Ziua in care un procuror a dispus efectuarea urmaririi penale fata de un premier in functie. DNA: Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda "copy paste"

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 5 iunie 2015, 11:44 Dosare Anticoruptie


Fragment din comunicatul DNA
Foto: DNA
Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de premierul Victor Ponta in dosarul Turceni-Rovinari in care este implicat Dan Sova. Victor Ponta este suspectat de 17 infractiuni de fals in inscrisuri, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata, spalare de bani si trei infractiuni de conflict de interese. Este pentru prima oara in istoria Romaniei cand un procuror incepe urmarirea penala fata de un premier aflat in functie. Potrivit procedurii, procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a initiat procedura de sesizare a Camerei Deputatilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata de Viorel Ponta, care are si functia de deputat si care in perioada in care se presupune ca a savarsit infractiunile de conflict de interese a indeplinit functia de prim-ministru.

Potrivit unui comunicat al DNA, urmarirea penala se face pe doua paliere. Pe de o parte procurorii au in vedere fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala in forma continuata, si spalarea banilor, infractiuni pe care Victor Ponta le-ar fi comis in calitate de avocat in perioada in care era reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".

Al doilea set de acuzatii, in aceeasi cauza, vizeaza trei infractiuni de conflict de interese, dintre care una in forma continuata (doua acte materiale), fapte pe care Ponta este acuzat ca le-a comis in calitate de prim-ministru cand l-a desemnat pe Dan Sova in functiile de ministru pentru Relatia cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructura si ministru al Transporturilor, in conditiile im care premierul a beneficiat in trecut de foloase din partea lui Sova.
 • Redam integral comunicatul transmis de DNA
In dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 494/VIII/3 din 13 martie 2015, privind presupuse acte asimilate coruptiei savarsite la companiile energetice Turceni si Rovinari in legatura cu incheierea unor contracte de asistenta juridica, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

1.Procurorii din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", in prezent prim-ministru al Romaniei, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni)
- complicitate la evaziune fiscala in forma continuata
- spalarea banilor


In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA "Sova si Asociatii" de la cele doua complexe energetice (Turceni si Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Sova Dan-Coman si a persoanelor din sfera sa relationala.

La data 6 mai 2015, in contextul documentarii, de catre procurori, a aspectelor privind relatiile contractuale ale societatii de avocatura SCA "Sova si Asociatii", s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat "Ponta Victor Viorel".
In urma analizarii inscrisurilor, in raport de probele ce fusesera deja administrate in cauza, a rezultat urmatoarea stare de fapt:

La data de 30.08.2007, intre SCA "Sova si Asociatii" reprezentata de Sova Dan-Coman si Cabinetul Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel" reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a incheiat o conventie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea. Conventia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata. In conventie s-a prevazut ca pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar avocatul Ponta Victor-Viorel sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara.
Prin act aditional, incepand cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/luna onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.
Conventia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.
Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei.
Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA "Sova si Asociatii" care a efectuat plata contravalorii lor dupa care le-a inregistrat in contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati.
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate in perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a inteles cu Sova Dan-Coman ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati, rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia.
Intrucat specializarea juridica lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati.
Astfel, in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals, 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. 
Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda "copy paste" dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA "Sova si Asociatii", avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar in parte.
Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obtinute de la SCA "Sova si Asociatii" pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti.
In perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societatii de avocati, constand in transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. In tot acest timp, societatea de avocati a platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/luna) si alte obligatii catre firma de leasing, in total, 79.641,11 lei. In luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societatii de avocati.
Autoturismul a fost achizitionat de societatea de avocati SCA "Sova si Asociatii", la solicitarea expresa a lui Ponta Victor-Viorel. 

