Vezi mai jos ce se intampla in acest dosar, pas cu pas
Dupa ani de zile in care presa a scris despre suspiciunile de coruptie din procesul de informatizare a scolilor din Romania, pe 26 septembrie 2014 Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a venit cu urmatorul anunt: "Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J, in vederea sesizarii presedintelui Romaniei, a Senatului, a Camerei Deputatilor si a Parlamentului European, pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata de 9 persoane care in perioada in care se presupune ca au savarsit infractiunile au indeplinit functia de ministru".
Procurorii spun ca cei 9 ministri din Guvernul Nastase si din Guvernele Boc 1, 2 si 3 au savarsit fapte de coruptie pentru a incheia sau pentru a extinde contracte cu preturi peste pretul pietei, care au dus la pagubirea bugetului de stat. Contractele au fost incheiate pentru inchirierea de licente Microsoft pentru calculatoarele din scolile din Romania si pentru derularea Programului "Sistem Educational Informatizat" (SEI) - care privea dotarea unitatilor de invatamant cu laboratoare informatizate, conform DNA.
Pe 3 octombrie 2014, presedintele Traian Basescu a semnat avizul de incepere a urmaririi penale in cazul fostilor ministri Adriana Tacau, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Daniel Funeriu. Pe 13 octombrie, Camera Deputatilor a dat aviz pentru inceperea urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme, fost ministru al Comunicatiilor. La scurt timp dupa anuntul DNA, Daniel Funeriu si Valerian Vreme s-au autosuspendat din Partidul Miscarea Populara (PMP).
Dosarul a inceput de la o sesizare in iunie 2013 a DNA de catre Corpul de Control al premierului Victor Ponta, au precizat procurorii anticoruptie.
Date din referatul procurorilor si cum ar fi primit Dorin Cocos 8-9 milioane euro si Gheorghe Stefan - 3 milioane euro
Un martor audiat de procurori a descris in declaratia data anchetatorilor presupusa filiera care ar fi comis trafic de influenta si luare de mita in ceea ce priveste cumpararea licentelor si a legat numele lui Adrian Nastase si Victor Ponta de acest caz, relateaza agentia Mediafax. Martorul sustine ca, in 2004, Claudiu Florica, unul dintre personajele cheie ale afacerii cu licente Microsoft, la acea data seful Fujitsu Siemens Computers, "a incercat sa-l determine pe Victor Ponta sa demareze o ancheta a Corpului de Control la sediul Ministerului Educatiei si prin aceasta presiune sa oblige, practic, firma Siveco sa reintroduca firmele protejate de Claudiu Florica in cele doua extensii de contract, una in valoare de 20 milioane de dolari si cealalta de 96 milioane de dolari, semnate in timpul guvernarii PSD".
Potrivit declaratiei martorului, "in schimbul acestei sustineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens in baza unei donatii facuta prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea data."
De cealalta parte, premierul Victor Ponta a declarat ca nu a detinut niciodata nicio functie publica din care sa aiba vreo legatura cu achizitiile. "Oricine ma intreaba de la Parchet ma duc si spun. Nu am avut niciodata o pozitie publica din care sa fi avut vreo legatura cu contracte (...) Nu am avut niciodata nicio functie din care sa am vreo legatura cu achizitii", a spus prim-ministrul. Detalii aici
Acelasi martor a sustinut in fata procurorilor ca persoanele implicate in trafic de influenta si luare de mita in acest contract ar fi Adrian Nastase, prim - ministru in perioada 2000 - 2004, Alexandru Bittner care intermedia plata mitelor catre Adrian Nastase in acea perioada, Remus Truica, seful Cancelariei Primului - ministru in acea perioada, Victor Ponta, seful Corpului de Control al Premierului in acea perioada, Ecaterina Andronescu - ministru al Educatiei 2000 - 2004, Cristina Ghitulica - sef de cabinet la Ecaterina Andronescu in perioada 2000 - 2004, Mihnea Costoiu - secretar general al ministerului in acea perioada, Traian Ionescu - director in Ministerul Educatiei, Valentin Cotarta - director in cadrul Ministerului Educatiei, Gheorghe Dinu - consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, Mihai Tanasescu - ministrul finantelor la acea perioada, Enache Jiru - secretar de stat in Ministerul Finantelor, Dan Nica - ministru MCTI, precum si ministrii numiti dupa Ecaterina Andronescu si anume, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclaus si ulterior, Andrei Marga.
