Departamentul Justitiei din SUA a aprobat extradarea in Romania a lui Mihai Necolaiciuc

de A.N.     HotNews.ro
Miercuri, 2 martie 2011, 13:09 Dosare Anticoruptie


Mihai Necolaiciuc (imagine arhiva)
Foto: AGERPRES
Departamentul de Justitie al Statelor Unite ale Americii, instanta competenta americana, a aprobat extradarea catre Romania a lui Mihai Necolaiciuc, fostul director al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane, informeaza Ministerul Justitiei de la Bucuresti. In luna februarie 2009, Necolaiciuc a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

Necolaiciuc a fost arestat in iunie 2009 in Florida, Palm Beach County. In momentul in care a fost capturat de agentii federali americani de la Marshals Service si cei de la Departamentul de Migrari si Vami, Mihai Necolaiciuc - urmarit pentru un prejudiciu estimat la aproximativ 50 de milioane de euro Companiei Nationale de Cai Ferate - a prezentat acte de identitate emise de Venezuela.

Arestarea lui Necolaiciuc a fost facuta la cererea Interpol Washington.

Ancheta a fost coordonata de Biroul Central National SUA, Divizia pentru straini si fugari.

La o zi dupa arestarea lui Necolaiciuc, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat ca "porocedura de extradare a lui Mihai Necolaiciuc a fost intiata de partea romana dupa ce un procuror al Departamentului de Justitie al Statelor Unite ne-a informat ca a fost localizat pe teritoriul Statului Florida".

In martie 2010, Necolaiciuc a discutat cu Evenimentul Zilei, transmitandu-le un avertisment lui Hrebenciuc, Geoana si Vanghelie. El spune ca stie „ce-au fumat toti”, desi numai lui „i-a mirosit buzunarul a tigari”.

Iata comunicatul complet trimis HotNews.ro de Ministerul Justitiei:

"Potrivit informaţiilor transmise astăzi, 2 martie 2011, de către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, instanţa competentă americană a aprobat extrădarea către România a numitului Necolaiciuc Mihai cu privire la cererile de extrădare transmise autorităţilor americane în februarie 2008 şi septembrie 2009.

Necolaiciuc Mihai are la dispoziţie căile de atac prevăzute de legislaţia americană în materie - apel în faţa Tribunalului Districtual  iar,  în cazul în care se respinge apelul,  poate ataca decizia în faţa Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite ale Americii.

Precizăm că în legătură cu Necolaiciuc Mihai au fost înaintate autorităţilor americane trei cereri de extrădare. Ultima dintre acestea a fost comunicată, pe cale diplomatică, Departamentului de Justiţie al Statelor Unite ale Americii la data de 31 ianuarie 2011 şi urmează a fi examinată de către autorităţile americane.

Necolaiciuc Mihai se află în custodia autorităţilor americane, fiind arestat în vederea  extrădării către România, începând cu data de 23 iunie 2009".


Dosarul Necolaiciuc

Procurorii sustin ca, in perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat 23 de comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre SC GENERAL COM ELECTRICA SA Bucuresti, incalcand prevederile legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei.

In plus, sustine DNA, furnizorul nu era autorizat de catre Autoritatea Feroviara Romana. Comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege.

Ulterior, Mihai Necolaiciuc a semnat personal, in mod nelegal, instrumente de plata in valoare totala de 55,67 miliarde lei vechi, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret si a acceptat semnarea nelegala de catre alte persoane a unor instrumente de plata.

Procurorii il acuza pe Necolaiciuc ca a fost ajutat de subordonatii sai Misir Mihail Gabriel, Olaeru Viorica, Vladut Dragos Vasile si Nicolae Alexandru, care au fost si ei trimisi in judecata.

In urma acestor achizitii, CFR a fost prejudiciata in total cu 71,628 miliarde lei vechi, suma cu care CFR s-a constituit parte civila in cauza.

De asemenea, in perioada 2002 - 2003, Necolaiciuc, in calitate de director general al CFR, a semnat un numar de 4 comenzi catre SC NURELO PREST COM SRL Targu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei.

Si in acest caz, comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege.

Ulterior, el a semnat instrumente de plata in valoare totala de 25,23 miliarde lei vechi, acceptand plati pentru intreaga cantitate de marfa furnizata, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret.

Pentru unele cantitati de marfuri nu au existat comenzi scrise, insa CFR le-a receptionat si platit.

