Mihai Necolaiciuc nu va declara apel la ordinul de extradare

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 17 martie 2011, 19:16 Dosare Anticoruptie


Mihai Necolaiciuc (imagine arhiva)
Foto: AGERPRES
Fostul director CFR Mihai Necolaiciuc a anuntat Departamentul Justitiei din SUA ca nu intentioneaza sa declare apel impotriva ordinului de extradare pronuntat de aceasta instanta, informeaza Ministerul Justitiei. Departamentul de Stat al SUA urmeaza sa emita ordinul de predare efectiva a acestuia catre autoritatile romane.
 
"La data de 17 martie 2011, Ministerul Justitiei a fost informat de catre Departamentul de Justitie al SUA in legatura cu imprejurarea ca Mihai Necolaiciuc a anuntat instanta americana si Departamentul de Stat ca nu intentioneaza sa declare apel impotriva ordinului de extradare pronuntat de aceasta instanta", se arata intr-un comunicat de joi al Ministerul Justitiei remis HotNews.ro.
 
"In aceste conditii ar urma ca Departamentul de Stat al SUA sa emita ordinul de predare efectiva, aceasta urmand a avea loc pe cale de cooperare politieneasca", precizeaza sursa citata.
 
Mihai Necolaiciuc se afla in custodia autoritatilor americane, fiind arestat in vederea extradarii catre Romania, incepand cu data de 23 iunie 2009.

Departamentul de Justitie al Statelor Unite ale Americii, instanta competenta americana, a aprobat, pe 2 martie, extradarea catre Romania a lui Mihai Necolaiciuc, fostul director al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane.

In luna februarie 2009, Necolaiciuc a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

Necolaiciuc a fost arestat in iunie 2009 in Florida, Palm Beach County. In momentul in care a fost capturat de agentii federali americani de la Marshals Service si cei de la Departamentul de Migrari si Vami, Mihai Necolaiciuc - urmarit pentru un prejudiciu estimat la aproximativ 50 de milioane de euro Companiei Nationale de Cai Ferate - a prezentat acte de identitate emise de Venezuela.

Arestarea lui Necolaiciuc a fost facuta la cererea Interpol Washington.

Ancheta a fost coordonata de Biroul Central National SUA, Divizia pentru straini si fugari.

La o zi dupa arestarea lui Necolaiciuc, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat ca "procedura de extradare a lui Mihai Necolaiciuc a fost intiata de partea romana dupa ce un procuror al Departamentului de Justitie al Statelor Unite ne-a informat ca a fost localizat pe teritoriul Statului Florida".

In martie 2010, Necolaiciuc a discutat cu Evenimentul Zilei, transmitandu-le un avertisment lui Hrebenciuc, Geoana si Vanghelie. El spune ca stie "ce-au fumat toti", desi numai lui "i-a mirosit buzunarul a tigari".

Dosarul Necolaiciuc

Procurorii sustin ca, in perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat 23 de comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre SC GENERAL COM ELECTRICA SA Bucuresti, incalcand prevederile legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei.

In plus, sustine DNA, furnizorul nu era autorizat de catre Autoritatea Feroviara Romana. Comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege.

Ulterior, Mihai Necolaiciuc a semnat personal, in mod nelegal, instrumente de plata in valoare totala de 55,67 miliarde lei vechi, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret si a acceptat semnarea nelegala de catre alte persoane a unor instrumente de plata.

Procurorii il acuza pe Necolaiciuc ca a fost ajutat de subordonatii sai Misir Mihail Gabriel, Olaeru Viorica, Vladut Dragos Vasile si Nicolae Alexandru, care au fost si ei trimisi in judecata.

In urma acestor achizitii, CFR a fost prejudiciata in total cu 71,628 miliarde lei vechi, suma cu care CFR s-a constituit parte civila in cauza.

De asemenea, in perioada 2002 - 2003, Necolaiciuc, in calitate de director general al CFR, a semnat un numar de 4 comenzi catre SC NURELO PREST COM SRL Targu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei.

Si in acest caz, comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege.

Ulterior, el a semnat instrumente de plata in valoare totala de 25,23 miliarde lei vechi, acceptand plati pentru intreaga cantitate de marfa furnizata, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret.

Pentru unele cantitati de marfuri nu au existat comenzi scrise, insa CFR le-a receptionat si platit.

In acest caz, CFR a fost prejudiciata cu suma de 61,90 miliarde lei vechi.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus masura aplicarii sechestrului asigurator asupra a doua imobile (teren si cladire, pensiune agroturistica situata in localitatea Busteni, Judetul Prahova), care ii apartin  lui Vladut Ilie.

Celelalte bunuri imobile, precum si sume de bani din conturile bancare ale inculpatilor au fost indisponibilizate in alte doua dosare penale aflate pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

In conditiile in care Mihai Necolaiciuc s-a sustras de la urmarirea penala pe tot parcursul acesteia, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandat de arestare nationala, europeana si de urmarire internationala.

Inculpatul Necolaiciuc Mihai a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in alte doua dosare penale.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























835 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    se intoarce un important membru PSD (Joi, 17 martie 2011, 20:05)

    marian [anonim]

    Cei din PSD si unii din PNL plus Mircea Badea spuneau ca nu vrea basescu sa-l aduca pe necolaiciuc, sunt curios ce vor mai spune acum
    • 0 (0 voturi)    
      aha (Joi, 17 martie 2011, 23:36)

      Trei culori [anonim] i-a raspuns lui marian

      Naaa, vine acasă pentru reunirea familiei. Cum care familie? A verişoarei sale, Maria Băsescu.
  • 0 (0 voturi)    
    no way (Joi, 17 martie 2011, 22:28)

    plmnb [anonim]

    Ce sa spuna...: " necolaiciuc, inc-o bere si ma duc"


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by