Inca un personaj retinut in dosarul de coruptie al cumnatului lui Victor Ponta

de Red. Stiri     HotNews.ro
Vineri, 20 februarie 2015, 11:34 Dosare Anticoruptie


DNA l-a retinut vineri pe Florin Ilie Dragan, director in firma  Grossmann Engineering Group detinuta de Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Dragan este acuzat de procurori de constituire a unui grup infractional organizat si schimbarea ilegala a destinatiei fondurilor europene, potrivit unui comunicat DNA.

Retinerea a fost operata in dosarul fraudarii fondurilor UE in cadrul contractului castigat de firma cumnatului premierului Ponta pentru extinderea retelei de canalizare a orasului Comarnic.

Tot vineri, DNA a inceput urmarirea penala si l-a pus sub control judiciar pe Liviu Munteanu, acuzat si el de evaziune fiscala si aderarea la grupul infractional organizat. Potrivit Mediafax, Munteanu si-ar fi recunoscut faptele, motiv pentru care DNA nu a cerut arestarea sa preventiva.

Iata comunciatul integral al DNA de vineri, 20 februarie:

În completarea comunicatelor nr. 298, 306, 308 din data de 17 februarie 2015 și 312 din 18 februarie 2015, referitoare la suspiciuni de corupție legate de însușirea, nelegală, a unor importante sume de bani din fonduri europene în județul Prahova, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19.02.2015, ora 21.25, până la data de 20.02.2015, ora 21.25, a inculpatului DRĂGAN ILIE FLORIN, director în cadrul S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:

- constituire a unui grup infracțional organizat,
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei.

În ordonanța de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2011- 2015, inculpatul Drăgan Ilie Florin, în calitate de director în cadrul S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., împreună cu inculpații Herțanu Iulian Cristian, Ciorbă Vladimir-Răzvan și Coman Mihail-Marian, a constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea:
- adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene și
- însușirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană
- sustragerii de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat
Contractul având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic” a fost atribuit de către S.C. Hidro Prahova S.A. Ploiești (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar), Asocierii S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L. și a fost semnat la data de 13.01.2012.
Concret, probele administrate până în prezent au relevat faptul că, membrii grupului:
- au deturnat din cadrul proiectului și au însușit în interes propriu suma totală de 7.797.410 lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări),
- s-au sustras de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei (din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit).
Inculpatul Drăgan Ilie Florin s-a implicat personal în efectuarea de plăți de la S.C. Grossmann Engineerig SRL către 2 agenți economici pe care îi controla în calitate de asociat și administrator și a extras personal sume de bani din conturile S.C. Grossmann Engineerig SRL și a altor două firme controlate de grupul infracțional și folosite în scopul arătat mai sus.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 19.02.2015 până la data de 19.04.2015, a inculpatului MUNTEANU LIVIU, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- aderarea la un grup infracțional organizat,
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei,
- evaziune fiscală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea,
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților Drăgan Ilie Florin și Munteanu Liviu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca inculpatul Drăgan Ilie Florin să fie prezentat la data de 20 februarie 2015, Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3249 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Observ ca tot timpul (Vineri, 20 februarie 2015, 11:42)

  Cataleya [utilizator]

  se vorbeste doar despre "firma lui Iulian Hertanu" fara sa se pomeneasca nimic de sotia acestuia - sora lui Ponta.
  Nu de alta dar, din informatiile publice, rezulta ca firma respectiva a fost "cedata" de catre mama Naum catre fiica si ginerele ei, nicidecum doar catre ginere.
  Si daca sora lui Ponta apare in documentele oficiale ca proprietar al firmei respective, alaturi de sotul ei, de ce se vb doar despre Iulian Hertanu?
  N-ar strica niste lamuriri in acest sens. Poate ca, intre timp, intr-adevar sora lui Ponta s-a retras complet din afacerile firmei. Dar chiar si asa, ca sotie si actuala (sau chiar fosta) patroana la firma respectiva mi se pare cam prea "ocolita" de DNA, asta in vreme ce apar tot mai multi inculpati in dosarul cu pricina.
 • +4 (4 voturi)    
  Cum a fost dezegat misterul! (Vineri, 20 februarie 2015, 12:21)

  hotnewsfil [utilizator]

  In lumea virtuala circula urmatorul scenariu :
  Un personaj dintr-un partid aflat la guvernare (cu o majoritate parlamentara confortabila) era cel mai semet din partidul sau. El era cu doua capete deasupra colegilor si adversarilor sai (o namila de om!), avea permanent capul in stratosfera politicii. Ii privea pe toti de sus, arogant.
  Asta pana intr-o zi, cand i-a aparut in cale o mica buturuga. El, desi era un abil copilot, obisnuit cu virajele instantanee, s-a impiedecat de buturuga, a cazut si acolo jos a ramas.
  SMURD-ul a sosit si vazand ca victima este o personalitate cu rang maxim, l-a dus imediat la spitalul parvenitilor.
  Cand l-au dezbracat ca sa-i faca RMN, doctorii au ramas cruciti : colosul avea picioarele fixate pe catalige (picioroange). Au constatat ca picioroangele aveau atasata o cutiuta misterioasa. L-au chemat imediat pe un mare specialist IT (Ghita), care le-a dezvaluit ca sunt niste miniprocesoare care comanda functionarea picioroangelor functie de zona (tara) in care sunt folosite., similare cu cele care comanda conducerea masinilor fara sofer.
  Reglarea (setarea) picioroangelor fusese facuta de catre vanzator din SUA, care la intrebarea pusa cumparatorului roman din poveste - un incorijibil mitoman -, a primit raspunsul ca le va folosi in statul California. Vanzatorul le-a setat pe California.
  Asa se explica cum a reusit buturuga mica sa rastoarene carul mare.
 • +5 (5 voturi)    
  Ponta sa demisioneze! (Vineri, 20 februarie 2015, 12:33)

  IancuJianu [utilizator]

  Deparece exista riscul ingerintei in justitie, in mod direct, el fiind prim-sinistru.
  Deci, DEMISIA Ponta!
 • +1 (1 vot)    
  Astia sunt hamsii ,dar rechimii pe cind ??? (Vineri, 20 februarie 2015, 14:40)

  andreesanu [utilizator]

  Ca DNA si DICOT aduna tot mai multi naraviti care au pus botul la averea tarii,la bani europeni, la bani cu statul la orce nu-i rau ,trebuia mai demult sa inceapa ce-i drept,dar ca unii intra prin fata si ies prin spate sau dupa ce s-a uscat cerneala pe dosare nu-i in regula !!!
  Unde-s rechinii aia de-au dat tunuri dupa tunuri ?unde-s miliardele furate ?,ce s-a recuperat pina azi ?,vezi ca executari judecatoresti nu se fac ,nu se recupereaza prejudiciile,iar efectul acestor condamnari sunt niste faulturi de imagine ,trece timpul uita lumea si ei bine merci vor duce viata de nababi cu ce-au ascuns !!!
 • +1 (1 vot)    
  Se incalzeste Viorel ? (Vineri, 20 februarie 2015, 16:41)

  Plagarus [utilizator]

  Ori el,ori tata socru vor face genoflexiuni la DNA !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by