Referat DNA: Numele ministrului Mediului, Attila Korodi, apare in dosarul retrocedarilor

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 17 octombrie 2014, 18:17 Dosare Anticoruptie


Attila Korodi
Foto: Guvernul Romaniei
Numele ministrului Mediului, Attila Korodi, apare in dosarul retrocedarilor ilegale, potrivit referatului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) privind propunerea de arestare preventiva a sase inculpati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, scrie Agerpres. In document se arata ca inculpati din dosarul retrocedarilor ilegale sustineau ca vor lua legatura cu Attila Korodi pentru a interveni pe langa directorul Romsilva, Adam Craciunescu.

UPDATE 1 - Attila Korodi: Nu ii cunosc pe acei oameni/ Nu am fost contactat de procurori. Daca sunt, raspund cu placere

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat vineri seara, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca "era imposibil" ca inculpati din dosarul retrocedarilor ilegale sa fi luat legatura cu el, intrucat nu ii cunoaste pe cei mentionati in referatul procurorilor DNA.

"Nu ii cunosc pe acei oameni (...) Chiar nu stiu cine sunt", a afirmat Korodi.

In documentul DNA se mentioneaza ca "numitii Kadas losif, Iacob Sorin Ioan si Matasel Ioan au luat legatura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe langa directorul general al Romsilva, Craciunescu Adam, reusind sa poarte o discutie cu acesta pe tema dorita".

Korodi a mai precizat ca nu a fost contactat de anchetatori in legatura cu acest dosar. "Daca sunt, raspund cu placere (...) Ma simt confortabil", a afirmat el.

De asemenea, Korodi a mai sustinut ca "in tot ce inseamna domeniul silvic", Ministerul Mediului are "mici responsabilitati in aceasta zona", precum cele legate de arii protejate.

UPDATE 2 -
Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a mai declarat vineri seara, pentru Agerpres, ca nu a discutat cu nimeni pe subiectul retrocedarilor si ca nu a fost contactat de nimeni pentru a face presiuni asupra directorului Romsilva.

"Nu am discutat cu nimeni pe subiectul retrocedarilor si nu am fost contactat de cineva sa fac presiuni asupra directorului Romsilva. Singura persoana cu care m-am vazut a fost acest Kadas (Iosif Kadas, n.r.), in toamna acestui an, cand ma duceam la Miercurea Ciuc, dar nu mai mult de doua minute, pentru ca, pur si simplu, insista de mai multe luni de zile sa discutam pe o cercetare de a lor. El nu a discutat cu mine pentru ca, din fericire, nu am ascuns nimic niciodata deoarece, din punct de vedere al Codului Silvic, al regulamentelor pe Silvic, al monitorizarilor, sunt foarte ferm si foarte hotarat. Deci, nu am discutat cu nimeni si nu am fost contactat sa fac presiuni asupra directorului Romsilva", a declarat Korodi.

Ministrul Mediului a adaugat ca situatia de fapt in cazul retrocedarilor trebuie rezolvata de catre autoritati. "Ce vreau sa spun este ca este bine ca s-a ajuns aici, iar lucrurile trebuie rezolvate pana la capat de catre autoritati. Eu am acelasi crez si am avut norocul sa evit discutii cu persoane. Nu stii niciodata cu cine te vezi, cand si ce intentii au. Trebuie sa fim foarte limpezi la creier pentru a evita astfel de situatii", a precizat Attila Korodi.

__________

Procurorii arata ca, in august 2014, Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc si Aurel Olari (persoana care a aderat la grup ulterior) intentionau sa efectueze demersuri pentru a interveni pe langa trei judecatori care solutionau cererea de revizuire aflata pe rolul Tribunalului Sibiu in legatura cu respectivele retrocedari de paduri si terenuri.

"Pentru a realiza scopul urmarit de grup, respectiv punerea in posesie si apoi valorificarea prin vanzare a padurii, constatand ca inculpatul Adam Craciunescu nu a dat curs solicitarii, inculpatul Hrebenciuc Viorel discuta cu inculpatul Bengescu Dan Costin (discutie in mediu ambiental din 13 august 2014) despre actiunile pe care trebuie sa le intreprinda in viitorul imediat apropiat pentru a-l determina pe Craciunescu sa execute ordinele date. In aceasta discutie, Hrebenciuc propune ca varianta efectuarea de presiuni prin intermediul lui Sarbu Ilie: 'Viorel Hrebenciuc: ...?.., acuma sa-l folosesc pe Ilie Sarbu. Sa-l calce pe cap..?...", au retinut anchetatorii.

