STENOGRAME Dosarul retrocedarilor. Ioan Adam catre Paltin Sturdza: "Bai, zgarcitule, daca ai fi dat 50.000 euro nu s-ar fi tergiversat atat"/ Chiuariu era numit "Chioru" sau "Tudorica", Hrebenciuc - "prietenul nostru", primarul - "Slanina"/ Hrebenciuc: "Deputat o sa fiu cat o sa vreau, pana mor"

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 23 ianuarie 2015, 18:04 Dosare Anticoruptie


Deputatul Ioan Adam i-ar fi reprosat lui Gheorghe Paltin Sturdza ca nu ar fi oferit mai din timp mita unor judecatori de la Tribunalul Covasna, pentru a obtine un verdict favorabil in dosarul privind retrocedarea unor suprafete de padure, potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA si citat de Agerpres. Inculpatii din dosarul retrocedarilor de paduri vorbeau codat despre unii dintre cei implicati, Tudor Chiuariu fiind numit 'Chioru' sau 'Tudorica', iar Viorel Hrebenciuc 'prietenul nostru'.

Afirmatia lui Adam a fost facuta cu ocazia unei declaratii date de Sturdza in fata anchetatorilor, inculpatul raspunzand unei intrebari referitoare la modul in care s-a obtinut decizia de retrocedare pronuntata de Tribunalul Covasna.

"Eu nu am dat nimic judecatorilor direct sau indirect pentru a castiga acest proces. Nu am discutat cu nimeni si nu am instruit pe nimeni sa dea judecatorilor bani sau alte foloase si nu cunosc ca cineva sa fi promis sau sa fi dat judecatorilor mita pentru aceasta hotarare. Precizez insa ca dupa pronuntare acesteia, dar inainte de motivarea ei, Adam Ioan, avocatul meu la acel moment, mi-a spus 'bai, zgarcitule, daca ai fi dat 50.000 euro nu s-ar fi tergiversat atat'. Nu mi-a spus insa ca a dat el acesti bani si nici nu mi-a dat de inteles aceasta din modul in care mi-a spus aceste cuvinte", se arata in declaratia lui Gheorghe Paltin Sturdza.

In rechizitoriu se precizeaza ca acest episod a fost confirmat si de sotia lui Ioan Adam, Anca Roxana Adam. Ea s-a amintit ca sotul sau i-a spus odata lui Sturdza, intr-un restaurant, ca daca dadea 50.000 obtinea o hotarare mai repede.

"Stiu ca Sturdza nu a raspuns, ceea ce m-a mirat, deoarece el reactioneaza de obicei atunci cand trebuie sa plateasca ceva, cu atat mai mult o suma asa de mare", a declarat Anca Roxana Adam.

Potrivit probelor detinute de anchetatori, din cei 50.000 de euro promisi judecatorului Ordog Lorand Andras, s-au dat afectiv doar 10.000 de euro, dupa emiterea deciziei favorabile, restul banilor nefiind remisi din cauza refuzului lui Sturdza.

 • Chiuariu era numit 'Chioru' sau 'Tudorica', Hrebenciuc - 'prietenul nostru' (stenograme)

Intr-o discutie cu Gheorghe Paltin Sturdza si Ioan Adam, omul de afaceri Ioan Gheorghe Varga, inculpat in dosar, foloseste apelativul 'Tudorica' atunci cand vorbeste despre Chiuariu, iar Hrebenciuc este numit 'prietenul nostru'.

'Varga: Sunt foarte seriosi. In loc de 200 de mii comanda, sunt 300 de mii comanda, pentru ca se schimba ce v-am spus eu, Tudorica, e clar (...) si in conditiile astea se schimba, dupa programul nemtesc... si in conditiile astea nu ma mai intereseaza Polonia, nu ma mai intereseaza Finlanda, nu ma mai intereseaza...

Adam: (...) vor sa aduca Michelin-ul din Grecia.

Varga: Uitati-va ce va zic.

Adam: Vor da aduca Michelin-ul din Grecia, vor sa aduca niste firme din Grecia.

Varga: Am nevoie de Tudor in asta...

Adam: Ce?

Varga: Am nevoie de Tudor si va spun la ce. Il intereseaza si pe (...).

(...)

