Calin Nistor (DNA): Pescariu si Florica au scapat doar de unele acuzatii, in dosarul "Microsoft"

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 27 martie 2015, 18:00 Dosare Anticoruptie


Dinu Pescariu si Claudiu Florica au scapat de urmarirea penala in dosarul "Microsoft" doar pentru infractiunile de dare de mita si cumparare de influenta, ei putand fi trasi la raspundere pentru alte fapte, daca procurorii vor avea probe impotriva lor, a spus adjunctul procurorului sef al DNA, citat de Mediafax.

Procurorul sef adjunct al DNA, Calin Nistor, a declarat, vineri, ca, in cazul lui Dinu Pescariu si Claudiu Florica, anchetatorii au decis clasarea urmaririi penale pe motiv ca cei doi au anuntat DNA inainte ca procurorii sa descopere faptele pe care le-au comis.

"Noi, chiar daca eram sesizati cu privire la frauda in procesul de licentiere, nu aveam date concrete legate de persoanele care au primit mita la acel moment. Din acest motiv, avand in vedere denuntul lor si existenta acelei clauze de impunitate, procurorul a dispus solutia de clasare a urmaririi penale", a declarat Calin Nistor.

Procurorul sef adjunct al DNA a explicat ca, desi Pescariu si Florica au scapat de acuzatii pentru ca au dat bani catre "traficantul de influenta si functionarul mituit", eventualele beneficii pe care le-ar fi avut de pe urma mitei "sunt chestiuni care tin de contract", dosarul "Microsoft" fiind inca in curs de solutionare.

Anchetatorii au clasat acuzatiile aduse lui Dinu Pescariu si Claudiu Florica, in dosarul "Microsoft", printre care dare de mita si cumparare de influenta, dupa ce acestia au denuntat faptele pe care le-au comis.

In rechizitoriul prin care oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu si primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au fost trimisi in judecata, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au aratat ca se claseaza cauza fata de Dinu Pescariu, Dragos Stan si Claudiu Florica, in cazul mai multor fapte de coruptie, pentru care acestia au fost initial cercetati in dosarul "Microsoft".

Astfel, Dinu Pescariu, Claudiu Florica si Dragos Stan scapa de urmarirea penala pentru fapte de dare de mita si cumparare de influenta. Motivul pentru care anchetatorii au decis clasarea cauzei fata de cei trei este acela ca ei au fost martori denuntatori si le-au spus inca de la inceputul anchetei procurorilor faptele pe care le-au comis in trecut.

Dorin Cocos, Dumitru Nicolae, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu au fost trimisi in judecata, in 23 martie, pentru fapte de coruptie in legatura cu modul in care au fost atribuite licente Microsoft, timp de zece ani.

Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Dumitru Nicolae au fost trimisi in judecata in arest la domiciliu, iar Gheorghe Stefan, in arest preventiv. Dorin Cocos este in continuare in arest, pentru ca pe numele sau mai este emis un mandat de arestare preventiva, in dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despagubirea ilegala de la ANRP.

Elena Udrea a fost si ea in arest preventiv in acest dosar, in perioada 11-17 februarie, ulterior fiind plasata in arest la domiciliu. In 25 februarie, Elena Udrea a fost arestata preventiv in dosarul "Gala Bute".

In dosarul "Microsoft", Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi cerut si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Totodata, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Dinu Pescariu, vizat in dosarul "Microsoft", a denuntat-o pe Elena Udrea, aratand ca aceasta i-a cerut 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justitie".

"La data de 5 noiembrie 2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunt cu privire la savarsirea unor fapte de coruptie de catre Udrea Elena Gabriela. Din denuntul formulat rezulta ca, in anul 2013 pe fondul cercetarilor efectuate de Directia Nationala Anticoruptie ca urmare a plangerii formulata de Fujitsu Siemens Computers in legatura cu derularea contractului de licentiere Microsoft si a masurilor asiguratorii dispuse de autoritatile austrice pe conturile sale din Elevatia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justitie. Exista indicii in sensul ca remiterea sumelor de bani a avut loc in mai multe transe in perioada iulie 2013 - februarie 2014", potrivit procurorilor.

In acest dosar sunt vizati si alti opt fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau -, procurorii DNA continuand cercetarile in cazul lor, intr-un dosar desprins din cel trimis in judecata.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1956 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Cel mai bun procuror din Pitesti acum la capitala. (Vineri, 27 martie 2015, 18:42)

    Robert [anonim]

    Domnul Nistor a fost cel mai bun procuror de la DNA Pitesti. Pacat pentru oras ca l-a pierdut dansul fiind avansat la capitala. Domnule procuror, intrebati-va va rog colegii din Pitesti despre starea dosarului padurii Trivale ilegal retrocedata.
  • +1 (1 vot)    
    Interpretare abuziv-eronata (Vineri, 27 martie 2015, 19:02)

    Microsoftul Acoperit [anonim]

    Unde-au gasit procurorii "clasare" pentru coruptie?
    In art.290 alin.3 din Codul Penal scrie "Mituitorul nu se pedepsește", nu scrie ca nu se judeca!!! Si-apoi, s-avem pardon, Florica & Co au inceput a denunta dupa ce au sosit sesizari din SUA si Germania.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by