​Cele mai sonore condamnari din 2013: de la condamnarea unui ministru in functie, la parlamentarul condamnat definitiv de trei ori in trei dosare diferite

de Victor Cozmei, Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 26 decembrie 2013, 20:04 Dosare Anticoruptie


Condamnarile anului 2013
Foto: Colaj foto
In 2013, instantele de judecata din Romania au dat zeci de condamnari, multe cu executare, in mari dosare cu parlamentari, ministri sau fosti ministri, primari, presedinti de Consilii Judetene, fosti mari senatori sau deputati, oameni de afaceri sau sindicalisti. Pentru prima data in tara noastra un ministru a fost condamnat la inchisoare (in prima instanta) in timp ce se afla inca in functie, iar un deputat, membru chiar al Comisiei juridice, a reusit "performanta" sa fie condamnat de trei ori, in trei dosare diferite in doar cateva luni. HotNews.ro a intocmit un bilant al celor mai sonore condamnari ale anului 2013.

Anul 2013 a fost unul dintre cele mai prolifice pentru justitia romaneasca in ceea ce priveste marile dosare de coruptie sau care implica nume celebre de politicieni sau oameni de afaceri. Pe langa condamnarile "obisnuite"de parlamentari, fosti demnitari sau oameni de afaceri, anul 2013 a marcat si doua premiere in materie de condamnari.

Astfel, pentru prima data in tara noastra, un ministru a fost condamnat (in prima instanta) in timp ce inca se afla in functie. Este cazul lui Relu Fenechiu, condamnat in dosarul Transformatorul in timp ce ocupa functia de Ministru al Transporturilor.

O alta premiera a fost condamnarea in rafala, in trei dosare diferite, a unui parlamentar in functie, membru pe deasupra si in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. Este vorba de Gigi Becali, condamnat in dosarele sechtestrarii de persoane, "Valiza"si "Traficul de terenuri cu MApN", condamnari in urma carora Becali a ajuns in spatele gratiilor.

Mai jos, in functie de caracterul sentintei (definitiva sau nedefinitiva), va prezentam in ordine cronologica cele mai sonore condamnari din 2013:


Cele mai sonore condamnari definitive de anul acesta

Gigi Becali - prima condamnare: 3 ani cu suspendare in dosarul sechestrarii de persoane

Gigi Becali in Parlament
Foto: Agerpres
Gigi Becali, deputat USL si membru al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, a fost condamnat pe 11 februarie la 3 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul sechestrarii de persoane, cu un termen de incercare de 8 ani. Condamnarea de atunci nu i-a afectat lui Becali postul de deputat, acesta continuandu-si nestingherit activitatea din Parlament.

Alaturi de Gigi Becali au fost condamnati la inchisoare cu suspendare si bodyguarzii sai: Stefan Dediu, Catalin Zmarandescu si Mihai Mila - cate 3 ani de inchisoare cu suspendare.

Citeste aici mai multe detalii despre dosar si despre condamnare.

Sindicalistul Marius Petcu, trimis in spatele gratiilor pentru sapte ani. Decizie definitiva

Marius Petcu
Foto: Agerpres
Fostul lider sindical al CNSLR-Fratia si al Federatiei Sanitas, Marius Petcu, a fost condamnat definitiv, pe 12 februarie, de Inalta Curte, la sapte ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, dupa ce ar fi primit aproape 1,4 milioane de lei de la administratorul unei firme, in schimbul atribuirii unui contract pentru lucrari la un centru din Snagov.

Marius Petcu a stat in arest preventiv din 31 martie pana in 20 iunie 2011, cand a fost eliberat sub control judiciar. Liderul sindical a fost arestat dupa ce in 24 martie 2011 a fost prins luand mita 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, suma ce ar fi reprezentat o parte din banii ceruti pentru ca firma omului de afaceri sa execute lucrarile la un centru pentru sindicate din Snagov.

Judecatoare de la Curtea Suprema, condamnata la 4 ani pentru trafic de influenta

Maria David, judecatoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), a fost condamnata definiti pe 13 februarie  la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in urma unei decizii a Curtii Supreme, anunta Agerpres.

De asemenea, Maria David a fost obligata sa restituie suma de 200.000 de euro denuntatorului si timp de doi ani nu va putea exercita mai multe drepturi civile, dupa executarea condamnarii. Citeste aici mai multe despre dosar.

Fostii ministri Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, condamnati definitiv la cate 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Caltabosul"

Traian Remes - Ioan Avram Muresan
Foto: Hotnews
Fostii ministri ai Agriculturii Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan au fost condamnati, pe 25 februarie, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la cate 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Caltabosul". Decizia a fost una definitiva.

Dosarul a fost deschis prin autodenuntul unuia dintre co-inculpati (Gheorghe Ciorba). Acesta le-a dezvaluit procurorilor ca, pe 13 septembrie şi 23 septembrie 2007, i-a dat lui Decebal Traian Remes produse alimentare (carnati si palinca) in valoare de 1.500 lei si suma de 15.000 Euro, prin intermediul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Muresan, in scopul favorizarii firmei Construct Europromt SRL Certeze la castigarea a doua licitatii publice.

