Dosarul retrocedarilor: Peste 43.000 de hectare, retrocedate lui Elie Vlad Sturdza, desi acesta ceruse doar 23.000

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 15 octombrie 2014, 14:18 Dosare Anticoruptie


Peste 43.000 de hectare de paduri au fost retrocedate, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solictase doar 23.000 de hectare, se arata in documente ale anchetatorilor din dosarul in care apar si numele senatorului Ilie Sarbu si cel al deputatului Viorel Hrebenciuc.

Procurorii anticoruptie detaliaza, in documente din dosarul retrocedarilor obtinute de agentia Mediafax, cazul unor suprafete de teren - foste mosii detinute in 1913 de Nicolae D. Ghica. Acesta avea atunci in proprietate patru mosii: Comanesti, Palanca, Bratulesti si Agas. Dupa decesul sau, mosiile au revenit celor patru copii ai sai, care au fost deposedati de acestea in 1945.

"Calitatea de proprietar deposedat de padure au avut-o exclusiv cei patru copii ai lui Nicolae D. Ghica (Dimitrie, Eugen, Iveta si Neculai). In niciunul dintre dosarele civile ce au urmat nu se gaseste macar un singur act de natura sa contrazica afirmatia de mai sus, din care sa reiasa ca Maria Mavrocordat ar fi fost proprietar de teren forestier in anul 1945", se mentioneaza in documentele citate.

Cu toate astea, in 2005, Elie Vlad Sturdza, nepotul Mariei Mavrocordat
, a introdus o cerere la Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, prin care, in calitate de mostenitor acceptant tacit al succesiunii defunctilor Maria Mavrocordat (bunica), Dimitrie N. Ghica (strabunic) si Nicolae D. Ghica (fata de care ar fi stranepot de sora), a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafata de aproximativ 30.000 ha de teren forestier situat in judetul Bacau, care includea si mosiile lui Nicolae D. Ghica.

Solicitarea a fost respinsa, insa Elie Vlad Sturdza nu a renuntat. Un an mai tarziu, prin mandatarul Gheorghe Paltin Sturdza, descendent si mostenitor al sau, a contestat decizia comisiei si "a formulat cerere de reconstituire in natura a terenurilor forestiere preluate de stat in mod abuziv de la autorul sau Nicolae D. Ghica, decedat in anul 1921, care a devenit proprietarul domeniilor forestiere" respective, dupa cum arata anchetatorii, in aceleasi documente. Elia Vlad Sturdza nu a avut succes nici de aceasta data, astfel ca, la 15 iunie 2006, a facut plangere la Judecatoria Onesti, prin avocatul Ioan Adam (deputat PSD), cerand, in plus fata de cele 30.000 ha solicitate anterior, 11.620 ha din comuna bacauana Dofteana.

Instanta a respins cererea lui Sturdza, motivand ca aceasta nu este sustinuta cu niciun act. Procesul a continuat cu un recurs la Tribunalul Bacau, tot fara succes pentru Elie Vlad Sturdza. In aprilie 2009, Elie Vlad Sturdza a formulat o cerere de revizuire la Judecatoria Sfantu Gheorghe, care a fost, si ea, respinsa. A urmat un nou recurs, la care, in iunie 2010, judecatorii Gabriel Uta, Lorand Ordog si Lidia Moldovanu de la Tribunalul Covasna, a decis rejudecarea cauzei. Judecatoria Sfantu Gheorghe a respins, din nou, actiunea lui Sturdza, acesta a facut o noua cerere de reviziuire, care a fost admisa, la Tribunalul Covansa, de un complet format din Lorand Ordog, Gabriel Uta si Maria Velican.

Potrivit documentelor din dosarul retrocedarilor, magistratii au dispus atunci "admiterea recursului si reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 ha teren forestier si 50 ha de teren agricol, inclusiv pentru padurile Dofteana si Beleghet, desi la judecarea revizuirii in fond, Sturdza ceruse numai 23.000 ha", renuntand la Dofteana si Beleghet.

