Zi plina pentru Justitia din Romania: Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, retinut de procurorii DNA/ Presedintele Camerei de Comert, Mihail Vlasov, a fost arestat preventiv

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 19 martie 2014, 13:52 Dosare Anticoruptie


Nicusor Constantinescu si Mihail Vlasov
Foto: Agerpres
Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost retinut miercuri de procurorii DNA. Potrivit unui comunicat difuzat de DNA, in sarcina lui Nicusor Constantinescu s-au retinut 3 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice si 21 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Directorul Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, Adrian Gambuteanu, a fost retinut miercuri de procurorii DNA, in dosarul in care este implicat si presedintele CJ Constanta. Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, miercuri, de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care este acuzat ca ar fi cerut un milion de euro de la un om de afaceri, pentru a-l ajuta sa castige un dosar de arbritraj. DNA a inceput urmarirea penala impotriva procurorului sef al DIICOT Alba, Ioan Muresan, acuzat de nereguli grave in cazul Traian Berbeceanu, sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, inclusiv de arestarea preventiva a acestuia in absenta probelor. Un fost ofiter de politie judiciara din cadrul DNA a fost retinut de catre procurorii DNA, fiind acuzat de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si favorizare a faptuitorului.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost retinut miercuri de procurorii DNA. Potrivit unui comunicat difuzat de DNA, in sarcina lui Nicusor Constantinescu s-au retinut 3 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice si 21 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Sesizarea impotriva presedintelui CJ Constanta a fost inregistrata la 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plangeri penale formulate de Curtea de Conturi, precizeaza DNA.


Procurorii anticoruptie au dispus aceasta masura preventiva in urma audierii lui Constantinescu. Presedintele CJ Constanta va fi prezentat, joi, Tribunalului Capitalei, cu propunerea de arestare preventiva.

Dupa audieri si emiterea ordonatei de retinere, Nicusor Constantinescu a fost scos din sediul central al DNA si urcat in duba care il va aduce in arest, relateaza Mediafax. Inainte sa fie urcat in duba, el a declarat: "Am fost retinut in urma unor acuzatii ale unui escroc - Turbatu Marian, care a inselat Consiliul Judetean Constanta si mi-a facut plangere".

Nicusor Constantinescu a fost ridicat, miercuri, de procurorii anticoruptie si dus cu duba la sediul central al DNA, in urma perchezitiilor facute la locuinta sa si la sediile Consiliului Judetean si Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, intr-un dosar privind fapte de coruptie.

Si seful Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, Adrian Gambuteanu, a fost ridicat de procurorii DNA, in urma perchezitiilor care au avut loc la sediul institutiei. Adrian Gambuteanu a fost dus, si el, in Bucuresti, pentru audieri.

De asemenea, anchetatorii au ridicat mai multe documente de la locuinta lui Nicusor Constantinescu si de la sediul Regiei Judetene de Drumuri si Poduri.

UPDATE 21.00
Directorul Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, Adrian Gambuteanu, a fost retinut miercuri de procurorii DNA, in dosarul in care este implicat si presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, informeaza Agerpres.

Adrian Gambuteanu este acuzat de abuz in serviciu si va fi prezentat joi la Tribunalul Bucuresti in vederea emiterii mandatului de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit comunicatului difuzat DNA, din ordonanta de retinere intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora:


1. In perioada 2011 - 2013, Nicusor Daniel Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta a refuzat in mod repetat sa puna la dispozitia auditorilor Curtii de Conturi documentele si informatiile solicitate, impiedicand astfel efectuarea a 3 controale incluse in programul de activitate al acestei institutii.

In aceasta modalitate, a fost tulburata grav activitatea Curtii de Conturi, care s-a aflat in imposibilitatea de a-si indeplini principala atributie, respectiv verificarea modului in care au fost utilizate resursele financiare publice.

Totodata, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta, constand in faptul ca activitatea sa a fost sustrasa verificarii, in conditiile in care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanta din resursele publice in perioada supusa controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, exista date ca din aceste sume au fost efectuate plati nelegale, aspecte care impuneau lamuriri prin efectuarea controlului si care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA.

Sesizarea a fost inregistrata la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plangeri penale formulate de Curtea de Conturi.

Concret, acesta a impiedicat, in mod repetat, efectuarea controlului programat in cursul anului 2011, conditionand prezentarea documentelor de comunicarea unei dovezi ca respectiva actiune de control figura in programul de activitate al Curtii de Conturi. Potrivit dispozitiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992 Curtea de Conturi are acces neingradit la acte, documente, informatii necesare desfasurarii activitatii sale, entitatile auditate fiind obligate sa-i transmita actele, documentele, informatiile solicitate la termenele stabilite si sa-i asigure accesul in sedii. Dupa ce informatiile solicitate au fost transmise sub forma unui extras, Nicusor Daniel Constantinescu a continuat sa refuze efectuarea controlului, invocand faptul ca nu i-a fost transmisa o copie a intregului program.