Citeste aici toate detaliile dosarului "Palinca si Caltabosi"- Decebal Traian Remes si Ioan Muresan

Nicolae Mischie, baronul de Gorj condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare

Nicolae Mischie
Foto: Rompres
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj Nicolae Mischie a fost condamnat definitiv pe 18 martie la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si luare de mita, instanta suprema mentinand luni decizia luata anterior de Curtea de Apel Timisoara.

Mischie a fost anchetat in 2004 si trimis in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, i-ar fi cerut omului de afaceri Clement Mocanu sa ii renoveze vila din Targu Jiu, mostenita de la o matusa, in schimbul facilitarii accesului acestuia la o serie de contracte cu unitatile din minerit si energie. Mocanu s-a autodenuntat in 2004.

Citeste despre dosarul de coruptie al lui Nicolae Mischie in sectiunea "Anticoruptie"

Catalin Voicu, fost senator, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare cu executare

Catalin Voicu
Foto: AGERPRES
Fostul senator PSD Catalin Voicu a fost condamnat definitiv si irevocabil pe 22 aprilie 2013 de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie la 7 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Instanta suprema a decis sa majoreze pedeapsa din prima instanta cand Voicu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare.

In acest caz, in 21 mai 2010, fostul senator Catalin Voicu, Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, cumparare de influenta si, respectiv, fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Vezi aici toate detaliile dosarului "Voicu" in Sectiunea Anticoruptie

Gigi Becali - a doua condamnare: Becali condamnat cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu MApN

Gigi Becali
Foto: Agerpres
Gigi Becali a fost condamnat pe 20 mai la doi ani de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi pe cinci ani in dosarul in care era anchetat pentru schimbul de terenuri cu Ministerul Apararii National (MApN), potrivit sentintei definitive pronuntate luni de Inalta Curte de Casatie si Justitiei.

Gigie Becali mai fusese condamnat pe 11 februarie la 3 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul sechestrarii de persoana, cu un termen de incercare de 8 ani.

In urma deciziei de pe 20 mai, Instanta Suprema a decis contopirea pedepselor si anularea suspendarii primei pedepse, cea de trei ani. Astfel, in urma acestei decizii, Gigi Becali urma sa execute cea mai mare pedeapsa, cea de trei ani de inchisoare cu executare.

Alaturi de Becali si Victor Babiuc, fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat pentru abuz in serviciu la doi ani de inchisoare si la interzicerea unor drepturi pe cinci ani. Vezi aici toate detaliile dosarului.

Gigi Becali - a treia condamnare: 3 ani de inchisoare cu executare pentru dare de mita in dosarul "Valiza"

Gigi Becali, la a treia condamnare
Foto: AGERPRES
Gigi Becali a fost condamnat pe 4 iunie la trei ani de inchisoare pentru dare de mita si fals in inscrisuri in dosarul "Valiza", in care au fost judecat pentru fapte de coruptie alaturi de alte persoane precum Victor Piturca si Teia Sponte, la 1.629 de zile de la trimiterea in judecata.

Victor Piturca a primit o condamnare de un an de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului.

Citeste aici toate din Dosarul "Valiza" - George Becali

Gregorian Bivolaru, condamnat definitiv la sase ani de inchisoare pentru acte sexuale cu minori si trafic de persoane

Gregorian Bivolaru a fost condamnat, pe 14 iunie, de instanta suprema, definitiv, la sase ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost judecat pentru trafic de persoane si acte sexuale cu minori, caz in care a fost achitat de doua instante inferioare. Citeste aici toate detaliile dosarului lui Bivolaru.

Fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Mita de la PIC"

Antonie Solomon
Foto: Agerpres
Antonie Solomon si Cornel Penescu au fost condamnati definitiv, pe 20 septembrie, la cate 3 ani de inchisoare cu executare fiecare, in dosarul "Mita de la PIC". Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost acuzat ca a primit 50.000 de euro mita de la Cornel Penescu, unul dintre proprietarii lantulului de hipermarketuri PIC. Banii ar fi fost platiti pentru a elibera autorizatia de constructie pentru un magazin PIC in Craiova, pe un teren aflat in litigiu, si pentru a conecta noul hipermarket la reteaua publica de transport in comun. Edilul a petrecut sase luni in arest preventiv, in perioada martie-septembrie 2010.

Citeste in sectiunea "Anticoruptie" toate detaliile Dosarului "Mita de la PIC" - Antonie Solomon

Deputatul Mircia Muntean, condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu suspendare

Deputatul PDL Mircia Muntean, fost primar al municipiului Deva in perioada 1996 - 2012, a fost condamnat definitiv pe 24 septembrie 2013 de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare penale aflate pe rolul instantelor bucurestene, fiind trimis la Judecatoria Sectorului 3 in anul 2004, unde a stat noua ani, pana in februarie 2013, cand a fost mutat la ICCJ, dupa ce Mircia Muntean a fost ales deputat PDL.

Muntean a fost acuzat ca a incheiat tranzactii ilegale de terenuri cu un traficant de masini de lux, relateaza Agerpres. Procurorii au aratat ca acesta a efectuat o tranzactie ilicita cu un teren aflat la marginea municipiului Deva, care se afla in proprietatea publica a statului si nu putea face obiectul unei dispozitii a primarului.