In acelasi context, discutand despre punerea in posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa, Viorel Hrebenciuc i-a spus lui Bengescu: "Pot face presiuni pe aia acolo ca nu stiu ce, merge in sedinta peste ei. (...) Eu maine dupa-amiaza la 4 jumate vorbesc inca o data... la Bacau, sa vad daca au primit vreun semnal. Si daca n-a primit, te trimit la Craciunescu sa-i spuna Craciunescu ca stie ca ai avut o discutie si-i spune exact ce are de facut. Ai inteles? (...) Adica, o lucram... (...) Asa." - arata procurorii.

In document se mentioneaza ca, avand in vedere ca promisiunile lui Viorel Hrebenciuc nu au dus la rezolvarea imediata a "problemei" grupului, avand in vedere si problemele penale ale acestuia dintr-un alt dosar, in interiorul grupului au aparut persoane care dobandit un rol important, precum inculpatii Sorin Iacob, Ioan Matasel, zis Nelu, Iosif Kadas, Claudiu Bocan, Aurel Olari, Janica Poenaru sau Andrei Poteaca.

"Din probe rezulta ca acest grup extins are in desfasurare si alte 'spete' privind retrocedari de imobile sau reconstituiri ale dreptului de proprietate in mod ilegal, nu numai Domeniul Ghica (in Calarasi, Sinaia, Buzau, Galati, Valcea, Suceava). Referitor la acest din urma caz, numitii Kadas losif, Iacob Sorin Ioan si Matasel Ioan au luat legatura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe langa directorul general al Romsilva, Craciunescu Adam, reusind sa poarte o discutie cu acesta pe tema dorita", se arata in referat.

Referitori la cei patru inculpati retinuti preventiv pentru care DNA a solicitat ICCJ luarea masurii arestarii preventive, respectiv Costin Bengescu, Iosef Kadas, Sorin Iacob si Jenica Poenaru, procurorii mentioneaza ca, din materialul probator administrat au rezultat date certe ca, profitand de dorinta suspectului Paltin Gheorghe Sturdza de a primi o suma de bani in schimbul padurii, au constituit/aderat la un grup infractional organizat, facand "orice demers necesar" pentru obtinerea posesiei padurii.

"Pentru aceasta s-a apelat la influenta unor persoane din partide politice asupra conducerii institutiilor/autoritatilor publice cu competente in aceasta punere in posesie, iar pe de alta parte s-a actionat pe plan local prin coruperea unor functionari din cadrul Directiei Silvice Bacau. Trebuie subliniat ca demersurile intreprinse au fost motivate si de urmarirea unui interes propriu, financiar, al membrilor grupului, respectiv un procent din pretul vanzarii padurii. In scopul coruperii functionarilor publici, inculpatii au fost dispusi ca din partea lor, din propriii bani, 'sa faca donatii' pentru a convinge' functionarii publici sa le rezolve favorabil cererile", se sustine in document.

In referat este redata urmatoarea discutie:

"Janica Poenaru : V-ati gandit sa-i lasati suprafata aia cuiva ...?...
Sorin Iacob: Depinde cat.
Janica Poenaru: Sa i-o donati.
Sorin Iacob: Depinde cat.
Janica Poenaru: Pai... ca se poate.
Sorin Iacob: Da, sa zica cat. Deschis.
Janica Poenaru: Ca decat cu banul, care e periculos, o donatie facuta pe nu stiu ce neam al lui, de-a cata spita...
Sorin Iacob: N-am nimica impotriva... Dur sa ne zica... Adica clar ei ne contesta un drept...?..."

In referat se subliniaza faptul ca inculpatii au inteles ca, "pentru a avea rapid castig de cauza, trebuie sa actioneze la nivelul conducerii de varf a Romsilva", motiv pentru care, pe diferite cai, s-a incercat influentarea directorului acestei institutii, Adam Craciunescu.