Pe 16 octombrie 2014, procurorii DNA au efectuat perchezitii la fostul sef al SIE Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos (fostul sot al Elenei Udrea), Remus Truica si Nicolae Dumitru (care controleaza grupul de firme Niro), la fostul ministru Gabriel Sandu, fostul consilier prezidential Dorin Marian, tatal presedintelui COSR, Adrian Petrache, si la Fundatia Dinu Pescariu, in dosarul Microsoft, au declarat surse judiciare citate de Mediafax si Agerpres. Procurorii anticoruptie au perchezitionat si sediul firmei lui Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu in Romania. Detalii aici
Pe 21 octombrie 2014 Daniel Funeriu a fost audiat la DNA. A doua zi, pe 22 octombrie 2014, la DNA s-a prezentat si fostul ministru al Comunicatiilor Adriana Ticau. Procurorii i-au adus la cunostinta Adrianei Ticau acuzatiile si faptele de care s-ar face vinovata in dosarul Microsoft, iar aceasta nu a dat nicio declaratie, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.
Pe 27 octombrie 2014, Dorin Cocos si Dumitru Nicolae Niro au fost adusi cu mandat la DNA, unde au fost audiati mai bine de 12 ore. Si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu, dar si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan Pinalti, au fost adusi cu mandat la DNA pentru audieri, in aceeasi zi.
La finalul unei zile de audieri, toti cei patru: Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru Niro si Gheorghe Stefan Pinalti au fost retinuti pentru 24 de ore de procurorii DNA. Ce spune DNA intr-un comunicat de presa, dupa retinerea celor 4: Nicolae Dumitru a primit 7,65 milioane de dolari pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica/ Dorin Cocos a pretins 17,5 milioane euro pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Sandu
Pe 29 octombrie 2014, Gabriel Sandu, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru Niro si Gheorghe Stefan Pinalti au fost arestati preventiv.
Pe 19 noiembrie 2014, dupa proteste masive in tara si diaspora impotriva guvernului, ca urmare a modului in care au fost organizate alegerile prezidentiale in diaspora, plenul Senatului a ridicat imunitatea Ecaterinei Andronescu si lui Serban Mihailescu.
Pe 29 ianuarie 2015, DNA a inceput urmarirea penala fata de Elena Udrea, pentru spalare de bani (in forma dobandirii/utilizarii de bunuri cunoscand ca provin din infractiuni) si fals in declaratii de avere. Detalii aici
Pe 4 februarie 2015, DNA a cerut Parlamentului incuviintarea arestarii preventive a Elenei Udrea. Pe 10 februarie 2015, procurorii au retinut-o pentru 24 de ore pe Udrea, acuzata, printre altele, de trafic de influenta in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea (Detalii aici si aici).
24 martie 2015: DNA i-a trimis in judecata pe Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru. Detalii
24 martie 2015: Procurorii DNA au decis disjungerea cauzei pentru Daniel Funeriu, Valerian Vreme, Ecaterina Andronescu si Adriana Ticau, toti fosti ministri. Detalii
26 martie 2015: Gheorghe Stefan 'Pinalti' a demisionat din functia de primar al municipiului Piatra Neamt
27 martie 2015 - Calin Nistor (DNA): Pescariu si Florica au scapat doar de unele acuzatii, in dosarul "Microsoft"
Dinu Pescariu si Claudiu Florica au scapat de urmarirea penala in dosarul "Microsoft" doar pentru infractiunile de dare de mita si cumparare de influenta, ei putand fi trasi la raspundere pentru alte fapte, daca procurorii vor avea probe impotriva lor, a spus adjunctul procurorului sef al DNA, citat de Mediafax. Astfel, Dinu Pescariu, Claudiu Florica si Dragos Stan scapa de urmarirea penala pentru fapte de dare de mita si cumparare de influenta. Motivul pentru care anchetatorii au decis clasarea cauzei fata de cei trei este acela ca ei au fost martori denuntatori si le-au spus inca de la inceputul anchetei procurorilor faptele pe care le-au comis in trecut.