Citeste aici mai multe despre dosar

Omul de afaceri Cornel Penescu, condamnat definitiv la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare

Cornel Penescu
Foto: AGERPRES
Omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat pe 16 octombrie 2013 de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare intr-un dosar in care este acuzat ca a mituit doi comisari de la Garda Financiara Arges, potrivit Agerpres. In acelasi dosar, fostul director al PIC (companie detinuta de Penescu), Gheorghita Pieca, a primit doi ani de inchisoare cu suspendare, iar Liviu Nicusor Mirtoiu si Iulian Popescu (comisari la Garda Financiara Arges) au fost condamnati la cate trei ani de inchisoare cu suspendare.

Aceasta este a doua pedeapsa definitiva primita de Cornel Penescu, dupa ce in septembrie 2013 a fost condamnat, alaturi de Antonie Solomon, la 3 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si fals intelectual.

Citeste aici mai multe despre dosar

Andrei Placinta, condamnat definitiv la 4 ani si 6 luni de inchisoare cu executare

Andrei Placinta (23 de ani), fiul fostei senatoare Sorina Placinta, a fost condamnat definitiv pe 4 noiembrie 2013 de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la patru ani si sase luni de inchisoare cu executare, pentru ca in anul 2010 si-ar fi batut prietena si a trecut cu masina peste un barbat. Instanta suprema i-a respins recursul lui Placinta si a mentinut decizia de condamnare data in martie 2013 de Curtea de Apel Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de tentativa de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice. Citeste aici si aici mai multe despre dosar

Liderul Blocului National al Revolutionarilor, Dorin Lazar Maior, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare cu executare

Dorin Lazar Maior
Foto: AGERPRES
Curtea de Apel Mures l-a condamnat pe 11 noiembrie 2013 la sapte ani de inchisoare cu executare pe presedintele Blocului National al Revolutionarilor, Dorin Lazar Maior, pentru santaj, in dosarul "Romexterra". Instanta a mentinut astfel decizia din luna martie 2013 a Judecatoriei Targu Mures, iar decizia este definitiva. Pe 14 noiembrie 2013, Maior a fost dat in urmarire generala dupa ce nu a ajuns in arest, la 3 zile de la condamnarea definitiva pentru santaj. Ulterior, pentru ca nu a fost gasit pe teritoriul Romaniei, el a fost dat in urmarire internationala, au declarat pentru Agerpres surse din politie.

Dorin Lazar Maior a fost deputat ales in 2000 din partea PRM, iar in 2001 a trecut la PSD. Este presedintele Asociatiei Luptatorilor, Ranitilor si Urmasii Eroilor "Brasov Decembrie 1989" si presedintele Blocului National al Revolutionarilor, unde presedinte de onoare este Ion Iliescu, precum si Teodor Draghici, presedintele Sindicatului Revolutionarilor din Romania. Maior s-a numarat printre conducatorii revoltei din august 2012 din Piata Universitatii si de la Curtea Constitutionala, cand circa 800 de protestatari anti-Basescu au fortat gardurile metalice si cordoanele de jandarmi si au blocat carosabilul fara ca fortele de ordine sa intervina.

Citeste aici si aici mai multe despre acest dosar

Deputatul Nicolae Vasilescu, secretar executiv al PSD, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare

Nicolae Vasilescu
Foto: Camera Deputatilor
Deputatul PSD Nicolae Vasilescu a fost condamnat definitiv pe 11 decembrie 2013 de Inalta Curte la doi ani de inchisoare cu executare si la interzicerea unor drepturi pentru infractiunea de trafic de influenta. Vasilescu intentiona sa plece cu avionul in China in seara pronuntarii sentintei, insa de pe Aeroportul "Henri Coanda" s-a intors acasa, fiind anuntat de sotie ca este cautat de politisti, au declarat oficiali din Politia Capitalei, citati de agentia Mediafax. Initial, presa centrala anuntase ca acesta ar fi intentionat sa plece din tara, dar declaratiile politiei au infirmat versiunea.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Nicolae Vasilescu in martie 2012 sub acuzatia de trafic de influenta. Acesta impreuna cu alti inculpati au cerut de la reprezentantul unor firme 2.000.000 de lei, reprezentand 40% din valoarea totala a unor lucrari de constructii efectuate in anii 2008 si 2009 de firmele denuntatorului, in beneficiul a cinci primarii din judetul Constanta. Banii au fost ceruti pentru ca Vasilescu alaturi de alte doua persoane sa intervina pe langa persoane cu functii de decizie din cadrul CJ Constanta pe care sa le determine sa dispuna achitarea catre denuntator a datoriei primariilor respective, in suma totala de 5.000.000 de lei.

Citeste aici mai multe despre dosar.

Fostul deputat PDL Dan Pasat a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare pentru santaj

Dan Pasat
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Fostul deputat PDL Dan Pasat a fost condamnat definitiv, pe 12 decembrie 2013, la 3 ani de inchisoare cu executare pentru santaj de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la aproape 1.000 de zile de cand a fost trimis in judecata. Pasat, fost deputat PNL trecut in februarie 2010 la PDL, a fost acuzat de DNA de comiterea a cel putin trei acte de santaj. Dan Pasat, parlamentar de Giurgiu la data comiterii faptelor, ar fi intimidat, ar fi amenintat si chiar ar fi apelat la acte de violenta, totul pentru a obtine contracte de achizitii publice pentru firma sa.

Presa a relatat despre grupuri de presiune formate din mai multe persoane si conduse de Marin Constantin (zis si "Marian Boxerul"), dar si despre folosirea unor cutite pentru convingerea celor indaratnici.

