3238 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul Microsoft - Investigatie mamut cu fosti ministri anchetati


Noua ministri din guvernele Nastase si Boc sunt acuzati de coruptie, in dosarul cumpararii de licente Microsoft pentru scoli si al derularii Programului SEI - privind dotarea scolilor cu laboratoare informatizate. DNA a cerut in septembrie 2014 Parlamentului, Presedintiei si Parlamentului European sa le ridice imunitatea celor 9 fosti ministri, pentru ca procurorii sa poata incepe urmarirea penala impotriva lor. Cei 9 fosti ministri: Andronescu, Vreme, Mihailescu, Nica, Ticau, Sandu, Funeriu, Athanasiu si Tanasescu.

Vezi mai jos ce se intampla in acest dosar, pas cu pas

Dupa ani de zile in care presa a scris despre suspiciunile de coruptie din procesul de informatizare a scolilor din Romania, pe 26 septembrie 2014 Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a venit cu ​urmatorul anunt: "Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J, in vederea sesizarii presedintelui Romaniei, a Senatului, a Camerei Deputatilor si a Parlamentului European, pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata de 9 persoane care in perioada in care se presupune ca au savarsit infractiunile au indeplinit functia de ministru".

Procurorii spun ca cei 9 ministri din Guvernul Nastase si din Guvernele Boc 1, 2 si 3 au savarsit fapte de coruptie pentru a incheia sau pentru a extinde contracte cu preturi peste pretul pietei, care au dus la pagubirea bugetului de stat. Contractele au fost incheiate pentru inchirierea de licente Microsoft pentru calculatoarele din scolile din Romania si pentru derularea Programului "Sistem Educational Informatizat" (SEI) - care privea dotarea unitatilor de invatamant cu laboratoare informatizate, conform DNA.

Pe 3 octombrie 2014, presedintele Traian Basescu a semnat avizul de incepere a urmaririi penale in cazul fostilor ministri Adriana Tacau, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Daniel Funeriu. Pe 13 octombrie, Camera Deputatilor a dat aviz pentru inceperea urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme, fost ministru al Comunicatiilor. La scurt timp dupa anuntul DNA, Daniel Funeriu si Valerian Vreme s-au autosuspendat din Partidul Miscarea Populara (PMP).

Dosarul a inceput de la o sesizare in iunie 2013 a DNA de catre Corpul de Control al premierului Victor Ponta, au precizat procurorii anticoruptie.

Date din referatul procurorilor si cum ar fi primit Dorin Cocos 8-9 milioane euro si Gheorghe Stefan - 3 milioane euro

Un martor audiat de procurori a descris in declaratia data anchetatorilor presupusa filiera care ar fi comis trafic de influenta si luare de mita in ceea ce priveste cumpararea licentelor si a legat numele lui Adrian Nastase si Victor Ponta de acest caz, relateaza agentia Mediafax. Martorul sustine ca, in 2004, Claudiu Florica, unul dintre personajele cheie ale afacerii cu licente Microsoft, la acea data seful Fujitsu Siemens Computers, "a incercat sa-l determine pe Victor Ponta sa demareze o ancheta a Corpului de Control la sediul Ministerului Educatiei si prin aceasta presiune sa oblige, practic, firma Siveco sa reintroduca firmele protejate de Claudiu Florica in cele doua extensii de contract, una in valoare de 20 milioane de dolari si cealalta de 96 milioane de dolari, semnate in timpul guvernarii PSD".

Potrivit declaratiei martorului, "in schimbul acestei sustineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens in baza unei donatii facuta prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea data."

De cealalta parte, premierul Victor Ponta a declarat ca nu a detinut niciodata nicio functie publica din care sa aiba vreo legatura cu achizitiile. "Oricine ma intreaba de la Parchet ma duc si spun. Nu am avut niciodata o pozitie publica din care sa fi avut vreo legatura cu contracte (...) Nu am avut niciodata nicio functie din care sa am vreo legatura cu achizitii", a spus prim-ministrul. ​Detalii aici

