – 1.000 de astfel de pixuri. Cred ca a fost o idee a distribuitoarelor noastre si au fost facute din fondurile proprii ale firmei. A fost ideea firmei noastre."

Urmatorul martor este Balaban Cristian Gabriel, in 2004 era director zonal Galati al Eurografica. Este intrebat de un aviz de insotirea marfii. Spune ca i-a fost prezentat avizul, dar nu a recunoscut semnatura: "Din ce imi amintesc, erau trecute datele sucursalei, nu ale mele personale, nu am recunoscut semnaturile angajatilor. Nu am primit la nivelul sucursalei bunurile mentionate in aviz", spune martorul.

In continuare este audiat Ion Sebastian, in 2004 administrator la SmarTrading si SilverTrading, companii distribuitoare de papetarie. "Aveam o relatie comerciala cu Eurografica, noi cumparam facturi de la ei, iar ei de la noi papetarie. In 2004 am purtat o discutie pentru achizitionarea de catre ei a 1 milion de brichete si 1 milion de pixuri. Nu am reusit sa onorez comanda. Era prea mare. Dupa ce am comunicat imposibilitatea livrarii bunurilor, Inacu Adrian a continuat negocierile cu Eurografica.

Nu mai stiu ce s-a intamplat in continuare. Stiu ca s-a livrat ceva pixuri si brichete, dar nu stiu daca erau personalizate. S-au distribuit pixuri prin reteaua proprie, dar niciodata inscriptionate cu mesaje electorale. Cand am fost la DNA, m-am speriat si am vorbit cu Zsolt Irja si mi-a spus de un avocat din Monaco si sa nu ne facem probleme. Mi-a spus ca pixurile erau inscriptionate cu Eurografica. Mi-a cerut sa declar asta, asa am zis in declaratia de la urmarire penala, atunci asa e."

Ora 10:50 Un alt martor este chemat in fata instantei, Popa Mihai Ovidiu, in 2004 era director la Setcomlibrarii Mures, o retea de 15 librarii. "Eram distribuitori de imprimate tipizate Eurografica. Mi-au fost prezentate niste avize de insotire a marfii pentru pixuri si brichete la DNA, dar nu au fost semnate de mine sau de alti angajati. Avizul avea stampila societatii, dar nu aveam un regim atat de strict. Semnatura sigur nu este a mea. Am primit niste materiale publicitare, dar mult mai putine fata de cantitatile mentionate", spune martorul.

Pe lista de martori ai DNA a fost inclus si Dorinel Umbrarescu, cel care detine compania UMB Spedition. Este si el audiat de instanta. "In 2004 eram administrator la UMB Spedition. Aveam relatii cu ISC in sensul ca ne verificau lucrarile. Din ce imi amintesc, dupa 7 ani cred ca am primit o invitatie pentru Trofeul Calitatii. Cred ca era mentionat si un numar de persoane care sa participe. Cred ca am platit o taxa de 300 milioane lei vechi. Cred ca a participat cineva de la compania noastra", spune Umbrarescu in fata judecatorilor.

Ultimul martor audiat in fata judecatorilor este Florica Ileana. In 2004 era inspector sef la OJPC Bistrita Nasaud. "Orice simpozion la care urma sa participam era anuntat de Autoritatea Nationala. Este posibil sa fie existat un mail de la cabinetul sefului ANPC pentru participarea la Cluj si plata unei taxe. Nu imi amintesc detalii despre plata taxei. In 10 ani am participat la multe simpozioane, nu imi amintesc daca am participat eu sau am desemnat alte persoane."

Ora 11:21 Audierea martorilor in sala de judecata s-a finalizat. Instanta intreaba avocatii de ce au solicitat un martor care insa nu apare pe citativul rechizitoriului, adica pe lista de martori inclusa in rechizitoriu. "Martorul pe care il cereti nici nu a fost audiat in 2008", spune presedintele completului.

