STENOGRAME Dosarul retrocedarilor. Ioan Adam: "Hrebe mi-a zis 'Adu-l pe Sturdza la mine' si ca el opreste abuzul de la Directia Silvica"/ Adam: "Propun sa-mi dati o suma de lucru cu padurile... si sa stabilim un acord ca niste domni"

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 23 ianuarie 2015, 16:50 Dosare Anticoruptie


Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, printre primii care si-au admis vinovatia
Foto: cdep.ro
Fostul deputat Ioan Adam a afirmat intr-o discutie la care participau Gheorghe Paltin Sturdza, concubina acestuia, Rodica Gabriela Zaharia, si judecatorul Roxana Adam, ca Viorel Hrebenciuc a cerut o intrevedere cu Sturdza, garantand ca opreste 'abuzul' de la Directia Silvica, se arata in stenogramele din rechizitoriul intocmit de procurorii DNA, citat de Agerpres. De asemenea, Adam negocia cu Gheorghe Paltin Sturdza 'suma de lucru' care trebuia sa-i revina in cazul retrocedarilor ilegale de paduri in cadrul unor discutii interceptate.

Conform rechizitoriului, in perioada imediat urmatoare emiterii deciziei Tribunalului Covasna, inculpatii Ioan Adam si Gheorghe Paltin Sturdza au efectuat demersuri pentru a se efectua o cat mai rapida punere in punere in posesie si eliberare a titlului de proprietate prin coruperea functionarilor publici implicati.

In una dintre discutiile interceptate de anchetatori, fostul deputat Ioan Adam spune ca Viorel Hrebenciuc a cerut o intrevedere cu Sturdza, garantand ca opreste 'abuzul' de la Directia Silvica:

"Adam: La regie singurul 100% este Hrebenciuc.

Paltin: Eee, 100%.

Zaharia: Lumea, acolo in spate, si-a pierdut puterea.

Paltin: Taci din gura.

Zaharia: Ca Ponta nu l-a mai vrut si pac.

Adam: E nu, e vicepresedintele Camerei, terminati cu prostiile. (...)

Zaharia: Bun. Comisia ca sa-ti predea chestia asta le trebuie hartia asta anterioara.

Adam: Vizata de Directia Silvica.

Adam: E cam innodata, cam bara la bara.

Adam Roxana: Si atunci comisie ... trimite adresa catre acestia, ia predati-ne asta, predati-mi cravata asta pentru ca trebuie sa i-o dau lu' ...

Zaharia: Si aia se fac ca nu aud.

Paltin: Pai pe sase luni se fac ca nu aud.

Zaharia: Nu corespunde, ca de fapt asta nu e a lu' Sturdza, ca acolo s-a ocupat, mi-ai mai cerut si data trecuta, astia trimit inapoi ...

Paltin: Da.

Zaharia: ... asta spune, da, da, ca eu imi amintesc.

Adam: Pai, atunci avem nevoie de Hrebe.

Zaharia: Avem nevoie de cineva.

Adam: Pai atunci hai sa facem altceva, sa-l cuplam pe Hrebe langa firma din Bacau, care se ocupa cu punerea in posesie, m-ati auzit ce spun eu nasa?

Zaharia: Da.

Paltin: Eu nu stiu ce...

Zaharia: Mie sa-mi spuna el ce poate sa faca, acela sa-mi spuna ce poate sa faca si la cine.

Adam: Ma, Hrebe mi-a zis asa: 'Adu-l pe Sturdza la mine', el spune asa: 'Stie ca suntem cu actele in regula si ca suntem cu notificarile facute' si ca el ne garanteaza ca o sa opreasca abuzul de la Directia Silvica, de la Comisia Judeteana.

Zaharia: ... poate sa o opreasca, ca acela este leul lui.

Adam: Deci cu Directia Silvica o rezolva sigur."


Procurorii noteaza ca Viorel Hrebenciuc s-a decis sa intre in afacerea punerii in executare a deciziei Tribunalului Covasna abia dupa ce prietenul si asociatul sau Andrei Serban i-a comunicat despre intentiile lui Tudor Chiuariu legat de acest subiect.

Astfel, Viorel Hrebenciuc l-a abordat pe Ioan Adam si i-a solicitat sa intermedieze o intalnire cu Paltin Gheorghe Sturdza, invocand drept pretext dorinta de a-l cunoaste personal pe membrul familiei Sturdza.