Citeste in sectiunea "Anticoruptie" toate detaliile Dosarului de santaj - Dan Pasat

Liderul Clanului Sportivului, Eugen Preda, condamnat definitiv la 12 ani de inchisoare in dosarul furtului de arme de la Ciorogarla

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat definitiv pe 18 decembrie 2013 pe Eugen Preda la 12 ani de inchisoare in dosarul furtului de arme de la Ciorogarla. Instanta suprema a respins astfel recursul acestuia si a mentinut decizia Curtii de Apel Bucuresti.

Potrivit DIICOT, Eugen Preda, Marius Costea, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriţă, Nicolae Alexandru Iordan sunt autorii furtului celor 62 arme de foc cu glonţ (o mitralieră de companie, pistoale mitralieră, pistoale model TT, pistoale model Cugir, pistoale model Carpaţi) şi a altor materiale militare sustrase în luna ianuarie 2009 din depozitul UM 01916 Ciorogârla. De asemenea, procurorii au mai retinut ca membrii acestui grup au fost implicaţi în cursul anului 2009 în traficarea a 124 kg heroină, valoarea acestor droguri fiind de aproximativ 2.500.000 euro.

Citeste aici mai multe despre dosar.

Cele mai sonore condamnari nedefinitive din 2013

George Copos - condamnare de 4 ani in dosarul "Loteria I"

George Copos
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Omul de afaceri George Copos a fost condamnat pe 29 ianuarie la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul Loteria I, in care este acuzat de evaziune fiscala. Decizia nu este definitiva, ea fiind contestata la Tribunalul Bucuresti.

In dosarul Loteria I, omul de afaceri George Copos, fost patron al echipei de fotbal Rapid Bucuresti si actionar la firme din grupul Ana, a fost trimis in judecata in iunie 2006, la putin timp dupa ce si-a dat demisia din functia de vicepremier. El a fost acuzat de DNA de o frauda de peste un milion de euro.

Potrivit anchetatorilor, in perioada iulie-decembrie 2004, Copos, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de administratie in cadrul Ana Electronic, impreuna cu Roza si cu sprijinul lui Cristea si Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale, aducand bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea data).

Citeste despre dosarul "Loteria I" in sectiunea Anticoruptie

Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la doi ani de inchisoare pentru favorizarea lui Nicolae Popa

Sorin Ovidiu Vintu
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Pe 20 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa mentina pedeapsa de doi ani de inchisoare cu executare primita in prima instanta de Sorin Ovidiu Vantu in dosarul in care este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa. Sentinta nu este una definitiva.

Pe 12 octombrie 2010, procurorii Parchetului General l-au trimis in judecata pe Vintu sub acuzatia ca i-ar fi trimis in Indonezia mai multe sume de bani fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI, pentru a se ascunde de autoritati.

Aici toate detaliile cazului SOV - Nicolae Popa

Relu Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare. Sentinta nu e definitiva

Relu Fenechiu
Foto: Agerpres
Relu Fenechiu (PNL), fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat pe data de 12 iulie 2013 la 5 ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si 3 ani interzicerea unor drepturi. Fenechiu este primul ministru roman din istorie condamnat in timp ce se afla in functie. Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, a fost condamnat si el la 5 ani de inchisoare cu executare si 3 ani interzicerea unor drepturi. Sentinta nu este definitiva, a fost atacata, iar in prezent se judeca recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dupa prima decizie a Curtii Supreme, premierul Victor Ponta a preluat interimatul functiei de ministru al Transporturilor; ulterior, Ovidiu Silaghi a fost propus in functia de ministru al Transporturilor, pentru ca in august Silaghi sa isi retraga candidatura pentru functia de ministru al Transporturilor, dupa ce DNA a cerut inceperea urmaririi penale pentru acesta.

Liberalul Relu Fenechiu a fost trimis in judecata in iunie 2012 de catre procurorii DNA pentru ca, prin firmele sale, intre 2002 si 2005 ar fi cumparat transformatoare vechi din anii '70 si pe care le-a vandut ulterior ca noi catre Electrica Moldova (SISSE). Procurorii sustin ca 99% din transformatoarele cumparate de stat au ramas in stocul Electrica Moldova fara sa fie folosite, ca produse vechi, iar prejudiciul estimat se ridica la peste 7,5 milioane de lei.

Citeste in sectiunea "Anticoruptie" toate detaliile Dosarului "Transformatorul" - Relu Fenechiu

Fostul senator UDMR Gergely Olosz, fost presedinte al ANRE, condamnat la 7 ani de inchisoare cu executare

Olosz Gergely
Foto: AGERPRES
Fostul senator UDMR Olosz Gergely a fost condamnat, nedefinitiv, pe 17 iulie 2013 de Tribunalul Bucuresti la 7 ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata, potrivit Agerpres. . Gergely Olosz, fost presedinte al ANRE in perioada 2007-2008, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in octombrie 2012 pentru infractiunea de trafic de influenta in forma continuata, alaturi de alte trei persoane. Procurorii DNA l-au acuzat pe acesta ca ar fi pretins suma de 516 mii de euro in schimbul cumpararii de influenta.