Sturdza: Dar unde ne intalnim?

Varga: La Bacau.

Sturdza: La Bacau?

Varga: Da (...).

Adam: Sa fie toti factorii de decizie acolo.

Varga: Ati vazut. Vine ... automat.

Adam: Nu e nimic ilicit. Nu e nimic ilegal ... cu cartile pe masa.

Varga: Vin specialistii, vin si cei care (n.r. - se refera la cei care semneaza)... vin si cei care vor sa scrie... toata lumea si inchidem discutia 10 minute.

Sturdza: Hrebenciuc nu este in comisie ... nu vine.

Varga: ... (n.n. - rade si gesticuleaza) ... ei.

Adam: Foarte bine... vine ... e prietenul nostru.

Varga: Prietenul nostru.

ADAM: El este garantia ...

Sturdza: Numa' sa vina

(...)

Varga: Nu vorbim asa, marti... este cina cea de taina... ultima pe speta asta.

Adam: Foarte bine.

Varga: Adica lucrul la final. Pe proiect... ce-am promis am facut ...

(...)

Adam: Si sa nu vorbim la telefoanele noastre, le-am interzis'.


In cadrul aceleiasi discutii, Ioan Gheorghe Varga, referindu-se la cei care vor participa la intalnire, foloseste sintagma 'toata familia'.


Cu ocazia unei alte intalniri, la care au participat inculpatii Gheorghe Paltin Sturdza, Gabriela Zaharia, Ioan Adam si sotia acestuia, Roxana Adam, sunt gasite nume de cod pentru mai multi complici. Astfel, pentru Tudor Chiuariu este stabilit numele 'Chioru'', unui primar i se spune 'Slanina', iar un alt complice este numit 'Ricinu''.


"Adam: Voi ati avut impresia ca asta a fost mintit, Ghelasie? Si n-a stiut de intalnire?

Sturdza: Iara a....? Nu.

Adam: Ba da e important pentru mine asta.

(...)

Sturdza: Io asta nu-ti garantez, da, ipoteza este urmatoarea, s-a aranjat o intalnire intre Chioru' si Ricinu'.

(...)

Sturdza: Io l-am botezat pe asta ulei de ricin.

Roxana Adam: Vorbesti codat.

Adam: Si, si?

Roxana Adam: Ulei de ricin.

Sturdza: Ulei de ricin. Ca ala (...) ala a inghitit ulei de ricin si l-am poreclit Ricinu'.

Gabriela Zaharia: Ricinu' si Chioru'.

Sturdza: Si Chioru'. Ricinul a fost informat de primar ca va fi o masa cu Chioru'. (...) Si s-ar putea sa mai vina si altii.

Roxana Adam: Lu' primaru' o sa-i spunem Slanina'.

 • Hrebenciuc: Deputat o sa fiu cat o sa vreau, pana mor (stenograme)

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc declara, in cadrul unei intalniri din aprilie 2013 cu Gheorghe Paltin Sturdza si fostul deputat Ioan Adam, ca a numit un secretar de stat, l-a pus pe Dragos Benea in fruntea Consiliului Judetean Bacau si era convins ca va fi deputat toata viata.


Detalii apar in stenogramele aflate la dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, trimis joi in instanta.


In referatul DNA se arata ca Paltin Sturdza, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam s-au intalnit pe 19 aprilie 2013 la Hotelul Hilton din Bucuresti.

Paltin Sturdza obisnuia sa-si inregistreze majoritatea convorbirilor purtate cu terte persoane la telefon sau in mediul ambiental, iar aceste inregistrari au fost gasite de procurori la domiciliul lui Sturdza, cu ocazia unei perchezitiei efectuate din 15 octombrie 2014.

In dosar sunt redate dialogurile purtate de cei trei in cadrul intalnirii de la Hotelul Hilton:

"Hrebenciuc: Asa. Aaa... deci  23 de mii de hectare in cel mai rapid... aaa... timp, niciun fel de problema. Diferenta de la 23 la 40 de mii, cum erau discutiile alea ca-s puse nu stiu cum si nu stiu ce, legea actuala ne ajuta, cea care a aparut.

Adam: Clar.

Hrebenciuc: Asa. Nu pot sa-mi dau seama in cat timp, dar cred ca pan' la sfarsitul anului. Nu-mi dau seama, aicia nu...