Acelasi martor a sustinut in fata procurorilor ca persoanele implicate in trafic de influenta si luare de mita in acest contract ar fi Adrian Nastase, prim - ministru in perioada 2000 - 2004, Alexandru Bittner care intermedia plata mitelor catre Adrian Nastase in acea perioada, Remus Truica, seful Cancelariei Primului - ministru in acea perioada, Victor Ponta, seful Corpului de Control al Premierului in acea perioada, Ecaterina Andronescu - ministru al Educatiei 2000 - 2004, Cristina Ghitulica - sef de cabinet la Ecaterina Andronescu in perioada 2000 - 2004, Mihnea Costoiu - secretar general al ministerului in acea perioada, Traian Ionescu - director in Ministerul Educatiei, Valentin Cotarta - director in cadrul Ministerului Educatiei, Gheorghe Dinu - consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, Mihai Tanasescu - ministrul finantelor la acea perioada, Enache Jiru - secretar de stat in Ministerul Finantelor, Dan Nica - ministru MCTI, precum si ministrii numiti dupa Ecaterina Andronescu si anume, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclaus si ulterior, Andrei Marga.

Pe 16 octombrie 2014, procurorii DNA au efectuat perchezitii la fostul sef al SIE Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos (fostul sot al Elenei Udrea), Remus Truica si Nicolae Dumitru (care controleaza grupul de firme Niro), la fostul ministru Gabriel Sandu, fostul consilier prezidential Dorin Marian, tatal presedintelui COSR, Adrian Petrache, si la Fundatia Dinu Pescariu, in dosarul Microsoft, au declarat surse judiciare citate de Mediafax si Agerpres. Procurorii anticoruptie au perchezitionat si sediul firmei lui Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu in Romania. Detalii aici

Pe 21 octombrie 2014 Daniel Funeriu a fost audiat la DNA. A doua zi, pe 22 octombrie 2014, la DNA s-a prezentat si fostul ministru al Comunicatiilor Adriana Ticau. Procurorii i-au adus la cunostinta Adrianei Ticau acuzatiile si faptele de care s-ar face vinovata in dosarul Microsoft, iar aceasta nu a dat nicio declaratie, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Pe 27 octombrie 2014, Dorin Cocos si Dumitru Nicolae Niro au fost adusi cu mandat la DNA, unde au fost audiati mai bine de 12 ore. Si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu, dar si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan Pinalti, au fost adusi cu mandat la DNA pentru audieri, in aceeasi zi.

La finalul unei zile de audieri, toti cei patru: Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru Niro si Gheorghe Stefan Pinalti au fost retinuti pentru 24 de ore de procurorii DNA. Ce spune DNA intr-un comunicat de presa, dupa retinerea celor 4: Nicolae Dumitru a primit 7,65 milioane de dolari pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica/ Dorin Cocos a pretins 17,5 milioane euro pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Sandu

Pe 29 octombrie 2014, Gabriel Sandu, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru Niro si Gheorghe Stefan Pinalti au fost arestati preventiv.
 
Pe 19 noiembrie 2014, dupa proteste masive in tara si diaspora impotriva guvernului, ca urmare a modului in care au fost organizate alegerile prezidentiale in diaspora, plenul Senatului a ridicat imunitatea Ecaterinei Andronescu si lui Serban Mihailescu.

Pe 29 ianuarie 2015, DNA a inceput urmarirea penala fata de Elena Udrea, pentru spalare de bani (in forma dobandirii/utilizarii de bunuri cunoscand ca provin din infractiuni) si fals in declaratii de avere. Detalii aici

Pe 4 februarie 2015, DNA a cerut Parlamentului incuviintarea arestarii preventive a Elenei Udrea. Pe 10 februarie 2015, procurorii au retinut-o pentru 24 de ore pe Udrea, acuzata, printre altele, de trafic de influenta in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea (Detalii aici si aici). 

24 martie 2015: DNA i-a trimis in judecata pe Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru. Detalii

24 martie 2015: Procurorii DNA au decis disjungerea cauzei pentru Daniel Funeriu, Valerian Vreme, Ecaterina Andronescu si Adriana Ticau, toti fosti ministri. Detalii

26 martie 2015: Gheorghe Stefan 'Pinalti' a demisionat din functia de primar al municipiului Piatra Neamt


27 martie 2015 - Calin Nistor (DNA): Pescariu si Florica au scapat doar de unele acuzatii, in dosarul "Microsoft"

Dinu Pescariu si Claudiu Florica au scapat de urmarirea penala in dosarul "Microsoft" doar pentru infractiunile de dare de mita si cumparare de influenta, ei putand fi trasi la raspundere pentru alte fapte, daca procurorii vor avea probe impotriva lor, a spus adjunctul procurorului sef al DNA, citat de Mediafax. Astfel, Dinu Pescariu, Claudiu Florica si Dragos Stan scapa de urmarirea penala pentru fapte de dare de mita si cumparare de influenta. Motivul pentru care anchetatorii au decis clasarea cauzei fata de cei trei este acela ca ei au fost martori denuntatori si le-au spus inca de la inceputul anchetei procurorilor faptele pe care le-au comis in trecut.