In rechizitoriu, procurorii au retinut ca "in perioada mai 2010 - 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz, deputat in Parlamentul Romaniei si fost presedinte al ANRE, a pretins, pentru sine si pentru altul, de la inculpatii Bircina, Iliescu si Stan suma de 516.000 euro, disimulata intr-un contract de consultanta intre SC Power Plus SRL, firma controlata de grupul Bircina, si o alta societate comerciala tip off shore. Din suma pretinsa, societatea a transferat in conturile acestui off shore suma totala de 384.000 euro pe baza unor dispozitii de plata intocmite in fals de inculpatul Stan".

Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada septembrie - noiembrie 2010, Olosz a pretins de la aceleasi persoane si a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei, iar in schimbul banilor, el si-a exercitat influenta, respectiv a lasat sa se creada ca are influenta pe langa o persoana cu functie de conducere din cadrul CEZ Romania SA.
 
Citeste aici mai multe despre dosar.

Omar Hayssam a fost adus in Romania. Implicat in rapirea ziaristilor romani in Irak, el este condamnat la 20 de ani inchisoare

Amintim ca anul acesta a marcat o premiera si prin aducerea lui Omar Hayssam in Romania. In dimineata zilei de 19 iulie 2013, Administratia Prezidentiala anunta in jurul orei 7.30 ca Omar Hayssam a fost adus in Romania si predat Politiei pentru a fi incarcerat. Omar Hayssam, care se adapostea in Siria, este condamnat la 20 de ani inchisoare pentru terorism, el fiind considerat de justitia romana responsabil pentru rapirea ziaristilor romani in Irak.

La ora 10:00 a urmat un anunt al IGPR, care preciza ca Hayssam a fost dus intr-un centru de retinere si arest preventiv al Politiei Romane pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu inchisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancruta frauduloasa si inselaciune.

După patru zile în care nu s-a mai ştiut nimic de Omar Hayssam, presa a relatat că sirianul este încarcerat la Penitenciarul Rahova. Hayssam a fost condamnat la data de 29 iunie 2010 de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă, scrie Agerpres. Pe 30 octombrie 2012 a fost emis pe numele acestuia, de către Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani pentru acte de terorism. Pe 23 noiembrie 2012 a fost condamnat de Tribunalul Municipiului Bucureşti la 16 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Citeste mai multe despre aducerea in tara a lui Omar Hayssam.

Sorin Apostu, condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare de Curtea de Apel Targu Mures

Sorin Apostu
Foto: www.apostuprimar.ro
Pe 25 iulie 2013, Curtea de Apel Targu Mures l-a condamnat pe fostul primar PDL al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, in cauza de coruptie in care a fost trimis in judecata alaturi de sotia sa, Monica Undina Apostu, omul de afaceri Calin Mihai Stoia si de denuntatoarea din acest dosar, Aspazia Droniuc. Sotia fostului primar, Monica Undina Apostu, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. Decizia Curtii de Apel Targu Mures nu este definitiva si a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde primul termen a fost fixat pentru 19 martie 2014.

Sorin Apostu este acuzat de procurorii DNA de luare de mita in forma continuata. Potrivit procurorilor anticoruptie, Apostu a primit mita in valoare de 94.000 de euro, in 2009-2011, pentru a incheia contracte de salubrizare si de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului local Cluj, sumele de bani fiind incasate prin cabinetul de avocatura al sotiei sale, invinuita in acelasi dosar.
 
Citeste in sectiunea "Anticoruptie" toate detaliile Dosarului "Mita de la Cluj" - Sorin Apostu.

Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare. Prejudiciul de recuperat: peste 60 milioane de euro

Dan Voiculescu
Foto: AGERPRES
Tribunalul Bucuresti l-a condamnat in data de 26 septembrie 2013 pe Dan Voiculescu la 5 ani de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi civile. Sentinta nu este definitiva si a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa au fost cumparate de Dan Voiculescu la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real, sustin procurorii. O urmarire penala in timp record (cateva luni) a dus la trimiterea in judecata a 13 persoane. Dupa trei termene la Tribunalul Bucuresti, procesul s-a mutat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a debutat cu sapte amanari.

Dan Voiculescu si-a utilizat pozitia politica pentru a cumpara pachetul majoritar de actiuni al Institutului de Cercetari Alimentare la un pret mult mai mic decat cel real, sustin procurorii DNA, care au inceput urmarirea penala impotriva liderului Partidului Conservator in 24 septembrie 2008.

Citeste in sectiunea "Anticoruptie" toate detaliile Dosarului "I.C.A." - Dan Voiculescu

Fostul deputat PSD Mugurel Surupaceanu a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare

Fostul deputat social-democrat Mugurel Surupaceanu a fost condamnat pe 1 octombrie 2013 la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul 'Buldotancul'. Conform sentintei Tribunalului Gorj, Surupaceanu a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani si sase ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea. Mugurel Surupaceanu a declarat ca va face apel la Curtea de Apel Craiova.

Dosarul a plecat de la faptul ca firma lui Mugurel Surupaceanu a achizitionat un buldotanc defect din strainatate, pe care l-a vandut la un pret supraevaluat Complexului Energetic Turceni, creandu-se acestuia un prejudiciu de peste 800.000 de lei. Citeste aici mai multe despre dosar

Dosarul "Mita pentru arbitri" Cornel Penescu, finantator FC Arges, patru ani de inchisoare cu executare; Gh. Constantin, presedinte al CCA, 3 ani cu executare

Gheorghe Constantin "Valcea", alaturi de Cornel Penescu
Foto: AGERPRES
Omul de afaceri Cornel Penescu, fost finantator al FC Arges, a fost condamnat pe 24 octombrie 2013 la patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Mita pentru arbitri 1", dosar in care DNA a trimis in judecata, in anul 2009, 14 persoane, decizia Tribunalului Prahova nefiind insa definitiva.

