Fostul senator UDMR Gergely Olosz, fost presedinte al ANRE, condamnat la 7 ani de inchisoare cu executare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 17 iulie 2013, 17:16 Dosare Anticoruptie


Olosz Gergely
Foto: AGERPRES
Fostul senator UDMR Olosz Gergely a fost condamnat miercuri de Tribunalul Bucuresti la 7 ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata, anunta Agerpres. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs. Gergely Olosz, fost presedinte al ANRE in perioada 2007-2008, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in octombrie 2012 pentru infractiunea de trafic de influenta in forma continuata, alaturi de alte trei persoane. Procurorii DNA l-au acuzat pe acesta ca ar fi pretins suma de 516 mii de euro in schimbul cumpararii de influenta.

In acelasi dosar, au mai fost deferiti justitiei Ion Bircina si Costin Iliescu, reprezentanti ai mai multor societati comerciale, si Ovidiu Ionel Badea, administrator al SC Budirom Serv SRL, pentru asociere in vederea savarsirii infractiunii de cumparare de influenta si cumparare de influenta in forma continuata, si Catalin Stan, administrator de drept la SC Power Plus SRL, pentru asociere in vederea savarsirii infractiunii de cumparare de influenta, cumparare de influenta, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, savarsita in scopul ascunderii comiterii infractiunii de cumparare de influenta, in forma continuata, si evaziune fiscala.

Potrivit DNA, in rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada mai 2010 - februarie 2011, inculpatii Bircina, Iliescu, Stan si Badea s-au asociat cu scopul de a cumpara influenta inculpatului Gergely Olosz, in vederea obtinerii de contracte oneroase pentru firmele a caror activitate o coordonau prin asociere.

"In acest context, in perioada mai 2010 - 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz, deputat in Parlamentul Romaniei si fost presedinte al ANRE, a pretins, pentru sine si pentru altul, de la inculpatii Bircina, Iliescu si Stan suma de 516.000 euro, disimulata intr-un contract de consultanta intre SC Power Plus SRL, firma controlata de grupul Bircina, si o alta societate comerciala tip off shore. Din suma pretinsa, societatea a transferat in conturile acestui off shore suma totala de 384.000 euro pe baza unor dispozitii de plata intocmite in fals de inculpatul Stan", au aratat procurorii anticoruptie.

De asemenea, in perioada septembrie - noiembrie 2010, Olosz a pretins de la aceleasi persoane si a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei, iar in schimbul banilor, el si-a exercitat influenta, respectiv a lasat sa se creada ca are influenta pe langa o persoana cu functie de conducere din cadrul CEZ Romania SA: "Traficul de influenta s-a materializat in forma determinarii de catre Gergely Olosz a functionarilor de la CEZ Romania si CEZ Distributie SA sa incheie cu firmele controlate de asocierea Bircina urmatoarele contracte: sa execute intocmai si la timp platile din contractul de vanzare - cumparare de energie electrica dintre SC Power Plus SRL si SC CEZ Vanzare SA; contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ Distributie SA si SC Budirom Serv SRL (firma din grupul Bircina); contractul de cesiune de creanta dintre SC CEZ Distributie SA si SC Budirom Serv SRL, avand ca obiect cesionarea creantei de 30 milioane lei, creanta certa, lichida si exigibila, pe care cedentul o avea impotriva CN CFR SA, derivand din contractele de furnizare de energie electrica pe care cedentul le-a incheiat cu CFR; in plus, urmare a aceleasi influente, s-a hotarat ca, in a doua etapa, sa se cesioneze si creanta in valoare de peste 36 de milioane lei catre aceeasi firma (creanta cu acelasi regim ca cel din prima etapa)", a mai aratat DNA.

DNA a mai aratat ca, in perioada noiembrie 2010 - februarie 2011, inculpatul Olosz si-a folosit influenta, astfel cum a fost cumparata de grupul Bircina, pe langa o persoana cu functie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru a o determina sa faca anumite acte prin care sa favorizeze interesele comerciale ale grupului Bircina legate de investitii din fonduri europene pe directia Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.

"Ca urmare, in aceeasi perioada, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bircina contactarea unor consultanti pe fonduri europene. La randul sau, in perioada 2010 - 2011, inculpatul Stan, in calitate de administrator de drept, a inregistrat in contabilitatea acestei firme, cu titlu de cheltuieli deductibile, sumele transferate in baza contractului de consultanta descris mai sus, consecinta fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 350.144,96 lei, reprezentand impozit pe profit", au acuzat procurorii anticoruptie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4939 vizualizari

  • +12 (14 voturi)    
    mda (Miercuri, 17 iulie 2013, 17:20)

    amanda13 [utilizator]

    si acum o sa-nceapa sa tipe ca-i discriminat
    • +10 (10 voturi)    
      sa urle ca-i discriminat (Miercuri, 17 iulie 2013, 18:27)

      was [utilizator] i-a raspuns lui amanda13

      Nu conteaza daca se simte discriminat, si restul penalilor sper sa urmeze (majoritatea parlamentarilor), macar o sa bage putin spaima in restul gastii de langa ciolanul aproape ros in totalitate.
      Va spune Un Guru.
    • +3 (3 voturi)    
      ! (Miercuri, 17 iulie 2013, 19:17)

      chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui amanda13

      va incepe sa strige,pentru a atrage atentia, atunci cand scapa sapunul.
  • +11 (11 voturi)    
    O noua veste buna ! (Miercuri, 17 iulie 2013, 17:25)

    adrian88000 [utilizator]

    Sper sa ramana definitiva sentinta. Pe individ il tin minte parca de la ANRE. Nu ?
  • +12 (12 voturi)    
    cale (Miercuri, 17 iulie 2013, 18:17)

    grongobar [utilizator]

    asta e singura cale.pana cand nu vor fi bagati la zdup macar vreo 500 de "intangibili",indivizi care se credeau mici dumnezei ,nu vom putea vorbi de succesul luptei anticoruptie.coruptia se combate de sus in jos,nu se incepe cu nasul de tren,asistenta medicala sau secretarul de la primaria din cucuietii din deal.
  • +7 (9 voturi)    
    toti,o apa s-un pamant ! (Miercuri, 17 iulie 2013, 18:53)

    sile1 [utilizator]

    O prea lunga participare la guvernare se vede ca le-a cauzat UDMR-istilor.

    Electoratul lor oare ce parere are?
    • +3 (3 voturi)    
      au si ungurii... (Miercuri, 17 iulie 2013, 19:07)

      oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui sile1

      hotii si talharii lor, procentual ,tot vreo 5/ 6 %......................nu exista padure fara uscatura.
  • +5 (5 voturi)    
    Intrebare si raspuns (Miercuri, 17 iulie 2013, 19:25)

    chiuaua [utilizator]

    I: -Unde stiu banditii sa se ascunda cel mai bine ?
    R:-In guvern !
  • +5 (5 voturi)    
    la mai multi !...... (Miercuri, 17 iulie 2013, 19:35)

    gica43 [utilizator]

    Era si timpul sa se inceapa si cu hotii udmr-ului.Se pregatesc ”cherestoi ”si borbely
  • -2 (2 voturi)    
    Base (Miercuri, 17 iulie 2013, 21:28)

    antitot [utilizator]

    Tot la butoane, tot la butoane!
  • +2 (2 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 17 iulie 2013, 21:45)

    polonyca [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by