Pentru cateva minute instanta asteapta un raspuns de la avocatul Irinei Jianu care cauta o fila din dosar. "Trebuia sa o faceti inainte de sedinta", spune judecatorul. Nu mai asteapta explicatiile avocatului si incuviinteaza audierea martorei Otelea Mihaela.
 
Instanta anunta ca o parte din martori care nu au fost audiati in sedinta publica au fost citati, dar s-a constatat ca unii sunt morti, unii sunt bolnavi, sau plecati din tara. Presedintele completului anunta ca avand in vedere conditiile de mai sus dispune citirea declaratiilor din dosar. Odata cu citirea declaratiilor judecatorii au finalizat audierea celor 974 de martori propusi de achetatori.

Completul de la Curtea Suprema a decis pe 8 februarie audierea tuturor martorilor mentionati de DNA in rechizitoriul cu care dosarul a fost trimis in judecata. In 11 luni judecatorii au terminat audierea a peste 800 de martori, iar pentru restul s-a decis citirea declaratiilor date in faza de urmarire penala.

Ora: 13:30
Urmatorul termen din dosar a fost fixat pentru 9 ianuarie 2012. Potrivit aparatorilor acesta ar putea fi ultimul termen din dosar inainte ca instanta sa pronunte sentinta. In aceasta cauza a fost admisa o singura expertiza care a fost depusa la dosar, fiind solicitat un supliment la acesta expertiza.


Dosarul "Trofeul calitatii" – Adrian Nastase



Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat.

 Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii.

Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (circa 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi.

 Potrivit procurorilor, "ca urmare a exercitarii de catre Adrian Nastase a influentei si autoritatii decurgand din functia de presedinte al Partidului Social Democrat (...) asupra unor persoane, fie membri PSD cu functii importante in cadrul unor institutii publice (Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA, Agentia Nationala Sanitar Veterinara, Compania Nationala a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare), fie lideri de partid locali, primari si presedinti de consilii judetene, acestia au impus achitarea unor importante sume de bani sub forma de taxe de participare pentru un simpozion irelevant pentru activitatea institutiilor respective".







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2335 vizualizari

  • +16 (16 voturi)    
    Dar Matusa? (Marţi, 20 decembrie 2011, 18:16)

    Radu [anonim]

    Felul in care se deruleaza procesul lui Nastase imi confirma opinia ca in Romania nu functioneaza decat: minciuna, hotia si coruotia. Sa speram ca Olanda nu va trece cu vederea acest adevar.
    • +6 (6 voturi)    
      La cat mai e cotat Nastase printre votanti? (Marţi, 20 decembrie 2011, 18:41)

      Sondaj ARP [anonim] i-a raspuns lui Radu

      Sondajul publicat azi de Agentia de Rating Politic arata ca cele mai mari sanse la alegerile prezidentiale, din partea PDL, le are Vasile Blaga, care ar fi votat de 18,9% dintre respondenti.

      Acesta este urmat de Theodor Stolojan - 14,9%, Elena Udrea - 9,7%, Emil Boc - 6,0%, Monica Macovei - 3,7% si Teodor Baconschi - 1,5%.

      De la USL, alegatorii il prefera pe Crin Antonescu, care ar obtine un scor de 39,6%. Acesta este urmat de Victor Ponta - 14,2%, Calin Popescu Tariceanu - 9,9%, Adrian Nastase - 6,3% si Alexandru Athanasiu - 3,6%.

      Nastase si Boc au cam aceeasi cota de popularitate daca ar fi sa se prezinte maine la alegeri prezidentiale.

      In ceea ce priveste increderea, pe primul loc in topul preferintelor se afla guvernatorul BNR Mugur Isarescu, 60,6% dintre respondenti avand incredere in el. 47,6% au incredere in Crin Antonescu, 40,9% in Sorin Oprescu, 36,8% in Calin Popescu Tariceanu, 35,5% in Victor Ponta, 29,1% in Theodor Stolojan, 27,6% in Vasile Blaga, 27% in Monica Macovei, 26,7% in Dan Diaconescu, 24,3% in Adrian Nastase, 23,5% in Cristian Diaconescu, 22,9% in Corneliu Vadim Tudor, 21,7% in Mircea Geoana, 18,9% in presedintele Traian Basescu si 17,3% in Emil Boc.