Ulterior, Directia Silvica Bacau a formulat o cerere de reviziuire a deciziei Tribunalui Covasna
, moment in care, potrivit documente ale anchetatorilor anticoruptie, Gheorghe Sturdza Paltin, prin intermediul lui Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc si Dan Costin Bengescu, a cautat, a insistat "sa-i determine pe reprezentantii Romsilva sa nu mai faca aparari, pentru ca eliberarea titlului de proprietate sa fie cat mai rapida pentru cele 43.227 ha de teren forestier, sau sa renunte la judecata acolo unde deja s-au demarat procesele civile".

In dosarul retrocedarilor, la DNA Brasov a fost audiat deputatul Ioan Adam, in acelasi scop fiind adusi deputatul Viorel Hrebenciuc, sotia lui Adam, judecatoarea Roxana Adam, si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta.

Tot la DNA Brasov a venit, in acelasi scop, senatorul Ilie Sarbu, urmand sa fie adusi la audieri si printul Paul si printesa Lia, care, conform unor surse judiciare, ar fi urmarit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orasul Brosteni, judetul Suceava. In acest sens, ar fi fost facute demersuri si s-ar fi incercat "sa se capaciteze Comisia locala de fond funciar Brosteni sa se pronunte favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".

Procurorii au facut, miercuri dimineata, 25 de perchezitii in judetele Brasov, Bacau, Covasna, precum si in Bucuresti. Anchetatorii au descins la tribunalele Brasov si Covasna, la sediile a trei primarii, una dintre acestea fiind cea din localitatea Caiuti din judetul Bacau, si la biroul de avocatura din Brasov al deputatului Ioan Adam.

In acest dosar sunt vizati, pe langa judecatoarea Roxana Adam, si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta de la Tribunalul Covasna, CSM anuntand ca a incuviintat arestarea preventiva si arestarea la domiciliu a magistratilor.

Printre localitatile in care s-ar fi facut retocedarile ilegale de terenuri sunt Comanesti, Palanca, Bratulesti si Doftana, au precizat sursele judiciare.

Conform acelorasi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate pana in prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instantelor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6332 vizualizari

  • +16 (16 voturi)    
    explicatia (Miercuri, 15 octombrie 2014, 14:40)

    Inuka [utilizator]

    Pai restul peste 23.000 ha era dobanda.
    Tzz tzz, nici legile nu le stiti...
    Las ca va trimite tata socru sa ii numarati ouale imediat, sa vezi acolo belsug.
    • +8 (8 voturi)    
      nope, tu incurci (Miercuri, 15 octombrie 2014, 14:24)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Inuka

      comision :D
  • +5 (5 voturi)    
    statul de drepti (Miercuri, 15 octombrie 2014, 14:49)

    ciocolata [utilizator]

    Ana, Luca si cu Dej, baga spaima in burgeji! Da' bine le-a mai facut comunismul astora... dai 20k ha si primesti in 50 de ani 40k ha inapoi.
  • +10 (10 voturi)    
    pus pe capatuiala sangele asta albastru (Miercuri, 15 octombrie 2014, 15:09)

    jackalphonse [utilizator]

    niste hoti ordinari cu ifose
    • +1 (3 voturi)    
      pai nu-i "albastru" (Miercuri, 15 octombrie 2014, 16:59)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      Familia regala NU il recunoaste pe Paul Lambrino ca facand parte din ea ;)
      • +1 (1 vot)    
        e de-al lor, dar nu vor sa imparta malaiul cu el (Joi, 16 octombrie 2014, 9:45)

        jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

        omul a dat in judecata si a castigat. face parte din famiglie, insa sangele albastru cu inima mare si de lemn nu doreste sa imparta averile cu el. astia-si dau in cap si intre ei, ce pretentii sa mai ai sa respecte un popor a carui limba n-o cunoaste?
        asta i problema cu puturosii regali. cum apare un membru nou, de varsta de o zi sau 100 de ani, musai ii trebuie niscai domenii si un venit viager. la munca cu voi puturosilor.
  • +10 (10 voturi)    
    pe cand o ancheta asemanatoare si prin Buzau? (Miercuri, 15 octombrie 2014, 15:14)

    subcultura [utilizator]

    oricum s-a retrocedat de 3 ori suprafata tarii
  • +5 (5 voturi)    
    Rai mai sunteți ! (Miercuri, 15 octombrie 2014, 15:57)

    dan tulceanu [utilizator]