Adam: Este loc... are...
Hrebenciuc: Unde am batut eu palma cu Ghelase... ca... si totul eu am sub control acolo, 23 de mii de hectare ne pune toate hartiile incepand de luni la dispozitie fara nici un fel de... Sturdza: Ghelase?

Hrebenciuc: Pai, da, Ghelase, eu nu vorbesc de...

Adam: Pai da' discutati cu asta ma, nu discutam...

Hrebenciuc: Ce vorbesc aicia.

Sturdza: Pentru ca... nu stiti experienta care am avut-o cu domnul Ghela...

Hrebenciuc: El se batea... e... aaa... spaima lui este ca ramane el fara padure in Romsilva. De ani de zile. Si cand l-am pus secretar de stat in 2000, ca eu l-am pus secretar de stat, trebuia sa rezolv pe Valea Muntelui niste paduri din alea de un hectar, care le-au primit oamenii dupa razboi. Numai ca n-au mai apucat sa aiba acte de proprietate, erau doar niste tabele.

Hrebenciuc: Toata Valea Muntelui, 6 comune, imi cereau pamantul, si pentru mine era si electoral important, dar imi era si mila de oamenii aia care fusesera in razboi, aveau hectarul in spatele casei si nu puteam sa-l dau. Si l-am luat, l-am pus secretar de stat si m-am suit cu picioarele pe el sa le faca. Si pana la urma norocul meu a fost ca eu am tinut cont de parerea lui, ca el tot asa, era foarte indaratnic, ca nu poate, ca nu... asa, am dat legea, Legea 400 din 2002...

Sturdza: Da, stiu.

Hrebenciuc: Este data de mine, ca sa stiti. Asa. La initia... la initiativa lui. C-a zis: 'Domn'le hai sa scoatem o lege...'

Adam: Ca sa legalizeze situatiile astea.

Hrebenciuc: ...ca sa legalizam chestia asta. Cum spune, zice vedeti ca Chiuariu a bagat un amendament ca sa se dea din padurile statului inapoi asa...

Adam: Da, este, este.

Hrebenciuc: Nu stiu ce a facut, ca avea pana la 31 martie, ca eu am patit urmatoarea chestiune, venea Chiuariu la mine acasa la Slanic-Moldova, dar eu nu l-am intrebat ce cauta acolo. Ha, ha... Pai da e, era cu primarul, n-aveam nicio problema cu el. Ca acuma eu sa-mi dau seama ca ei de fapt umblau pentru... Varga avea de dvs. ... aaa... hartie, si eu nu mai intelegeam nimica.

Sturdza: Dar au incheiat raporturile.

Hrebenciuc: Adam imi spunea ca e o chestie, Va... il vad de Chiuariu in partea aialalta. Ba, ce-i aicia? Ca i-am si spus, vezi ca e Chiuariu.

Adam: Nu. S-a incheiat.

Hrebenciuc: N-am stiut. Pe urma am vazut ca s-a incheiat la 31 martie si...... l-am dat pe mana avocatilor din Bucuresti pe Varga si ai mei mi-au spus 'Sefu', lasati-l pe om, ca nu e...' nu-l cunosc pe om, dar eu spun ce mi-au spus avocatii mei."

---

"Adam: Noi am vorbit ieri cu Bengescu, ca ne-am vazut.

Hrebenciuc: Asa, da. Nu stiu asta.  Hai.

Adam: Vezi ca ne-am vazut.

Hrebenciuc: Da.

Adam: Si am vrea sa incepem cu padurea Dofteana, 10 mii sau 11 mii...

Hrebenciuc: Cu care vreti, eu n-am nici o problema. Nu.

Adam: El, Bengescu, spune ca intr-o luna de zile are un proces-verbal de punere in posesie...

Hrebenciuc: Dofteana, e primarul meu acolo. Va fi si finul meu de la 25 de ani de casatorie, acuma dupa Pasti (Bujor Ioan)."

---

"Hrebenciuc: Nu conteaza asta. Castigam alegerile, ne-am pregatit din 98 in 2000 perfect, niciodata nu s-a pregatit o guvernare, cum am pregatit-o noi atuncea, doi ani de zile.