      Alegatorii par sa aiba in Nastase mai putina incredere decat seful OTV si la fel de multa ca in 'tradatorul' UNPR Cristian Diaconescu !

      Asa ca eliminarea din PSD sau din politica a lui Nastase, printr-o condamnare penala definitiva, eventual cu executare, i-ar folosi doar lui Ponta in batalia pentru controlul gastilor din PSD. Si ar da bine la raportul MCV cerut de UE!
      • +10 (10 voturi)    
        Eee (Marţi, 20 decembrie 2011, 19:12)

        anonim [anonim] i-a raspuns lui Sondaj ARP

        Reiese ca aproape 40% din votanti pefera chipurile un puturos, care nu-si misca fizicu nici macar la sedinte, daramite sa mai miste si neuronii,

        Asta spune foarte multe despre publicul tinta intervievat... cum spunea nenea ala... "P.... da multi" ?

        Naspa.
      • +7 (7 voturi)    
        Asta-i sondaj? (Marţi, 20 decembrie 2011, 19:33)

        AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui Sondaj ARP

        ARP este un institut mic, de apartament cu un singur administrator, aliat PNL.
        Esti baiat destept, nu observi ca desi in cadere clara, ultimele sondaje trag cu disperare USL in sus de frica ca se sparge?
        A spus-o clar si raspicat Alin Teodorescu, seful IMAS, USL este la 42% si scade, PDL la 28% si creste.
        Cat despre Crin Antonescu el este sub 30% iar l-a aparitia oricarui candidat cu sanse va scade sub 20%.
        Restul e disperarea USL!
    • -1 (1 vot)    
      yupy (Miercuri, 21 decembrie 2011, 0:46)

      Viorel [anonim] i-a raspuns lui Radu

      doar ce te uiti la poza si realizezi ca te priveste un etern matelot din cossa n.
      aceasta imagine s-a intiparit in mintea majoritatii romanilor, asa ca nici o cotzofana in roba n-o mai poate retusa.

      bai bai nepoate, te pomeni ca candidezi !#

      mai bine vezi-ti de afacerile familiei inca nedepistate de dna: salam salonta, tofan, .., distributie medicamente, cupru, aviarele din transylvania si oualele de cornu...si trofeul calitatii, si matusa Tamara
  • -7 (7 voturi)    
    va fi achitat (Marţi, 20 decembrie 2011, 18:18)

    mav [anonim]

    nu trebuie sa ne facem nici o prblema, va fi achitat si la anu prim-ministru, votat de romani!
  • +9 (9 voturi)    
    Nastase infractorul (Marţi, 20 decembrie 2011, 18:59)

    VIGILANTE [anonim]

    Cine va vota cu acesti hoti pesedisti va avea pe constiinta Romania ! Mai mult inculpat decat politician,acest borfas pe nume Adrian Nastase este o rusine pe obrazul nostru,ca si jalnica justitie care il gaseste mereu nevinovat in batjocura muncii procurorilor si a acestui popor furat !!! Sper din tot sufletul ca U E sa intervina,desi am crezut in Basescu ! Altfel, nu avem ce cauta in Europa !!!
    • +12 (12 voturi)    
      Basescu a facut cat 10!!! (Marţi, 20 decembrie 2011, 20:15)

      AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui VIGILANTE

      Basescu a facut mai mult decat putea face vreun presedinte cu un asemenea popor de hoti, cu asemenea Constitutie si politicieni.
      A facut reforma in procuratura iar Nastase a avut grija de magistrati prin schimbarile facute Constitutiei in 2002, cand i-a facut inamovibili, fara responsabilitate si de neatins.
      Noua lege votata si aflata la promulgare privind responsabilizarea acestor javre din magistratura este maximul ce se poate face iar Basescu si PDL au votul meu!!!
  • +2 (4 voturi)    
    Specimene politice de nimic ! (Marţi, 20 decembrie 2011, 20:35)