    Au vrut și ei sa facă un grătar și nu aveau unde.
    Apoi pentru grătar aveau nevoie de lemne și asa mai departe.
  • +2 (4 voturi)    
    Anii 1920! (Miercuri, 15 octombrie 2014, 16:00)

    EuSiCuMine [utilizator]

    In anii 1920 nu s-a facut o reforma agrara prin care au fost improprietariti taranii si practic aceste mosii imense, venite din feudalism cand unii aveau privilegii si altii erau in serbie, au disparut? Sa nu? De ce ne raportam la anul 1913? Poate imi explica si mie cineva!
    • -1 (1 vot)    
      nu-i chiar asa... (Miercuri, 15 octombrie 2014, 17:02)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

      "Improprietarirea" a fost facuta astfel: prin rascumpararea de catre Stat, de la proprietarii vechi, prin confiscarea de catre Stat proprietatilor celor care se faceau vinovati de fapte grave sau prin trecerea in proprietatea Statului atunci cand proprietarul murea fara sa lase mostenitori sau vreun testament ;)
  • +4 (4 voturi)    
    La "moastele"cinstitului socru se roaga Viorel (Miercuri, 15 octombrie 2014, 16:17)

    Plagarus [utilizator]

    Tata socru hirotonit preot şi trimis la specializare în ecumenism la Geneva (1985) şi la cursuri de perfecţionare în limba engleză la Birminghan (1989). Urmează şi un curs de marketing şi management în Germania, în 1990. Acest curs de specializare din Germania l-a ajutat ulterior să devină director şi acţionar al firmei Fangmeier, societate care a cumpărat la preţuri derizorii toate fostele IAS-uri din Timişoara.
    După Revoluţie, preotul Iilie Sârbu, fost Vicar Episcopal şi director de Seminar Teologic, a administrat,o discotecă şi un restaurant.
    Odată ajuns ministru al agriculturii, Ilie Sârbu îl aduce la ADS pe fostul său subaltern de la Fangmeier, Cristian Candet. Prima victimă a fost firma Sinagro SA din Sânicolau Mare, scoasă la licitaţie pentru 87 de miliarde de lei vechi, deşi firma avea numai producţie agricolă la nivelul anului 2001 de o valoare mai mare. Un apropiat de-al lui Ilie Sârbu, Viorel Matei, senator PSD la acea vreme, de profesie tractorist, dar cu doctorat în drept, avea să coordoneze afacerea.
    Primul tun: 4.000 de hectare şi active de zeci de milioane de dolari
    Al doilea tun: Societate de 20 de miliarde vândută la 6% din valoarea ei !
    PAS face o cerere către ADS prin care solicită cesiunea acţiunilor către… aţi ghicit: Fangmeier SRL. Astfel, firma Agroindustriala Grabtim, evaluată la 20 de miliarde de lei, a ajuns la Fangmeier pentru numai 1,2 miliarde de lei.

    Astfel, tripleta de la Timişoara, Ilie Sârbu şi cei doi directori ai ADS aduşi de la Fangmeier, au dat tun după tun. Licitaţiile din Timişoara au fost în marea majoritate câştigate de Asociaţia PAS care ulterior înstrăina bunurile firmelor adjudecate la preţuri derizorii clientelei de partid.

    La toate acestea, mai adăugaţi faptul că soţia lui Ilie Sârbu, potrivit declaraţiei sale de avere, a oferit consultaţă firmei Fangmeier, poate încă mai oferă, pentru suma de 9.600 de euro pe lună.(just-news.ro
  • +1 (1 vot)    
    Salvati padurea Trivale din Pitesti ! (Miercuri, 15 octombrie 2014, 22:39)

    Lim Vasy [utilizator]

    Rechinii imobiliari au mituit judecatorii argeseni si au obtinut retrocedari de padure in Pitesti unde construiesc cartiere de vile. Padurea Trivale a fost a statului si este plamanul verde al orasului. O vrem inapoi ! Va rog DNA Pitesti luati la puricat dosarele padurii Trivale !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by