Elena Udrea a fost si ea in arest preventiv in acest dosar, in perioada 11-17 februarie, ulterior fiind plasata in arest la domiciliu. In 25 februarie 2015, Elena Udrea a fost arestata preventiv in dosarul "Gala Bute".

15 aprilie 2015: Gheorghe Stefan a fost plasat in arest la domiciliu

ICCJ a decis definitiv inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciuliu, in cazul lui Gheorghe Stefan. Ceilalti acuzati din dosarul Microsoft, respectiv Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Dumitru Nicolae, au si ei decizie de arest la domiciliu, insa Dorin Cocos este in arestul Politiei Capitalei pentru ca pe numele sau mai este emis un mandat, in dosarul "Bica 2".

12 octombrie 2015: A inceput judecarea Dosarului Microsoft: Nicolae Niro, Dorin Cocos si Gabriel Sandu si-au recunoscut faptele. Detalii

Ramaneti in sectiunea "Anticoruptie". HotNews.ro va va tine la curent cu tot ce este nou in dosarele monitorizate

Autodenunt in dosarul Microsoft: Cum le-am dat eu spaga guvernantilor si marilor corporatii IT mai bine de 13 ani

Dosarul Microsoft. Gruparea care a controlat mari afaceri cu statul in Romania sub Nastase si Basescu


Persoane pentru care DNA a cerut avizele pentru a incepe urmarirea penala:

- Ecaterina Andronescu (in septembrie 2014, cand DNA a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale, Andronescu este senator), ministrul Educatiei si Cercetarii in perioada 28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009; ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in perioada 2008 - 2012, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, in perioada in care avea calitatea de ministru, dupa ce a aprobat bugetul pentru derularea Programului "Sistem Educational Informatizat" (SEI) si pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft.

Procurorii sustin ca Ecaterina Andronescu ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern (HG) prin care a urmarit favorizarea firmelor Compaq si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora; ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care sa participe la realizarea proiectului, atestand in mod nereal ca acestea fac parte dintr-un consortiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect in favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de catre SIVECO, desi invocase necesitatea achizitiei de la aceeasi sursa;

ar fi inlesnit firmei SIVECO si colaboratorilor sai incheierea contractului in conditiile lipsei de competitie, incheind contractul in conditii oneroase pentru ministerul pe care il conducea, toate acestea avand drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata; in perioada 2001 - 2009, ar fi pretins si primit de la firma SIVECO si firmele colaboratoare foloase necuvenite constand in sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, in scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.

- Valerian Vreme (in septembrie 2014 este deputat), ministrul Comunicatiilor in perioada septembrie 2010 - februarie 2012, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu in perioada in care avea calitatea de ministru, dupa ce ar fi incheiat contractul subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente pentru scoli, in baza caruia Ministerul Comunicatiilor a efectuat plati totale de 8.825.673,50 euro, in conditiile in care HG nr.460/2009 nu a reglementat situatia licentelor destinate unitatilor de invatamant, iar pretul licentelor nu reflecta discount-ul acordat de Microsoft, nu a dispus masuri cu privire la aspectele sesizate de catre FTS Romania cu privire la servicii neprestate.

