VIDEO UPDATE Deputatul PNL Virgil Pop a fost condamnat la cinci ani de inchisoare. Sentinta nu e definitiva. 

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 16 decembrie 2011, 10:28 Dosare Anticoruptie


Virgil Pop
Foto: AGERPRES
Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat vineri pe deputatul PNL Virgil Pop la 5 ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care acesta este acuzat de trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani

Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata in recurs la completul de cinci judecatori ai ICCJ.

Instanta a decis ca Virgil Pop sa restituie denuntatorului sumele de 130.000 lei si 30.000 euro si sa plateasca 3.000 de lei in contul cheltuielilor de judecata. De asemenea, s-a dispus un termen de incercare de doi ani.

In ultimul cuvant in fata instantei, deputatul Virgil Pop a declarat: "Onorata instanta, nu sunt vinovat de faptele care mi se imputa de procurorii DNA. Va solicit achitarea mea. Nu este real faptul ca am luat mita. Denuntatorul meu a fost doar suparat pe mine pentru ca am avut un conflict si de aceea a facut acel denunt impotriva mea".

Virgil Pop este singurul deputat ales in Parlament timp ce se afla in arest preventiv.

Virgil Pop la ICCJ la ultimul termen din dosar inaintea pronuntarii sentintei




UPDATE Deputatul Virgil Pop a remis publicatiei oradecluj.ro un comunicat de presa in care sustine ca sentinta data de ICCJ nu este una corecta. Vezi mai jos declaratia lui Virgil Pop:

  • Consider totuși că, după ce instanța În altei Curți de Casație și Justiție a hotărât astăzi să  mă condamne cu o pedeapsă privativă de libertate, este cazul să îmi spun punctul de vedere. Este o sentință care mă surprinde, pentru că eu consider că dosarul meu este un dosar făcut pe grabă într-o campanie electorală în care eu spuneam niște lucruri incomode despre anumite persoane. De asemenea, ceea ce m-a surprins este o anumită insistență de a mă condamna: în cadrul procesului, nu mi-a fost acceptată nici o expertiză solicitată, nici un martor propus de mine, nici o altă probă prin care am dorit să mă apăr.

  • Per ansamblu, nu cred că prin condamnarea unui politician la 5 ani de închisoare, se rezolvă problema corupției în România, ci din contră. Nu cred că prin punerea mea în spatele gratiilor, vom obține aderarea la spațiul Schengen sau un raport mai bun pe Justiție de la Comisia Europeană. Întrucât contextul actual cere ca România să servească Europei politicieni condamnați pe bandă, am toate motivele să cred că dosarul meu nu a fost corect judecata.

  • Pentru a sta 5 ani închis, un om trebuie să fi comis o faptă extrem de gravă. Din câte știu, eu nu am omorât pe nimeni. Cea mai mare acuzație a procurorilor face referire la anumite nereguli descoperite unei firme la care nici măcar nu sunt acționar. Iar aceste acuzații sunt dublate de o serie de convorbiri înregistrate ilegal și de un denunț al unei persoane care a recunoscut în cele din urmă că a făcut acest lucru într-un moment de supărare, cauzată de anumite probleme personale. Tot ce pot să vă spun, și oricine conduce sau este acționar al unei societăți comerciale, știe că pot exista nereguli mai tot timpul, dar nu cred că toată lumea care are nereguli în contabilitatea firmei merge la pușcărie pentru 5 ani.
     
  • Voi merge mai departe pentru a-mi obține dreptatea, într-o țară în care majoritatea politicienilor condamnați sunt, culmea, din opoziție, iar marile țepe date poporului român rămân arătate la televizor și atât. Iar dacă dreptatea nu îmi va fi făcută în țara mea, o voi căuta și în altă parte, cu siguranță.


Virgil Pop a fost retinut in timpul campaniei electorale din 2008. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - Serviciul Teritorial Cluj l-au acuzat pe Virgil Pop, fost consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Cluj si consilier local in cadrul Consiliului local Turda, de trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

In rechizitoriu, procurorii au aratat ca in perioada decembrie 2007 - aprilie 2008 Virgil Pop, avand calitatea de consilier judetean in cadrul CJ Cluj, a pretins in mod repetat de la un denuntator, administrator al unei societati comerciale din Oradea, suma totala de 80.000 euro, din care a primit suma de 130.000 lei (prin intermediul firmei S.C.Turdarom Advertising S.R.L. disimuland si ascunzand adevarata natura a provenientei banilor) si suma de 30.000 euro in mod nemijlocit.