Potrivit procurorilor DNA, la data de 3 septembrie 2007, Cornel Penescu Cornel a remis suma de 20.000 RON lui Gheorghe Constantin, pentru ca, in calitate de presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din Romania, acesta din urma sa delege la meciurile disputate de FC Arges Pitesti SA, in sezonul competitional 2007 - 2008, anumiti arbitri solicitati de finantatorul acestei echipe. Suma remisa cu titlu de mita a fost a pusa la dispozitia lui Penescu de catre Gheorghita Pieca, in calitate de administrator al SC PIC SA, acesta cunoscand destinatia banilor.

Citeste aici mai multe despre dosar

Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, condamnat la 3 ani si 4 luni de inchisoare cu executare

Constantin Nicolescu
Foto: Agerpres
Presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, a fost condamnat pe 11 noiembrie 2013 la trei ani si patru luni de inchisoare cu executare de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, care au admis astfel recursul procurorilor la decizia Tribunalului Bucuresti care il condamnase pe Nicolescu la un an de inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie.

Potrivit deciziei CAB, lui Constantin Nicolescu ii vor fi interzise timp de doi ani mai multe drepturi, printre care acela de a alege si a fi ales, si ii va fi confiscata suma de 66.518 lei primita ca mita de la Gheorghe Cornel Penescu. In plus, Constantin Nicolescu a fost obligat la plata 17.000 lei cheltuieli judiciare catre stat. Decizia poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Seful CJ Arges, baronul PSD Constantin Nicolescu, este acuzat ca a luat mita 60 de mii de euro de la omul de afaceri Cornel Penescu din Pitesti si ca ar fi luat ilegal alte 900 de mii de euro din fonduri europene pentru reabilitarea a patru scoli in judet, lucrarile fiind realizate de compania Zeus SA, o firma de casa a PSD. Nicolescu a si fost arestat preventiv in ianuarie 2011, iar la aflarea deciziei de arest, Nicolescu a lesinat si a fost dus de urgenta la Bucuresti unde a fost operat pe cord deschis. Dosarul s-a judecat timp de aproape doi ani la Tribunalul Arges, dar in februarie 2013 a fost mutat la Tribunalul Bucuresti.

Citeste in sectiunea "Anticoruptie" toate detaliile Dosarului "Zeus 1 (Bani europeni pentru scoli)" - Constantin Nicolescu

Dosarul furtului de tablouri din Olanda: Radu Dogaru si Eugen Darie, condamnati la sase ani si opt luni de inchisoare

Judecatoria Sectorului 3 i-a condamnat pe data de 26 noiembrie 2013 pe Radu Dogaru si Eugen Darie la sase ani si opt luni de inchisoare cu executare, pentru furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, in octombrie 2012. Decizia nu este definitiva; ea poate fi atacata cu recurs.

Radu Dogaru si Eugen Darie au recunoscut toate faptele de care sunt acuzati in dosarul furtului de tablouri si au fost judecati in procedura simplificata, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa. Citeste aici mai multe despre dosar

Codrut Seres a fost condamnat la sase ani de inchisoare, pentru tradare. Zsolt Nagy - cinci ani de inchisoare

Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres
Foto: Rompres
Codrut Seres a fost condamnat, pe 3 decembrie, la 6 ani de inchisoare cu executare pentru tradare, iar Zsolt Nagy la cinci ani de inchisoare. Ambele sentinte sunt cu executare, dar nu sunt definitive, inculpatilor ramanandu-le o singura cale de atac, la completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Fostul ministru PC al Economiei si Comertului, Codrut Seres, si fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, au fost acuzati de procurori ca ar fi utilizat pozitiile pe care le ocupau in Guvern pentru a favoriza anumiti concurenti intr-o serie de dosare de privatizare de mare importanta. Anchetatorii sustin ca faptele celor doi demnitari trebuie catalogate drept tradare.

Citeste in sectiunea "Anticoruptie" toate detaliile Dosarului “Privatizarile strategice” – Codrut Seres si Zsolt Nagy

Dan Diaconescu, condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare pentru santaj

Dan Diaconescu
Foto: AGERPRES
Pe 18 decembrie 2013, Dan Diaconescu a fost condamnat de Judecatoria Sectorului 1 la 3 ani de inchisoare cu executare pentru santajarea fostului primar al comunei aradene Zarand, Ion Mot, si a omului de afaceri Paul Petru Tardea, informeaza Mediafax. Decizia nu este definitiva, ea poate fi atacata cu recurs.