Adam: Aia din 90-2000.

Hrebenciuc: A mers perfect, adica noi in prima zi, atuncea, am dat 22 de hotarari de guvern de reorganizare a ministerelor.

Adam: Da, da. Era totul pe masa, era in sertar.

Hrebenciuc: Aveam si anumite deal-uri, foarte.. eu tot timpul le faceam, cand eram in Opozitie, si aveam o singura pretentie, cand vin la Putere, deal-ul care-l duc din Opozitie sa continue, in rest nu ma intereseaza nimic si nimeni, la Bacau la partid, acuma eu am condus acu vreo 20 de ani si l-am lasat, am lasat un pusti in locul meu. Toata lumea era uimita, cum dracu...

Adam: Asta de la judet ?

Hrebenciuc: Da, da, pe Dragos l-am lasat.

Adam: Vezi, ca ala cica vorbeste prostii, a aflat si Paltin...

Hrebenciuc: In ce sens ?

Adam: Ca ati fost dat la o parte. Nu-i adevarat, ma, is niste prostii, ma.

Hrebenciuc: E greu sa ma dea la o parte.

Adam: Este imposibil, nu greu.

Hrebenciuc: L-am pus cand avea 28 de ani, asa. A, ca ei vorbesc tot felul de chestii, e treaba lor, da ei inca sunt la mediu de provincie, ei pana o sa-nteleaga lumea, mai e foarte mult timp.

Adam: Sigur ca da.

Hrebenciuc: Si l-am pus chiar pe el, cel care spuneti ca vorbeste prostii, ca el e presedintele Consiliului Judetean, daca l-am pus la 28 de ani presedinte de Consiliu Judetean, ce vorbim aicea! Adica am avut incredere in el si am in continuare, chiar daca mai are rateuri...

Adam: Da. Sau se da smecher.

Hrebenciuc: Nu, nu sunt chestiuni de substanta, n-am o problema. Mie daca-mi era prea, cum sa va spun, cata treaba am acuma aicea, Chisinau, Bruxelles, si alte capitale, nu mai timp sa ma duc in fiecare saptamana la Bacau, nu mai am timpu fizic, asa. Si normal ca a trebuit sa-mi fac ordine de prioritati in... si atuncea am renuntat la o chestiune, care ma obseda, ca daca nu ma duceam o saptamana, aveam impresia ca s-a daramat lumea acolo, stii, si eu ma ocupam de Brusturoasa (?), ca primaru ala are nu stiu ce, adica pana la urma trebe sa... am incheiat un capitol cu alegerile din 2012 din decembrie. Eu am adus partidul la nivelul la care l-am adus, l-am lasat in bune conditii cu totu si acuma urmeaza alta perioada, nu mai stau sa mai fac un ciclu de patru ani la Bacau. Pentru ce? Deputat o sa fiu... cat o sa vreau, pana mor, nu asta-i problema mea, deci asta mi-o obtin, eu n-aveam alte mize acolo. Si le-am si spus, urmeaza patru ani in care ne ocupam de afaceri, curate, nu de furat, curate"

***

Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu si Ioan Adam au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri.

Potrivit DNA, fostul deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalare a banilor, iar deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz in serviciu, constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta (trei infractiuni).

De asemenea, au fost trimisi in judecata Lorand Andras Ordog, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedarii), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, toti in stare de arest preventiv.

In stare de arest la domiciliu au fost deferiti justitiei Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob si Janica Poenaru.

Totodata, au fost trimisi in judecata in libertate senatorul Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, spalarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (sotia deputatului Ioan Adam, judecatoare la Tribunalul Brasov), Iulian Durlan (primar al comunei Caiuti, judetul Bacau), Adam Craciunescu (directorul general Romsilva).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.8441 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Tudorica .... mica (Vineri, 23 ianuarie 2015, 18:25)

  Tra la [anonim]

  La bulau
 • +7 (7 voturi)    
  Dacă mai avea cineva nevoie de confirmare.... (Vineri, 23 ianuarie 2015, 19:48)

  Wan Ted [utilizator]

  Ăsta e PSD-ul și acoliții lui.... asta a moșit Iliescu cel sărac și cinstit &co.: cea mai mare organizație mafiotă din ultimul sfert de secol din România. Bandiții ăștia trebuie să moară în pușcărie, fără să aibă posibilitatea de eliberare condiționată și alte manele de genul ăsta. LA BULĂU CU EI !!!
 • +5 (5 voturi)    
  halucinant (Vineri, 23 ianuarie 2015, 20:11)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Oameni fara moralitate!
 • +8 (8 voturi)    
  Stenograme... (Vineri, 23 ianuarie 2015, 21:10)

  daemonic [utilizator]

  Citesc si ma crucesc. Cum se dau legi, cum se fac intelegeri, cum se manipuleaza lumea - cat de naiv sunt!