Elena Udrea a fost si ea in arest preventiv in acest dosar, in perioada 11-17 februarie, ulterior fiind plasata in arest la domiciliu. In 25 februarie 2015, Elena Udrea a fost arestata preventiv in dosarul "Gala Bute".
15 aprilie 2015: Gheorghe Stefan a fost plasat in arest la domiciliu
ICCJ a decis definitiv inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciuliu, in cazul lui Gheorghe Stefan. Ceilalti acuzati din dosarul Microsoft, respectiv Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Dumitru Nicolae, au si ei decizie de arest la domiciliu, insa Dorin Cocos este in arestul Politiei Capitalei pentru ca pe numele sau mai este emis un mandat, in dosarul "Bica 2".
12 octombrie 2015: A inceput judecarea Dosarului Microsoft: Nicolae Niro, Dorin Cocos si Gabriel Sandu si-au recunoscut faptele. Detalii
Ramaneti in sectiunea "Anticoruptie". HotNews.ro va va tine la curent cu tot ce este nou in dosarele monitorizate
Autodenunt in dosarul Microsoft: Cum le-am dat eu spaga guvernantilor si marilor corporatii IT mai bine de 13 ani
Dosarul Microsoft. Gruparea care a controlat mari afaceri cu statul in Romania sub Nastase si Basescu
Persoane pentru care DNA a cerut avizele pentru a incepe urmarirea penala:
- Ecaterina Andronescu (in septembrie 2014, cand DNA a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale, Andronescu este senator), ministrul Educatiei si Cercetarii in perioada 28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009; ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in perioada 2008 - 2012, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, in perioada in care avea calitatea de ministru, dupa ce a aprobat bugetul pentru derularea Programului "Sistem Educational Informatizat" (SEI) si pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft.
Procurorii sustin ca Ecaterina Andronescu ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern (HG) prin care a urmarit favorizarea firmelor Compaq si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora; ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care sa participe la realizarea proiectului, atestand in mod nereal ca acestea fac parte dintr-un consortiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect in favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de catre SIVECO, desi invocase necesitatea achizitiei de la aceeasi sursa;
ar fi inlesnit firmei SIVECO si colaboratorilor sai incheierea contractului in conditiile lipsei de competitie, incheind contractul in conditii oneroase pentru ministerul pe care il conducea, toate acestea avand drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata; in perioada 2001 - 2009, ar fi pretins si primit de la firma SIVECO si firmele colaboratoare foloase necuvenite constand in sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, in scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.
- Valerian Vreme (in septembrie 2014 este deputat), ministrul Comunicatiilor in perioada septembrie 2010 - februarie 2012, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu in perioada in care avea calitatea de ministru, dupa ce ar fi incheiat contractul subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente pentru scoli, in baza caruia Ministerul Comunicatiilor a efectuat plati totale de 8.825.673,50 euro, in conditiile in care HG nr.460/2009 nu a reglementat situatia licentelor destinate unitatilor de invatamant, iar pretul licentelor nu reflecta discount-ul acordat de Microsoft, nu a dispus masuri cu privire la aspectele sesizate de catre FTS Romania cu privire la servicii neprestate.