- Petru Serban Mihailescu (cunoscut ca Miky Spaga) (in septembrie 2014 este senator), ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului (SGG) in perioada decembrie 2000 - octombrie 2003, sub aspectul savarsirii infractiunilor de instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani in perioada in care avea calitatea de ministru. Anchetatorii sustin ca Serban Mihailescu l-ar fi determinat pe un alt ministru sa semneze doua hotarari de guvern si Contractul de licentiere Microsoft, in conditiile pe care le negociase in perioada in care isi desfasurase activitatea ca ministru coordonator al SGG, acceptand oferta tehnica si financiara transmisa de firma Fujitsu Siemens Computers, fara a-i aduce la cunostinta existenta unor impedimente juridice decurgand din faptul ca aceasta firma nu era unic distribuitor de licente Microsoft (pentru a beneficia de incheierea contractului prin incredintare directa) si fara a detalia modalitatea de stabilire a pretului, respectiv pretul practicat de Microsoft, discount-ul acordat in considerarea Guvernului Romaniei si pretul de vanzare al Fujitsu Siemens Computers.

DNA sustine ca in perioada aprilie - noiembrie 2004, ar fi pretins si primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virata de Fujitsu Siemens Computers in contul unor societati de tip off - shore cu titlu de consultanta si asistenta tehnica aferenta contractului incheiat cu Guvernul Romaniei pentru ca, in baza influentei pe care o avea, sa asigure incheierea contractului in conditiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.

- Dan Nica (in septembrie 2014, europarlamentar in Parlamentul European), ministru al Comunicatiilor in perioada 2000 - iulie 2004, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani; procurorii sustin ca Nica ar fi aprobat bugetul pentru derularea SEI si pentru proiectul - licentele Microsoft; ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, ar fi stabilit printr-un Memorandum firmele care sa participe la realizarea proiectului atestand in mod nereal ca acestea fac parte dint-un consortiu;

DNA sustine ca Nica ar fi stabilit procente de participare la proiect in favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de catre SIVECO, desi invocase necesitatea achizitiei de la aceeasi sursa; ar fi inlesnit firmei SIVECO si colaboratorilor sai incheierea contractului in conditiile lipsei de competitie, incheind contractul in conditii oneroase pentru ministerul pe care il conducea, faptele sale avand drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata.

In perioada aprilie - noiembrie 2004, Nica ar fi pretins si primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virata de Fujitsu Siemens Computers in contul unor societati de tip off - shore, cu titlu de consultanta si asistenta tehnica aferenta contractului incheiat cu Guvernul Romaniei, pentru ca, in baza influentei pe care o avea, sa asigure incheierea contractului in conditiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers - mai arata DNA.

- Adriana Ticau, ministru al Comunicatiilor in perioada iulie-decembrie 2004, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, constand in aceea ca ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului "Sistem Educational Informatizat" si respectiv pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft; de asemenea, ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale avand drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata;

- Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, constand in aceea ca ar fi initiat si contrasemnat HG nr.460 din 15 aprilie 2009 pentru atribuirea competentei Ministerului Comunicatiilor de a desfasura procedura de licitatie deschisa, licitatie restransa sau negociere cu publicare prealabila a unui anunt de participare, dupa caz, in vederea incheierii unui acord-cadru ce are ca obiect achizitia dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare.

De asemenea, ar fi incheiat Acordul cadru cu Asocierea CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, in conditiile in care documentatia de achizitie a inclus criterii restrictive, care au favorizat asocierea mentionata, fara a avea in vedere preturile practicate de aceasta raportat la cele practicate de Microsoft in relatia cu SC DIM SOFT SRL si ulterior de SC DIM SOFT SRL in relatia cu D-CON.NET GmbH, sustin procurorii.

DNA noteaza ca Sandu ar fi pretins de la un avocat suma de 1.800.000 de euro pentru a asigura derularea in continuare a contractului de licentiere Microsoft; ar fi pretins si primit de la o persoana, prin intermediar, suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost virati intr-o societate de tip off - shore, pentru a inlesni Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, incheierea acordului cadru pentru 2009-2012 pentru achizitia dreptului de utilizare produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare.

- Petru Daniel Funeriu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2009 - 2012, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, constand in aceea ca ar fi semnat si promovat spre aprobare "Nota privind licentele Microsoft utilizate de catre MECTS in scoli", in care se atesta, contrar dispozitiilor legale, ca acesta "permite incheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente MECTS, pentru scoli", in conditiile in care HG nr.460/2009 nu a reglementat situatia licentelor destinate scolilor.