Suspectului Ponta Victor-Viorel i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile anterior descrise, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

2.In aceeasi cauza, procurorii au constatat ca se impune continuarea urmaririi penale fata de Ponta Victor-Viorel si sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de conflict de interese, dintre care una in forma continuata (doua acte materiale) fapte aflate in legatura cu functia sa de prim-ministru al Romaniei, avand in vedere ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In calitate de prim-ministru al Romaniei, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Sova Dan-Coman, in luna august 2012, in functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul, in luna decembrie 2012, in functia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, in luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor si in luna martie 2014 ministru al Transporturilor, in conditiile in care Ponta Victor-Viorel a beneficiat in trecut de foloase din partea lui Sova Dan-Coman, constand in sume de bani (in total aprox. 250.000 lei) si dreptul de folosinta gratuita a unui autoturism.
Probele administrate au relevat faptul ca Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse intre 7.900 lei si 14.000 lei, in total 181.439,89 lei, in temeiul unei conventii fictive de conlucrare profesionala in domeniul juridic incheiata intre SCA "Sova si Asociatii" reprezentata de Sova Dan-Coman si Cabinetul de Avocat "Ponta Victor-Viorel" reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar in perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat in mod gratuit de dreptul de folosinta al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achizitionat de SCA "Sova si Asociatii" in sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate in valoare de aprox. 6.000 lei/luna), iar ulterior, in luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentand avansul si alte cheltuieli aferente contractului de leasing in momentul preluarii acestuia de catre Ponta Victor-Viorel, in total suma de 79.641,11 lei.

Prin urmare, in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al DNA initiaza procedura de sesizare a Camerei Deputatilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata Ponta Victor-Viorel, deputat, care in perioada in care se presupune ca a savarsit infractiunile de conflict de interese a indeplinit functia de prim-ministru.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Ce s-a intamplat astazi:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17146 vizualizari

 • +29 (29 voturi)    
  Sărmanul Ponta (Vineri, 5 iunie 2015, 11:49)

  CosminMaricari [utilizator]

  Nu o să mai scape niciodată de porecla Copy-Paste acum. :(

  Oricum, bănuiesc că-i vina lui Bill Gates, faptele (atât de clare, atât de indeniabile) nu ar fi fost posibile dacă nu inventa imperialistul Windows. Huooo Microsoft, ne distruge ministrul!!
 • +15 (15 voturi)    
  specialitatea lui Ponta: copy paste!!! (Vineri, 5 iunie 2015, 11:50)

  lili [anonim]

  El e specialist in copy-paste iar DNA il ancheteaza chiar in specializarea lui!
  Succes DNA, la puscarie cu penalii astia, pe mincinosul si ipocritul de Ponta vreau sa-l vedem la arestul preventiv, mai ramane T Basescu si triada de cosmar pentru romani, Basescu-Ponta-Udrea va ajunge acolo unde merita, restul vor urma!
  PSDul fierbe, penalii pregateau modificari grele la Codul penal ca sa-l scape pe Ponta, stiau ca e convocat pentru azi si au urgentat masurile de ciuntire a Codului penal, in favoarea lor!
  Rusine, succes DNA, bagati-i la puscarie pe toti penalii astia!
 • +15 (15 voturi)    
  de-aia nu l-a arestat pe Sova (Vineri, 5 iunie 2015, 11:53)

  User [anonim]

  Sabia lui Damocles e pe cale sa cada anyway...
  • +3 (3 voturi)    
   SAU POATE ”OUL LUI DAMOCLES” (Vineri, 5 iunie 2015, 12:48)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui User

   cf. bancului:

   Pe vremea lui Ceașcă, cel-foarte-iubitor-de-copii-mulți-și-proști (ca el), o tipă vine la consultație și constată că e gravidă. Disperată, îi spune medicului: „E groaznic să trăiești mereu cu SABIA LUI COLUMB deasupra capului !” La care doctorul răspunde: „Stimată Doamnă ! Cred că ați vrut să spuneți OUL LUI DAMOCLES.”