- Petru Serban Mihailescu (cunoscut ca Miky Spaga) (in septembrie 2014 este senator), ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului (SGG) in perioada decembrie 2000 - octombrie 2003, sub aspectul savarsirii infractiunilor de instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani in perioada in care avea calitatea de ministru. Anchetatorii sustin ca Serban Mihailescu l-ar fi determinat pe un alt ministru sa semneze doua hotarari de guvern si Contractul de licentiere Microsoft, in conditiile pe care le negociase in perioada in care isi desfasurase activitatea ca ministru coordonator al SGG, acceptand oferta tehnica si financiara transmisa de firma Fujitsu Siemens Computers, fara a-i aduce la cunostinta existenta unor impedimente juridice decurgand din faptul ca aceasta firma nu era unic distribuitor de licente Microsoft (pentru a beneficia de incheierea contractului prin incredintare directa) si fara a detalia modalitatea de stabilire a pretului, respectiv pretul practicat de Microsoft, discount-ul acordat in considerarea Guvernului Romaniei si pretul de vanzare al Fujitsu Siemens Computers.
DNA sustine ca in perioada aprilie - noiembrie 2004, ar fi pretins si primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virata de Fujitsu Siemens Computers in contul unor societati de tip off - shore cu titlu de consultanta si asistenta tehnica aferenta contractului incheiat cu Guvernul Romaniei pentru ca, in baza influentei pe care o avea, sa asigure incheierea contractului in conditiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.
- Dan Nica (in septembrie 2014, europarlamentar in Parlamentul European), ministru al Comunicatiilor in perioada 2000 - iulie 2004, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani; procurorii sustin ca Nica ar fi aprobat bugetul pentru derularea SEI si pentru proiectul - licentele Microsoft; ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, ar fi stabilit printr-un Memorandum firmele care sa participe la realizarea proiectului atestand in mod nereal ca acestea fac parte dint-un consortiu;
DNA sustine ca Nica ar fi stabilit procente de participare la proiect in favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de catre SIVECO, desi invocase necesitatea achizitiei de la aceeasi sursa; ar fi inlesnit firmei SIVECO si colaboratorilor sai incheierea contractului in conditiile lipsei de competitie, incheind contractul in conditii oneroase pentru ministerul pe care il conducea, faptele sale avand drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata.
In perioada aprilie - noiembrie 2004, Nica ar fi pretins si primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virata de Fujitsu Siemens Computers in contul unor societati de tip off - shore, cu titlu de consultanta si asistenta tehnica aferenta contractului incheiat cu Guvernul Romaniei, pentru ca, in baza influentei pe care o avea, sa asigure incheierea contractului in conditiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers - mai arata DNA.
- Adriana Ticau, ministru al Comunicatiilor in perioada iulie-decembrie 2004, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, constand in aceea ca ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului "Sistem Educational Informatizat" si respectiv pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft; de asemenea, ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale avand drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata;
- Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, constand in aceea ca ar fi initiat si contrasemnat HG nr.460 din 15 aprilie 2009 pentru atribuirea competentei Ministerului Comunicatiilor de a desfasura procedura de licitatie deschisa, licitatie restransa sau negociere cu publicare prealabila a unui anunt de participare, dupa caz, in vederea incheierii unui acord-cadru ce are ca obiect achizitia dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare.
De asemenea, ar fi incheiat Acordul cadru cu Asocierea CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, in conditiile in care documentatia de achizitie a inclus criterii restrictive, care au favorizat asocierea mentionata, fara a avea in vedere preturile practicate de aceasta raportat la cele practicate de Microsoft in relatia cu SC DIM SOFT SRL si ulterior de SC DIM SOFT SRL in relatia cu D-CON.NET GmbH, sustin procurorii.
DNA noteaza ca Sandu ar fi pretins de la un avocat suma de 1.800.000 de euro pentru a asigura derularea in continuare a contractului de licentiere Microsoft; ar fi pretins si primit de la o persoana, prin intermediar, suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost virati intr-o societate de tip off - shore, pentru a inlesni Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, incheierea acordului cadru pentru 2009-2012 pentru achizitia dreptului de utilizare produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare.