Consecinta a fost incheierea unui contract de furnizare produse in baza caruia Ministerul Comunicatiilor a efectuat plati totale de 8.825.673,50 euro, potrivit DNA; procurorii sustin ca prin doua adrese ar fi comandat Ministerului Comunicatiilor inchirierea unui numar de 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sistemele de operare Windows Server in conditiile in care necesarul de licente a fost stabilit fara a tine seama de configuratia hardware a computerelor, fiind luate in calcul toate statiile de lucru si serverele achizitionate in perioada 2001-2008 prin programele SEI1 - SEI5 si rural.

De asemenea, DNA precizeaza ca pe 17 august 2011 ar fi incheiat un contract de furnizare produse, in baza caruia Ministerul Comunicatiilor s-a obligat sa plateasca pretul aferent numarului total de 179.259 licente, mai mare cu 72.990 fata de numarul de licente utilizabile in sistemul educational in raport cu numarul de computere compatibile cu noile produse software, avand drept consecinta crearea unei noi obligatii de plata a unui pret cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decat pretul pentru inchirierea licentelor efectiv utilizabile.

- Alexandru Athanasiu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2003 - 2005, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, dupa ce a aprobat bugetul pentru derularea Programului SEI si pentru proiectul - licentierea Microsoft; procurorii sustin ca Athanasiu ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Compaq si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, ceea ce a dus la prejudicierea bugetului de stat, ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata;

- Mihai Nicolae Tanasescu, ministru al Finantelor Publice in perioada 2000 - 2004, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, pentru ca ar fi aprobat bugetul pentru SEI si pentru proiectul - licentierea Microsoft; ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, ceea ce a dus la prejudicierea bugetului de stat, prin achizitia de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata, sustin procurorii.

Potrivit DNA, in perioada iunie 2003 - noiembrie 2004, Tanasescu ar fi pretins si primit de la doua persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din incasarile firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derularii contractului de licentiere Microsoft. Astfel, in luna iulie 2004, in contul personal al unei persoane din familia ministrului, a fost transferata suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein, sub justificarea ¬inv directe ale nerezidentilor in Romania - alte capitaluri - sectorul nebancar¬, sustin anchetatorii. Din cercetarile efectuate rezulta ca firma din Liechtenstein este controlata de unul din intermediari si a primit bani de la o companie alimentata exclusiv cu fonduri obtinute de Fujitsu Siemens Computer.

Pozitia acuzatilor:

Ecaterina Andronescu: "Nu am cerut niciodata si nu am luat de la nimeni niciun ban. (...) Sunt sigura (de nevinovatie) asa cum sunt sigura ca ma cheama cum ma cheama. Sunt atat de trista in minte si in sufletul meu ca am ajuns aici".

Valerian Vreme: "Imi voi proba nevinovatia in fata organelor statului. De aceea am cerut sa fie libera Justitia, pentru a ne proba nevinovatia. Am decis sa ma suspend din Partidul Miscarea Populara pana la clarificarea acuzatiilor care mi se aduc".

Dan Nica: "Societati offshore nu am detinut si nu detin nici direct, nici indirect. Nu am cerut si nu am conditionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimanui. Nu am avut nicio legatura cu intermediarii acestor contracte, fiind de notorietate adversitatea mea fata de acestia din 2000 si pana in prezent."

Alexandru Athanasiu: "N-am luat mita (...), nu am spalat bani, nu am conturi offshore, nici in strainatate in banci" (Mediafax).

DATA INCEPERII URMARII PENALE
3 OCTOMBRIE 2014
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
24 MARTIE 2015
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Gabriel Sandu, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru, Gheorghe Stefan

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :

INSTANTE:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sandu, Coco si Niro - in arest la domiciliu, Pinalti - in arest preventiv

TERMEN: 24 martie 2015
Instanta constata legalitatea si temeinicia masurii preventive a arestului la domiciliu privind pe inculpatii Sandu Gabriel, Cocos Dorin si Dumitru Nicolae si masurii arestarii preventive a inculpatului Gheorghe Stefan. Magistratii mentin masura preventiva a arestului la domiciliu privind pe inculpatii Sandu Gabriel, Cocos Dorin si Dumitru Nicolae (Niro) si masura arestarii preventive a inculpatului Gheorghe Stefan (Pinalti). Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Pinalti - arest la domiciliu