   Rîzi tu rîzi, Harap Alb ! Dar fata Împăratului Verde e... pe ROȘU.
   • +3 (3 voturi)    
    . (Vineri, 5 iunie 2015, 13:03)

    un anonim [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

    Oul lui Damocles a cazut acum multi ani, la vanatoare.
    • -1 (3 voturi)    
     Aici e vorba despre AVORTURI (Vineri, 5 iunie 2015, 13:36)

     pointless man [utilizator] i-a raspuns lui un anonim

     nu despre accidente de vînătoare. Dacă nu ați înțeles din prima, întrebați-vă MAMA.
 • +18 (18 voturi)    
  Demisia! (Vineri, 5 iunie 2015, 11:56)

  EuSiCuMine [utilizator]

  La lada de gunoi a istoriei!
 • +18 (18 voturi)    
  a rcidivat :) (Vineri, 5 iunie 2015, 11:57)

  nash pandelica [utilizator]

  "..au fost tehnoredactate prin metoda "copy paste"
 • +5 (5 voturi)    
  Da (Vineri, 5 iunie 2015, 12:19)

  travelman [utilizator]

  Da Doamne!!!!!
 • +9 (9 voturi)    
  La Batch cu el! (Vineri, 5 iunie 2015, 12:27)

  Baciu Moldovan [anonim]

  D-le Ponta, v-am urat sa fiti primul P-M in functie arestat. Va urasc si in continuare La Multi Ani!
 • +4 (4 voturi)    
  NUP (Vineri, 5 iunie 2015, 12:35)

  hot news [utilizator]

  Anul trecut, mediul academic a decis ca Tonta NU este vinovat de plagiat!
  Nu inseamna asta ca si cazul de fata trebuie sa primeasca NUP?
  Daca Victor Viorel ARE voie sa isi falsifice teza de doctorat, de ce sa nu aiba voie sa falsifice si o fila de cec, sau un contract?!
  Premierul a fost "spalat" de plagita, deci in cazul dumisale pur si simplu nu se aplica notiunea de "fals in inscrisuri"!
 • -7 (9 voturi)    
  O singura observatie (Vineri, 5 iunie 2015, 12:38)

  JohnnyBoy [utilizator]

  insa singurul lucru care nu ma incanta din tot dosarul este exprimarea cu "copy-paste" si am sa incerc sa explic de ce.
  Este evident motivul folosirii exprimarii
  "..au fost tehnoredactate prin metoda "copy paste"
  in formularea acuzatiilor, avand in vedere ca nu aduc nici un plus de valoare in sustinerea cauzei. Problema este ca nu imi dau seama cum poti dovedi tehnic ca un document a fost creat prin copy-paste sau nu (poate a fost folosit un template) si s-ar putea ca acest lucru sa se intorca ca un bumerang impotriva procurorului sa nu mai zic ca da apa la moara celor care care tipa de ceva timp ca justitia nu este independenta. Sunt atat de curios sa vad cum va evolua acest caz, mai ales ca Ponta a spus ca va deminisona daca asupra lui se va dispune inceperea urmaririi penale ...
  • +3 (3 voturi)    
   Copy paste evident dupa Nastase Adrian ! (Vineri, 5 iunie 2015, 13:24)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBoy

   Va lua mai multi ani de recluziune dacat mentorul sau
 • +7 (7 voturi)    
  :) (Vineri, 5 iunie 2015, 12:45)

  un anonim [utilizator]

  Nastase, Micky Spaga, Hrebenciuc, Udrea, Voiculescu, Ponta... La ce vanzare le face, ar trebui ca producatorii de sampanie sa doneze o parte din castiguri DNA-ului.
 • +4 (8 voturi)    
  sa bem ... (Vineri, 5 iunie 2015, 13:31)

  Dana EugeniaMoinescu1 [anonim]

  ... DNA-ul salveaza Romania :)
  • +3 (3 voturi)    
   sa plangem... (Vineri, 5 iunie 2015, 14:58)

   un anonim [utilizator] i-a raspuns lui Dana EugeniaMoinescu1

   Pai da, sa ne salveze DNA-ul. Ca romanii sunt prea ocupati sa voteze zambareti de 25 de ani.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by