  Ce coruptie avem in aparatul de stat!

  Daca din nu stiu ce motive DNA-ul nu ar primi de la stat bugetul necesar funcionarii, propun (parca a mai zis cineva) sa dam toti cate 1 euro, poate astfel curatam Romania de boala asta numita coruptie.
  • +2 (2 voturi)    
   codrii (Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 11:37)

   alonso [anonim] i-a raspuns lui daemonic

   cred ca va dati seama de ce multi romanii si au luat lumea in cap si au parasit Romania
 • +7 (7 voturi)    
  Despre guzganul rozaliu (Vineri, 23 ianuarie 2015, 21:12)

  CCTV [anonim]

  Hrebenciuc e deja ca veteranii aia care, indiferent de subiect, isi povestescintamplarile lor de la cotul Donului: eu l-am pus presedintele Camerei Deputatilor, eu l-am pus secretar de stat, eu am facut legea aia, eu, eu, eu... Nu contest ca a facut o sumedenie de ilegalitati, unele si mai mari si de care nu vom afla niciodata. Numai ca felul in care se umfla in pene e deja gretos. Iar astia ca el ne conduc, fac legi, numesc ministri (el mai putin, de acum, dar cati altii au ramas pe pozitii?)
 • +6 (6 voturi)    
  Hrebe puneti de un parlament la Jilava !!! (Vineri, 23 ianuarie 2015, 23:03)

  andreesanu [utilizator]

  Ce sa -ti mentii dorinta sa fii deputat cit poftesti !!!,pune Hrebe de un parlament in exil la Jilava !!!,orcum suneti destui si mai vin .Nu dispera si tu de o vreme e coada la DNA !!!,si nu degeaba se da la fiecare dupa cit a poftit !.
 • -1 (1 vot)    
  semne de intrebare (Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 12:02)

  dan [anonim]

  Eu am incercat de multe ori sa inregistrez convorbirea pe telefon. si pe vechile nokia si acum pe android. nu merge. androidul are aplicatii, dar se adude doar vocea ta. De unde atatea abilitati tehnice la acest Paltin Sturza? Ma gandeam asa ca el a primit aparatura mai specializata de la CINEVA, sau mai mult a fost echipat pentru inregistrari ambientale, dar nu exista mandat. Asa ca au inventat aceasta gaselnita cum ca le-au gasit la perchezitie, care era cu mandat, totul curat. Le-au pus frumos in calculatorul lui. Albe. Nu-i rau. Paltin Sturza ar putea fi Pescariu din dosarul Bica, Stefan, Cocos
  • 0 (0 voturi)    
   Mai citeste (Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 18:15)

   CristiC. [utilizator] i-a raspuns lui dan

   Exista aplicatii gratuite pe android care iti inregistreaza convorbirea. Pornesc automat atunci cand raspunzi la telefon sau cand suni si inregistreaza toata convorbirea, nu numai vocea ta. Call recorder e una dintre ele. Si mai sunt multe altele.
 • +1 (1 vot)    
  Astia (Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 12:48)

  Gladiatorul [utilizator]

  ...nu numai ca se cred Dumnezei. Cred pana si in faptul ca sunt vesnici: "Eu pot sa fiu deputat cat vreau. Pot sa fiu deputat pana mor"-V. Hrebenciuc. Astia vor scapa cu prea putini ani de puscarie. Si cu averile neatinse. Exagerat de bland popor. Rusine noua.
 • +1 (1 vot)    
  ... (Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 12:52)

  rocknum [utilizator]

  Hrebe o sa fie deputat pana o sa moara... se pare ca a murit inainte de termen :))


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by