TERMEN: 7 aprilie 2015
Admite cererea formulata de inculpatul Stefan Gheorghe si dispune inlocuirea masurii arestarii preventive cu masura preventiva a arestului la domiciliu, pe o durata de 30 de zile, de la data ramanerii definitive a prezentei incheieri. Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul Stefan Gheorghe are urmatoarele obligatii: - sa nu paraseasca imobilul in care locuieste, fara incuviintarea organului judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza; - sa se prezinte in fata judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de cate ori este chemat; - sa nu comunice cu inculpatii Cocos Dorin, Dumitru Nicolae si Sandu Gabriel si cu martorii din cauza, direct sau indirect, respectiv Florica Claudiu Ionut, Stan Dragos Serban, Ujeniuc Adrian, Eftene Sorin Cristian, Bejinariu Eugen, Marin Gabriel, Bercu Manuel, Niculae Maria, Tomi Razvan, Dragan Ioana Candida, Mazilu Luminita Cecilia, Colman Aurelian Cristian, Muraru Gabriel, Draghis Decebal Silviu, Goicea Elena Alexandra, Stoica Laurentiu, Gadea Clitemnestra, Vladescu Claudia Diana, Abi Chanine Khalil, Barabas Horia Catalin, Besciu Dan, Marin Gabriel, Andrei Vasile, Fortuneanu Adrian, Vasile Viorel. Inculpatul are obligatia sa informeze autoritatea desemnata cu supravegherea - respectiv organul de politie in a carui raza teritoriala locuieste - si organul judiciar care a luat masura arestului la domiciliu ori in fata caruia se afla cauza, in situatia in care paraseste imobilul fara permisiunea organului judiciar pe o durata de timp strict necesara, in cazuri urgente si pentru motive intemeiate. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta respinge cererile de eliberare

TERMEN: 20 aprilie 2015
Instanta respinge cererea de inlocuire a masurii preventive a arestului la domiciliu cu masura preventiva a controlului judiciar, formulata de inculpatul Sandu Gabriel. Mentine masura preventiva a arestului la domiciliu privind pe inculpatii Sandu Gabriel, Cocos Dorin, Dumitru Nicolae si Stefan Gheorghe. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 4 mai 2015
Instanta respinge, ca nefondate, cererile si exceptiile formulate de inculpatii Sandu Gabriel si Stefan Gheorghe. Respinge cererea formulata de inculpatul Stefan Gheorghe privind parasirea temporara a imobilului in care se afla arestat la domiciliu in vederea efectuarii de investigatii medicale in Spitalul Ponderas sau Sanador pentru perioada 12-14 mai 2015. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare. Constata legalitatea sesizarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin rechizitoriul nr. 187/P/2013 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie, legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala. Dispune inceperea judecatii in cauza privind pe inculpatii Sandu Gabriel, Cocos Dorin, Dumitru Nicolae si Stefan Gheorghe. Cu drept de contestatie in 3 zile de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sandu, Cocos, Niro si Pinalti raman in arest la domiciliu

TERMEN: 15 mai 2015
Instanta respinge cererea de inlocuire a masurii preventive a arestului la domiciliu cu masura preventiva a controlului judiciar, formulata de inculpatul Sandu Gabriel. Mentine masura preventiva a arestului la domiciliu privind pe inculpatii Sandu Gabriel, Cocos Dorin, Dumitru Nicolae si Stefan Gheorghe. Admite cererea formulata de inculpatul Dumitru Nicolae de parasire temporara a domiciliului unde executa masura preventiva a arestului la domiciliu, din motive medicale. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Pinalti poate parasi temporar domiciliul, din motive medicale

TERMEN: 22 mai 2015
Instanta admite cererea formulata de inculpatul Stefan Gheorghe de parasire temporara a domiciliului unde executa masura preventiva a arestului la domiciliu, din motive medicale. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 5 iunie 2015
Magistratii admit cererea formulata de inculpatul Dumitru Nicolae de parasire temporara a domiciliului unde executa masura preventiva a arestului la domiciliu, din motive medicale. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sandu, Cocos, Niro si Pinalti scapa de arestul la domiciliu

TERMEN: 15 iunie 2015
Instanta inlocuieste masura preventiva a arestului la domiciliu dispusa fata de inculpatii Sandu Gabriel, Cocos Dorin, Dumitru Nicolae si Stefan Gheorghe cu masura preventiva a controlului judiciar. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sandu, Cocos, Niro si Pinalti raman sub control judiciar