In acest caz, CFR a fost prejudiciata cu suma de 61,90 miliarde lei vechi.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus masura aplicarii sechestrului asigurator asupra a doua imobile (teren si cladire, pensiune agroturistica situata in localitatea Busteni, Judetul Prahova), care ii apartin  lui Vladut Ilie.

Celelalte bunuri imobile, precum si sume de bani din conturile bancare ale inculpatilor au fost indisponibilizate in alte doua dosare penale aflate pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

In conditiile in care Mihai Necolaiciuc s-a sustras de la urmarirea penala pe tot parcursul acesteia, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandat de arestare nationala, europeana si de urmarire internationala.

Inculpatul Necolaiciuc Mihai a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in alte doua dosare penale.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4695 vizualizari

  • +24 (24 voturi)    
    Doare capul (Miercuri, 2 martie 2011, 13:19)

    Acarul Paun [anonim]

    pe Mitrea si Nastase.
    • -16 (16 voturi)    
      esti in eroare (Miercuri, 2 martie 2011, 13:39)

      casandra [anonim] i-a raspuns lui Acarul Paun

      Gresit! Vezi pe cine doare capul:
      http://old.cotidianul.ro/profitor_in_doua_regimuri_politice-88736.html
      • +14 (14 voturi)    
        Ba tu esti (Miercuri, 2 martie 2011, 14:31)

        Acarul Paun [anonim] i-a raspuns lui casandra

        Tunurile pentru care este cercetat sunt date in 2002-2003 pe vremea lu Mitrea si Nastase.Complexul Astoria cu o lumânare de 5,1 milioane de lei vechi, o oglindă de 48 de milioane de lei vechi sau o pilotă de pat pentru care s-au dat 120 de milioane de lei vechi!
      • -5 (5 voturi)    
        re:casandra (Miercuri, 2 martie 2011, 15:03)

        danaperuana [utilizator] i-a raspuns lui casandra

        pe cine doare la urma, doare mai bine
    • -10 (10 voturi)    
      altul adus in tara sa i se albeasca dosarul (Miercuri, 2 martie 2011, 13:54)

      mikiuta [anonim] i-a raspuns lui Acarul Paun

      .... parca mai conteaza cine e la putere... toti fumeaza in draci...
    • +22 (22 voturi)    
      (Ex)tradari (Miercuri, 2 martie 2011, 13:59)

      Coruptia o ia in bot [anonim] i-a raspuns lui Acarul Paun

      Extradare Popa din Indonezia, Vantu cauta disperat ginecolog..
      Extradare Necolaiciuc din USA, Mitrea cauta disperat o manivela..
      Extradare Hayssam din Siria (pe rol), Nastase cauta disperat burqa..
      Si cat au mai cotizat si muncit bietii oameni sa fie si ei la adapost cu milioanele.. Pai daca nici macar niste milioane nu te mai salveaza, e grav, in ce hal a ajuns si coruptia, nu mai e ce-a fost..
    • +15 (17 voturi)    
      Eu cred ca si (Miercuri, 2 martie 2011, 14:14)

      Andrzej [anonim] i-a raspuns lui Acarul Paun

      Eu cred ca si pe ponta il sacaie o migrena persistenta, ca era doar in corpul de control(sef!) al lui bombo.
    • +3 (3 voturi)    
      interesant (Miercuri, 2 martie 2011, 17:04)

      sucar [anonim] i-a raspuns lui Acarul Paun

      suculent si interesant

      imi place
  • +9 (9 voturi)    
    non coloana vertebrala (Miercuri, 2 martie 2011, 13:25)

    ady [anonim]

    la bulau..de pretenu Mitrea n-am mai auzit nimic..e la pescuit in Canada?
  • +16 (20 voturi)    
    Mare branza..... (Miercuri, 2 martie 2011, 13:41)

    vasile [anonim]

    Scapa si asta cu vreo 3 ani de parnaie ca si alt prieten a lui Nastase, Bivolaru[ala a furat vreo 70 milioane $].
    Daca vine USL la guvernare scapa in 2012 ,dupa alegeri.
    Nastase si USLasii stiu sa-si apere prietenii[ si bugetarii] nu ca PDL care taie pensii si salarii nesimtite si risca sa nu intre in parlament.
    Iar va curge lapte si miere in Romania lui Ponta si Crina..........Somnul natiunii naste monstri.
    Desteapta-te romane.
    • +2 (2 voturi)    
      izmenari USL (Miercuri, 2 martie 2011, 20:21)

