Dosarul Microsoft, referatul procurorilor: Fostul ministru Gabriel Sandu ar fi cerut mita 1,8 milioane euro de la avocatul Bostina / Ministerul Educatiei stia din 2005 ca preturile din Programul SEI erau exagerate cu cel putin 50%

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 30 septembrie 2014, 16:38 Dosare Anticoruptie


Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, ar fi cerut 1,8 milioane de euro mita de la avocatul Doru Bostina pentru a asigura derularea contractului de licentiere Microsoft, se arata in documentele Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) citate de agentia Agerpres.

DNA a solicitat Parlamentului, presedintelui si Parlamentului European ridicarea imunitatii pentru noua fosti ministri implicati in dosarul licentelor IT.

Acuzatiile la adresa lui Gabriel Sandu sunt abuz in serviciu, luare de mita si trafic de influenta.

Potrivit datelor de la dosar, procurorii il mai acuza pe Gabriel Sandu ca a pretins si primit de la Florica Claudiu, prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost virati intr-o societate de tip off-shore, pentru a inlesni Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, incheierea acordului cadru pentru 2009-2012, in vederea achizitiei dreptului de utilizare produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare.

DNA mai sustine ca Gabriel Sandu a initiat si contrasemnat HG nr.460 din 15 aprilie 2009 pentru atribuirea competentei MCSI de a desfasura procedura de licitatie deschisa, licitatie restransa sau negociere cu publicare prealabila a unui anunt de participare, dupa caz, in vederea incheierii unui acord-cadru, care are ca obiect achizitia dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare si a incheiat Acordul cadru cu Asocierea CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, in conditiile in care documentatia de achizitie a inclus criterii restrictive de natura a favoriza asocierea respectiva si fara a avea in vedere preturile practicate de aceasta raportat la cele practicate de Microsoft.

MEC stia din 2005 ca preturile echipamentelor din Programul SEI erau exagerate cu cel putin 50%


Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) cunostea inca din anul 2005 ca preturile echipamentelor care urmau sa fie achizitionate de la firma Siveco in cadrul Programului "Sistem Educational Informatizat" (SEI) erau "exagerate", cu cel putin 50% mai mari decat produsele similare de pe piata, potrivit referatului DNA.

Programul SEI a fost aprobat in anul 2001 si consta in dotarea unitatilor de invatamant preuniversitar cu aproximativ 1.500 de laboratoare informatice, prin achizitionarea de calculatoare si alte echipamente IT, in valoare de 200 milioane euro.

Potrivit DNA, prin Ordinul Ministrului Educatiei si Cercetarii din 21 martie 2005, a fost constituita o comisie (formata din profesori universitari de la ASE Bucuresti, Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea Tehnica Cluj Napoca si specialisti din MEC), pentru a analiza documentele aferente Proiectului SEI, contractele incheiate de MEC cu societatea Siveco si pentru a analiza pretul pietei pentru produsele contractate cu firma Siveco.

Principalele concluzii ale raportului intocmit de acea comisie erau urmatoarele: "preturile de achizitie ale echipamentelor sunt mai mari decat cele existente pe piata pentru produse similare cu cel putin 50%; monitoare de 15 inch color oferite 4 ani consecutiv cu preturi variind intre 198 USD si 184 USD, reprezinta la ora actuala dublul pretului de piata; calculatoarele au fost contractate ca "brand name", reducandu-se astfel posibilitatea de achizitie din surse alternativ; in acelasi timp ele au fost aduse sub forma de componente si asamblate in Romania, pierzandu-se astfel calitatea de "brand name"; in aceste conditii preturile pentru sistemele livrate sunt duble fata de preturile pietei pentru produse similare. (...) Preturile echipamentelor sunt foarte ridicate, inexplicabil solicitandu-se preturi identice pentru echipamente cu performante diferite".

De asemenea, comisia sustinea ca preturile de achizitie a solutiilor software nu sunt fundamentate si depasesc preturile pietei.

Se mai arata ca inexistenta unor specificatii clare ale MEC si a unor licitatii reale a dus la preturi de achizitie exagerate atat pentru echipamente, cat si pentru software.

Pe cale de consecinta, comisia constituita din specialisti recomanda suspendarea etapei a IV-a a Proiectului SEI pentru analiza, elaborare de specificatii clare si efectuarea unei licitatii.

Etapa a IV-a consta in achizitionarea de tehnica de calcul si servicii prin intermediul unei finantari de tip leasing financiar in valoare de 96 milioane dolari.

Comisia mai recomanda declansarea la nivel central si local a unor activitati de analiza a modului in care s-au realizat fazele I - III ale proiectului si a rezultatelor obtinute, precum si utilizarea catedrelor de specialitate din invatamant pentru consultanta, proiectarea si implementarea unor aplicatii informatice necesare ministerului.

"Constatarile inspectorilor ANAF, a comisiei de audit si respectiv a comisiei de specialitate instituita prin Ordin al ministrului se coroboreaza cu declaratiile martorilor audiati in cauza, precum si cu aspectele sesizate  de firmele a caror participare la o procedura de achizitie a fost restrictionata conducand la concluzia ca prin negocierea cu firmele Siveco, IBM, HP, Compaq, incheierea contractului cu firma Siveco  si acceptarea cesionarii de catre aceasta a contractului s-a urmarit de fapt  favorizarea firmei Siveco si a firmelor colaboratoare in conditiile in care specificatiile tehnice ale livrabilelor din caietele de sarcini conduceau catre firma IBM sau Compaq, iar specificatiile tehnice pentru software catre firma Siveco, este cert ca a fost inlaturata posibilitatea unei participari competitive intr-o procedura de achizitie", se mai arata in referatul DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4827 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    multi privesc putini inteleg (Marţi, 30 septembrie 2014, 17:04)

    vodatepes [utilizator]

    Va rog sa va uitati si sa cititi cu atentie la componenta comisilor de analiza a achizitilor . Nu vad nici un specialist in domeniul achizitilor publice. Acesta analiza se poate face cu specialisit din cadrul ANRMAP cat si cu cei de la CNSC. Sunt institutii abilitate in domeniul achizitilor publice. Ei au competente in domeniu si pot spune daca procedurile au fost restrictive ca au fost favorizati uni competitor. Daca DNA se bazeza pe raportul intomcit de niste domni care nu au competente in domeniu vor avea probleme in instanta. Fiti destepti baieti si apleati la ANRMAP pentru ca punctual lor de vedere este opozabil in justitie.
  • +2 (2 voturi)    
    cei de la Siveco (Marţi, 30 septembrie 2014, 18:59)

    Adrian1 [utilizator]

    cei de la Siveco au inceput sa ciripeasca.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by