Directorul SC Grossmann, arestat preventiv in dosarul lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 20 februarie 2015, 20:02 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri Ilie Dragan, director al SC Grossmann Engineering SRL, a fost arestat preventiv, vineri, in dosarul privind deturnarea de fonduri europene destinate unui proiect de extinderea lucrarilor de canalizare in orasul Comarnic, in care este arestat si Iulian Hertanu, cumnatul premierului, informeaza Mediafax. Decizia a fost luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si poate fi contestata la aceeasi instanta.

Procurorii DNA Ploiesti au emis, joi seara, ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele omului de afaceri Ilie Dragan, director al SC Grossmann Engineering SRL, firma prin intermediul careia procurorii sustin ca Iulian Hertanu a accesat si decontat fraudulos fonduri europene.

Dragan este acuzat de participare la activitatea unui grup infractional, deturnare de fonduri europene si evaziune fiscala.

Potrivit procurorilor, in perioada 2011- 2015, Ilie Dragan, in calitate de director al Grossmann Engineering Group, impreuna cu Iulian Hertanu, Vladimir Ciorba si Mihail Coman, a constituit un grup infractional pentru a actiona in vederea adjudecarii frauduloase a unui contract de lucrari finantat preponderent din fonduri europene si insusirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea destinatiei fondurilor obtinute in cadrul proiectului cu finantare europeana, precum si sustragerii de la plata contributiilor datorate catre stat, prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat

Contractul privind extinderea retelei de canalizare din Comarnic a fost atribuit de catre S.C. Hidro Prahova S.A. Ploiesti (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Judetean Prahova este actionar majoritar) asocierii S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. - S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L. si a fost semnat la data de 13 ianuarie 2012.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupului au deturnat din cadrul proiectului si au insusit in interes propriu suma totala de 7.797.410 de lei, bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL catre "partenerii" la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari.

Totodata, ar fi fost sustrasa de la plata catre stat, prin practici evazioniste, suma de 2.515.293 lei - 1.509.176 de lei reprezentand TVA si 1.006.117 lei reprezentand impozit pe profit.

Procurorii il acuza pe Dragan ca s-a implicat personal in efectuarea de plati de la S.C. Grossmann Engineerig SRL catre doua firme pe care le controla in calitate de asociat si administrator si ca a extras personal sume de bani din conturile S.C. Grossmann Engineerig SRL si ale altor doua firme controlate de grupul infractional si folosite in scopul aratat mai sus.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic a inceput in anul 2012 si trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit intrucat lucrarile nu sunt gata, fiind oprite in decembrie 2014.

Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alaturi de cetateanul german Grossmann Reinhold Karl si de Liviu Munteanu, pana in 7 mai 2014.

In Adunarea Generala de la acea data s-a decis ca partile sociale detinute de Iulian Hertanu si reprezentand 59,97% din capitalul social sa fie cesionate catre Liviu Munteanu. De asemenea, Iulian Hertanu i-a cesionat parti sociale reprezentand 0,01% din capitalul social si cetateanului german Grossmann Reinhold Karl. In aceste conditii, la SC Grossmann Engineering SRL au ramas asociati doar Grossmann Reinhold Karl si Liviu Munteanu.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, in prezent Iulian Hertanu este administrator al SC Grossmann Engineering SRL.

Iulian Hertanu si oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Razvan Ciorba si Liviu Munteanu au fost retinuti de procurorii DNA, marti, fiind suspectati ca firmele acestora au obtinut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizarii din Comarnic. Ulterior, magistratii au emis mandate de arestare preventiva pentru Iulian Hertanu si Vladimir Razvan Ciorba, in timp ce Liviu Munteanu, care si-a recunoscut faptele, si Mihail Marian Coman au fost pusi sub control judiciar.

In acelasi dosar, deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, au fost plasati sub control judiciar. Ei sunt acuzati ca i-ar fi sprijinit pe cei patru sa obtina acest contract, punand presiune si exercitand amenintari asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Judetean care derula proiectul european, pentru ca societatile respective sa primeasca contractul, sa obtina prelungiri ale termenelor prevazute in acesta si sa primeasca ilegal bani in timpul derularii proiectului.

Pe perioada controlului judiciar, Mircea Cosma nu-si poate exercita functia de presedinte al CJ Prahova.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

659 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by