TERMEN: 9 iulie 2015
Instanta respinge cererea de revocare a masurii preventive a controlului judiciar formulata de inculpatul Sandu Gabriel. Respinge cererea formulata de inculpatul Sandu Gabriel privind cenzurarea programului de supraveghere stabilit de catre Sectia 1 Politie - Compartimentul Supraveghere Judiciara din cadrul DGPMB. Mentine masura preventiva a controlului judiciar dispusa fata de inculpatii Sandu Gabriel, Cocos Dorin, Dumitru Nicolae si Stefan Gheorghe. Onorariul aparatorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Cocos Dorin, in cuantum de 130 lei, cat si onorariul partial al aparatorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Stefan Gheorghe, in cuantum de 35 lei, se vor plati din fondul Ministerului Justitiei. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 4 septembrie 2015
Instanta mentine masura preventiva a controlului judiciar dispusa fata de inculpatii Sandu Gabriel, Cocos Dorin, Dumitru Nicolae si Stefan Gheorghe. Admite cererea formulata de inculpatul Stefan Gheorghe privind schimbarea locuintei inculpatului. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Nicolae Niro, Dorin Cocos si Gabriel Sandu si-au recunoscut faptele

TERMEN: 12 octombrie 2015
Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru si-au recunoscut faptele in fata judecatorilor de la ICCJ, in timp ce Gheorghe Stefan a negat acuzatiile, a relatat Agerpres. Cei trei au cerut sa beneficieze de procedura simplificata, in care pedeapsa este redusa cu o treime daca inculpatii recunosc faptele asa cum sunt expuse in rechizitoriul intocmit de procurori. Dorin Cocos a declarat in fata instantei: "In 2009, Claudiu Florica si Dinu Pescariu au venit si mi-au propus sa vanda 80 de mii de licente Microsoft. Trebuia sa intervin la Ministerul Comunicatiilor, sa refac conexiunea cu ministrul Sandu. Era o continuare, mi-au spus ca sunt unici distribuitori si ca au pretul cel mai bun de pe piata. Nu-l stiam pe Sandu, dar stiam ca e prieten cu Gheorghe Stefan, Gheorghe Flutur si Florin Popescu. Am apelat la Stefan, care locuia la mine la Eurohotel", potrivit agentiei citate. Cocos a povestit ca, la cateva zile, s-a intalnit cu Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Claudiu Florica, iar acesta a explicat ca e vorba de un contract ce se desfasoara din 2004, care trebuia reinnoit pentru ca licentele expirasera. Era vorba de o suta de mii de licente Microsoft folosite de Guvern, a precizat Cocos. "Costul acestui contract era de 80 milioane de euro. Discountul acordat de Microsoft era de 15-20% din valoarea contractului. Discountul urma sa il impartim. (...) Ministrul nu a spus nimic. Voia sa verifice cele spuse de Florica. La o saptamana, ne-am intalnit din nou si Sandu a confirmat ca licentele expira si trebuie altele, tot de la Microsoft. Florica a venit cu propunerea de a imparti comisionul de 16 milioane de euro, comision incasat chiar de el pe o firma din Irlanda. Fiecare participant trebuia sa ia cate 4 milioane de euro. Trebuia sa desemnam cate un reprezentant care sa se ocupe de partea tehnico-financiara si sa incaseze comisionul", a spus Dorin Cocos, citat de Agerpres. El a precizat ca i-a spus lui Florica faptul ca partea sa va fi folosita pentru campania PDL-ului din 2009, iar banii sa fie livrati in contul lui Dinu Pescariu. "In campania din 2009 i-am cerut lui Pescariu sa faca urmatoarele plati: 500 de mii de euro pentru o firma in China avans si 300 de mii de euro pentru o filiala din Austria a acestei firme, pentru materiale publicitare - geci, pixuri, 27 containere de materiale. Valoarea finala a contractului a fost de 3,3 milioane de euro, restul de bani fiind platiti fie de mine, fie din banii lui Dumitru Nicolae. Personal, mi-au ramas in jur de 1,2 milioane de euro din afacere. 700 de mii imprumut bancar care se regaseste si in declaratia de avere a fostei sotii si 550 de mii cash, adusi de Pescariu", a explicat Cocos. Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20497382-luni-incepe-inalta-curte-judecarea-dosarului-microsoft.htm // Plus: Gabriel Sandu, audiat in dosarul Microsoft: Am fost cel mai prost ministru din istoria Romaniei - http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20498027-gabriel-sandu-audiat-dosarul-licentelor-microsoft-fost-cel-mai-prost-ministru-din-istoria-romaniei.htm La finalul termenului, judecatorii au decis sa revoce controlul judiciar fata de Sandu Gabriel, Cocos Dorin si Dumitru Nicolae, masura pe care au mentinut-o, insa, in ceea ce-l priveste pe Stefan Gheorghe. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Gabriel Sandu, Dorin Cocos si Niro scapa de controlul judiciar