De altfel, omul de afaceri brasovean Dan Bengescu a invocat in negocierile sale cu Paltin Gheorghe Sturdza si Adam Ioan inca de la inceput numele inculpatului Hrebenciuc Viorel, spunand ca este 'prietenul sau' care l-a numit pe Viorel Ghelase la Directia Silvica Bacau, se mai arata in rechizitoriu.

Intr-o discutie purtata la data de 6 aprilie 2013, in masina, de Gheorghe Paltin Sturdza si Ioan Adam, acesta din urma mentioneaza ca Hrebenciuc este "forta finala la Ghelase".

  • Adam negocia cu Gheorghe Paltin Sturdza 'suma de lucru' care trebuia sa-i revina in cazul retrocedarilor ilegale de paduri.

In legatura cu interesul inculpatului Adam Ioan pentru intreaga afacere, prezinta importanta urmatoarea discutie initiala (2006) dintre acesta si Gheorghe Paltin Sturdza:

"Adam: Hai sa ne intelegem si sa-mi dai o suma de lucru si dupa aia, cand am multumit, ai atata procent, ca sa nu mai fie vreo discutie. Cum zici?

Paltin: Pai. Sa... la procent! La procent din ce?

Adam: Da. La procent din ce scoatem. Da. Eu cred ca n-ai nicio obiectie.

Paltin: Nu.

Adam: Deci, dom'le! Ne ocupam. Si ce scoatem... din tot ce scoatem. Nu.

Paltin: Da' din ce?

Adam: Din padure. Bineinteles.

Paltin: Adica, vorbesti de natura.

Adam: Adica tot ce scoatem efectiv. In natura.

(...)

Adam: Eu va propun sa-mi dati o suma de lucru cu padurile... Si sa stabilim un acord ca niste domni: Dom'le, tot ce s-a obtinut titlu si s-a pus in posesie, acolo ai, asa cum am convenit pana acum...

Paltin: Adica...

Adam: Cinci!

Paltin: Cinci la suta?

Adam: E cam putin, dar... mai vedem, dracu, vreun bonus dupa aia. E cam putin. Pe cuvantul meu...

Paltin: Cinci la suta? Din toate padurile? Stii ce inseamna? Pai, sunt treizeci si ceva...

Adam: Pai, da' stai sa le vedem... Eu am vorbit si, practic, s-o luam, ce ne da in posesie, oameni buni.

(...)

Paltin: Hai, domnu'. Spune suma de lucru!

Adam: Eu spun o suma. Nu ca nu e ceva... sa fim domni!

(...Se invita reciproc sa avanseze o cifra a 'sumei de lucru'... - nota DNA)

Adam: Vom lupta cu baietii frumos! Eu am nervii de otel.

Paltin: Asta am vazut.

Adam: O prima chestie deja am transat-o. Haideti ca eu nu sunt smecher sa zic: Ba! Luam, facem procese si de acolo ma umplu de bani. Nu, nene. Hai sa luam toate fortele sa obtinem!... Facem revolutie... Lasati-ma, ca nu e vorba de vreo suma mare. Ar fi fost corect sa-mi faceti si mie o propunere.

(...)

Adam: Eu as vedea un echivalent la un 20 mii euro.

Paltin: 20 mii euro?

Adam: Vreo 700 de milioane. O suma extrem de rezonabila. In asta, v-am spus, intra si... adica, pana la capat. Adica, fair play! Domnule, am plecat ca niste domni. Ce-am vorbit eu astazi...

Paltin: E OK. Adica, batem palma!"
, se arata in rechizitoriu.

***

Potrivit unui comunicat al DNA, remis joi AGERPRES, fostul deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalare a banilor, iar deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz in serviciu, constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta (trei infractiuni).

De asemenea, au mai fost trimisi in judecata Lorand Andras Ordog, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedarii), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, toti in stare de arest preventiv.

In stare de arest la domiciliu au fost deferiti justitiei Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob si Janica Poenaru.

Totodata, au fost trimisi in judecata in libertate senatorul Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, spalarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (sotia deputatului Ioan Adam, judecatoare la Tribunalul Brasov), Iulian Durlan (primar al comunei Caiuti, judetul Bacau), Adam Craciunescu (directorul general Romsilva)






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2222 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by