- Petru Daniel Funeriu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2009 - 2012, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, constand in aceea ca ar fi semnat si promovat spre aprobare "Nota privind licentele Microsoft utilizate de catre MECTS in scoli", in care se atesta, contrar dispozitiilor legale, ca acesta "permite incheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente MECTS, pentru scoli", in conditiile in care HG nr.460/2009 nu a reglementat situatia licentelor destinate scolilor.
Consecinta a fost incheierea unui contract de furnizare produse in baza caruia Ministerul Comunicatiilor a efectuat plati totale de 8.825.673,50 euro, potrivit DNA; procurorii sustin ca prin doua adrese ar fi comandat Ministerului Comunicatiilor inchirierea unui numar de 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sistemele de operare Windows Server in conditiile in care necesarul de licente a fost stabilit fara a tine seama de configuratia hardware a computerelor, fiind luate in calcul toate statiile de lucru si serverele achizitionate in perioada 2001-2008 prin programele SEI1 - SEI5 si rural.
De asemenea, DNA precizeaza ca pe 17 august 2011 ar fi incheiat un contract de furnizare produse, in baza caruia Ministerul Comunicatiilor s-a obligat sa plateasca pretul aferent numarului total de 179.259 licente, mai mare cu 72.990 fata de numarul de licente utilizabile in sistemul educational in raport cu numarul de computere compatibile cu noile produse software, avand drept consecinta crearea unei noi obligatii de plata a unui pret cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decat pretul pentru inchirierea licentelor efectiv utilizabile.
- Alexandru Athanasiu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2003 - 2005, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, dupa ce a aprobat bugetul pentru derularea Programului SEI si pentru proiectul - licentierea Microsoft; procurorii sustin ca Athanasiu ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Compaq si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, ceea ce a dus la prejudicierea bugetului de stat, ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata;
- Mihai Nicolae Tanasescu, ministru al Finantelor Publice in perioada 2000 - 2004, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, pentru ca ar fi aprobat bugetul pentru SEI si pentru proiectul - licentierea Microsoft; ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, ceea ce a dus la prejudicierea bugetului de stat, prin achizitia de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata, sustin procurorii.
Potrivit DNA, in perioada iunie 2003 - noiembrie 2004, Tanasescu ar fi pretins si primit de la doua persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din incasarile firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derularii contractului de licentiere Microsoft. Astfel, in luna iulie 2004, in contul personal al unei persoane din familia ministrului, a fost transferata suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein, sub justificarea ¬inv directe ale nerezidentilor in Romania - alte capitaluri - sectorul nebancar¬, sustin anchetatorii. Din cercetarile efectuate rezulta ca firma din Liechtenstein este controlata de unul din intermediari si a primit bani de la o companie alimentata exclusiv cu fonduri obtinute de Fujitsu Siemens Computer.
Pozitia acuzatilor:
Ecaterina Andronescu: "Nu am cerut niciodata si nu am luat de la nimeni niciun ban. (...) Sunt sigura (de nevinovatie) asa cum sunt sigura ca ma cheama cum ma cheama. Sunt atat de trista in minte si in sufletul meu ca am ajuns aici".
Valerian Vreme: "Imi voi proba nevinovatia in fata organelor statului. De aceea am cerut sa fie libera Justitia, pentru a ne proba nevinovatia. Am decis sa ma suspend din Partidul Miscarea Populara pana la clarificarea acuzatiilor care mi se aduc".
Dan Nica: "Societati offshore nu am detinut si nu detin nici direct, nici indirect. Nu am cerut si nu am conditionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimanui. Nu am avut nicio legatura cu intermediarii acestor contracte, fiind de notorietate adversitatea mea fata de acestia din 2000 si pana in prezent."
Alexandru Athanasiu: "N-am luat mita (...), nu am spalat bani, nu am conturi offshore, nici in strainatate in banci" (Mediafax).