Inspectia judiciara a CSM: Afirmatiile procurorului sef al DNA se incadreaza in limitele libertatii de exprimare conferita unui magistrat

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 13 decembrie 2011, 17:33 Dosare Anticoruptie


Inspectia Judiciara a CSM a finalizat verificarile in cazul declaratiilor facute de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, in cadrul unei emisiuni difuzate in data de 10 octombrie la postul public de televiziune. In cadrul acestei emisiuni, seful DNA a facut cateva critici la adresa ICCJ, ulterior fiind sesizata inspectia judiciara a CSM. Raportul inspectiei judiciare arata ca Daniel Morar nu a incalcat standardele de conduita ale magistratilor.


Pe 18 octombrie Plenul CSM a decis sa sesizeze inspectia judiciara privind declaratiile facute de procurorul sef al DNA, Daniel Morar, la Televiziunea Publica, in data de 10 octombrie. Solicitarea a fost sustinuta in plenul CSM de catre Mircea Aron, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit unui comunicat al Curtii Supreme, Daniel Morar ar fi facut mai multe declaratii nepotrivite la adresa judecatorilor Instantei Supreme.

 Plenul CSM a votat, marti 18 octombrie, cu majoritate de voturi, ca inspectia judiciara sa fie sesizata in cazul declaratiilor facute de seful DNA, Daniel Morar, in cadrul unui interviu acordat postului public de televiziune. Potrivit informatiilor HotNews.ro, solicitarea a fost votata in unanimitate de judecatorii membri CSM, pe cand procurorii membri CSM au votat impotriva acestei cereri.

Potrivit notei inspecției judiciare “aceste afirmatii se incadreaza in limitele libertatii de exprimare conferita unui magistrat care, prin pozitia pe care o ocupa in sistemul judiciar, are responsabilitati cu privire la infaptuirea corecta si intr-un termen rezonabil a actului de justitie(…). Comunicatul de presa al instantei supreme reprezinta o reactie fireasca, care nu a depasit caracterul rezonabil si proportional al unui drept la replica(…). Apreciem ca nu sunt elemente care sa conduca la concluzia ca se poate retine existenta unor abateri de la normele care consacra standardele de conduita ale magistratilor.” Vezi aici raportul de inspectie publicat pe infocsm.ro


Luni 10 octombrie, procurorul sef al DNA a fost prezent la emisiunea Prim Plan, difuzata de TVR. In cadrul interviului, seful DNA a facut mai multe referiri la adresa ICCJ. Vezi aici inregistrarea

Citeste si declaratiile care au dus la iritarea Curtii Supreme

Pe 13 octombrie, colegiul director al Curtii Supreme a transmis un comunicat de presa prin care isi "exprima indignarea" fata de declaratiile facute de procurorul sef al DNA.

"Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, intrunit in sedinta din 13 octombrie 2011, isi exprima indignarea cu privire la comentariile formulate, intr-o emisiune de televiziune, de domnul Daniel Morar, procuror sef al DNA, referitoare la corectitudinea hotararilor judecatoresti si pregatirea profesionala a judecatorilor instantei supreme, desi functia pe care o detine nu il indreptateste sa faca astfel de judecati de valoare", se mentioneaza in comunicatul Curtii Supreme.

Citeste aici comunicatul integral




Declaratiile facute de Daniel Morar au fost condamnate si de Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatorul Mona Pivniceru, care, la randul ei, a transmis o solicitare la CSM, solicitare care nu a fost dezbatuta in plenul consiliului. Vezi aici solicitarea AMR


Pe 18 octombrie ambasadorul Mark Gitenstein, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca sesizarea CSM in cazul sefului DNA, Daniel Morar, este "un lucru foarte derutant", precizand nu stie cum declaratiile pe care le face despre eficienta sistemului judiciar si despre procese "pot sa determine o ancheta".

“Nu stiu toate detaliile in acest caz. Stiu doar ce se spune in general. Cred ca este un lucru foarte derutant. Nu pot sa-mi inchipui de ce ar deschide o ancheta impotriva dlui Morar. El nu a spus sau facut nimic diferit de ceea ce autoritatile responsabile cu mecanismul continuu de verificare si cooperare au spus in rapoartele lor legate de sistemul judiciar - sau de ceea ce eu insumi am spus in legatura cu sistemul judiciar. El spune, in fond, aceleasi lucruri. Argumenteaza ca e nevoie de mai multa eficienta si mai multa certitudine in deciziile judecatoresti si in felul cum se desfasoara procesele si ca exista neajunsuri in felul cum functioneaza sistemul judiciar. Deci nu stiu cum pot aceste lucruri sa determine o ancheta, cred ca este un lucru extrem de derutant.”, vezi aici






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1271 vizualizari

  • +12 (12 voturi)    
    Normal. (Marţi, 13 decembrie 2011, 17:44)

    Cataleya [utilizator]

    Morar nu a facut referire concreta nici la un anume judecator si nici la un anume dosar.
    Si-a exprimat pusr si simplu parerea personala despre Justitia din Romania.
    ca unora nu le convine...sa fie sanatosi.
    Justitia din Romania nu numai ca nu accepta critici dar se simte de fiecare data lezata, penal, cand este criticata.
    Domnilor judecatori, se pare ca incet incet statutul dvs de "Stat in Stat" incepe sa se clatine!
    Si e foarte bine asa!

    Parca o vad in fata ochilor pe "jupaneasa" Pivniceru, cum il lua la misto si i se adresa lui Basescu cu "domnule prezident"! ))))))
  • +13 (13 voturi)    
    corect! (Marţi, 13 decembrie 2011, 17:59)

    Stefanescu [anonim]

    Era normal sa fie asa. Am vazut interviul si Daniel Morar a exprimat o opinie de bun simt si ceea ce ar trebui sa se intample si sistemul judiciar. Dincolo de toate astea, indiferent de ce cred altii, Daniel Morar este un profesionist desavarsit. De ce nu avem mai multi ca el?
  • +6 (6 voturi)    
    Daniel Morar (Marţi, 13 decembrie 2011, 18:10)

    hot news [utilizator]

    Unul dintre putinii care isi face treaba cum trebuie.
    Sa speram ca si urmatorii vor fi cel putin la fel de buni altfel vom ramane cu niste hoti de rang inalt care fura fara nici un fel de frica.
    • +7 (7 voturi)    
      O rocada de milioane! (Marţi, 13 decembrie 2011, 18:37)

      Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui hot news

      Este corect ca Morar sa nu mai poata ocupa postul de sef al DNA pt ca asa prevede legea.
      Nimic de obiectat.
      La fel de adevarat este ca doamna Kovesi nu mai poate ocupa postul de Procuror General , pt ca asa prevede legea.
      Dar legea nu interzice ca Morar sa fie numit Procuror General iar doamna Kovesi sa fie numita sef al DNA!

      Ar fi o surpriza de nota 10 pt USLamisti si pt infractorii politicieni, daca Basescu ar putea "rezolva" aceasta rocada ))))
  • +1 (1 vot)    
    Un candidat la presedintei de nota 10 (Marţi, 13 decembrie 2011, 19:58)

    Viorica Alexandru [utilizator]

    Daniel Morar.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by