Contestatia lui Sorin Oprescu la decizia de arestare preventiva se judeca pe 14 septembrie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 9 septembrie 2015, 17:29 Dosare Anticoruptie


Sorin Oprescu, in catuse
Foto: Mediafax
Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa judece pe 14 septembrie contestatia primarului Capitalei, Sorin Oprescu, la decizia Tribunalului Bucuresti de a-l aresta preventiv in dosarul in care procurorii DNA il acuza de luare de mita, anunta Agerpres. Sorin Oprescu a fost retinut de procurorii DNA in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce ar fi primit 25 de mii de euro mita, si arestat preventiv pentru 30 de zile o zi mai tarziu.

  • De ce il acuza procurorii pe Sorin Oprescu
Sorin Oprescu este acuzat de procurorii DNA ca ar fi aderat la un grup infractional din Primaria Capitalei ce primea bani din contractele acordate de institutie. Procurorii spun ca edilul lua 10% din sumele din contracte si ca sambata a incasat 25.000 de euro, parte a unei astfel de mite. La primar acasa, la mai multe persoane si firme si in trei institutii publice s-au facut duminica perchezitii. Cativa angajati ai Primariei au fost audiati, iar unii dintre ei au fost retinuti. Sefii Centrului Cultural "Palatele Brancovenesti", directorul Directiei economice din Primaria Capitalei, Mircea Constantinescu, precum si fostul sofer al lui Sorin Oprescu au fost retinuti duminica de DNA.

Un martor citat in referat arata ca i-ar fi dat lui Oprescu mita de circa un milion de euro in timpul a circa 20 de vizite acasa la primarul Bucurestiului.

Banii primiti de Oprescu in 2013 proveneau în proporţie de 80% din mita încasată de la denunţători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor din Complexul Mogosoaia, iar sumele remise lui Sorin Oprescu în anul 2014 proveneau în parte de la lucrările de la „apă şi canal” efectuate la una dintre institutiile aflate in subordinea Primariei, se mai arata in referat.

In acelasi referat al DNA se arata ca unul dintre denuntatori a declarat ca i-ar fi dat mita lui Sorin Oprescu 10.000 de euro intr-o punga de carton folosita pentru cadouri, moment in care Oprescu i-ar fi indicat sa lase punga cu bani sub o perna ornamentala aflata pe o canapea din livingul casei primarului.

"Acesta din urmă i-a arătat banii pe care îi avea asupra sa (10.000 euro dintr-o mită de 15.000 euro), într-o pungă de carton, tip pungă de cadou iar Primarul, prin ridicarea unei perne ornamentale aflate pe una din cele două canapele din living, i-a indicat să-i pună acolo să-i pună banii acolo, ceea ce (…..) a și făcut. Inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA a spus simplu „Mulţumesc”, după care l-a întrebat pe (…..) „Alte probleme?” și, cum răspunsul celui din urmă a fost negativ, întâlnirea s-a terminat". (fragment din referatul DNA)

Acelasi martor din dosar a relatat, potrivit referatului DNA, ca Sorin Oprescu i-ar fi cerut sa fie precaut cand vine la el acasa, indicandu-i sa ocoleasca si sa verifice daca nu este urmarit:
Tot cu această ocazie inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA i-a mai spus lui (…..) să fie atent când vine acolo, în sensul de a se deplasa pe mai multe străzi din (…..) înainte de a ajunge la imobil şi, totodată, să se uite în spatele său ca să verifice să nu fie urmărit. Tot pentru viitor, Primarul i-a mai solicitat lui (…..) ca, atunci „când mai este cazul”, să vină la el la Primărie şi să-i spună la ureche „Cum ne vedem?” ori „Când…pe câmp?”, urmând ca inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA să-i specifice în ce zi şi la ce oră se vor întâlni la (.....) (Referatul DNA)
Primarul Sorin Oprescu avea un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile in timp ce discuta despre primirea spagilor la el acasa, arata procurorii DNA in referatul de arestare. Oprescu folosea aparatul intr-un foisor din curtea casei sale, iar participantii la discutii erau obligati sa-si lase telefoanele mobile in acest dispozitiv de dimensiunile 1 m x 0,75 m, potrivit sursei citate. Un martor citat in referat arata ca i-ar fi dat lui Oprescu mita de circa un milion de euro in timpul a circa 20 de vizite acasa la primarul Bucurestiului. De notat ca, potrivit DNA, toate discutiile despre mita de la domiciliul primarului aveau loc noaptea.

Citeste aici tot referatul de arestare

  • Dosare de coruptie pentru 3 din 7 primari din Bucuresti

Trei dintre cei sapte primari ai Bucurestiului au in acest moment dosare de coruptie: primarul general Sorin Oprescu, dar si primarii de sector Andrei Chiliman (sectorul 1) si Marian Vanghelie (sectorul 5). Miza in toate cele trei cazuri este una financiara, toate cele trei primarii fiind gestionare ale unor bugete uriase. Nici unul din cei trei nu si-a dat demisia din functie. In plus, Neculai Ontanu - primarul Sectorului 2, este sub suspiciunea unui plagiat la lucrarea de doctorat in stiintele securitatii (Ontanu este la baza fierar betonist).

Sorin Oprescu este al patrulea personaj din Primaria Capitalei ce a intrat in vizorul DNA din vara anului trecut si pana acum.

Din luna iunie a anului trecut si pana acum au intrat in colimatorul DNA trei persoane din Primaria Capitalei: fostul consilier al lui Sorin Oprescu - Solomon Wigler, un functionar de la Urbanism, si fostul sef al Directiei Infrastructura.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























906 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Tărăgănare (Miercuri, 9 septembrie 2015, 18:26)

    Alexei___ [utilizator]

    Cam repede se judecă. Ar trebui să le si aplice și lor tărăgănarea pe care o produc în procesele ce urmează în multe din aceste cazuri. Sper să fie trimis în judecată cât mai curând, să scăpăm de acest dinozaur comunist și să avem speranța unui primar mai decent în București.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by