UPDATE Magistratii Curtii Supreme judeca ultimul termen in dosarul Trofeul Calitatii. DNA cere inchisoare cu executare pentru Adrian Nastase. Sentinta va fi pronuntata in 23 ianuarie

de Attila Biro     HotNews.ro
Luni, 9 ianuarie 2012, 7:58 Dosare Anticoruptie


Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie judeca luni un nou termen in dosarul Trofeul Calitatii, in care este inculpat fostul premier Adrian Nastase. La precedentul termen judecatorii au terminat audierea celor 974 de martori indicati de procurorii DNA in dosar. Avocatii au declarat ca in ianuarie 2012 ar urma sa fie anuntata sentinta.
Ora 19,00 Instanta a stabilit ca va pronunta sentinta pe 23 ianuarie Instanta a stabilit ca va pronunta sentinta pe 23 ianuarie

Ora 18,15 Adrian Nastase a rostit o ultima pledoarie in fata instantei:
  • Va voi arata de ce acesta este un dosar politic. Pentru asta voi cita din Traian Basescu care a spus in felul urmator: "Avem informatii, dar nu avem probe. Vom avea dupa campanie". Dupa campanie procurorii au inceput dosarul. Pedeapsa cu moartea a fost abolita la noi, dar unii procurori au incercat sa introduca pedeapsa cu moartea politica. Astazi s-a cerut interzicerea unor drepturi. Este clar ca se doreste tinerea mea in afara urmatorului ciclu electoral. Acuzatiile ca in 2004 ma ocupam de pixuri si afise este ridicola. In 2004, in campanie, eu am finalizat negocierile pentru ca Romania sa intre in UE
Ora 16,05 Lucian Bolcas al patrulea avocat in dosarul Trofeul Calitatii: "Adrian Nastase este vinovat, vinovat ca a indraznit sa candideze. Este prima data dupa 1966, cand am participat la o sedinta a Tribunalului Militar, cand cineva a fost trimis in judecata fara a se proba clar acuzatia".

Ora 15,45 Continua pledoaria avocatilor lui Nastase. Viorel Ros: "Sub masca unui personaj dur se ascunde insa o persoana sensibila".

Ora 14,55 Avocatii si-au inceput pledoaria: Ion Cazacu a invocat un dosar politic: "Ne aflam in ultimii 20 de ani in fata unui dosar eminamente politic. Este un dosar confectionat oponentului puterii. Am incercat sa va aratam ca este un dosar confectionat in laboratoarele DNA".

Ora 14,45 Procurorul DNA a cerut condamnarea la inchisoare cu executare pentru Adrian Nastase

Ora 14,00 Sedinta de judecata a fost reluata. Procurorul DNA citeste in acest moment rechizitoriul dosarului.

Ora 12,45 UPDATE Sedinta a fost suspendata pentru o ora, urmeaza rechizitoriul procurorilor si pledoaria apararii

Presedintele completului care il judeca pe Adrian Nastas, Ionut Matei, a anuntat luni ca cercetarea judecatoreasca in trofeul Calitatii s-a incheiat si a decis sa suspende sedinta pentru o ora.

Dupa reluarea sedintei, procurorul va da citire rechizitoriului si va solicita pedeapsa pentru inculpatii din dosar.

Instanta va audia si pledoaria apararii, dupa care va ramane in pronuntare pentru a emite sentinta, care va putea fi ataca insa in recurs.

Practic, acesta este ultimul termen de judecata din acest dosar.

Ultimii martori audiati au fost expertii contabili solicitati de procurori si de aparare

Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion.

Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase.

De aici, banii ar fi plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat.

Citeste aici rezumatul dosarului
Rechizitoriu Nastase Trofeul Calitatii

NOTA: Rechizitoriul a fost pus la dispozitia HotNews.ro de catre Tribunalul Alba in baza unei solicitari pe Legea 544/2001






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























5435 vizualizari

  • +17 (17 voturi)    
    Degeaba (Luni, 9 ianuarie 2012, 14:29)

    unul [anonim]

    Nu exista in Romania un magistrat suficient de onest si curajos incat sa dea o decizie justa in procesele lui Nastase. Pacat de formalitatile astea pe bani publici...
    • +14 (14 voturi)    
      Bravo (Luni, 9 ianuarie 2012, 14:48)

      unul [anonim] i-a raspuns lui unul

      Sunt placut surprins de procuror! Macar sa-i dea o decoratie pentru profesionalism daca tot n-o sa duca la nimic munca lui.
      • +14 (16 voturi)    
        La puscarie cu Nastase, hotul Romaniei!!! (Luni, 9 ianuarie 2012, 15:40)

        AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui unul

        Daca nu ii da acum cu executare, nu ne mai ramane decat sa iesim in strada si sa desfiintam CSM si ICCJ sau sa votam in corpore PDL care ii va termina pana la urma pe acesti magistrati corupti!
        Nastase, intra in puscarie pentru propasirea Romaniei!!!
        • 0 (0 voturi)    
          da-i tare cu propaganda (Luni, 14 ianuarie 2013, 13:45)

          jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

          spune tu pe cine apreciezi, spune-ti parerea, dar nu-mi spune mie cu cine sa votez...
      • +12 (12 voturi)    
        Acum sau nici o data (Luni, 9 ianuarie 2012, 16:03)

        Anonimul [anonim] i-a raspuns lui unul

        Asta ar fi cel mai bun moment ca in sfarsit justitia sa demonstreze ca judeca legata la ochi, ca nu ii este teama sau nu este santajat judecatorul de Bombonel. Cine stie insa cu ce il mai poate santaja si pe acest judecator, ca in cazul procesului cu dosarul matusii Tamara unde familia Nastase a scapat basma curata, desi era clar pentru toata lumea ca biata defuncta nu ar fi avut nici in vise atata banet. Cum Nastase stie sa minta, iata a scapat basma curata, nu amenda, nici macar condamnare cu suspendare.
  • +13 (13 voturi)    
    ce frumos spus ! (Luni, 9 ianuarie 2012, 15:50)

    ginel din cornu [anonim]

    Viorel Ros: "Sub masca unui personaj dur se ascunde insa o persoana sensibila".
    .............

    as indrzni sa completez, chiar si o persoana pudica.
    isi ascunde cu grija, oole...
  • +5 (5 voturi)    
    Procesul Nastase (Luni, 9 ianuarie 2012, 18:16)

    costel [anonim]

    Anul trecut Nastase,incercind sa fie ironic,afirma ca martorii din acest dosar vor fi audiati in 20 de ani.Iata ca s-a terminat audierea.Pentru reabilitarea imaginii justitiei astept o sentinta legala si temeinica.
  • +1 (1 vot)    
    Am inteles: (Luni, 9 ianuarie 2012, 19:19)

    Ion B [utilizator]

    Instanta a stabilit ca va pronunta sentinta pe 23 ianuarie
  • 0 (0 voturi)    
    E oare . . . (Luni, 9 ianuarie 2012, 23:52)

    gheorghe [anonim]

    . . o dovada de inteligenta sa sustii in fata unui magistrat care te judeca si de a carui hotarire depinde libertatea ta ca, acesta este influientat politic si ca de fapt este o marioneta in mana guvernantilor? Eu cred ca nu! Mai degraba o prostie imensa!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by