Stiri de Cluj publica stenograme din dosarul "Mita la Vama Halmeu": Membri influenti ai PDL, implicati in "afacere"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 24 martie 2011, 12:14 Dosare Anticoruptie


​Interceptarile telefonice din dosarul mitei de la Vama Halmeu arata ca omul de afaceri Liviu Florian a incasat suma de 130.000 de euro pentru a intermedia numirea in functie a sefului Vamii Halmeu, iar in "afacere" ar fi implicati si membri influenti ai PDL, scrie Stiri de Cluj.

Liviu Florian, Ion Savu, Ioan Romeo Nitu si Florin Feher sunt cercetati in acest dosar de procurorii DNA Oradea, fiind acuzati de trafic de influenta si cumparare de influenta, dupa ce ar fi primit in decembrie 2009 de la Nicoleta Dobrescu o importanta suma de bani pentru a-i facilita acesteia obtinerea postului de sef al Vamii Halmeu. Nicoleta Dobrescu era angajata in sistemul vamal din anul 1998 si a ajuns de la secretar dactilograf la Biroul Vamal Satu Mare, pana la functia de sef al Vamii Halmeu.

Nicoleta Dobrescu l-a cunoscut pe Liviu Florian in 2009 prin intermediul lui Florin Feher. Despre Florian, procurorii DNA Oradea sustin ca este un "om de afaceri clujean, cu importante legaturi atat in sfera administrativa, cat si politica". Ea i-ar fi cerut lui Florian sa o ajute sa isi rezolve un conflict cu Mihai Kiss, seful ei de la acea vreme. Omul de afaceri clujean i-a facut atunci oferta de a o numi in functia de sef al Vamii Halmeu, facilitandu-i cu ajutorul lui Eugeniu Petrescu, membru al Partidului Democrat Liberal Bucuresti, o intalnire cu Traian Radu Marginean, seful Autoritatii Nationale Vamale (ANV) si vicepresedinte al Agentiei Nationale Fiscale (ANAF).
 
La circa trei-patru zile de la intalnirea care a avut loc in biroul lui Marginean in prezenta lui Eugeniu Petrescu, a fost emis ordinul 2465, din 22.09.2009, prin care Nicoleta Dobrescu a fost delegata in functia de sef al Vamii Halmeu.

Numirea era valabila pana in 31.12.2009, insa in cele din urma delegarea a fost prelungita pana in 23.02.2010.

Liviu Florian a solicitat bani inca dinainte de numirea in functie a Nicoletei Dobrescu, dar nu a specificat suma: "Eu eram constienta ca acesta pretinde o suma de bani si eram constienta ca trebuie sa dau bani pentru influenta promisa, dar nu am crezut niciodata ca aceasta suma ar fi atat de mare", a spus Nicoleta Dobrescu in fata procurorilor.

Liviu Florian si-a cerut "partea" la doua zile dupa emiterea ordinului de numire in functie. Procurorii DNA sustin ca acesta a cerut suma de 130.000 de euro "direct pentru Partidul Democrat Liberal Bucuresti si pentru invinuitul Radu Traian Marginean, seful ANV si vicepresedintele ANAF, persoana asupra caruia si-a exercitat influenta prin intermediul invinuitului Eugeniu Petrescu".

Nicoleta Dobrescu a motivat ca nu dispune de banii respectivi, dar a fost lasata sa plateasca suma de 130.000 de euro in transe. Banii urmau sa fie "livrati" si ridicati prin intermediari. Nicoleta Dobrescu l-a folosit pe Ioan Romeo Nitu, vanzator la un magazin Duty-free din Vama Halmeu, iar Florian pe Ion Savu.

Sefa Vamii Halmeu a adunat banii de la camatari cu ajutorul lui Florin Feher si Ioan Romeo Nitu, urmand ca acestia sa aiba "foloase pecuniare, constand in introducerea in tara de tigari, de la magazinul Duty-free, prin activitati de contrabanda", se arata in referatul DNA Oradea. Procurorii mai sustin ca Nicoleta Dobrescu si-a vandut bijuteriile si a luat chiar si un credit din banca pentru a completa diferenta pana la 130.000 de euro, adica circa 50.000 de euro.

Nicoleta Dobrescu s-a autodenuntat la DNA Oradea in 26 ianuarie 2011. Cei patru inculpati, in frunte cu Liviu Florian, au fost arestati la inceputul lunii februarie, dar pledeaza ca nevinovati. Procurorii DNA Oradea precizeaza ca afirmatia lui Liviu Florian, ca a avut o relatie amoroasa cu Nicoleta Dobrescu si ca nu a facut niciun demers pentru numirea ei in functia de sef al Vamii Halmeu, nu are sustinere.

Cei patru inculpati au fost trimisi in judecata de procurorii DNA Oradea sub acuzatiile de trafic de influenta si cumparare de influenta.

Citeste mai multe despre trimiterea in judecata a celor 4 inculpati din dosarul "Mita la Vama Halmeu" si despre ce spune rechizitoriul procurorilor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2967 vizualizari

  • +1 (11 voturi)    
    Ziar PSD-ist! (Joi, 24 martie 2011, 12:59)

    Mihai [anonim]

    Se stie ca Stiri de Cluj este ziar condus de PSD ! Asa ca nu mai conteaza ce scrie, pardon, inventeaza fomistii de la acest ziar! Incearca sa acopere scandalul cu Severin cu o stire inventata buna pentru cainii lui Mircea Badea!
    • -2 (4 voturi)    
      ??? (Joi, 24 martie 2011, 14:30)

      fane [anonim] i-a raspuns lui Mihai

      tu chiar crezi ce vorbesti? ti se pare ca PDL-isti sunt chiar asa de puri si de imaculati? nu le-a cautat nimeni in coarne pana acum, pentru ca painea si cutitul e momentan la ei, dar sa fii sigur ca si ei au afacerile si spagile lor ca orsicare politician. din partea mea, duca-se pe pustii toti.
  • +3 (3 voturi)    
    ? (Joi, 24 martie 2011, 14:48)

    Cris [anonim]

    Si totusi care sunt membri PDL influenti ca nu-mi dau seama din text. sa ni se explice influenta acelor oameni ca noi suntem "prea mici" si nu stim. vrea lamuriri.
  • +1 (1 vot)    
    Nimeni nu poate contesta in acest (Joi, 24 martie 2011, 15:47)

    releu [utilizator]

    moment ca nu este asa.
    dar ce e clar, este ca institutiile statului isi fac treaba, chiar daca este atins partidul de guvernamant.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by