      Erika [anonim] i-a raspuns lui vasile

      De acord cu tine, mai ales ptr.ca am lucrat la o societate furnizoare pentru CFR care a dat faliment si datorita lui Nicolaiciuc. Ce mai stateau amaratii de delegati pentru o aprobare de plata prin compensare la usa lui, ca doar numai el aproba.. era d-zeul la CFR nu director. La naiba parca suntem amnezici.
      Apropo 'Somnul ratiunii naste monstrii'.
      Pa, si sa auzim numai de bine.
  • +18 (18 voturi)    
    vine primavara (Miercuri, 2 martie 2011, 13:42)

    NewLevel [anonim]

    Incet, incet, se intorc acasa pasarile calatoare.
    • +9 (9 voturi)    
      Sa le pregatim cuiburile pe tubulatura.. (Miercuri, 2 martie 2011, 14:19)

      Andrzej [anonim] i-a raspuns lui NewLevel

      Justitia trebuie sa dovedessca acum ca nu este aservita si antinationala.
      Dovezile sunt stranse, martorii trebuie incurajati sa spuna adevarul, doar doamna cu ochii legati trebuie sa fie ferma si intransigenta.
      • +1 (3 voturi)    
        Ce sa dovedeasca? (Miercuri, 2 martie 2011, 14:44)

        eu [anonim] i-a raspuns lui Andrzej

        Tu unde te crezi? Ce sa dovedeasca justitia? care justitie? Suntem in Romania iar justitia e doar la nivel declarativ. Cel putin in ceea ce priveste pestii grasi... gainarii poate si-o mai iau pe coaja dar marii infractori scapa mereu. Wake up prietene, Romania = Congo in ceea ce priveste justitia. E doar praf in ochi...
  • +10 (10 voturi)    
    . (Miercuri, 2 martie 2011, 13:50)

    prigatactiv [anonim]

    Ajuns aici, brusc o sa se imbolnaveasca,nu o sa suporte conditiile de detentie, aerul e prea poluat sau soarele nu straluceste la fel de frumos ca in State.
  • +7 (7 voturi)    
    Oameni de afaceri romani (Miercuri, 2 martie 2011, 14:06)

    gica pentru [utilizator]

    Banii furati i-a investit in SUA in imobiliare... banuiesc ca s-a ales praful de tot. Probabil de asta au hotarat americanii sa se descotoroseasca de el. A ajuns la fundul sacului.
  • +8 (8 voturi)    
    Dosar politic, bla, bla (Miercuri, 2 martie 2011, 14:10)

    sile [anonim]

    Stim cu totii poezia.

    S-a schimbat totusi refrenul cu exceptia de neconstitutionalitate. Parca nu mia ridica nimeni asa ceva de cand s-a dat legea ca procesul merge inainte oricum.
  • +1 (1 vot)    
    hotii trebuie toti sa plateasca.... (Miercuri, 2 martie 2011, 15:08)

    capatu` satului [anonim]

    indiferent de partidu` la care au contribuit sau cu ajutorul caruia au supt de la bujetu` de stat;

    totusi, spre deosebire de autoru` articolului si restu` mesajelor postate mai sus, cred ca necolaiciuc nu va vedea prea curand pamantu` romanesc - aceasta se bazeaza pe durata de timp in care se exercita caile de atac; in u,s aceasta se traduce prin MAI MULTI ANI;

    pt. necunoscutori, de principiu, in sistemul judiciar american judecata la fond se termina mai repede decat la noi - in cazul de fata adurat 3 ani de la formularea cererii de extradare pana la aprobarea acesteia;

    io zic, ca n`ar fi rau ca macar pt. infractorii de cetatenie romana sa faca menesteru` de externe ceva presiuni la madam clinton;

    in cazul Teo Peter, am inteles ca menesteru` justitiei era prea ocupat si nu a reusit sa acorde consultanta urmasilor victimei;

    totusi, in cazul necolaiciuc era de asteptat ca autoritatile sa faca mai multe demersuri decat o simpla cerere de extradare - s`au poate ministrii au obosit intre timp, au luptat prea mult in ultimii ani pt. apararea interesului national....
  • +1 (1 vot)    
    pai v-a primi si el 2 ani (Miercuri, 2 martie 2011, 16:09)

    gopo111 [utilizator]

    v-a primi si el doi ani cu suspendare, ca doar are pile prin romania ca bani nu i-a furat chiar singur, iese psd la putere si il scapa, si se duce inapoi in west palm beach, la locuintele lui si la traiul bun, asa ca doar de ochii lumii v-a fii aceasta extradare, isi v-a prelungi cit mai mult sederea in sua, prin apeluri, si ce mai e pina in 2012.... ar trebui si in romania o rev de iasomie macar cu acesti bogatani care nu le pasa de romania, dar nu cred ca romani mai au vointa de a iesi , se multumesc cu micii si berea aruncate de partidele politice la evenimente de doi lei, avea dreptate cind a spus cineva , romania s-a trezit in 89 si apoi s-a culcat la loc
    • +3 (3 voturi)    
      Se poate si mai rau (Miercuri, 2 martie 2011, 17:40)