In rechizitoriul intocmit de procurorii DNA se arata ca, in perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi amenintat in mod repetat, atat in mod direct, in cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din 21 iulie 2009, difuzata de postul de televiziune OTV, cat si indirect, prin intermediul lui Doru Parv, pe primarul unei comune din judetul Arad, pentru a-l determina sa le dea suma totala de 200.000 de euro. Citeste aici mai multe despre dosar,






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10572 vizualizari

  • -11 (25 voturi)    
    uau! (Joi, 26 decembrie 2013, 20:36)

    Mazeta [utilizator]

    Incredibil câtă corupție în România! Oameni din toate partidele, de toate vârstele și de toate ocupațiile se dovedesc a fi niște pușcăriabili ordinari. Totuși un lucru nu pricep: cum se poate ca unul dintre cele mai corupte state ale Europei să fie condus de unul dintre cei mai mari luptători împotriva corupției?
    • +14 (18 voturi)    
      UE (Joi, 26 decembrie 2013, 21:42)

      stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Datorita UE-ului.
      Romanilor le place sa umble liber si sa lucreze in UE, vad diferenta intre UE si Romania si vor la fel si acasa. Base le promite justitie libera, iar romanilor le place ideea.
      Si uite-asa oamenii lui Mazeta ajung la inchisoare.
      • +1 (1 vot)    
        Abia astept sa-l vad si pe Felix (Marţi, 4 februarie 2014, 16:36)

        UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

        pe lista. Si toata clica lui!
    • +14 (16 voturi)    
      Iar gandesti cu pauze? (Joi, 26 decembrie 2013, 21:56)

      bigbrother [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Oricat ai vrea tu sa crezi, dreptatea in Romania nu depinde de Basescu sau de Ponta ci de justitia romana. Ca sunt imixiuni in justitie din partea politicienilor, asta se intampla in toata lumea si se va intampla tot timpul.

      Faptul ca s-au dat aceste condamnari pentru nume sonore si persoane cu "greutate", inclusiv incarcerarea unui judecator arata ca justitia functioneaza. Nu merge la capacitate maxima, poate nu ne convine tot timpul ce hotarari se dau, dar incet lucrurile revin pe fagasul normal.

      Iar reactia procurorilor si DNA la ultimele magarii facute de parlamentari acum cateva zile ar fi trebuit sa te convinga ca justitia nu mai vrea sa fie subordonata puterii politice. Retine si declaratia lui Kovesi care a spus ca dupa ce se termina mandatul lui Base daca va fi nevoie se va incepe anchetarea in dosarul Flota. Daca Base e vinovat, sa plateasca la fel ca oricine din tara asta.

      Poate reusesti sa intelegi intr-un final ca lumea de aici nu este pro Basescu, ci impotriva oricarei forme de hotie, indiferent din ce partid este sau ce functie are.
    • +2 (2 voturi)    
      felix ? !!! (Vineri, 27 decembrie 2013, 14:15)

      coor [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      tu esti acolo ? !!!
  • -7 (13 voturi)    
    Unul si unul! (Joi, 26 decembrie 2013, 21:40)

    misssoco [utilizator]

    Nume unul si unul:) Majoritate PSD,cativa aruncAti de PDL si ultima categorie ,trebuia sa fie pe profit,scapa de condamnari:).Suspecte autodenunturi! Iar comentariile la articol: basiste!
  • +8 (10 voturi)    
    Multumim DNA-ului! (Joi, 26 decembrie 2013, 21:57)

    Pygmalion [utilizator]

    Sper ca in 2014 DNA sa aiba o recolta cel putin la fel de bogata,dar 2015 sa ne aduca un regres al faptelor de coruptie.Multe multumiri doamnelor Macovei,Kovesi,domnilor Morar,Papici,Danilet,Calin,Cerbu si tuturor procurorilor si judecatorilor care au facut posibile aceste condamnari!Multumesc domnului presedinte Traian Basescu pt sustinerea anticoruptiei si sper sa inteleaga in continuare ca sperantele romanilor onesti stau in prestatiile dansului.S-auzim de bine.
  • -3 (7 voturi)    
    QUI&QUID PRODEST?! (Joi, 26 decembrie 2013, 22:00)

    GRANDFATHER [utilizator]

    Cui si la ce foloseste acest pomelnic abject?! Faceti reclama mascata unor institutii, care cheltuiesc sume uriase pe "interceptari" inutile, care sunt anihilate de avocati iscusiti si versati! Poate ar fi mai bine sa publicati un pomelnic cu esecurile judiciare, ca sa nu mai vorbim de inpardonabilele greseli si gafe judiciare platite de noi, contribuabilii anonimi! Si care este contributia justitiei la recuperarea celor 40% din PIB, care se scurg in mlastina increngaturilor si complicitatilor transpartinice nationale! HotNews sunt sigur ca detineti date si dosare! Fiti curajosi! Dreptate si adevar! Dreptate pana la capat!
    • +1 (1 vot)    
      Doar un complice (Marţi, 4 februarie 2014, 16:33)

      UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui GRANDFATHER

      i-ar spune abject
  • +5 (7 voturi)    
    ca un mic (Joi, 26 decembrie 2013, 22:10)

    victor L [utilizator]

    rautacism spun: condamnarile astea, chiar ca sint spectaculoase, au avut loc doar pentru faptul ca, asa cum zicea dl Tapalaga, dictatoru` a "vindut" Justitia catre uslamisti :P

    Mey, @ Mazeta,
    ia imagineazati pe Nastase ori Geoana presedinti.
  • +5 (7 voturi)    
    ce mutre au... (Joi, 26 decembrie 2013, 22:18)

    zambara [utilizator]