Controlul care urma sa se desfasoare in cursul anului 2012 a fost impiedicat cu motivatia ca nu exista acordul presedintelui Consiliului Judetean Constanta, refuz mentinut cu prilejul solicitarilor repetate formulate de auditorii publici ai Curtii de Conturi.

Controlul programat in cursul anului 2013 nu s-a putut efectua datorita dispozitiilor exprese ale presedintelui Consiliului Judetean Constanta, prin rezolutii aplicate pe referatele intocmite de RAJDP Constanta, fara a invoca vreun argument care sa justifice aceasta pozitie.

2. In perioada 2007-2014, presedintele Consiliului Judetean Constanta nu a respectat dispozitiile legale care il obligau sa procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism si a autorizatiilor de construire a unor centrale si generatoare eoliene, solicitate de doua societati comerciale, prin aceste actiuni producand un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro.

Mai mult decat atat, dupa ce instantele judecatoresti au dispus prin 9 hotarari definitive pronuntate in perioada 2008 - 2011 ca presedintele Consiliului Judetean Constanta sa procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea in executare a hotararilor prin care era obligat sa-si indeplineasca atributiile de serviciu.

Ulterior, printr-o alta hotarare judecatoreasca s-a dispus ca presedintele Consiliului Judetean Constanta sa plateasca o amenda civila pentru fiecare zi de intarziere, insa Nicusor Daniel Constantinescu a continuat sa nu isi execute obligatiile impuse de catre instanta de judecata.

Toate demersurile de a obtine executarea silita a obligatiilor presedintelui CJ Constanta au ramas fara efect, inclusiv datorita refuzului organelor fiscale de a executa penalitatile, astfel incat Nicusor Daniel Constantinescu a lipsit practic de continut drepturile partii vatamate, in ciuda recunoasterii acestora in mod repetat pe cale judecatoreasca.

DNA informeaza ca inculpatului i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentat, la data de 20 martie 2014, la Tribunalul Bucuresti, in vederea emiterii mandatului de arestare preventiva pe o durata de 30 de zile.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei, mai precizeaza DNA.

DNA mentioneaza de asemenea ca inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel face si obiectul unui alt dosar penal, pentru infractiuni similare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























12896 vizualizari

  • +38 (40 voturi)    
    Grupul infractional Constanta (Miercuri, 19 martie 2014, 14:13)

    Frank777 [utilizator]

    Cj si Primarie . Grupuri infractionale organizate. Ar trebui arestati toti de la portar la sefi.Serviciul de Taxe Locale Constanta.O cloaca de coruptie unde se colecteaza bani si dispar din acte.DNA sa cerceteze cum dispar banii de acolo.
    • +21 (23 voturi)    
      si pe... (Miercuri, 19 martie 2014, 15:36)

      outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

      IPS Teodosie, seful grupului infractional BOR
      • +18 (22 voturi)    
        DNA curata tot PSD-ul inclusiv pe Ponta! (Miercuri, 19 martie 2014, 20:12)

        AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

        Se pare ca in ultima saptamana s-a facut o rocada la guvernare. Nu mai guverneaza Ponta deloc, se ocupa DNA de toate!...Il scapa pe Ponta de baroni si pe noi de Ponta si PSD!...
        In sfarsit, guverneaza cineva tara asta! Cine trebuie!...
        • +16 (18 voturi)    
          Pai cum? (Miercuri, 19 martie 2014, 20:30)

          Vasile375 [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

          Nicio reactie din partea premierului si a presedintelui de partid? Pai intra in arest pentru coruptie si nu il suspenda nimeni din functie? Adica se intoarce acasa si se joaca iar cu fondurile publice? NU imi vine sa cred, cred ca suntem in Africa, numai acolo se poate asa ceva.
          • +10 (12 voturi)    
            Toti corupti la BRUTARIE !! (Miercuri, 19 martie 2014, 21:13)

            UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Vasile375

            Clica Mazare, Nicusor, RAJA, RAEDPP, CJ, Arh.Tomisului, Drumurile, Pietele, Conprest, etc, etc
            • +7 (9 voturi)    
              Inca nu s-a imbolnavit Nicusor?! (Joi, 20 martie 2014, 1:05)

              Redactia HotNews [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

              Am citit in horoscopul lui ca in zilele urmatoare o sa se imbolnaveasca grav si va fi necesara o calatorie in afara tarii, la doctori mari. Stim noi reteta...
              • +3 (5 voturi)    
                Tocmai a capatat cancer la prostata (Joi, 20 martie 2014, 8:05)

                UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Redactia HotNews

                Daca nu-i din ala agresiv traieste cu el pana la 80 de ani la banii lui.
                Daca eram o baba spuneam ca Dzeu nu da cu parul.
              • +3 (5 voturi)    
                cum sa nu (Joi, 20 martie 2014, 8:10)

                nahir [utilizator] i-a raspuns lui Redactia HotNews

                are cancer, dupa cum a avut grija sa spuna cand l-au saltat.
                a confirmat diagnosticul insusi mazariche.
                si asta o sa vrea sa se trateze in strainatate.
                probabil in state, dupa cum clama acum vreo luna, cand l-au luat cu portareii sa-l duca la dna.
              • +3 (3 voturi)    
                s-a imbolnavit (Joi, 20 martie 2014, 9:20)

                ember [utilizator] i-a raspuns lui Redactia HotNews

                asta era bolnav de multa vreme dar fiind om cu mandrie n-a spus nimanui. de fapt el a ales calea de a face bani ilegal pentru ca s-a inspirat din breaking bad, se gandea la ce-o sa faca ai lui copii dupa ce se curata de pe lumea asta:))
  • +32 (34 voturi)    
    pai (Miercuri, 19 martie 2014, 14:20)

    dum_i [utilizator]

    Pai de ce era acasa? Nu trebuia sa fie la munca?
    • +40 (44 voturi)    
      Si-a luat medical, iar se opereaza in State! (Miercuri, 19 martie 2014, 14:35)

      pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

      Si isi facea bagajele de dimineata, dar au picat astia de la DNA... si cum nu s-au inteles ... negocierile continua!

      Mazare a iesit la o plimbare pe faleza, de unde il suna pe Ponta sa ii povesteasca despre Nicushor !

      Sa se faca curatenie la Constanta, ca este un oras mizerabil indiferent de anotimp!
      • +12 (16 voturi)    
        sustin ca este oras mizerabil (Miercuri, 19 martie 2014, 20:07)

        dezer [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

        dar nu era asa ,era o nestemata.
        Jos hotii!
        • +14 (16 voturi)    
          nu este un oras mizerabil (Miercuri, 19 martie 2014, 20:22)

          levierul [utilizator] i-a raspuns lui dezer

          este cam ca oricare altul din Romania, doar ca stau mai multi prosti acolo cat sa ii voteze pe incredibil de abjectul Nicusor si pe paiata de Mazare. In rest la fel.
          • +1 (1 vot)    
            Voi nu stiti cum arata un oras curat! (Joi, 20 martie 2014, 14:05)

            pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui levierul

            Ca daca faceti o plimbare prin Piatra Neamt, sau chiar in Sectorul 1 din Capitala, o sa vedeti ca nu se compara cu nici-o zona centrala din Constanta sau chiar Mamaia, indiferent de anotimp!


            Aseara am auzit ca strategia de salvare a lui Nicusor este : pe caz de boala - cancer la prostata... il apara avocatul Mazare!

            Va dau in scris, cand se va apropia urmarirea penala a lui Mazare, maharajahul Constantei se va declara schizofrenic paranoid, va aduce acte doveditoare si va recunoaste consumul anterior de droguri de mare risc!

            Mazare, nici nu stii, cat de moale incepi sa fii!
      • +9 (11 voturi)    
        Orasul e curat (Miercuri, 19 martie 2014, 21:26)

        UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

        Dar are cel mai scump asfalt din Romania... si Polarisul cel mai bine platit...stiu prietenii lui Mazare de ce...
    • +20 (22 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 martie 2014, 15:44)

      [anonim] i-a raspuns lui dum_i

      • +3 (5 voturi)    
        pai asta facea (Joi, 20 martie 2014, 8:12)

        nahir [utilizator] i-a raspuns lui

        muncea.
        la ei hotia = munca.
  • +25 (27 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 martie 2014, 15:14)

    [anonim]

    • +12 (18 voturi)    
      hahaha. (Miercuri, 19 martie 2014, 18:43)

      belurt [utilizator] i-a raspuns lui

      Tot mai bine era pe tipurile de dinainte de '89 unde te lua de acasa iti punea laturi la piciare si te plimba asa citeva starazi cu lanturile pana la duba su pe jos pana la circa daca era aproape .... asa ar trbui facut cu toti mafiotii astia .... plimbati in public si filmati iar puscaria e putin le-ar mai trbui si putin serviciu communal dupa puscarie sa curate guma de pe trotuare si sa dea cu matura prin parc .... probare 10 ani dupa puscarie pentru toti infractorii numai asa se vor cuminti ....
    • +20 (22 voturi)    
      amnistia (Miercuri, 19 martie 2014, 19:01)

