DNA: Nicusor Constantinescu, retinut de procurorii anticoruptie pentru comiterea a cinci infractiuni

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 19 februarie 2015, 20:20 Dosare Anticoruptie


Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost retinut joi seara pentru 24 de ore de catre procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanta pentru comiterea a cinci infractiuni.

DNA a informat printr-un comunicat, citat de Agerpres, ca inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel este acuzat de abuz in serviciu (trei infractiuni, din care doua in forma continuata), constituire a unui grup infractional organizat, coruperea alegatorilor (doua infractiuni), conflict de interese (zece infractiuni, din care cinci in forma continuata), precum si de tentativa la abuz in serviciu, in forma continuata.

"In cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, finantand in mod nelegal, cheltuieli cu activitatile sportive, in suma de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive. Finantarea si platile respective au fost efectuate de catre Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Constanta numai in baza hotararilor Consiliului Judetean, cu incalcarea flagranta a prevederilor Legii nr. 350/ 2005, care reglementeaza regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activitati non-profit de interes general si a prevederilor Legii nr. 69/ 2000 a educatiei fizice si sportului, privind organizarea si functionarea sistemului national de educatie fizica si sport in Romania si conditiile finantarii activitatii sportive din fonduri publice", conform DNA.

Procurorii sustin ca presedintele CJ Constanta a alocat in mod ilegal bani unor asociatii si fundatii.

"In aceeasi perioada, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de Presedinte al Consiliului Judetean Constanta si a platit, in mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentand finantari nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si fundatii. Si de aceasta data, finantarea si platile au fost efectuate de catre Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Constanta, numai in baza unei hotarari a Consiliului Judetean, fara respectarea normelor legale in vigoare", au mentionat procurorii anticoruptie.

Conform acestora, pe 14 si 22 mai 2012, Constantinescu a platit suma totala de 37.000 lei unor asociatii din judetul Constanta, in scopul determinarii membrilor si apropiatilor acestora sa voteze listele unui partid politic, in cadrul alegerilor locale care au avut loc in data de 10.06.2012.

In cursul anului 2012, presedintele CJ Constanta, impreuna cu mai multe persoane, a constituit un grup infractional organizat al carui scop a fost comiterea mai multor infractiuni indreptate impotriva patrimoniului judetului Constanta precum si a unor infractiuni de spalare a banilor.

"La data de 08.01.2015, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel (...) a emis o dispozitie prin care, in mod nelegal, a deposedat o persoana de atributiile functiei de director general al unei directii din cadrul Consiliului Judetean Constanta, totodata retragandu-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control. Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vatamare nepatrimoniala a drepturilor si intereselor legitime privind exercitarea atributiilor unui post pe care il ocupase prin concurs, cat si o paguba patrimoniala reprezentata de diminuarea salariului", potrivit DNA.

Procurorii au informat ca, in perioada 2009 - 2015, Constantinescu, in calitate de presedinte al CJ Constanta, in exercitarea atributiunilor de serviciu si in scopul obtinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat mai multe actiuni ilegale.

"A aprobat virarea sumei de 100.000 lei catre Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta la solicitarea acestei institutii, pentru achitarea unui avans catre un hotel, in conditiile in care acesta este detinut de o societate, la care inculpatul detine 25% din partile sociale; a finantat echipa de handbal a municipiului Constanta, in mod ilegal, de la bugetul judetean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din aceasta suma clubul sportiv, al carui presedinte era tot el, a achitat societatii la care inculpatul detinea 25% din partile sociale, suma de 113.032 lei; a incheiat 6 contracte de prestari servicii, cu doua firme, la care asociat este o persoana aflata in relatii comerciale cu inculpatul si a efectuat plati din fonduri publice in temeiul acestor contracte, in mai multe randuri, in cuantum total de 10.304.729,52 lei (aproximativ 2,3 milioane euro); a efectuat plati catre doua firme, la care asociat este aceeasi persoana, aflata in relatii comerciale cu inculpatul, in suma totala de 340.543,90 lei", au precizat anchetatorii.

Potrivit acestora, la data de 12.02.2015, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel a introdus pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Judetean Constanta mai multe proiecte de hotarari privind finantarea de la bugetul local, cu incalcarea Legii nr.350/ 2005, a mai multor cluburi si asociatii sportive din judetul Constanta, urmarind prejudicierea bugetului unitatii administrativ teritoriale cu sumele respective si obtinerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmari care insa nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase.

Procurorii DNA au informat ca in aceeasi cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane, procurorii beneficiind de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Constantinescu va fi prezentat vineri judecatorilor Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1305 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  uit (Joi, 19 februarie 2015, 20:39)

  Speedster [utilizator]

  Guitz a ajuns in sfarsit in cusca, poate ramane acolo un an... doi.... zece.

  Ca prea mult a zburdat prin gradina plina cu banii nostrii.
 • -1 (1 vot)    
  de ce 5 infractiuni ? Una nu era suficient? (Joi, 19 februarie 2015, 20:46)

  mnicku [anonim]

  ..


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by