    Stiu ca nu e frumos sa judeci oamenii dupa fizic, da' serios, de astia te si sperii daca te intalnesti seara cu ei pe strada...au toti mutre de infractori veritabili...garantati 100%. :)
    De multe ori o condamnare doar confirma ceea ce se vedea deja de la o posta in privirea sau atitudinea unui individ.
  • +6 (8 voturi)    
    ok (Joi, 26 decembrie 2013, 23:08)

    rezis [utilizator]

    nu stiu de ce ies in evidenta...cei din sau din preajma celui mai cinstit guvern!
  • +7 (9 voturi)    
    felicitari (Joi, 26 decembrie 2013, 23:37)

    verdeata [utilizator]

    Felicitari procurorilor si magistratilor ciu coloana vertebrala. In aceasta etapa ei sunt cei mai importanti pentru schimbarea in bine. La vremuri de pace ar fi fost mai importanta educatia. Dar suntem un popor in razboi cu majoritatea politicienilor, de aceea este atat de importanta Justitia.
  • 0 (2 voturi)    
    Romanica meltenica (Vineri, 27 decembrie 2013, 6:56)

    cocodino [utilizator]

    io nu inteleg pe astea cu terenurile, "a cumparat terenul mai ieftin de "n" ori" la puscarie cu el. Pai nu asta e smecheria in afaceri ? Sa cumperi cat mai ieftin si sa vinzi cat mai scump ?. Sau sa investesti cat mai putin si sa produci cat mai mult.
    Vad ca in tara romanesca melteneasca sunt sute de legi prostesti, aiurea.
  • +2 (4 voturi)    
    In apararea politicienilor-mafioti! (Vineri, 27 decembrie 2013, 7:56)

    hotnewsfil [utilizator]

    Politicienii atotputernici, catre presa si populatia revoltata : 'Ei, si? Mult ne pasa noua de voi, amaratilor; n-aveti dupa ce bea apa si trancaniti de-a surda; ce-oti fi vrand?, sa renuntam la ciolan?; pai, de ce ne-am zbatut noi sa intram in 'aristocratia politica', mai, nefericitior guralivi!'; stati in banca voastra si ciocul mic; invidiosilor; de ce nu incercati si voi, sa vedeti ce greu e sa castigi statutul de politician- mafiot?!'
  • +2 (4 voturi)    
    Este inceputul sfarsitului (Vineri, 27 decembrie 2013, 8:54)

    Klaus_ [utilizator]

    Faptul ca Justitia a inceput in ultimii 5 ani sa muste din coruptie este incrputul sfarsitului erei FSN. N-o sa-i prinda chiar pe toti,asta e clar, dar o sa-i vizeze pe toti. Si asta i se datoreaza in primul rand lui Daniel Morar care a reusit sa-si stranga si sa antreneze o echipa de pitbuli in locul pudelilor ce se gudurau pe langa Nastase. Se datoreaza si unorjudecatori curajosi care nu selasa impresionati de vedetele parlamentare. Iar in final, oricat de "basist" ar suna, trebuie sa recunoastem ca Basescu e el care i-a sustinut si care le-a scos din vocabular comanda "aport" si in schimb i-a invatat ca singura comanda impotriva coruptiei este "atac". USListii spun ca e comanda politica. Foarte bine, prefer comanda politica "atac" folosita de Basescu impotriva coruptilor decat comanda politica "aport" folosita de Nastase pentru a-si proteja colegii de gashca.
  • +2 (2 voturi)    
    La puscarie cu hotii !! (Vineri, 27 decembrie 2013, 9:26)

    ConstantinLupu [utilizator]

    Cei mai mari escroci din tara sunt in Parlamentul Romaniei si, pe langa condamnari la ani de puscarie, ar mai merita si cate o mama de bataie, sa n-o uite cat traiesc! Sa fie batuti de toti cei de care ei isi bat joc zi de zi !
  • +1 (3 voturi)    
    pedeapsa cu moartea (Vineri, 27 decembrie 2013, 9:59)

    Plasmaticus [utilizator]

    Pentru parlamentarii si ministrii corupti ar rezolva problema
  • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 decembrie 2013, 10:29)

    [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
    Copos (Vineri, 27 decembrie 2013, 10:47)

    petrol_head [utilizator]

    Saptamana trecuta am avut o discutie cu cineva din anturajul lui Copos, si chiar am intrebat despre situatia lui. Persoana cu care am discutat spunea ca e rezolvata treaba, Copos nu o sa stea in parnaie. Sincer sunt foarte curios acum sa aflu ce sentinta va primi.
  • +1 (1 vot)    
    se poatte face un studiu pe mai multi ani? (Vineri, 27 decembrie 2013, 14:46)

    dau_o_Raita [utilizator]

    Ar fi interesant sa faceti un studiu/statistica, eventual cu imagini grafice, despre evolutia numarului de condamnari si a profilului condamnatilor de-a lungul anilor.
    Daca s-ar putea ar fi bine sa arate si trimiterile in judecata, si aprobarile/refuzurile din parlament...

    S-ar putea vedea cand a crescut puterea justitiei si cand a scazut.
  • +1 (1 vot)    
    JOS guvernu (Vineri, 27 decembrie 2013, 15:01)

    NumaiLaNoi [utilizator]

    huoooooooooooooo jos toti puscariabili huoooooooooooo ponta antonescu la puscarie huoooooooo huooooooo uslisti care ati votat toti penalii in parlament huooooooooooooo


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by