      Dana Bob [utilizator] i-a raspuns lui

      Sa vina Ponta cu amnistia si gratierea !
      Ramanem fara alesi!
      Si dle Ponta aveti mila: toti sunt bolnavi!
      • +14 (16 voturi)    
        bolnavi psihic cu IQ de o cifra (Miercuri, 19 martie 2014, 20:08)

        dezer [utilizator] i-a raspuns lui Dana Bob

        AFERIM!
  • +31 (33 voturi)    
    Va fi meniu complet (Miercuri, 19 martie 2014, 18:26)

    corvus coraX [utilizator]

    A intrat la cuptor sunca, urmeaza garnitura de mazare
    • +14 (16 voturi)    
      ha ha ha (Miercuri, 19 martie 2014, 19:52)

      drop [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

      sa speram
      • +5 (7 voturi)    
        la bar in zanzibar! (Joi, 20 martie 2014, 0:02)

        levierul [utilizator] i-a raspuns lui drop

        mazarea... fruct exotic in madagascar si zanzibar.
    • +12 (14 voturi)    
      cu 10 maini votez asa meniu (Miercuri, 19 martie 2014, 20:10)

      dezer [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

      doar ca mi se apleaca
  • +17 (19 voturi)    
    deci (Miercuri, 19 martie 2014, 18:38)

    nash pandelica [utilizator]

    s'a intors din america.
    e de bine.
    ii vine randul si lui sulimazare.
  • +8 (12 voturi)    
    pai... (Miercuri, 19 martie 2014, 18:50)

    Codruta N [utilizator]

    Nu-l mai retinusera o data?
    Cum de au ajuns, acum, sa-l retina iar?
    ???
    • +5 (7 voturi)    
      cand l-au luat (Joi, 20 martie 2014, 8:15)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

      cu catuse acum vreo luna in urma, l-au dus la ancheta pentru ca nu se prezentase de cate ori a fost citat ca martor.
      • +4 (4 voturi)    
        atunci se grabea spre lumea noua (Joi, 20 martie 2014, 8:41)

        nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui nahir

        ca. cic'ar fi fost beteag de un piciorf.
        acum se da beteag intre amnadoua, adica ar avea cancer de prostata, cu acte in regula.
        probabil ca in america, tot cautandu'l de picior, dadura peste alta belea...
        vaz ca bradisteanu nu mai este cautat.
        sau evita dansu'. prea devenise medicul de partid..
  • +18 (20 voturi)    
    Eroare (Miercuri, 19 martie 2014, 19:07)

    Bazil [utilizator]

    Tipul este nevinovat. Priviti-i fotografia.
  • +2 (10 voturi)    
    vai , vai (Miercuri, 19 martie 2014, 20:23)

    dezer [utilizator]

    eu am palmele cam late ,degete prea lungi si port 39 la picior.
    Toata viata m-am simtit prost din cauza acestor lucruri.
    Sper ca in poza nu este o fiinta umana ,ci este un photoshp pe porc.
    Daca nu,tocmai mi-ati distrus 40 de ani din viata.
    Eu am in continuare palmele late , port 39 la picior ,dar dvs va dati in stamba cu acest photoshop numit om.
  • +8 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 martie 2014, 20:46)

    [anonim]

  • +9 (11 voturi)    
    urmează Mazăre....la borcan :) (Miercuri, 19 martie 2014, 21:24)

    visio [utilizator]

    dacă justiția ar confisca averile infractorilor din politică, PIB-ul ar crește cu 30%...
  • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 martie 2014, 10:06)

    [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    Cupola plezneste ? (Joi, 20 martie 2014, 19:32)

    Plagarus [utilizator]

    "Când îi văd pe băieţii cu ciorapi negri pe faţă luându-i la braţetă în fiecare zi de la Dumnezeu pe guzganii ăştia care nu sunt rozalii, sunt cenuşii, sunt olivii, tutunii, umflaţi, indignaţi şi nevinovaţi, îmi creşte inima. Mafioţi ai fotbalului, şefi de CJ, de Cameră de Industrie, ba chiar procurori DNA, procurori DIICOT sau poliţişti-şefi mijesc ochişorii când sunt traşi afară din vizuină, parcă nevenindu-le să creadă sau, dimpotrivă, calmi ca la o plecare în concediu. Ce bine-i stă lui tataia Vlasov când îi pune poliţistul mâna-n cap şi îl împinge în maşină. Aş fi vrut să-l văd şi ridicând punga cu 200.000 de euro ca pe un crăpcean prins la muscă."


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by