      Scientician [anonim] i-a raspuns lui gopo111

      Adica ii dau 2 ani cu suspendare, dar avand in vedere ca deja l-au deranjat si privat de libertate cu zborul din Palm Beach pana in Bucuresti (+7 ore diferenta de fus orar) rezulta ca statul roman l-a privat nejustificat de cateva zile de libertate si va trebui ca statul sa-i plateasca despagubiri.
      • 0 (0 voturi)    
        corect, (Joi, 3 martie 2011, 17:16)

        gopo111 [utilizator] i-a raspuns lui Scientician

        si se va intoarce in state si isi v-a vedea de viata lui plina , pt ca v-a avea banii furatii plus ce v-a lua acum de la stat, simplu mod de a te imbogatii mai bine, am inteles de la cineva care sta in west palm beach , ca are ceva bussines pe acolo , toti cu angajati americani deci un plus pt el sa il primeasca inapoi americani, asta e tara in care traim ar trebui sa se faca si in romania ca in orient, si sa ii arunce de la putere pe astia de fura acum si niciodata sa nu mai aiba dreptul la o functie publica aceste jeguri umane, care fura de la romani sa ii vedem atunci ce v-or face, si poate se desteapta romanul odata sa iasa din nou pt libertate, ca nu prea mai are asa ceva, sa se schimbe constitutia care ii apara pe acesti hotii de justitie, sa fie una pt toti romanii egala, nu ca ai imunitate, ai gresit sa platesti, ca asa este intr-o tara normala
  • +4 (4 voturi)    
    Wow (Miercuri, 2 martie 2011, 16:18)

    arhideco [utilizator]

    Voi ati observat ca in ultimele luni se misca tot mai mult ceva in justitia asta amarata? Tare sunt curios ce se intampla cu avantul asta muncitoresc. O sa spuneti ca vin alegerile si Base scoate un as din maneca. Bine, dar cei din tabara adversa ce naiba fac, chiar asa sa fi lasat garda jos? Nu cred. Intram oare in normalitate? Nici asta n-o mai cred. Nu mai inteleg nimic :). Dar sunt placut mirat.
    • 0 (0 voturi)    
      depinde (Joi, 3 martie 2011, 0:01)

      ady [anonim] i-a raspuns lui arhideco

      de populime..in general populimea doarme si e nostalgica dupa vremurile bune..vremurile de azi creeaza discomfort ..e posibil sa vina din nou penalii la putere si se termina cu povestea asta 'urata''
  • 0 (2 voturi)    
    deocamdata e in america (Miercuri, 2 martie 2011, 17:45)

    qaziop [anonim]

    Sa nu ne grabim, nu s-a urcat in avion. Si chiar daca se urca e posibil sa-l urce in avionul gresit...
    • +2 (2 voturi)    
      Pentru "gaziop"... (Joi, 3 martie 2011, 0:13)

      Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui qaziop

      Stai cit se poate de linistit: se va urca - sau mai bine-zis, va fi urcat - PRECIS in avionul care "trebuie".

      Iar la Otopeni va fi asteptat EXACT de cine "trebuie"...
  • -1 (1 vot)    
    Strong american justice (Joi, 3 martie 2011, 10:23)

    Justice for all [anonim]

    Un an jumate pentru extradare ? Ca in Indonezia cu care nu avem tratat de extradare .Judecatori romani luati aminte cum functioneaza cel mai tare sistem judiciar. Ala care da 100 de ani de puscarie unui infractor de 70 de ani (vezi Madoff) ca si cum o sa-i si execute. Lume, lume, veniti cu mic cu mare la Circul Medrano sa vedeti american justice !Iar la anul sa cititi raportul Departamentului de Stat care infiereza (pe bune ) lentoarea cu care functioneaza justitia romana. De aia americana evident nicio vorbulita !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by