"Spre exemplu, inculpatul Bengescu discuta cu Viorel Hrebenciuc despre posibilitatea influentarii lui Craciunescu prin intermediul suspectului Ilie Sarbu. Inculpatii Iacob si Kadas afirma ca s-au deplasat personal la biroul lui Craciunescu si acesta le-a promis o rezolvare favorabila, iar inculpatul Poenaru Janica a apelat la cunostintele sale din ministere pentru a gasi 'o cale batuta' pentru discutie privata cu inculpatul Craciunescu Adam. Sub protectia si pretextul unor mandate de reprezentare date de suspectul Sturdza, inculpatii au efectuat orice fel de demers, inclusiv nelegal, pentru atingerea scopului grupului (dare de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta). Periculozitatea acestora rezulta si din modul concret de actiune, de faptul ca nu au limite, iar pentru atingerea scopului grupului au fost dispusi si au incercat sa corupa orice functionar sau demnitar din stat, inclusiv ministri", se mai arata in referat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2835 vizualizari

  • +2 (12 voturi)    
    era de asteptat..... (Vineri, 17 octombrie 2014, 18:00)

    translativus [utilizator]

    .....ca reprezentantii maghiarimii sa fie implicati.
    "Retrocedarile" fac parte din planul constituirii tinutului bozgoristan ca regiune autonoma si apoi ca stat independent.
    Acum, ca marsevia a iesit la iveala, vor trebui sa regandeasca planul.
    • +7 (9 voturi)    
      mai ușor... (Vineri, 17 octombrie 2014, 18:44)

      corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui translativus

      Dacă ai avea ocazia câte conflicte sunt între localnicii din secuime care aveau dreptul să revenidce pădurile composesorale și mafia din UDMR te-ai cruci...
      • +6 (8 voturi)    
        sunt sigur ca asa este..... (Vineri, 17 octombrie 2014, 22:37)

        translativus [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

        .....si de aceea eu m-am referit, asa cum bine se poate citi in postarea mea, la "reprezentantii maghiarimii" si nu la maghiarii de rand, la fel de jecmaniti ca si noi toti ceilalti.

        Insasi ideea "tinutului secuiesc", apartine tot jefuitorilor care, in goana lor dupa avere si putere sunt in stare de orice marsevie, incitand la ura si dezbinare ca apoi, dupa ce si-au vazut asigurate privilegiile, sa bage mana si mai adanc in buzunarele fraierilor care i-au urmat.
  • +10 (12 voturi)    
    ce frumos (Vineri, 17 octombrie 2014, 18:49)

    xanti [utilizator]

    Hotia e aceeasi indiferent de limba maghiara sau romana.
  • +2 (10 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 17 octombrie 2014, 19:23)

    polonyca [anonim]

  • 0 (6 voturi)    
    ar fi o dezamagire (Vineri, 17 octombrie 2014, 19:57)

    derblauereiter [utilizator]

    nu ca n-ar fi destui udmr-isti corupti, dar ca Attila Korodi sa fie implicat in asemenea golanie pe mine m-ar surprinde; a fost un ministru bun si e pe lista mea f. limitata de politicieni pe care ii consider cat de cat onesti.
    • +2 (2 voturi)    
      Esti foarte subiectiv, (Sâmbătă, 18 octombrie 2014, 9:55)

      mopsu [utilizator] i-a raspuns lui derblauereiter

      acest scrasnitor al limbii romane merge cu un gipan cu 400mg/codoi si pe mine ,om sarac ma obliga prin oug ticaloase sa nu pot merge cu o masina din 2000 cu euro 3, fiind silit banditeste sa sustin industria auto di tara.
  • 0 (6 voturi)    
    @ update (Vineri, 17 octombrie 2014, 20:35)

    derblauereiter [utilizator]

    Titlul articolului e tendentios, iar daca se dovedeste ca AK n-are nicio legatura (cum rezulta din update) e si nedrept si stupid sa amesteci in mizeria asta un politician care nu are reputatia lui Verestoy, nici a lui Borbely, nici a lui Frunda.

    Lipsa de discernamand nu ii favorizeaza decat pe coruptii de toate etniile care abia asteapta sa se prevaleze de asemenea exemple.
  • +7 (7 voturi)    
    Unde e Comisia Nana (Vineri, 17 octombrie 2014, 21:36)

    Withdrawal [utilizator]

    Sa investigheze retrocedari frauduloase de ZECI ??? de mii de hectare ?
  • +5 (5 voturi)    
    PAdurea Trivale din Pitesti retrocedata mafiotilor (Vineri, 17 octombrie 2014, 22:08)

    Lim Vasy [utilizator]

    Felicitari DNA ! Rog DNA Pitesti sa cerceteze si situatia retrocedarii ilegale a padurii Trivale din Pitesti catre rechinii imobiliari locali care au defrisat padurea si au construit cartiere de vile. Juristii Prefecturii arges pierd pe banda procesele cu proprietarii ilegali ai padurii Trivale care a fost a statului dintotdeauna. De ce oare ? Or fi judecatorii pitesteni Mituiti, corupti ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by