TERMEN: 3 noiembrie 2015
Magistratii au revocat masura preventiva a controlului judiciar dispusa fata de inculpatii Sandu Gabriel, Cocos Dorin si Dumitru Nicolae, insa l-au mentinut sub control judiciar pe Gheorghe Stefan. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Gheorghe Stefan ramane sub control judiciar

TERMEN: 9 decembrie 2015
Instanta revoca masura controlului judiciar dispusa fata de inculpatii Sandu Gabriel, Cocos Dorin si Dumitru Nicolae. Ramane, insa, sub control judiciar Gheorghe Stefan. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 19 ianuarie 2016
Instanta amana cauza si acorda termen la 02.02.2016.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta prelungeste controlul judiciar pe numele lui Pinalti

TERMEN: 2 februarie 2016
Instanta revoca masura preventiva a controlului judiciar dispusa fata de inculpatii Gabriel Sandu, Dorin Cocos si Nicolae Dumitru. Magistratii mentin, insa, controlul judiciar in ceea ce il priveste pe Gheorghe Stefan Pinalti. Decizia poate fi contestata in 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dorin Cocos primeste permisiunea de a parasi tara

TERMEN: 24 februarie 2016
Instanta admite cererea de modificare a masurii preventive a controlului judiciar formulata de inculpatul Cocos Dorin si, in consecinta, inlatura obligatia de a nu parasi limita teritoriala a tarii. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Încheiere - Amânare iniţială a pronunţării

TERMEN: 9 martie 2016

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sentina: Pedepse usoare pentru in culpati

TERMEN: 24 martie 2016
ICCJ condamna toti inculpatii: Gheorghe Stefan "Pinalti" - 3 ani de inchisoare cu executare Dorin Cocos - 2 ani de inchisoare cu executare Gabriel Sandu - 2 ani de inchisoare, tot cu executare. Nicolae Dumitru "Niro" 1 an si sase luni inchisoare cu suspendare

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Controlul judiciar al inculpatilor este mentinut

TERMEN: 20 mai 2016
În baza art.420 alin.11 Cod procedură penală raportat la art.362 alin.2 şi art.208 alin.2 şi 5 Cod procedură penală, menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Cocoş Dorin, Sandu Gabriel şi Ştefan Gheorghe. Respinge, ca nefondată, cererea de modificare a controlului judiciar formulată de inculpatul Ştefan Gheorghe. Dispune emiterea şi comunicarea adreselor prevăzute de art.215 alin.2 Cod procedură penală. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, azi 20 mai 2016.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recursul a inceput. Controlul judiciar ramane

TERMEN: 27 iunie 2016
În baza art.420 alin.11 Cod procedură penală raportat la art.362 alin.2 şi art.208 alin.2 şi 5 Cod procedură penală, menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Cocoş Dorin, Sandu Gabriel şi Ştefan Gheorghe. Respinge, ca nefondată, cererea de modificare a controlului judiciar formulată de inculpatul Cocoş Dorin. Dispune emiterea şi comunicarea adreselor prevăzute de art.215 alin.2 Cod procedură penală. Fixează termen intermediar pentru verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurii preventive a controlului judiciar la data de 18 august 2016, Sala Secţiilor Unite – 103, începând cu orele 09,00 cu citarea apelanţilor intimaţi inculpaţi Sandu Gabriel, Cocoş Dorin şi Ştefan Gheorghe. Fixează termen pentru judecarea apelului la data de 19 septembrie 2016, Sala Secţiilor Unite – 103, începând cu orele 09,00. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, azi 27 iunie 2016.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Termen Nou

TERMEN: 18 august 2016

6522 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by