Sentinta pentru Adrian Nastase in Dosarul Matusa Tamara, pronuntata joi

de R.H.     HotNews.ro
Joi, 15 decembrie 2011, 10:20 Dosare Anticoruptie


Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie urmeaza sa se pronunte joi in dosarul "Matusa Tamara", in care fostul premier Adrian Nastase, fostul sau consilier Ristea Priboi si fostul sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Ioan Melinescu, sunt acuzati de fapte de coruptie. Procurorii DNA au cerut o pedeapsa de 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru Adrian Nastase in acest caz. Dosarul "Matusa Tamara" este al treilea in care fostul premier Adrian Nastase a fost deferit justitiei de catre DNA.

Pronuntarea sentintei in dosarul Matusa Tamara a fost amanat de doua ori pana acum. Potrivit reprezentantilor ICCJ sentinta urmeaza sa fie anuntata in sedinta publica in jurul pranzului.

In urma cu o saptamana prezent la un termen in dosarul Trofeul Calitatii, Adrian Nastase a declarat ca este optimist in privinta verdictului si ca astepata sa fie achitat.

Dosarul "Matusa Tamara"

Potrivit procurorilor DNA, Melinescu si Nastase s-au intalnit in noiembrie 2000, primul (pe atunci membru al conducerii ONPCSB) informandu-l pe politician (pe atunci deputat) ca in cadrul ONPCSB exista in lucru un dosar privind depunerea de catre Dana Nastase a sumei de 400.000 de dolari intr-un cont deschis la banca Creditanstalt (devenita mai tarziu HVB Bank). Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca va bloca dosarul pana dupa alegeri, iar dupa numirea in functia de presedinte al ONPCSB ar fi sustras lucrarea respectiva, pe care i-ar fi inmanat-o lui Ristea Priboi, la acea data consilier al lui Adrian Nastase. De fata s-ar fi aflat si controversatul om de afaceri Genica Boerica, care apare ca martor al acuzarii.

Conform rechizitoriului, informatiile din dosarul sustras de Melinescu ar fi demonstrat ca suma depusa de Dana Nastase nu era justificata de venituri. „Potrivit unui contract de vanzare-cumparare anexat de catre depunator, reiesea ca suma de 400.000 USD, depusa in numerar, provenea din vanzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri si a altor bunuri de valoare de catre matusa Danielei Nastase, pe nume Cernasov Tamara, care avea imputernicire in contul personal al Danielei Nastase deschis la Bank Austria Creditanstalt.

Conform acestui document, s-ar presupune ca 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Bancila, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezesti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy si Lalique, obiecte valoroase de mobilier si 30 piese bijuterii aur totalizand cca. 600 grame s-au aflat in apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, in varsta de 91 de ani, care locuia singura. Dovezi certe ca aceste bunuri s-au aflat in posesia si proprietatea vanzatoarei nu exista insa, intrucat aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care sa ateste dobandirea bunurilor respective, ci numai o declaratie de buna credinta”, arata procurorii.
Dosarul "Matusa Tamara" - de 1659 de zile in instanta. Termenul de prescriptie: iulie 2013

Intr-un raport de monitorizare a 27 de mari dosare de coruptie realizat de HotNews.ro, dosarul "Matusa Tamara" apare in top zece cele mai intarziate dosare in instanta, inregistrand 1.659 de zile, adica aproape 4 ani si 6 luni.

Tot in acelasi raport, dosarul "Matusa Tamara", judecat la ICCJ, este pe locul doi in topul dosarelor care se apropie de termenul de prescriptie. Potrivit informatiilor de la Curtea Suprema, dosarul fostului premier Adrian Nastase are termen de prescriptie in iulie 2013, adica peste un an si sapte luni.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3069 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    o alta glume proasta (Joi, 15 decembrie 2011, 10:37)

    angel [anonim]

    Inchisoare cu suspendare? Altii fac ani grei de puscarie ca au forat o paine, de foame, si asta scapa cu supendare in cel mai bun caz?
  • +3 (3 voturi)    
    cu suspendare (Joi, 15 decembrie 2011, 10:39)

    Vlad [anonim]

    Adica procurorii DNA au propus pracatic ca Nastase sa nu faca nici macar o zi de inchisoare.

    E convenabil sa dai tunuri in Romania...
  • +3 (3 voturi)    
    suspendare (Joi, 15 decembrie 2011, 11:09)

    alip [utilizator]

    Oare daca are mai multe dosare de coruptie nu se pune ca a recidivat si atunci in unul din ele tot trebuie sa ia inchisoare cu executare?
    • +1 (1 vot)    
      Asta se urmareste... (Joi, 15 decembrie 2011, 11:57)

      bombonel [anonim] i-a raspuns lui alip

      ... sa fie condamnat macar odata definitiv, fie si cu suspendare. daca reusesc sa obtina macar o condamnare si la unul din celelalte doua, cred ca i se cumuleaza pedeapsa cu acesti trei ani, parca...
  • +3 (3 voturi)    
    bombo, Congo (Joi, 15 decembrie 2011, 11:11)

    Tom_Macaragiu [utilizator]

    Sper sa nu fie achitat! Sa ii dea cu suspendare asa cum au cerut procurorii, tot ar fi o treaba.

    Acest neg al politicii romanesti trebuie trecut pe line moarta. Si odata cu el toti cei ce si-au anuntat sustinerea totala fata de acest `lider istoric`.
    intradevar speram ca el sa devina istorie.
    Odata cu aceasta sentinta, sper ca romanii sa vada unde isi are domiciliul coruptia si sa aleaga in consecinta.

    Sper ca sentinta de astazi sa trimita usl-ul la colt asa incat generatia tanara sa nu mai fie prizoniera celor ce voteaza pentru pensii mai mari si pentru mititei si bere.
  • +2 (2 voturi)    
    Sunt curios (Joi, 15 decembrie 2011, 11:24)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

    ce fel de reactie va avea pontacul in cazul in care taticul lui va fi in stare de... puscariabil!
    Sunt curios ce discurs vor avea useleii tricolori!
    Tare as vrea sa/l vaz pe bombo la bulau si pe pacalici spaland latrina politicii romanesti cu limba!
    Nu mai am ani sa vad asta!
  • 0 (0 voturi)    
    bombonel (Joi, 15 decembrie 2011, 12:26)

    je [anonim]

    Mi-e teama ca nu avem in tara asta judecatori cu coloana vertebrala care sa dea o sentinta justa in cazurile de mare coruptie sau de crima organizata .Degeaba se chinuie procurorii si poilitia sa prinda infractorii daca judecatorii la umbra imunitatii dau sentinte f ciudate.daca s-ar putea aduce ca in fotbal arbitri straini , in justitie judecatori straini cred ca am avea suprize f mari si placute totodata .Am avea sentinte mult mai rapide si mult mai juste .Judecatorii sunt o casta care va trebui sparta la un moment dat , dar de cineva din interiorul ei .Sper sa ajungem zia aia .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by