"Banii au fost pretinsi si primiti pentru ca, prin influenta pe care o are asupra persoanelor cu functii de conducere din cadrul S.C. Electrica S.A. Bucuresti si Transilvania Nord precum si a presedintelui Consiliului Judetean Cluj, inculpatul sa ii acorde ajutor denuntatorului, determinand incheierea unor contracte de lucrari de instalatii electrice pe raza judetului Cluj pentru firma acestuia. De asemenea, inculpatul a pretins si obtinut cesiunea a 50% din partile sociale ale S.C. Skiland S.R.L. Oradea, in schimbul sprijinului pe care urma sa il acorde la aprobarea cererilor de plata a primei transe din contractul de finantare din fonduri Sapard, invocand influenta pe care o are asupra factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante", se arata in comunicatul de presa al DNA.

Potrivit procurorilor, "in scopul de a ascunde si disimula adevarata natura a provenientei sumei de 130.000 lei obtinuta ca urmare a savarsirii infractiunii de trafic de influenta, inculpatul Pop Virgil a determinat-o pe inculpata Gorgan Adina Anastasia, administrator al S.C. Turdarom Advertising S.R.L. Turda, sa intocmeasca documente justificative fictive ce atesta nereal existenta unui raport comercial de prestari servicii intre societatea acesteia si firma denuntatorului, dupa care a si semnat personal borderoul de achizitii fictiv, incasand prin virament bancar suma de 70.005 lei provenind din infractiunea de coruptie. In cursul urmaririi penale s-a dispus luarea masurilor asiguratorii constand in poprirea conturilor bancare ale inculpatului si sechestru asupra bunurilor imobile aflate in proprietatea inculpatului".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3940 vizualizari

  • -3 (11 voturi)    
    Somn usor! (Vineri, 16 decembrie 2011, 11:04)

    unul [anonim]

    Virgil Pop poate dormi linistit, e in tabara care trebuie.
    • +2 (12 voturi)    
      Am gresit (Vineri, 16 decembrie 2011, 14:47)

      unul [anonim] i-a raspuns lui unul

      Nu-mi vine sa cred ca nu l-au achitat!!! Adevarul e ca mai au o sansa sa-l scape la recurs...
      • +5 (7 voturi)    
        Curat ghinion (Vineri, 16 decembrie 2011, 15:17)

        AK-47 [utilizator] i-a raspuns lui unul

        Nu ai gresit. Ghinionul lui Pop este ca sentinta lui vine la o zi dupa cea a lui Adrian Tamara Nastase.

        Pe Nastase l-au achitat, n-aveau cum sa-l ierte si pe asta.
      • +2 (4 voturi)    
        Stati sa vedeti recursul! (Vineri, 16 decembrie 2011, 15:30)

        AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui unul

        Vorbeste Crin cu Catalin Voicu si il scapa si pe asta!!! Doar sunt in alianta...
    • +2 (4 voturi)    
      In sfarsit, parlamentari in puscarie ! (Vineri, 16 decembrie 2011, 15:22)

      Romania e pe drumul bun [anonim] i-a raspuns lui unul

      Era si timpul sa vedem dupa gratii cativa din acesti corupti ordinari ce dorm prin Parlament.
      Niciodata in ultimii 20 de ani nu s-a intamplat asa ceva in Romania, de obicei ii faceau scapati judecatorii, iar pana acum cativa ani ploua cu NUP-uri de la procurori.

      Acum procurorii au inceput sa lucreze pe bune, ba chiar si unii judecatori dau sentinte de condamnare, nu de achitare..Nu toti, evident, ca multi au fost numiti politic, dar tot e bun inceputul asta..