    PSD-erbedeul [utilizator]

    Specimene politice de nimic !
    Justitiea Romana Penibila si Ineficienta !
    Tara de nimic !
  • +4 (4 voturi)    
    Nastase da tonul la nesimtire. (Marţi, 20 decembrie 2011, 21:30)

    mircea [anonim]

    Condamnarea lui Nastase,chiar si cu suspendare ar schimba radical comportamentul clasei politice.De la guvernarea lui Nastase sa pornit o campanie de exprimare trufasa ,nesimtita a unor politicieni.Acesti oameni(sau neoameni)cred ca au dreptul la orice le pofteste pofta lor si restul populatiei trebuie sa-i urmeze cu extaz si multumire.Ponta,ca lider al PSD incearca sa-l copieze pe Nastase.Smecher,trufas,obraznic,sfidator,profita de democratie si de functia de lider PSD pentru a insulta si ameninta pe cine vrea si cum are chef.Face pe seriosul,dar orice discurs este la misto.Azi zice una,maine alta si reuseste sa prosteasca o parte a populatiei ,mai ales prin oficinele de propaganda anarhista si golaneasca,antenele,realitatea(sau realitatile,ca au facut pui,se inmultesc ca unii minoritari).
  • 0 (2 voturi)    
    precizare! (Marţi, 20 decembrie 2011, 23:34)

    Vlad Ionescu [anonim]

    Il rog pe autorul articolului, care banuiesc ca a participat la termenele din instanta si cunoaste dosarul foarte bine, sa faca, intr-un alt articol, o prezentare a probelor care il leaga direct pe A.N. de toata aceasta combinatie care este suspecta. Din declaratiile unor martorii rezulta ca exista unele infractiuni economice comise diverse persoane fara rezonanta publica, dar nu am putut sa identific probele care il acuza in mod direct si clar pe A.N. Ar fi bine sa identificam aceste probe sau eventual sa constatam lipsa lor, inainte de pronuntarea sentintei. Astfel vom putea compara sentinta cu probele si poate nu vom mai fi atat de surprinsi!
  • +1 (1 vot)    
    Bani pentru campanie (Miercuri, 21 decembrie 2011, 1:16)

    Stefan [anonim]

    Adrian Nastase daca era destept putea sa evite acest proces,foarte simplu,lua banii necesari campaniei electorale dela Matusa Tamara,asa cum i-a dat sotiei lui 400.000 de dolari,putea sa-i dea si lui cateva milioane ,ca si asa la 91 de ani nu mai avea timp sa-i cheltuiasca
  • -1 (1 vot)    
    SANCHI (Miercuri, 21 decembrie 2011, 9:08)

    STAN PATITU [anonim]

    974 au declarat ca au dat bani pentru Trofeul Calitatii. Mai trebuie sa demonstreze procurorii treaba cu paravanul... Asta va fi mai greu. La trofeul asta al Calitatii, invitatii puteau sa dea benevol bani Inspectiei de Stat pentru nu stiu ce chestie, nu mai tin minte. Eu nu am dat. Au dat aia care voiau sa intre in gratiile Inspectiei de Stat in Constructii. Sefa era Jianu acum este Udrea... Deci i-au chemat pe martorii aia care sa declare ca au dat bani benevol, cu semnatura si pe fata Inspectiei de Stat. Mai urmeaza sa demonstreze procurorii ca Nastase a luat banii aia. Bineinteles ca or sa o dea in bara! De ce Nastase si nu partidul PSD? Nastase a candidat de capul lui ? Nu a fost candidatul PSD asa cum Basescu a fost candidatul aliantei DA? Procurorii astia forteaza nefiresc niste lucruri si de aia o dau in bara. Chestia este ca o fac pe banii contribuabilului, adica pe banii nostri.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by