      La multi ani de puscarie, domnu deputat si nu va faceti griji ca n-aveti cu cine chefui de Sarbatori, veti avea si alti colegi din parlament cu care veti face Revelionul in celula !
  • -11 (11 voturi)    
    Executare prin impuscare? (Vineri, 16 decembrie 2011, 14:47)

    rwrwe [anonim]

    Ar fi o noutate...
  • +7 (13 voturi)    
    Acum 8 ani nu era nimeni anchetat (Vineri, 16 decembrie 2011, 14:54)

    hot news [utilizator]

    Acum 2-3 ani nu facea nimeni puscarie. Lucrurile merg incet incet pe un drum bun.
    Felicitari DNA si ANI pentru munca depusa in ultimii ani.
  • +7 (9 voturi)    
    ? (Vineri, 16 decembrie 2011, 14:56)

    catalin_mattei [utilizator]

    inca mai este membru PNL???
  • +10 (12 voturi)    
    PeNaLii (Vineri, 16 decembrie 2011, 14:56)

    sausage nation [anonim]

    asa cum zicea Antonescu, la intilnirea cu Basescu (proababil inca nu se trezise bine onorabilul senator), in PNL nu sunt corupti. Toti sunt la PDL.
  • +13 (15 voturi)    
    Celeritatea justitiei romanesti ... (Vineri, 16 decembrie 2011, 15:04)

    Gherase [utilizator]

    ... si-a spus, din nou, cuvantul. Un cetatean care era arestat la data confirmarii mandatului primeste o sentinta, ce-i drept inca atacabila, dupa 3 ani de mandat de parlamentar. Probabil ca la sfarsitul mandatului se va definitiva si sentinta. Cu ce folos?
    Daca este gasit vinovat si condamnat definitiv, se ajunge la paradoxul ca un infractor a ajuns sa legifereze.
    Mai deunazi, o judecatoare beata manga, prinsa in fapt si aratata intregii natiuni, a fost scoasa basma curata de colegi, impotriva tuturor evidentelor de bun simt.
    Infect sistem juridic avem. De fapt este o forma care a derivat din democratia originala
  • +2 (4 voturi)    
    E si asta ceva (Vineri, 16 decembrie 2011, 15:47)

    Ronin [utilizator]

    Corect ar fi fost sa fie condamnat si Nastase, daca ar fi sa aleg, l-as fi preferat pe Nastase,....... dar e bun si asta....e ceva, totusi...
    • +2 (2 voturi)    
      Dar este vinovat? (Vineri, 16 decembrie 2011, 17:22)

      Gherase [utilizator] i-a raspuns lui Ronin

      Nu-mi place arogantul de nici o culoare. Dar poate spune cineva ca este vinovat?
      Ne-am obisnuit prea mult sa tragem concluzii si sa emitem judecati de valoare pe argumente pe care nu le stapanim.
      Problema nu e Nastase. Problema e increderea in justitie. Si ceea ce ni se inoculeaza.
      De nenumarate ori ni s-a prezentat cate un individ, egal din ce formatiune politica, pe care presa ni-l prezinta ca fiind vinovat. Iar noi, manipulatii, reactionam functie de ce ni se livreaza.
      Corect ar fi sa ne dea dovezi justitia ca functioneaza cinstit si echidistant. Si sa ne dea si argumentele logice si juridice, pe intelesul tuturor, pe baza carora au luat decizia. Nu formulari alambicate si argumente circumstantiale, cu care sa bage in ceata pe oricine nu cunoaste limbajul juridic. Zic ...
  • +2 (4 voturi)    
    Citatul infractorului e incredibil (Vineri, 16 decembrie 2011, 16:14)

    HP [utilizator]

    "Per ansamblu, nu cred că prin condamnarea unui politician la 5 ani de închisoare, se rezolvă problema corupției în România, ci din contră."

    Dar prin ce se rezolva problema coruptiei, prin lasatul liber al tuturor politicienilor ?
  • +1 (3 voturi)    
    Aaaaaarghhh (Vineri, 16 decembrie 2011, 17:00)

    Szakáts István [anonim]

    "Per ansamblu, nu cred că prin condamnarea unui politician la 5 ani de închisoare, se rezolvă problema corupției în România, ci din contră."

    Din putul gandirii :))
  • 0 (2 voturi)    
    sentinta (Vineri, 16 decembrie 2011, 17:29)

    gogu [anonim]

    Pentru onorabilul Virgil Pop: nu e vorba de a elimina toata coruptia din Romania intr-un singur dosar. Dar daca se poate si bucata cu bucata, asa trebuie eliminate gunoaiele, precum Virgil Pop.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by